Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

"Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα φέρουν το φως.
Είμαστε όμως εκείνοι που θα θυμίζουμε πάντα
πως το σκοτάδι δεν είναι μόνο και ανίκητο
"
Η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση εκπ/κών ΠΕ Δυτ. Αττικής ανήκει στο ρεύμα των Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων. 

Οι Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας αποτελούν ένα δίκτυο αυτόνομων, ανεξάρτητων, αγωνιστικών ομάδων - κινήσεων που συγκροτούνται και λειτουργούν σε επίπεδο συλλόγων με πλήρη αυτοτέλεια και ελευθερία δράσης, σε αντιπαράθεση με τον κατεστημένο κρατικό - κυβερνητικό - κομματικό συνδικαλισμό.
Ο χώρος των Παρεμβάσεων έχει πρωτοστατήσει τα τελευταία χρόνια στους αγώνες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική - αντιλαϊκή πολιτική, στους αγώνες για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία. Σημαντική είναι και η παρέμβασή τους στο αντιπολεμικό αντιμπεριαλιστικό κίνημα καθώς και στην προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ριζοσπαστικού παιδαγωγικού ρεύματος μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Παιδαγωγικού Ομίλου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το μπλογκ της παράταξης είναι 


---------------------------------------------------------------------------------------------
Αθήνα 20-6-2014
Δήλωση των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Θανάση Αγαπητού 6975308409, Γιάννη Νικολάρα 6974750410
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ
Συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τη νέα ηγεσία.
Πως μπορείς να μην πεις τίποτε.

Για μια ακόμη φορά η συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είχε τίποτα ουσιαστικό να προσθέσει παρά μόνο «καλή διάθεση και καλές προθέσεις». Αυτό που φάνηκε καθαρά είναι πως στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι να δώσει την εικόνα ενός νέου ξεκινήματος που όμως θα αφορά μόνο τη διαχείριση της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και των μνημονιακών μέτρων κι όχι την αλλαγή και το διαφορετικό προσανατολισμό.
Αυτή η αντίληψη κατατέθηκε από την πολιτική ηγεσία λέγοντας πως «ήρθαμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που έχουν αποφασιστεί, να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας και να εφαρμόσουμε την κείμενη νομοθεσία». Καταλάβαμε δηλαδή πως η αλλαγή στο υπουργείο έχει να κάνει περισσότερο με την εκτόνωση της μεγάλης δυσαρέσκειας και της οργής από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στην εκπαίδευση κι όχι με την ανατροπή τους, την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, την αποτροπή της αξιολόγησης–χειραγώγησης, τη δημοκρατία στο σχολείο, την οικονομική– υπηρεσιακή και επαγγελματική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, τους διορισμούς, τις σταθερές και μόνιμες μορφές εργασίας, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Γι’ αυτό και η ηγεσία του υπουργείου θεώρησε πως οι αυτονόητες ρυθμίσεις που έκανε: α) έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11/9 (όπως κάθε χρόνο), β) έκδοση εγκυκλίου για αιτήσεις αποσπάσεων μέχρι 25/6 ( αν και δεν έχουν γίνει μεταθέσεις ), γ)δυνατότητα να κάνουν ανάληψη υπηρεσίας στον τόπο που υπηρετούν οι αποσπασμένοι και νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, αποτελούν δείγματα των καλών προθέσεων του και «δείχνουν το στίγμα γραφής».
Συγκεκριμένα για τη συνάντηση θέλουμε να σημειώσουμε:
 1. Η συνάντηση, που ήταν μικρής διάρκειας, έγινε όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός εν’ όψη του συνεδρίου. Όμως άνθρακες ο θησαυρός για όσους περίμεναν έστω κάποιες υποσχέσεις. Και όπως λέει το δελτίο τύπου της ομοσπονδίας «η πολιτική ηγεσία δεν απάντησε και δε δεσμεύτηκε επί της ουσίας».
 2. Στην αρχή αλλά και στο τέλος ο υπουργός επέμενε και ζητούσε να έχει το λόγο μόνο ένας από το Δ.Σ. ο πρόεδρος, γιατί θέλει να ακούει τις αποφάσεις και να μη μετατρέπονται οι συναντήσεις σε συνελεύσεις. Αυτό φυσικά δεν υιοθετήθηκε και το δικαίωμα του συνδικαλιστικού κινήματος να καθορίζει εκείνο τον τρόπο παρέμβασής του δεν το παραχωρεί σε κανέναν κι έτσι λειτούργησε και θα λειτουργεί σε κάθε συνάντηση.
 3. Στις ερωτήσεις για τις υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις-αποσπάσεις…) απάντησε ο υφυπουργός «πως θα πορευτούμε με το myschool και την καταγραφή που υπάρχει στο σύστημα. Τις εισηγήσεις προτάσεις των υπηρεσιακών οργάνων θα τις πάρουμε υπόψη εφ’ όσον δεν έχουν απόκλιση πάνω από 5%». Καταλαβαίνουμε λοιπόν πάλι τη κατάσταση θα υπάρχει στην αρχή της χρονιάς με χιλιάδες εκπαιδευτικούς μακριά από τα σπίτια τους και χιλιάδες κενά ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.
 4. Για το θέμα της αξιολόγησης μπορεί να δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ο υπουργός πως «εμείς δεν είπαμε τίποτε», όμως είπε πολλά με τις επιμέρους παρεμβάσεις του.
Συγκεκριμένα:
« Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, οι ποσοστώσεις χρειάζονται. Αν κάνετε προτάσεις για την αξιολόγηση και για την υλοποίηση τους χρειάζονται χρήματα εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αν προτείνετε αξιολόγηση που δεν οδηγεί σε αποτελέσματα θα μας βρείτε απέναντι. Δεν μπορεί όλοι να είναι άριστοι, να παίρνουν 10. Μπορεί ο Ανδρέας να κατήργησε τον επιθεωρητισμό, όμως περάσαμε στο άλλο άκρο!!! Δεν μπορεί να έχουμε μια εκπαίδευση που ο καθένας θα κάνει ότι θέλει».

Ο υπουργός και ο υφυπουργός μπορεί να τόνισαν στη συνάντηση «πως όλοι έρχονται για να κάνουν καλό» όμως ο κόσμος της εκπαίδευσης ξέρει πολύ καλά πως έρχονται για να υλοποιήσουν ένα μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων που είναι ήδη αποφασισμένα και άλλα που έρχονται ως «μνημονιακές υποχρεώσεις», που στόχο έχουν τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του.

Γι’ αυτό εμείς τονίζουμε πως δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αυταπάτη ή αναμονή. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η νέα κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και λοιπών προθύμων, θα συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο και τον κοινωνικό πόλεμο.

Οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί, που όλες αυτές τις μέρες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να μη γίνουν τα σεμινάρια της ντροπής, δείχνουν το δρόμο και επιβάλουν στις ηγεσίες την πορεία του συνεχούς αγώνα για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας.

Καμιά αυταπάτη πως θέλουν ή μπορούν να αλλάξουν πολιτική αυτοί που μας κυβερνούν, αυτοί που τώρα είναι στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Στο σχολειό, στις συνελεύσεις, στο συνέδριο, να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και μαζί με όλο τον κόσμο της δουλειάς, να κλιμακώσουμε τον αγώνα και να παλέψουμε συντονισμένα για να φύγουν τώρα οι νόμοι τους, η κυβέρνηση, το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου, πολιτικού συστήματος, τρόικας και Ε.Ε.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ

------------------------------------------------------------------------------------------Συνάντηση – Συζήτηση


εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής

θέμα:


Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή – προσχέδιο νόμουΤετάρτη, 7 Μάη 2014

6.00 μ.μ

Γραφεία ΔΟΕ

(Ξενοφώντος 15α , Σύνταγμα – 3Ος όροφος )


 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ο πολιτικός παρανομαστής του νομοσχεδίου της ειδικής αγωγής βάζει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην ειδική εκπαίδευση και ακολουθεί την πιστή εφαρμογή των μνημονίων-ΕΕ-τρόικας. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εφαρμογές σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής (αλλαγές των εργασιακών σχέσεων με εκπαιδευτικούς που «απασχολούνται επωφελούμενοι» με 5μηνες συμβάσεις και μισθούς πείνας, απουσία μόνιμων διορισμών, ψαλίδισμα των κοινωνικών παροχών σε θεραπείες μαθητών με αναπηρίες, ιατρικοποίηση του χώρου με όσα αυτό συνεπάγεται και επικράτηση δομών με εργασιακή ρευστότητα και θολές αρμοδιότητες), συνεχίζεται η πολυεπίπεδη αποδόμηση της ειδικής εκπαίδευσης. Η καπιταλιστική κρίση αγγίζει και την εκπαίδευση. Με υποχρηματοδότηση κοντά στο 2% του ΑΕΠ, με το κλείσιμο 2.000 σχολείων (και την προετοιμασία 1.700 ακόμη για φέτος), την κατάργηση ειδικοτήτων για 20.000 μαθητές, με την υποταγή της εκπαίδευσης στην αγορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το «νέο Λύκειο» τον ανυπέρβλητων ταξικών φραγμών, με την μαθητεία-τζάμπα εργασία της νέας γενιάς, με την υποστελέχωση και τα χιλιάδες κενά, την υπαγωγή των πανεπιστημίων στις επιχειρήσεις φτιάχνουν ένα εφιαλτικό τοπίο για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες του για την λειψή έως ανύπαρκτη ειδική αγωγή στις πλάτες των εκπαιδευτικών και προσπαθεί εκ παραλλήλου-ακροβατώντας επικίνδυνα- να «επιλύσει» τις επιπτώσεις πολιτικών επιλογών που χάρισαν χρήμα σε ημέτερους και μη κερδοσκόπους (προγράμματα 400 ωρών, «επιμορφώσεις» μέσω πολυδιαφημιζόμενων ΕΣΠΑ, κ.α.). Προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τμήματα εργαζομένων στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης, εκμεταλλευόμενο την ανάγκη για εργασία, σε πολιτικό τοπίο απολύσεων και συρρίκνωσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιδιώκοντας να κρατήσει μια υποτιθέμενη διαβούλευση στα όρια ασφαλούς για το ίδιο αντιπαράθεσης.
Το νομοσχέδιο της ειδικής αγωγής φέρνει στην επιφάνεια τις πραγματικές αντιπαραθέσεις και τα επίδικα που αφορούν στην παραπέρα υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των ΑμΕΑ καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο:

