Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ



Αγαπητοί γονείς,

Απευθυνόμαστε σε σας με αυτό το γράμμα γιατί εκτιμάμε ότι το ζήτημα της Παιδείας μας αφορά όλους. Η Παιδεία αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο σημαντικά θεμέλια κάθε κοινωνίας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη μοίρα της στα χέρια ειδικών-τεχνοκρατών, ούτε –πολύ περισσότερο- επιχειρηματικών συμφερόντων.

16.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί φέτος στα σχολεία!

Το καλοκαίρι που μας πέρασε περίπου 5.500 εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς να γίνουν διορισμοί άνεργων πτυχιούχων για την κάλυψη των κενών θέσεων που δημιουργήθηκαν (παραβίαση της μνημονιακής συμφωνίας για 1 πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις). Τα κενά που δημιουργούνται είναι αδύνατον να καλυφθούν, αφού για τη φετινή χρονιά στα σχολεία θα εργαστούν 16.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί. Πώς λοιπόν θα λειτουργήσουν τα σχολεία;

Ο αγιασμός θα γίνει, τα μαθήματα πότε θα ξεκινήσουν;

Φέτος η μνημονιακή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ στο χώρο της εκπαίδευσης στοχεύει πρωταρχικά στην εξυπηρέτηση των λειτουργιών φύλαξης των μαθητών, ενώ θεωρεί πολυτέλεια ό,τι διασφαλίζει τη μορφωτική και παιδαγωγική λειτουργία  του σχολείου.

Σύμφωνα με προφορικές εντολές των Διευθυντών Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά:

α. Κλείνουν τα ολοήμερα τμήματα αφού δεν θα στελεχωθούν με δασκάλους και,  όπου είναι δυνατό, η λειτουργία τους θα πραγματοποιείται από τις ειδικότητες (όποτε αυτές προσληφθούν) ή από διαφορετικό δάσκαλο κάθε ημέρα. Ενώ όπου υπάρχει ικανός αριθμός δασκάλων για τη στελέχωση του ολοήμερου τμήματος η Διοίκηση με δική της απόφαση θα μετακινήσει τον τελευταίο τοποθετηθέντα εκπαιδευτικό σε άλλη σχολική μονάδα (σε όλη την περιφέρεια της Δυτικής Αττικής) στην οποία δεν καλύπτονται τα πρωινά τμήματα.

β. Δημιουργούν υπεράριθμα τμήματα (25+) και στέλνουν τους μαθητές που γι’ αυτούς «περισσεύουν» σε όμορα σχολεία προκειμένου να μην σπάσουν τα τμήματα και χρειαστούν προσλήψεις εκπαιδευτικών. Για παράδειγμα αν δύο όμορα σχολεία έχουν 32 και 17 μαθητές σε μια τάξη αντίστοιχα δεν πρέπει να σχηματιστούν τρία τμήματα των 16 μαθητών, αλλά δύο των 25. Γι’ αυτό φημολογείται πως οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται στο εξής, για λόγους «εξορθολογισμού» με άμεση εποπτεία από τους διευθυντές εκπαίδευσης. Σχολικοί σύμβουλοι προτείνουν- συμβουλεύουν και για τη φετινή χρονιά, όπου ο αριθμός μαθητών ξεπερνά τους 25, να προωθούνται οι «περισσευούμενοι» σε άλλα σχολεία

γ. Καταργούν την ενισχυτική διδασκαλία : όσοι εκπαιδευτικοί δεν συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο στο σχολείο τους δεν θα αναλαμβάνουν ενισχυτική διδασκαλία σ’ αυτό, αλλά θα μετακινούνται σε όμορα σχολεία με σκοπό την κάλυψη κενών.

Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, εκτός από τους σχολικούς φύλακες, που απολύθηκαν το καλοκαίρι, παρατηρείται ακόμα ένα πρόβλημα: Δεν υπάρχουν καθαρίστριες στα περισσότερα δημοτικά και νηπιαγωγεία με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία των μαθητών και των εργαζομένων στα σχολεία!!!

Τι λέει το Υπουργείο για όλα τα παραπάνω;

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος προσπαθεί να μας πείσει για το δικό του success story λέγοντας στα κανάλια πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά! Κανονικά με υπεράριθμα τμήματα, χωρίς εκπαιδευτικούς, χωρίς ολοήμερα, χωρίς ενισχυτική διδασκαλία, χωρίς σχολικούς φύλακες, χωρίς καθαρίστριες! Σε ένα μόνο έχει δίκιο ο Υπουργός: στο γεγονός ότι «οι εκπαιδευτικοί βάζουν πλάτη». Βάζουν πλάτη δουλεύοντας παραπάνω, βάζουν πλάτη ξοδεύοντας βενζίνες από την τσέπη τους για να μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο, βάζουν πλάτη κάνοντας γενική καθαριότητα όπου δεν έστειλαν καθαρίστριες, βάζουν πλάτη κάνοντας εξατομικευμένη διδασκαλία μέσα στην τάξη αφού δεν υπάρχουν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, τμήματα υποδοχής, τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη, βάζουν πλάτη όντας υπεύθυνοι για τη φύλαξη του σχολείου, το άνοιγμα και το κλείδωμά του κάθε μέρα. Βάζουν πλάτη, παρά το γεγονός ότι καθυβρίζονται από τα ΜΜΕ ως τεμπέληδες, αργόσχολοι, κηφήνες του δημοσίου!

Ως πότε θα λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα;

Αγαπητοί γονείς,

Ο συμπυκνωμένος χρόνος υλοποίησης των «νέων» μέτρων που έρχονται κατευθείαν «απ' τα παλιά» επιτάσσουν την κοινή οργάνωση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί δεν περισσεύουν, αντίθετα χρειάζονται πολλοί περισσότεροι, που θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς, για να παρέχεται πολύπλευρη και ολοκληρωμένη μόρφωση στους νέους. Κανένα παιδί δεν επιτρέπεται να βγει εκτός σχολείου ή να εργάζεται κατά τη διάρκεια της σχολικής του ζωής τζάμπα για κάποιον επιχειρηματία, όπως επιχειρείται στα ΕΠΑΛ, στις ΕΠΑΣ. Το σχολείο είναι το καταφύγιο των παιδιών και πρέπει να καλύπτει τις μορφωτικές ανάγκες τους. Τα παραπάνω αιτήματα πρέπει να συνδεθούν με τη διεκδίκηση ενιαίου 12χρονου βασικού σχολείου και δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής (προνήπια και νήπια).

Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό τοπίο για την κοινωνική πλειονότητα όπου κυριαρχεί η ανεργία, η απλήρωτη εργασία, η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, οι περικοπές σε υγεία και πρόνοια, το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου. Δεν ζητάμε τη συμπαράστασή σας. Ζητάμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε :

  • ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
  • ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ.
  • ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
  • ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΑΛΟΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!
  • ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ – ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.