 1. Η αυθαίρετη μετονομασία των μονίμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε δομές ειδικής εκπαίδευσης με τον κωδικό ΠΕ 70.50 και ΠΕ 60.50 αποτελεί από τη μια δημιουργία δεξαμενής πιθανών μελλοντικών απολύσεων, από την άλλη μοχλό πίεσης για «μεταφορά προσωπικού» στη γενική εκπαίδευση υπό το φόβο μιας πιθανής απόλυσης, γεγονός που εξυπηρετεί την κάλυψη εκπαιδευτικών κενών, λόγω μη διορισμών. Τα κενά της ειδικής εκπαίδευσης από μια τέτοια εξέλιξη θα διευρύνουν τον αριθμό των εργαζόμενων με ΕΣΠΑ, θα «κλείσουν» τμήματα ένταξης τυπικά (αν δεν έχουν λειτουργήσει για κάποια χρόνια λόγω μη στελέχωσής τους) ή άτυπα (λόγω μη πρόσληψης αναπληρωτών) και θα διευκολύνουν τη μετατόπιση της εκπαίδευσης των μαθητών ΑμΕΑ στις γενικές τάξεις, προπαγανδίζοντας μια «ανάπηρη ενταξιακή πολιτική». Αυτό που στο τέλος θα μείνει είναι είτε η πιθανότητα ενός επερχόμενου «ξαφνικού θανάτου» των τμημάτων ένταξης, είτε η «χρέωση» της εκπαίδευσης των μαθητών ΑμΕΑ στις γενικές τάξεις με τις ελάχιστες των προϋποθέσεων, ακόμα και για τις ομάδες εκείνες των μαθητών που μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από το γενικό σχολείο.
Από την άλλη οι πολλαπλοί πίνακες αναπληρωτών με τα αυθαίρετα διαφορετικά κριτήρια προσλήψεων στοχεύουν στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και ποντάρουν στη δημιουργία στεγανών και αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να απαιτήσουμε ενιαία κριτήρια διορισμών, μεταθέσεων και αποσπάσεων σε όλη την εκπαίδευση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, διορισμούς τώρα με βάση το χρόνο λήψης του πτυχίου, γενναία χρηματοδότηση σταθερών δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 1. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να καλύψει νομοθετικά (και να παροπλιστεί απέναντι σε οικονομικές διεκδικήσεις από πλευράς των γονιών) την επί σειρά ετών part time παράλληλη στήριξη με ευφυολογήματα και οικονομικούς υπολογισμούς που αποβαίνουν σε βάρος των μαθητών. Όλες οι διατάξεις που αφορούν στην παράλληλη στήριξη, αποδεικνύουν τη ρευστότητα του θεσμού και στοχεύουν να λύσουν με «οικονομικό εξορθολογισμό» τις ανάγκες των μαθητών ΑμΕΑ που δικαιούνται την παράλληλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο θεσμός αυτός έχει χρόνο λήξης μέχρι το 2015, που τελειώνουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Οι προϋποθέσεις έγκρισης σχετικά με τις δυνατότητες των μαθητών να μπορούν να παρακολουθούν το τυπικό και άτυπο πρόγραμμα του σχολείου τουλάχιστον κατά το ήμισυ, η προϋπόθεση να μην υπάρχει τμήμα ένταξης στο σχολείο που φοιτά ο μαθητής που δικαιούται, η ελαχιστοποίηση των εγκρίσεων ανά σχολείο (μόνο μια σε κάθε σχολείο) και η δικαιοδοσία του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης να ελέγχει και να ανακατανέμει τον αριθμό των παράλληλων στηρίξεων, πρακτικά σημαίνει υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

 1. Το σχέδιο νόμου εντείνει την αξιολόγηση μέσα ΚΑΙ από την υποβολή τρίμηνων εκθέσεων από τα ΚΕΔΔΥ στις περιφερειακές διευθύνσεις. Η αποτύπωση των στοιχείων της ΕΑΕ, το my school της ΕΑΕ στοχεύει στον ασφυκτικό έλεγχο, τη συνεχή αξιολόγηση των δομών, τη μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών και τον εύκολο προγραμματισμό για κλείσιμο δομών και σχολείων. Ιδιαίτερα σοβαρή θεωρείται η παράμετρος «μεταφοράς» ιατρικού εργαλείου στο χώρο της εκπαίδευσης για την κατηγοριοποίηση και την κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης μαθητών ΑμΕΑ. Το ICF («χάρακας υγείας και αναπηρίας») είναι καθαρά ιατρικό εργαλείο ακατάλληλο για την ανάπτυξη κοινωνικής ή εκπαιδευτικής πολιτικής, το οποίο όμως προτείνεται να αποτελεί το βασικό εργαλείο (για το οποίο απαιτείται «εκπαίδευση», άρα νέα ΕΣΠΑ και νέο φαγοπότι) για τα ΚΕΔΔΥ και τα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα. Η αποδοχή του στο χώρο της εκπαίδευσης από ενώσεις αναπήρων που πρόσκεινται στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, η προκήρυξη διαγωνισμών για την υλοποίηση πλευρών χρήσης του ICF, ο προσανατολισμός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε προγράμματα εκπαίδευσης που «επιθυμούν να αναλάβουν δράση» για την εκπαίδευση, αξιοποίηση και χρήση αυτού του «μοναδικού παιχνιδιού στην πόλη» δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσει ποσοτικά και ποιοτικά η ιατρικοποίηση του χώρου της ειδικής εκπαίδευσης. Το ICF θα λειτουργήσει ως «χάρακας υγείας και αναπηρίας» και να αφυδατώσει ακόμη περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε συνδυασμό δε με τα υπόλοιπα μέτρα (υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, ξήλωμα δομών ειδικής και γενικής παιδείας, ξήλωμα δημόσιων δομών υγείας, αυτοαξιολόγηση σχολείου και εκπαιδευτικών) υλοποιεί τους στόχους ΕΕ- κυβέρνησης και κεφαλαίου για να αποκτήσει το δημόσιο σχολείο χαρακτηριστικά της αγοράς.

4. Στο σχέδιο νόμου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών στην ειδική εκπαίδευση και υιοθετείται σταθερά η αντίληψη πως τα αναλυτικά προγράμματα της γενικής εκπαίδευσης μπορούν μέσα από «διαφοροποιήσεις» να αποτελέσουν οδηγούς προγραμμάτων για τους μαθητές ΑμΕΑ, θεωρώντας πως τα προγράμματα σπουδών είναι εκείνα που παρουσιάζουν αναπηρίες και όχι οι μαθητές. Φυσικά αυτά τα αναλυτικά προγράμματα που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, που περιθωριοποιούν τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και όχι μόνο, είναι γέννημα θρέμμα των ίδιων πολιτικών και ανθρώπων που ΣΗΜΕΡΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ανακαλύπτουν τη δυσλειτουργία τους και απαιτούν την τροποποίησή τους μέσω της αρχής της καθολικής σχεδίασης για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. Ωστόσο τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών απηχούν πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις της εκάστοτε κυρίαρχης πολιτικής (εδώ του καπιταλισμού) και στη συγκεκριμένη φάση στόχος τους είναι ο φτηνός, ευέλικτος εργαζόμενος που θα αποκτά πολλές δεξιότητες, και ελάχιστες γνώσεις. Η μη αποδοχή της αναπηρίας ως πραγματικού γεγονότος, που δευτερογενώς επιβαρύνεται και από τους ταξικά προσδιορισμένους κοινωνικούς φραγμούς, οδηγεί στην υποβάθμιση της ανάγκης για κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και πλαίσια και στοχεύει στην «εξεύρεση λύσης» για το μαθητικό αυτό πληθυσμό που θα είναι όσο το δυνατόν «φθηνότερη» για το κράτος. Η αντίληψη αυτή δεν υπερασπίζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αντίθετα οδηγεί στην περιθωριοποίησή τους και στην έξοδό τους από το σχολείο. Αλήθεια για ποιο Καθολικό Σχεδιασμό για Μάθηση μιλάνε όταν οι αλλαγές που εφαρμόζονται στο σύνολο της Π.Ε. και ιδιαίτερα στη Δ.Ε. μετατρέπουν το σχολείο σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό κάτεργο; Η ευθύνη μετατοπίζεται από την πολιτεία και το κεντρικό κράτος στον εκπαιδευτικό. Αυτός θα επιλέξει, θα σχεδιάσει, θα υλοποιήσει το διαφοροποιημένο αναλυτικό πρόγραμμα, θα αξιολογήσει τον μαθητή και στο τέλος θα αξιολογηθεί και αυτός κατά πόσο πέτυχε τους στόχους που τέθηκαν.

 1. Τέλος το υπουργείο «εξοφλεί γραμμάτια και υποχρεώσεις» σε ημέτερους και όχι μόνον: Α) Στο άρθρο 31 αναγνωρίζει ως ισότιμη την φοίτηση παιδιών ηλικίας 4 έως 7 ετών στο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ με οποιαδήποτε μονάδα ειδικής προσχολικής αγωγής. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα η εταιρία αποσπά αίθουσες από το Ειδικό Σχολείο, θέτει συνεχώς εμπόδια και δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του, ενώ παρέχει θεραπείες μόνο σε όσους μαθητές τις πληρώνουν. Β) Η συνάφεια των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην ειδική αγωγή μεταφέρεται από τα ΠΥΣΠΕ σε ειδική επιτροπή που συγκροτείται στο ΙΕΠ. Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησης της συνάφειας θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση…… Γ) Ο σχολικός χρόνος σε δομές δευτεροβάθμιας ορίζεται σε 40 λεπτά (!!!), ενώ στις υπόλοιπες δομές είναι 45λεπτά. Δ) Τα κριτήρια για τη στελέχωση των ειδικών σχολείων φωτογραφίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες.
Απέναντι σε αυτό το σχέδιο νόμου έκτρωμα μια πρέπει να είναι η απαίτησή μας: ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ. Παράλληλα χρειάζεται να παλέψουμε για:


Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του τακτικού προϋπολογισμού.
Κανένα κλείσιμο- συγχώνευση σχολικής μονάδας. 20 μαθητές/τμήμα στα δημοτικά, 15 ανά τμήμα Α΄ και Β΄ δημοτικού και στα νηπιαγωγεία.
Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των ΑμΕΑ, σε σχολικές μονάδες του ΥΠΕΠΘ.
Διαχειριστικό έλεγχο ιδιωτικών μονάδων ειδικής εκπ/σης και μετατροπή τους σε δημόσιες.
Γενναία αύξηση των δαπανών για: Την έγκαιρη παρέμβαση, την ειδική εκπαίδευση, την ειδική επαγγελματική κατάρτιση, την αυτόνομη διαβίωση-την προστατευμένη εργασία. Η πολιτική της πρόληψης πρέπει να ξεκινά από τη γέννηση των παιδιών. Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη της ειδικής εκπαίδευσης.
Έγκαιρη διάγνωση και καταγραφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ίδρυση δημόσιων ειδικών σχολείων όλων των βαθμίδων για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ΑμΕΑ. Πλούσιος εξοπλισμός, εποπτικό υλικό στα υφιστάμενα και τα υπό ίδρυση ειδικά σχολεία.
Δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα και βαθμίδα εκπαίδευσης. Στήριξή με αναγκαία μέτρα με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, επαναπροσδιορισμός περιεχομένου και μεθόδων διδασκαλίας, και μέσα (κατάλληλη υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή, πλούσιος εξοπλισμός, εκπαιδευτικό-εποπτικό υλικό, σύγχρονα μέσα τεχνολογίας-κατάλληλο εκπαιδευτικό λογισμικό, κ.α.).
Μαζικοί διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Καμία κατηγοριοποίηση, κατακερματισμό και διαχωρισμό των εκπαιδευτικών. Ενιαία κριτήρια μεταθέσεων, διορισμών σε όλη την εκπαίδευση. Διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης του πτυχίου. Διορισμός όλων των αναπληρωτών και όσων έχουν υπογράψει έστω και μια σύμβαση στο δημόσιο σχολείο. Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Όχι στην ελαστική εργασία.  Κατάργηση της ωρομισθίας, της αναπλήρωσης με μειωμένο ωράριο και του θεσμού του αναπληρωτή από ΕΣΠΑ.
Στελέχωση των ειδικών σχολείων με απαραίτητες ειδικότητες (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, βοηθητικό προσωπικό κ.ά.) με μόνιμη σχέση εργασίας.
Κατοχύρωση παιδαγωγικής εκπαιδευτικής κατεύθυνσης των ΚΕΔΔΥ, άμεση στελέχωση τους, μικρότερες περιοχές ευθύνης ανά δήμο, λιγότερες διοικητικές αρμοδιότητες, κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται τα σχολεία και θα στηρίζουν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τα ΚΕΔΔΥ να υλοποιούν την υποστήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες μέσα στα σχολεία. Διορισμοί εκπαιδευτικών σε όλα τα δημόσια ιατροπαιδαγωγικά κέντρα.
Αναβάθμιση των υπαρχόντων και ίδρυση νέων εκπαιδευτικών μονάδων δημόσιας και δωρεάν, ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ), διεύρυνση του ρόλου τους με μονάδες αυτόνομης διαβίωσης, προστατευμένα εργαστήρια, νομοθετική κατοχύρωση των αποφοίτων τους. Ειδική εκπαίδευση εφόρου ζωής για τα άτομα με βαριές, πολλαπλές αναπηρίες και ίδρυση κέντρων αυτόνομης διαβίωσης.
Επαναλειτουργία των διδασκαλείων, καθιέρωση του θεσμού της μετεκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής και στη β/βάθμια εκπαίδευση, περιοδική ουσιαστική επιμόρφωση με τη χρηματοδότηση του υπουργείου του προσωπικού όλων των ΣΜΕΑ, αλλά και των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής.
Κατάργηση των ν.2817, ν.3194/2003, ν.3699/2008, ν.4115/2013 άρθρο 39 που εμπορευματοποιούν την ειδική αγωγή, προωθούν την ιατροποίηση, κατηγοριοποιούν τους εκπαιδευτικούς και ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα στο χώρο της ειδικής αγωγής.
Μόνιμη σταθερή, προστατευμένη - υποστηριζόμενη εργασία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δείτε το ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε, από τους δημιουργούς του Debtocracy και του Catastroika 

 

FASCISM INC - ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ από infowar

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.paremvasis.gr                                                                                                                      Σάββατο, 5 του Απρίλη 2014

Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!!!

Σκηνές απίστευτης γελοιότητας, εξευτελισμού και καταστολής στο υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου για μια ακόμα φορά η συγκυβέρνηση των απολύσεων, της βίας και του αυταρχισμού έδειξε το πρόσωπό της.

Το Υπουργείο Παιδείας ή καλύτερα των «επιστρατευμένων» ηρωικών εκπαιδευτικών και των υποταγμένων-δουλικών νεοεπιθεωρητών, επιχείρησε με τη βία και την καταστολή να συνεχίσει κι αυτό το Σαββατοκύριακο τα χρυσοπληρωμένα σεμινάρια της ντροπής, «επιμορφώνοντας» τους προσκυνημένους και υπάκουους σχολικούς συμβούλους.

Οι εκπαιδευτικοί έδειξαν των απόφασή τους να αγωνιστούν, γι’ αυτό με υψηλά ποσοστά έκλεισαν τα σχολεία τους συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία της Παρασκευής και κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους, στην Αθήνα, στο υπουργείο παιδείας, και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Φαινόταν από τα σχολεία όλες τις προηγούμενες μέρες πως χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα πολιορκούσαν το καλά φρουρούμενο «κάστρο» του υπουργείου κι έτσι έγινε.

Με μια μαζική και μαχητική διαδήλωση από νωρίς, το περικύκλωσαν ασφυκτικά, απέκλεισαν έξω τους επίδοξους αξιολογητές και έδωσαν με αυταπάρνηση και επιτυχία τη μάχη έξι ολόκληρες ώρες σε όλες τις εισόδους του υπουργείου.

Το Υπουργείο Παιδείας κι όλα αυτά τα στελέχη που το στηρίζουν ( άλλωστε τρώνε καλά, γεμίζουν τις τσέπες τους), ξέρουν πόσο οργισμένος και αποφασισμένος είναι σήμερα ο εκπαιδευτικός, γι’ αυτό επιστράτευσαν το μόνο όπλο που τους έχει απομείνει για να επιβάλουν την πολιτική τους, τη βία και τον ατέλειωτο αυταρχισμό.

Συγκεκριμένα τα γεγονότα:

Μαχητικά, μαζικά και ανυποχώρητα, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί κατέφθαναν διαρκώς με το τρένο και με κάθε μέσο και έπαιρναν τη θέση τους στα προκαθορισμένα μπλόκα των συλλόγων γύρω από το υπουργείο παιδείας. Πριν ακόμα ξεκινήσει η συγκέντρωση, τα ΜΑΤ χτύπησαν και απώθησαν τους διοργανωτές για να μην στήσουν τη μικροφωνική μπροστά στην είσοδο.

Στη συνέχεια δεκάδες διμοιρίες με χακί ΜΑΤ, με μπλε ΜΑΤ κατέλαβαν σπρώχνοντας και χτυπώντας κάθε σημείο που οδηγούσε στο υπουργείο και τοποθέτησαν κλούβες κάθετα στο δρόμο.

Μάχες στην περιοχή γύρω από τα στενά και τη γέφυρα που οδηγούν στο υπουργείο παιδείας,
αψιμαχίες και διαπληκτισμοί στην κεντρική είσοδο, κλεφτοπόλεμος στα γύρω στενά.

Η μάχη φαινόταν από την αρχή πως θα δοθεί στο δεύτερο κεντρικό μπλόκο από την πίσω πλευρά της γέφυρας, αφού από εκεί μόνο μπορούσαν με μεγαλύτερη ασφάλεια να φέρουν τα λεωφορεία. Από νωρίς σ’ όλα τα γύρω σημεία γινόταν μικρές μάχες που οι εκπαιδευτικοί με την ευρηματικότητά τους πάντα βρίσκονταν μπροστά από τις οργανωμένες και καλά εξοπλισμένες δυνάμεις καταστολής. Και πραγματικά έτσι έγινε.

Το αποκορύφωμα της βίας ήταν η στιγμή που πλησίαζαν τα λεωφορεία με τους προσκυνημένους επιθεωρητές-αξιολογητές. Για να τους προστατέψουν από την χλεύη των εκπαιδευτικών τους συνόδευαν κυριολεκτικά δεκάδες μηχανές ΖΗΤΑ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και παράλληλα έτρεχαν δίπλα στο πούλμαν εκατοντάδες Ματατζήδες κι όλοι αυτοί μαζί χτυπούσαν τους εκπαιδευτικούς διαδηλωτές, έριχναν χημικά, δακρυγόνα και οδήγησαν ντροπιασμένους, κρυμμένους τους αξιολογητές σ’ αυτές τις συνθήκες πολέμου στο υπουργείο ! 

Ταυτόχρονα, όσοι σύμβουλοι επέλεξαν να εισέλθουν από την κύρια οδό, προφασιζόμενοι ότι είναι κάτοικοι ή …περαστικοί που έχουν μια «δουλειά» στο υπουργείο (!!) αποτράπηκαν από τους συγκεντρωμένους και υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω και να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους ή κάποιο μεταφορικό μέσο. Μερικοί/ες είχαν τόσο άγχος για να μπουν, μην τους τιμωρήσει ο καλός «πατερούλης» υπουργός που δεν τα κατάφεραν και κρίνει έτσι την αξιοσύνη τους και την αποφασιστικότητά τους, που είναι σίγουρο πως ακόμα και με τις κλούβες της αστυνομίας θα έμπαιναν μέσα!!!

Από νωρίς το πρωί βέβαια κάποιες δεκάδες πρόθυμων και προνοητικών συμβούλων είχαν φροντίσει να εισέλθουν στο υπουργείο ακόμα και επτά (7) ώρες πριν το σεμινάριο !! (Αυτοί είχαν πάρει και το κρεβάτι μαζί τους. Κόντεψαν να κλείσουν 24ωρο μέσα στο υπουργείο).

Κάποιο/ες άλλοι/ες, κυρίως της Αθήνας, που πίστευαν πως είναι πιο έξυπνοι/ες κρύφτηκαν μέσα στο MALL, πίνοντας και τρώγοντας και περίμεναν τη στιγμή που θα αποχωρούσαν οι διαδηλωτές για να χωθούν σα τα «ποντίκια». Όμως όταν «εισέβαλαν» δεκάδες εκπαιδευτικοί και τους εντόπισαν δεν ήξεραν που να κρυφτούν και κατάλαβαν πολύ καλά πως θα είμαστε παντού και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ήσυχους να κάνουν την «βρώμικη» δουλειά.

Είναι τουλάχιστον εξευτελιστικό αλλά και ενδεικτικό του ήθους και των προθέσεων των αυριανών επίδοξων αξιολογητών, να δέχονται να τους μεταφέρουν με πούλμαν, συνοδεία πανίσχυρων αστυνομικών δυνάμεων που τους ανοίγουν το δρόμο χτυπώντας ανηλεώς και ψεκάζοντας τους διαδηλωτές εκπαιδευτικούς, να κρύβονται, να πηδούν σαν αθλητές άλματος ύψους τα κάγκελα …...

Η αξιολόγηση και το σχολείο της αγοράς προωθείται με το σιδερένιο χέρι του κράτους, με ΜΑΤ, βία, χημικά με επιστρατεύσεις εκπαιδευτικών, εντολόχαρτα και με τη δουλικότητα-υποταγή των στελεχών εκπαίδευσης.

Όρθιοι αδέρφια !

Ούτε η κρατική καταστολή ούτε τα δακρυγόνα ούτε τα εντολόχαρτα και οι επιστρατεύσεις μπορούν να κάμψουν το αδούλωτο αγωνιστικό φρόνημα των εκπαιδευτικών.

Το Υπουργείο και τα στελέχη του χρηματοδοτούμενα αδρά από την ΕΕ και την Τρόικα φτιάχνουν το μηχανισμό για τη «διάλυση» της δημόσιας δωρεάν παιδείας και την επανίδρυση της σε νέες αγοραίες βάσεις. Το σχολείο της αγοράς χωρά και επιτρέπει την είσοδο των εταιριών, των αξιολογητών, των ΜΚΟ, του ΟΟΣΑ, και βάζει φραγμό στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Οι αξιολογητές τους είναι ίδιοι μ αυτούς που τους φυλάνε και τους μεταφέρουν. Κομίζουν την κουλτούρα της υποταγής, της αγοράς, του οσφυοκάμπτη. Δε θα επιτρέψουμε να μας κάνουν ίδιους. Με την προώθηση της αξιολόγησης, ο ρόλος των συμβούλων επιχειρείται να αλλάξει ριζικά. Να μεταβληθούν σε νεο-επιθεωρητές που θα επιβάλλουν τη χειραγώγηση, τον ασφυκτικό έλεγχο, την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών, θα συμμετέχουν ενεργά στην καρατόμηση-απόλυση συναδέλφων και θα προωθούν το σχολείο της αγοράς. Η ώρα για να πουν οι σύμβουλοι το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι έφτασε. Ιδιαίτερα όμως, οι σύμβουλοι που επέλεξαν να μπουν στο υπουργείο παιδείας συνοδεία ολόκληρου στρατού από ΜΑΤ και ΔΙΑΣ που τους άνοιξαν το δρόμο χτυπώντας και ψεκάζοντας ανηλεώς με δακρυγόνα τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς, οι σύμβουλοι που επέλεξαν να μπουν στο υπουργείο σε ημέρα απεργιακής κινητοποίησης, σε ημέρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί έδιναν πραγματική μάχη για το δημόσιο σχολείο και την παιδαγωγική ελευθερία, δεν είναι συνάδελφοί μας και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ! Το ΔΣ της ΔΟΕ και οι Σύλλογοι ΠΕ πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στη διαδικασία διαγραφής τους !
Άξιος ο μισθός τους!! Ο αγώνας συνεχίζεται.

Θα παλέψουμε μέχρι τη νίκη, για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας, τη δουλειά μας, τους μαθητές μας και το δημόσιο σχολείο

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΦΩΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΑΠΡΙΛΗ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.paremvasis.gr                                                                             25/3/2014


Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος του υπουργείου παιδείας και η νέα «επιστράτευση» των εκπαιδευτικών δε θα περάσει !!

Έπεσαν οι μάσκες και φάνηκε το στυγνό πρόσωπο της αξιολόγησης !

Οι αξιολογητές ξανάρχονται ! Όλοι στον αγώνα !

Η πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και οι λοιπές χρυσοπληρωμένες αξιολογικές δυνάμεις με τη νέα «αναγκαστική» εγκύκλιο επιβεβαιώνουν τη μεγάλη στρατηγική ήττα που υπέστησαν στον μέχρι τώρα πόλεμο που άνοιξαν εναντίον των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.

Η επιχείρηση να εμπεδωθεί με όρους συναίνεσης και συνεργασίας, «κουλτούρα αξιολόγησης» στις σχολικές μονάδες, που αποτελούσε και το βασικό στόχο της πολιτικής του υπουργείου μέχρι σήμερα, απέτυχε παταγωδώς, καθώς με σκληρούς αγώνες το εκπαιδευτικό κίνημα όρθωσε ένα ηχηρό ΟΧΙ :


 • Με γενικές συνελεύσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
 • Με την ακύρωση των σεμιναρίων αξιολόγησης.
 • Με τη συγκέντρωση 58.650 υπογραφών πανελλαδικά δηλαδή του 93,5% των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας.
 • Με τις εκατοντάδες συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων με αποφάσεις μη συγκρότησης ομάδων εργασίας.


Την αναμενόμενη ήττα, προσωπικά ο υπουργός, προσπαθεί να την καλύψει με τον διοικητικό αυταρχισμό και τις δικτατορικές μεθοδεύσεις της υποχρεωτικότητας και των πειθαρχικών απειλών.

Συνάδελφοι/ισσες η σημερινή εξέλιξη είναι πολύ ανησυχητική, γιατί δείχνει καθαρά πως όσο αντιλαμβάνονται την ήττα τους και την απομόνωσή τους από την κοινωνία, τόσο πιο επικίνδυνοι γίνονται. Ο Αρβανιτόπουλος μ' αυτή την εγκύκλιο οργάνωσε ένα ακόμη πραξικόπημα, βλέποντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος γι' αυτόν και την άθλια κυβέρνησή του. Η μνημονιακή - νεοφιλελεύθερη συμμορία σκοτώνει συστηματικά ότι έχει απομείνει ως δημοκρατικό δικαίωμα μέσα στην εκπαίδευση και ουσιαστικά επιχειρεί να τσακίσει μακροπρόθεσμα τους Συλλόγους Διδασκόντων και την ανεξάρτητη φωνή των εκπαιδευτικών.

Το γεγονός αυτό δείχνει πως μόνο με το συνολικό αγώνα που θα αμφισβητεί τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής τους και την αποφασιστική πάλη του κόσμου της εργασίας για την ανατροπή των πολιτικών διαχειριστών και όσων επίδοξων επιδιώκουν να εφαρμόσουν ανάλογες πολιτικές μπορεί να υπάρχει ελπίδα.Με το σουγιά στο κόκαλο με το λουρί στο σβέρκο

Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της αξιολόγησης. Μπροστά στον κίνδυνο οι αποφάσεις συλλόγων διδασκόντων να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας προχωρά σε μια τρίτη κατά σειρά εγκύκλιο για το ίδιο θέμα (οι προηγούμενες εγκύκλιοι στις 10/12/2013 και στις 6/3/2014) και απαιτεί από τους Δ/ντές σχολικών μονάδων να ορίσουν οι ίδιοι τις ομάδες εργασίας μέχρι τις 4-4-14.Μάλιστα ζητά από τους περιφερειακούς διευθυντές να αποστείλουν, μέχρι 11-4-2014, στο γραφείο του διευθυντή του υπουργού πίνακα με τα σχολεία στα οποία τυχόν δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση των ομάδων εργασίας.

Ταυτόχρονα, μέσα από το υλικό που παρουσίασε το υπουργείο παιδείας στα σεμινάρια της ντροπής, αναδεικνύεται το εφιαλτικό τοπίο που προετοιμάζουν για την εκπαίδευση οι εισβολείς αξιολογητές, με τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης προς τους γονείς και τους περίφημους 15 δείκτες αξιολόγησης.
Να σημάνει συναγερμός σε όλο τον κλάδο !


Σε κάθε σχολείο, σε κάθε Σύλλογο, παντού ! Η μάχη που δίνουμε αφορά τις ζωές μας και την εργασία μας, αφορά το δημόσιο σχολείο και το μέλλον του.


 • Να συνεδριάσει άμεσα (Τρίτη 25-3-14) το Δ.Σ. της ΔΟΕ .

 • Συντονισμένα και συλλογικά να απαντήσουμε στη νέα «επιστράτευση» των εκπαιδευτικών, απαιτώντας να πάρει πίσω το υπουργείο τις παράνομες εντολές και τα νέα «αποφασίζουμε και διατάζουμε».


 • Να απαιτήσει η ΔΟΕ από τα μέλη της, τους Διευθυντές των σχολείων, να μην προχωρήσουν πριν τις 4-4-14 στη συγκρότηση των ομάδων περιμένοντας τις αποφάσεις του κλάδου και τις μορφές συλλογικής αντίδρασης.


 • Να υπερασπιστούμε συλλογικά, εκπαιδευτικοί, διευθυντές τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και να δηλώσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν.


 • Οι σύλλογοι διδασκόντων που δεν έχουν συνεδριάσει να προχωρήσουν άμεσα στην προβλεπόμενη συνεδρίαση και να πάρουν ομόφωνη απόφαση για τη μη συγκρότηση των «ομάδων εργασίας». Να δείξουμε την κατηγορηματική μας αντίδραση και την απόφαση να μην προχωρήσει η αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση με τη συναίνεση και τη συμμόρφωση των μαχόμενων εκπαιδευτικών.


 • Να υπάρξει τώρα συντονισμός με την ΟΛΜΕ και να αποφασιστούν κοινές δράσεις. • Να συνεδριάσουν όλα τα Δ.Σ. των συλλόγων και να αποφασίσουν τα μέτρα και τις μορφές μπλοκαρίσματος της αυτοαξιολόγησης.

 • Τετάρτη 7 μμ. συντονισμός Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ στα γραφεία της ΔΟΕΑπόφαση για απεργία την Παρασκευή 28/3, συγκέντρωση πανελλαδική στο υπουργείο και κατά τόπους συγκεντρώσεις στις υπόλοιπες περιοχές
 • Σάββατο, Κυριακή, 29 και 30 Μάρτη, όλοι στο υπουργείο παιδείας ακυρώνουμε τα σεμινάρια της ντροπής.Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να δώσουμε τη μάχη ενάντια στα σεμινάρια των αξιολογικών δυνάμεων και να επιτύχουμε την ακύρωσή τους.
 • Δευτέρα 31/3 έως Πέμπτη 3/4, Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις σ’ όλους τους συλλόγους.

 • Παρασκευή 4 Απρίλη ολομέλεια προέδρων με αποφάσεις συγκεκριμένες για το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης και την κλιμάκωση του αγώνα.


Στην αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα το βέβαιο είναι πως αναγκαία απάντηση είναι ο παρατεταμένος απεργιακός αγώνας που θα αποφασιστεί από τη βάση του κλάδου και θα έχει στόχο να τους υποχρεώσει να πάρουν πίσω όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και τις αυταρχικές αναγκαστικές εγκυκλίους.Απαιτούμε την παραίτηση του υπουργού παιδείας.

Όλοι στον αγώνα για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής 
και το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κανένας δεν εξαιρείται από την λαίλαπα! Κανένας δεν δικαιούται να επαναπαύεται!

Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Μάρτη:

Όλοι και όλες στο δρόμο!

Στις 22 Μαρτίου 2014 οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πριν από 8 μήνες (σχολικοί φύλακες, καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εργαζόμενοι σε Υπουργεία) απολύονται. Έναν αιώνα μετά την κατάκτηση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων, αυτή καταργείται μέσα σε μια νύχτα. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα προστεθούν στους περίπου 1,5 εκατομμύρια ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Θα είναι η αρχή μιας μακάβριας ακολουθίας, που από μήνα σε μήνα θα προσθέτει χιλιάδες νέους ανέργους από όλους τους τομείς του Δημοσίου (στα τέλη Μαΐου τελειώνει το 8μηνο διαθεσιμότητας της δημοτικής αστυνομίας των διοικητικών των πανεπιστημίων κλπ), για να φτάσει ο αριθμός των απολύσεων στο σύνολο των 14.000 για το 2014. Οι ήδη αποσαρθρωμένες δομές του Δημοσίου θα δοθούν βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα με κόστος πολλαπλάσιο για τους φορολογούμενους, με κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους.

Στις 12-13 Μαρτίου 2014 ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Μητσοτάκη για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Στο όνομα της ατομικής αξιολόγησης εισάγεται η υποχρεωτική ποσόστωση. Με αυτό το τρόπο το 15% των Δημοσίων Υπαλλήλων, κάθε φορά, θα χαρακτηρίζεται υποχρεωτικά «άχρηστο» για να αποτελέσει μια μόνιμη και ανεξάντλητη "δεξαμενή" διαθεσιμοτήτων και απολύσεων που καθιερώνεται πλέον σαν μια μόνιμη διαδικασία σε όλο το δημόσιο.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου, καταργούνται 21 μικροί οργανισμοί και το προσωπικό τους είτε μπαίνει σε διαθεσιμότητα (για τα ΝΠΔΔ) ή απολύεται (για τα ΝΠΙΔ). Μεταξύ αυτών, είναι και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, γνωστό σε όλους μας για την πολύτιμη στήριξη που έδινε στα προγράμματα φιλαναγνωσίας των σχολείων.

Επίσης, με το περίφημο άρθρο 43, ανοίγει θέμα ελέγχων σε όλες τις μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου (όχι μόνο του ΠΔ 164/04 αλλά και όλων των προηγούμενων) και θεσμοθετείται η δυνατότητα με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μητσοτάκης) να καθοριστούν εκ νέου (!!) τα κριτήρια των αοριστοποιήσεων προκειμένου πλέον να μην «χωρούν» όλοι σε αυτά και να απολυθούν! Κινδυνεύουν όλοι οι συνάδελφοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), που, με τους αγώνες τους είχαν υποχρεώσει διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να προχωρήσουν στη μονιμοποίησή τους. Πρόκειται για μια νέα «δεξαμενή» απολύσεων, που αφορά τους 35.000 ΙΔΑΧ του Δημοσίου!

Ο πρόσφατος νόμος για την πρωτοβάθμια Υγεία οδηγεί στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα 8.500 γιατροί, υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να κυριαρχήσουν στην υγεία, ενώ οι εργαζόμενοι θα καλούνται συνεχώς να πληρώνουν αυξημένες συμμετοχές και χαράτσια. Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί σε παροχές, φάρμακα και εξετάσεις θα αυξήσουν τον αριθμό των πολιτών που αδυνατούν να προσεγγίσουν το νέο «σύστημα» ιδιαίτερα επειδή πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, δεν έχουν καμία πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες Υγείας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πυλώνας παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών (Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο σπίτι) αλλά και βασικών υπηρεσιών όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας, που θεωρείται χρυσοφόρος τομέας για τους μεγαλοεργολάβους, βρίσκεται για προφανείς λόγους στο στόχαστρο. Η Κυβέρνηση, με πρόσχημα τα «ελλείμματα» των ασφαλιστικών ταμείων, καταφεύγει στη γνωστή συνταγή μείωσης των παροχών στους ασφαλισμένους αλλά και αύξησης των κρατήσεων. Με το νέο τρόπο υπολογισμού κατακρεουργούνται και πάλι τα ήδη μειωμένα ποσά του εφάπαξ. Από το Νοέμβρη του 2013 άρχισε ένα μαζικό πογκρόμ απολύσεων συμβασιούχων, που είχαν πετύχει δικαστικές αποφάσεις για την παραμονή τους. Αυτή η πολιτική δεν θα σταματήσει αν δεν τη σταματήσουμε. Αναπτύσσονται παντού διάσπαρτες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ρυάκια αντίστασης που οφείλουμε να τα μετατρέψουμε σε «μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο». Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Οι επερχόμενες απολύσεις για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, μας αφορούν όλους. Πολλοί από εμάς θα βρίσκονται στις επόμενες λίστες.

Οφείλουμε τώρα να αντισταθούμε. Αύριο, δεν θα υπάρχει κανείς να αντισταθεί για μάς.

Αποφασίζουμε και στηρίζουμε κλιμάκωση και συντονισμό σε όλο το Δημόσιο!

Όλοι στην απεργία! Όλοι στον αγώνα!

------------------------------------------------------------------------------------------------------Σκηνές απίστευτης γελοιότητας, εξευτελισμού και καταστολής στο υπουργείο Παιδείας το Σάββατο 15 Μάρτη, ημέρα που επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί το πρώτο σεμινάριο αξιολόγησης για τους περιφερειακούς διευθυντές και τους διευθυντές εκπαίδευσης.
Επιστράτευσαν διμοιρίες με χακί ΜΑΤ, με μπλε ΜΑΤ, τοποθέτησαν κλούβες κάθετα στο δρόμο, χτύπησαν τους εκπαιδευτικούς διαδηλωτές, έριξαν δακρυγόνα, έφεραν ζητάδες, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, μέχρι και τα ταξί που βρίσκονται μπροστά στο MALL επιτάχτηκαν και τελικά, μόλις και μετά βίας 62 στελέχη εκπαίδευσης επί συνόλου 160 κατόρθωσαν, ντροπιασμένα, κρυμμένα μέσα σε ταξί και με την προστασία των ΜΑΤ, να μπουν στο υπουργείο ! 
Έξω από το υπουργείο, πολλές εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, σε μια μαζική και μαχητική διαδήλωση, περικύκλωσαν ασφυκτικά το χώρο του σεμιναρίου, απέκλεισαν έξω τους επίδοξους αξιολογητές και έδωσαν με αυταπάρνηση και επιτυχία τη μάχη τέσσερις ολόκληρες ώρες σε όλες τις εισόδους του υπουργείου.
Αναλυτική περιγραφή των γεγονότων  :
bixyb6dicaaixbi
13.00
Οι πρώτοι εκπαιδευτικοί καταφθάνουν στο υπουργείο και διαπιστώνουν ότι διευθυντές εκπαίδευσης έχουν αρχίσει να προσέρχονται από τις 12 παρ’ ότι το σεμινάριο αρχίζει στις 15.30.
13.15
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχειρούν να απωθήσουν τους πρώτους εκπαιδευτικούς που διαδηλώνουν έξω από την πύλη του υπουργείου. Πίσω από τις διμοιρίες προσέρχονται από την πλευρά της γέφυρας μπλοκ εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας.
13.30
Τα ΜΑΤ επιχειρούν με μια ακόμα επιχείρηση να σκορπίσουν τους εκπαιδευτικούς με σπρωξιές, χτυπήματα και δακρυγόνα. Οι εκπαιδευτικοί μένουν πεισματικά στη θέση τους κατά μήκος του δρόμου ενώ συνεχίζεται η προσέλευση διαδηλωτών.
14.00
Η διαδήλωση πυκνώνει, κάθε λίγο υπάρχει ένταση με τα ΜΑΤ. Τα ΜΑΤ με μια οργανωμένη επίθεση, με σπρωξιές, χτυπήματα, χημικά, απωθούν μπροστά από την πύλη το μπλοκ των εκπαιδευτικών. Μεμονωμένα επιχειρούν μέσα από το πλήθος των συγκεντρωμένων να περάσουν στο υπουργείο διευθυντές εκπαίδευσης αλλά γίνονται αντιληπτοί, αποδοκιμάζονται και υποχρεώνονται να υποχωρήσουν.
Φωτογραφία0205
.
14.15
Έξω από το Μall, αλλά και μέσα σε αυτό, περίπου τριάντα διευθυντές εκπαίδευσης, ανήσυχοι, αναμένουν στο ακουστικό τους περικυκλωμένοι από εκπαιδευτικούς.

15.00
Την ίδια στιγμή, κάποιοι – περισσότερο ευρηματικοί – διευθυντές εκπαίδευσης, παίρνουν την πρωτοβουλία να αναζητήσουν την τύχη τους στην …πίσω πόρτα του υπουργείου ! Κατευθύνονται κατά μόνας στην είσοδο που οδηγεί στο υπουργείο μέσω της ΣΕΛΕΤΕ. Αλλά και εκεί συναντούν ομάδα περιφρούρησης των εκπαιδευτικών ! Νέα επεισόδια με διμοιρία ΜΑΤ που βγαίνει μέσα από το υπουργείο. Για την επόμενη μια ώρα, μεμονωμένα αυτοκίνητα και ταξί με διευθυντές περιφέρονταν χωρίς αποτέλεσμα στην περιοχή της ΣΕΛΕΤΕ…
Φωτογραφία0219

15.45
Η ώρα περνάει και μέσα στην αίθουσα του σεμιναρίου δεν έχουν προσέλθει ούτε 40 διευθυντές. Γκρίνιες και μουρμούρα μέσα, αντίσταση και αισιοδοξία έξω.
16.15
Δεκάδες ΔΙΑΣ, ζητάδες και αστυνομικοί, μπροστά στο MALL, παραλαμβάνουν τους διευθυντές εκπαίδευσης, τους χωρίζουν σε …τριάδες και τους επιβιβάζουν σε ταξί ! Μάχες σώμα με σώμα με τους εκπαιδευτικούς. Οι διευθυντές αποδοκιμάζονται. Διερχόμενοι πολίτες και μαθητές αποδοκιμάζουν έντονα κι αυτοί τους διευθυντές !! Κάποιοι ταξιτζήδες όταν ενημερώνονται από τους διαδηλωτές προτιμούν να φύγουν άδειοι παρά να εξυπηρετήσουν τους αξιολογητές και την αστυνομία !
Τα ταξί με τη συνοδεία ΔΙΑΣ κάνουν τον κύκλο και περνούν από τη γέφυρα όπου παρά την ασφυκτική αστυνομική παρουσία, συναντούν άλλους διαδηλωτές. Ακολουθούν νέα επεισόδια, τελικά τα περισσότερα ταξί εισέρχονται στο υπουργείο.
unnamed
16.30
Το σεμινάριο της ντροπής ξεκινά, περικυκλωμένο από την οργή της ζωντανής εκπαίδευσης, με πάνω από τους μισούς διευθυντές εκπαίδευσης να απουσιάζουν !!! Πλήρης αποτυχία για το πάνοπλο κράτος που επιχείρησε να τσακίσει την αντίσταση των εκπαιδευτικών με την καταστολή.
Η σημερινή κινητοποίηση άνοιξε το δρόμο για τη συνέχεια. Με νέες αποφάσεις τους, οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τους Συλλόγους, τις ΕΛΜΕ και τις Ομοσπονδίες τους, με ακόμα πιο μαζική και μαχητική κινητοποίηση, θα ακυρώσουν τα σεμινάρια της ντροπής, θα μπλοκάρουν κάθε διαδικασία αξιολόγησης !
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

www.paremvasis.gr   
                                  
  10/3/2014

Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση συνεχίζεται. Όλη αυτή την περίοδο στη μάχη που δίνουμε για την ύπαρξη της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και για την ύπαρξη της εργασίας μας.

·             Έχουν γίνει σε όλη τη χώρα χιλιάδες ενημερώσεις σχολείο – σχολείο.
·             Έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες Γενικές συνελεύσεις με αυξημένη     συμμετοχή.
·             Έχουν διενεργηθεί εκατοντάδες εκδηλώσεις για ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των γονέων.
·             Έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις μάχης από τη ΔΟΕ και τους Συλλόγους.
·             Έχουν κληθεί σε συναντήσεις, παντού σε όλη τη χώρα, τα στελέχη εκπαίδευσης για να συμπορευτούν με το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα.
·             Μπλοκαρίστηκαν ΟΛΑ τα σεμινάρια που επιχειρήθηκαν να πραγματοποιηθούν, με εξαίρεση κάποιες γραφικές περιπτώσεις σεμιναρίων σε «εκκλησίες και καφετέριες»…
·             Δόθηκαν οι κατάλληλες συλλογικές απαντήσεις σε όλα τα στελέχη εκπαίδευσης που άσκησαν άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για την προώθηση της πολιτικής του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.
·             Έχουν ήδη γίνει συνεδριάσεις σε εκατοντάδες Συλλόγους Διδασκόντων σε όλη τη χώρα και έχουν καταγραφεί ΠΡΑΚΤΙΚΑ για τη ΜΗ συγκρότηση ομάδων εργασίας.
·             Συγκεντρώθηκαν πάνω από 50.000 υπογραφές εκπαιδευτικών, ενάντια στην προωθούμενη αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση

          Μετά την συλλογή χιλιάδων υπογραφών ενάντια στην αυτοαξιολόγηση –αξιολόγηση και τη μαζική  απόρριψη-εναντίωση του συνόλου του κλάδου, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ένταση  το συλλογικό αγώνα για να μην συγκροτηθούν σε κανένα σχολείο ομάδες εργασίας, να μην υπάρξει προώθηση της αξιολόγησης σε κανένα σύλλογο διδασκόντων.
 Το επόμενο διάστημα να συνεδριάσουν όλοι οι Σύλλογοι Διδασκόντων και με βάση το πρακτικό της ΔΟΕ ή των Συλλόγων να αποφασίσουν ομόφωνα να μη συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας, με αποτέλεσμα να μη συγκροτηθούν πουθενά, να μην υπάρχει σχολείο που θα κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση από τις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου.
Συνάδελφοι/ισσες τώρα όλοι και όλες στη μάχη για να αποτρέψουμε τη «σφαγή των αμνών», των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και της υποχρεωτικής κινητικότητας, που κυριολεχτικά αν επιβληθούν, θα σκορπίσουν ιστορικές κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας και της εκπαίδευσης.
Nα αποτρέψουμε τη μετατροπή των σχολείων σε επιχειρήσεις, τους μαθητές σε πελάτες και τους εκπαιδευτικούς σε υποταγμένους σκυφτούς «υπαλλήλους».
Να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι θα είμαστε αποφασιστικοί και ανυποχώρητοι σε όποια στελέχη πιέσουν, εκβιάσουν ή επιχειρήσουν να υφαρπάξουν αποφάσεις με αντισυναδελφικούς τρόπους.
Να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση των σχολείων, να ακυρώσουμε το σχολείο της αγοράς, του ανταγωνισμού του φόβου. Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, είναι μάχη για το δημόσιο δωρεάν σχολείο, μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης,  Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ.

2) Τα σεμινάρια (σχεδόν στο σύνολό τους ) που επιχείρησε να πραγματοποιήσει η Διοίκηση και το Υπουργείο  το προηγούμενο διάστημα ακυρώθηκαν με την κινητοποίηση των συλλόγων και των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα. Η αγωνιστική αυτή παρακαταθήκη πρέπει να βρει τη συνέχειά της στην ακύρωση των  προγραμματισμένων  σεμιναρίων το Σάββατο 15/3 και την Κυριακή 16/3  για Περιφερειακούς Διευθυντές, προϊσταμένους επιστημονικής και παιδαγωγικής  καθοδήγησης,  Διευθυντές Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Γενικούς Διευθυντές του ΥΠΑΙΘ, σύνολο 160 στελέχη. Η ζωντανή εκπαίδευση, οι Σύλλογοι θα δώσουν μαχητικά το παρόν και τις δύο μέρες στο Υπουργείο Παιδείας  για να μπλοκάρουν - ακυρώσουν τα σεμινάρια, για να πούμε συλλογικά NO PASARAN σ’ όλους αυτούς που προωθούν τα σχέδια της αδίστακτης κυβέρνησης των μνημονίων και των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων.

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία ενάντια στις απολύσεις-διαθεσιμότητες  στο Δημόσιο και ενάντια  στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου…», που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής και προβλέπει την κατάργηση Νομικών Προσώπων του Δημοσίου. Η ψήφισή του θα οδηγήσει σε  άμεση απόλυση ή διαθεσιμότητα κι άλλων δημοσίων υπαλλήλων.
Από την άλλη  προωθείται  η  καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος «αξιολόγησης» και της καθιέρωσης υποχρεωτικής ποσόστωσης, που θα «γεμίσει τη δεξαμενή» των 95.000 «αναποτελεσματικών» δημοσίων υπαλλήλων.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 12ης Μαρτίου, σε συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς αμέσως μετά για να πάρουμε αποφάσεις για «λουκέτο» σε όλο το δημόσιο, με 5νθήμερη απεργία από 17 έως 21 του Μάρτη και νέες γενικές συνελεύσεις για κλιμάκωση.

·        Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στην αυτοαξιολόγηση- αξιολόγηση/δε συγκροτούμε ομάδες εργασίας
·        Όλοι-ες το Σάββατο και την Κυριακή στο Υπουργείο Παιδείας για την ακύρωση των σεμιναρίων των στελεχών
·        Κανείς εκπαιδευτικός απολυμένος στις 23 Μάρτη. Να παρθούν πίσω τώρα  όλες οι διαθεσιμότητες απολύσεις
·        Όλοι-ες την Τετάρτη στην Απεργία και το απεργιακό συλλαλητήριο 11π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος
·        Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

http://www.paremvasis.gr/                                                    Δευτέρα 3/3/14

 

 

Εκατοντάδες σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πανελλαδικά δεν συγκροτούν ομάδες εργασίας, δε συναινούν στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης.

Το εκπαιδευτικό κίνημα δίνει μια από τις πιο κρίσιμες και ιστορικές μάχες του ενάντια σε μια αντιεκπαιδευτική πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό. Κομβικό επεισόδιο αυτού του αγώνα είναι η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση που αυτή την περίοδο προωθείται με την ΑΕΕ και την αυτοαξιολόγηση.

Μάχη σκληρή αλλά και αναγκαία:

Για να μη δημιουργηθούν νέες δεξαμενές κινητικότητας-απόλυσης και μισθολογικής – βαθμολογικής καθήλωσης.

Για να μη προωθηθεί το φτηνό σχολείο της αγοράς στο οποίο θα επικρατεί η χορηγία η εμπλοκή επιχειρηματικών φορέων, η χρηματοδότηση από τους γονείς, η διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων, ο άκρατος ανταγωνισμός.

Για να μην ελέγξουν και χειραγωγήσουν τη διδακτική – μαθησιακή διαδικασία, μετατρέποντάς την σε ένα σύνολο προκατασκευασμένων, τυποποιημένων και ποσοτικών κριτηρίων.

Στη μάχη αυτή, ήδη έχουν μπει εκατοντάδες σχολεία σ’ όλες τις περιοχές της χώρας κι έχουν πάρει ΟΜΟΦΩΝΑ ή κατά πλειοψηφία αποφάσεις ΜΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Περισσότερα από 50 σχολεία στο Ηράκλειο της Κρήτης, σχεδόν όλα στην Ιεράπετρα. Στην Κέρκυρα, στην Άνδρο, στη Σάμο….. όλα τα σχολεία αποφασίζουν και δε συγκροτούν τις ομάδες. Στις μεγάλες πόλεις η κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη. Στην Αθήνα δεκάδες σχολεία αρκετών συλλόγων έχουν πάρει αποφάσεις και έχουν συντάξει τα πρακτικά απόρριψης. Το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη που τα πρώτα σχολεία που συνεδρίασαν αυτή τη βδομάδα αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα τη μη συγκρότηση των «ομάδων εργασίας», ανοίγοντας τον χορό των συνεδριάσεων που οργανωμένα με απόφαση όλων των συλλόγων θα γίνουν αυτή τη βδομάδα σε όλα τα σχολεία.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων όλες και όλους τους συναδέλφους να συναισθανθούν την κρισιμότητα της στιγμής και να πράξουν ανάλογα.

Καλούμε να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων σε όλες τις σχολικές μονάδες και να αποφασίσουν τη μη συγκρότηση ομάδων εργασίας.

Με την πιο μεγάλη ενότητα και αποφασιστικότητα η μαχόμενη εκπαίδευση  συνεχίζει έναν σημαντικό αγώνα που θα καθορίσει το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και δε θα επιτρέψει στην πολιτική της αξιολόγησης και των περικοπών να οργανώσει τη «σφαγή των αμνών» και την προώθηση των σχεδίων της αδίστακτης κυβέρνησης των μνημονίων.

Σε αυτή τη μάχη ο καθένας οφείλει να πάρει θέση. Καθαρά και ξάστερα. Δημόσια και ανοιχτά.
 --------------------------------------------------------------------------------------------

Ημερίδα των παρεμβάσεων ΠΕ - ΔΕ : Οι αξιολογητές ξανάρχονται! Η αντίσταση στην αξιολόγηση και το πρόταγμα για ένα άλλο σχολείο. ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014, 10.30 - 19.30, ΜΑΡΑΣΛΗ 4, ΑΘΗΝΑ (ΜΕΤΡΟ, ΣΤΑΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ)
 -----------------------------------------------------------------------

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ.
 ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2014 Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παιδαγωγικός Όμιλος
Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε.

www.paremvasis.gr Τρίτη 18-12-2013

Έχουμε πόλεμο μην το ξεχνάς μωρό μου


Ορίστε που κατάντησαν οι ζηλωτές της αξιολόγησης :
σε παρεκκλήσια και καφετέριες ξενοδοχείων κρύβονται οι οργανωτές των "σεμιναρίων" της ντροπής


Στη βίλα των οργίων κρυβόταν ο Κωνσταντάρας και η Μέλπω Ζαρόκωστα στην αντίστοιχη ελληνική ταινία για να απολαύσουν τον –παράνομο τότε – έρωτά τους. Σε παρεκκλήσια, καφετέριες και γκαράζ ξενοδοχείων καταφεύγουν σήμερα οι σύγχρονοι ζηλωτές της αξιολόγησης μήπως και καταφέρουν να οργανώσουν μετά κόπων και βασάνων κάτι που να μοιάζει με σεμινάριο διευθυντών «για την αυτοαξιολόγηση» ! Εκεί κατάντησαν, να αναζητούν σε εκκλησίες και ξενοδοχεία φιλόξενους χώρους αφού στις κακοτράχαλες ράχες της εκπαίδευσης στάθηκε αδύνατο να στήσουν έστω και ένα σεμινάριο, ακόμα και στις ακριτικές επαρχιακές πόλεις, ακόμα και μέσα στο ίδιο το Υπουργείο Παιδείας : Δεν είναι μόνο η Κομοτηνή, η Κρήτη, αλλά και η Χαλκιδική, η Πιερία, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Ημαθία, η Έδεσσα, οι Κυκλάδες, η Λέσβος, η Κοζάνη, η Ικαρία και πολλές άλλες πόλεις που με μαζικό τρόπο είτε ματαιώνονται τα σεμινάρια είτε αναβάλλονται κάτω από την κατακραυγή και τη μαζική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών.

Πράγματι, οι image makers της αξιολόγησης προσφέρουν άφθονο γέλιο σκηνοθετώντας μια παρωδία «σεμιναρίων» που θυμίζει ταινίες των Μόντυ Πάιθονς και δίκαια θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις κορυφαίες στιγμές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ωστόσο, ας μην έχουμε αυταπάτες. Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και η μάχη σκληρή. Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο : τα μικρά ταξικά επεισόδια της αναμέτρησης γύρω από τα σεμινάρια είναι μόνο ένα ελάχιστο μέρος αυτού του αιματηρού πολέμου. Ας μην ξεχνάμε τους 2500 συναδέλφους της δευτεροβάθμιας που σε λίγους μήνες περνούν από το καθεστώς της διαθεσιμότητας στο καθεστώς της αργίας.

Ας προσέξουμε λοιπόν. Οι σειρήνες που μας λένε ότι «η αυτοαξιολόγηση είναι ανώδυνη», ότι «η αξιολόγηση θα μας οδηγήσει στην προαγωγή», ότι «πρέπει να έχουμε κι εμείς μια πρόταση για την αξιολόγηση» απλά προετοιμάζουν την καταστροφή μας. Οποία «αθωότης» άλλωστε ! Πρόταση για την αξιολόγηση σε αυτή την περίοδο της κοινωνικής σφαγής ! Ας τους κλείσουμε το δρόμο σαν ένας άνθρωπος.


Σε όσους μας ρωτούν τι θα πούμε στους γονείς για την αξιολόγηση απαντάμε : στους γονείς θα μιλήσουμε θαρρετά ότι μαθαίνουμε τα παιδιά τους γράμματα, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα όλου του λαού στο ψωμί και τη δουλειά.

Όσο για μας ;Το δηλώνουμε και να το ξέρουν : και την παραμονή της πρωτοχρονιάς στις 12 το βράδυ να οργανώσουν "σεμινάριο" εμείς θα είμαστε εκεί !Μαζί με όλο τον κόσμο της μαχόμενης εκπαίδευσης.Ας κοπιάσουν λοιπόν !ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ «ΕΡΓΑΣΙΑΣ»/ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ-ΕΣ ΜΑΖΙΚΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΡΚΟ ΠΙΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΣΤΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση (Παρεμβάσεις – Κινήσεις - Συσπειρώσεις) χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που μας στήριξαν στις εκλογές του Συλλόγου μας με την ελπίδα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και να οργανώσουμε τις διεκδικήσεις μας. Ελπίζουμε και θα προσπαθήσουμε το αποτέλεσμα αυτό να αποτελέσει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης και αγώνα. Θα συνεχίσουμε με την καθημερινή μας παρουσία στα σχολεία και τους αγώνες με ήθος, μαχητικότητα και χαμόγελο.

Δεν έχουμε εκλογικές αυταπάτες : γνωρίζουμε καλά ότι οι μεγάλες ανατροπές, οι μεγάλες αλλαγές και τα μεγάλα κινήματα, έρχονται από την ίδια τη βάση των εργαζόμενων. Δεν μας ενδιαφέρει «να κάνουμε τους αγώνες ψήφους», αλλά το ακριβώς αντίστροφο : να αξιοποιήσουμε τη δύναμη και την παρουσία μας σε κάθε όργανο, ώστε να ανοίγουν δρόμοι για την κίνηση της βάσης του κλάδου σε μια κατεύθυνση ταξική χωρίς δισταγμούς και ταλαντεύσεις.


Με το βλέμμα στους αναγκαίους αγώνες: για  να ανατραπεί αυτή η πολιτική που οδηγεί τον λαό σε χρεοκοπία για την υπεράσπιση όλων των δημόσιων αγαθών, ενάντια στη λιτότητα και στις περικοπές του εργατικού εισοδήματος, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, για να μη χάσει κανείς τη δουλειά του, για να σταματήσει το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού. Αισθανόμαστε την ανάγκη να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας σε κάθε κριτική, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας για να μην τα επαναλαμβάνουμε, να αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας, αλλά κυρίως να εργαστούμε για τη συγκρότηση ενός λαϊκού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, εκτιμώντας πως αυτό αποτελεί τη μόνη ελπίδα για τους εργαζόμενους σήμερα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Εβίτα Καραγεώργου, σχολική σύμβουλος : Η Αυτοαξιολόγηση Αυτοκαταργείται!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Τετάρτη 23-10-2013
Δήλωση των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Θανάση Αγαπητού 6975308409
Γιάννη Νικολάρα 6974750410
Όταν το ΠΑΜΕ ξεπερνά τα όρια της συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης και καταφεύγει στα ψέματα, στη συκοφάντηση και στη στοχοποίηση του «μοναδικού εχθρού» που είναι οι Παρεμβάσεις –Κινήσεις- Συσπειρώσεις.

Συνάδελφισσες/οι, όλο το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία του ΠΑΜΕ στην εκπαίδευση μαζί με τα «νεκροταφεία των ελεφάντων» στην ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αμφισβήτησαν και υπονόμευσαν τη δυνατότητα του κινήματος να συγκρουστεί μαζικά και να αμφισβητήσει την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ, που με ιδιαίτερο βίαιο τρόπο εξελισσόταν σ’ όλο το δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση. Έγιναν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του ΠΑΜΕ μέρος του μηχανισμού του συστήματος που χτύπησε στη γένεση του τον ηρωικό αγώνα των καθηγητών, αποτρέποντας από την πρώτη στιγμή την ανεξέλεγκτη δυναμική και τον ανατρεπτικό πολιτικό ρόλο που θα μπορούσε να έχει ένα ενιαίο-ενωτικό και μαχητικό απεργιακό μέτωπο όλου του εργαζόμενου κόσμου.
Στις συνελεύσεις, στις άλλες διαδικασίες του κινήματος, αλλά κυρίως τις μέρες της απεργίας, μιλώντας στο όνομα των απεργών αλλά δρώντας εναντίον τους, αμφισβήτησαν ανοιχτά και προκλητικά τον ίδιο τον απεργιακό αγώνα και καλλιέργησαν με απίθανο πάθος τη λογική της ήττας και των αδιέξοδων αγώνων. Ακόμα και όταν υπήρχαν συγκεκριμένες αποφάσεις από πολύ μαζικές Γ.Σ. πρότειναν και στήριζαν μαζί με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της συγκυβέρνησης την ίδια μορφή αγώνα που συγκέντρωνε ελάχιστες ψήφους από το σώμα των καθηγητών, όμως παρ’ όλα αυτά επέμεναν προκλητικά στη λανθασμένη και απαξιωμένη αυτή γραμμή.
Τα γεγονότα της προηγούμενης περιόδου και η αδικαιολόγητη πλήρη ταύτιση τους με τον υποταγμένο συνδικαλισμό των επίσημων ηγεσιών ήταν επόμενο να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και ερωτήματα στο εσωτερικό των αγωνιστών της βάσης του ΠΑΜΕ, που αναζητά και προβληματίζεταιΑυτόν τον κίνδυνο η ηγεσία του ΠΑΜΕ προσπάθησε για μια ακόμη φορά να αποτρέψει λέγοντας ψέματα και καταγγέλλοντας τις Παρεμβάσεις στη ΔΟΕ πως δεν ψήφισαν την 24ωρη που αποφάσισε η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6 του Νοέμβρη.
Ποια είναι η αλήθεια: Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που έγινε στις 15 και 16/10 (δηλαδή πριν την απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) συζητήθηκε το θέμα "παραπέρα πορεία του κλάδου -προτάσεις -πρόγραμμα δράσης της ΔΟΕ". Στη συνεδρίαση κάθε παράταξη κατέθεσε τη συνολική της πρόταση, τόσο όσο αφορά το περιεχόμενο όσο και τη μορφή. Στη συνέχεια η απόφαση διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε ΜΟΝΟ από τις παρατάξεις της συγκυβέρνησης ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ, που περιελάμβανε και την ΠΡΟΤΑΣΗ προς την ΑΔΕΔΥ για απεργιακή κινητοποίηση στις 6/11. Το ΠΑΜΕ που μας καταγγέλλει πως εμείς δεν ψηφίσαμε την απεργία ψήφισε κι αυτό την δικιά του πρόταση. Το ίδιο έκανε η ΕΡΑ.
Εμείς συζητώντας το πρόγραμμα δράσης της ομοσπονδίας κι όχι μια απεργία μόνο, καταθέσαμε τη συνολική μας πρόταση για τους αγώνες της περιόδουΜε ανατρεπτικό περιεχόμενο και συνδέοντας τα εκπαιδευτικά αιτήματα με την ανάγκη ανάσχεσης και ρήξης με την πολιτική του κεφαλαίου, τονίσαμε και προτείναμε την ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος που με πυρήνα τη μαζική δημοκρατία των αγωνιζόμενων, θα παλέψει για να ανατρέψει τη γραμμή της ήττας και με τη λογική του παρατεταμένου διακλαδικού απεργιακού αγώνα θα διεκδικήσει τη νίκη και το δίκιο του κόσμου της εργασίας.
Αυτή την πρόταση ψηφίσαμε και αυτή στηρίζουμε στις διαδικασίες του κινήματος ως αναγκαία και ικανή να κλονίσει τη συγκυβέρνηση και να ανατρέψει την επίθεση. Ταυτόχρονα δηλώσαμε πως εμείς και τώρα και πάντα ήμασταν και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των απεργιακών αγώνων. Το ίδιο έκανε και το ΠΑΜΕ ψηφίζοντας τη δικιά του πρόταση. Όλα τα άλλα που λέει είναι ψέματα και πρέπει η ηγεσία του να λογοδοτήσει γι’ αυτή την αναξιοπρεπή και αντιαριστερή τακτική.
Ορισμένα ερωτήματα προς την ηγεσία του ΠΑΜΕ:
Εκτιμούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πως μπορεί να ηττηθεί η βάρβαρη πολιτική συγκυβέρνησης Ε.Ε. –κεφαλαίου με το απεργιακό ημερολόγιο των γνωστών 24ωρων απεργιών που κηρύττουν όλο και πιο αραιά ξυπνώντας από τον βαθύ ύπνο της συναίνεσης των προνομίων και της υποταγής, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ;

Πιστεύει η συνδικαλιστική ηγεσία του ΠΑΜΕ πως μπορεί να υπάρξουν νικηφόροι μαζικοί αγώνες όταν χαμηλώνουμε τους στόχους και το περιεχόμενο; Αυτό δε δηλώνει η απεργιακή πρόταση-κάλεσμα που κατέθεσαν σ’ όλο το κίνημα αρχές του Οκτώβρη, που δεν υπάρχει ούτε λέξη ούτε μία αναφορά στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση, στην Ε.Ε., τα μνημόνια, το χρέος, τα δάνεια το ευρώ. Είναι απαγορευμένες λέξεις ή τώρα αυτή είναι η «σωστή γραμμή» που μπορεί πιο εύκολα να στηριχθεί και από τις μνημονιακές συνδικαλιστικές δυνάμεις; Αυτό το πολιτικό περιεχόμενο μπορεί να απαντήσει στο βάθος και στην ένταση της επίθεσης που δέχεται σήμερα ο κόσμος της εργασίας;

Είναι η αναγκαία μορφή και κλιμάκωση της πάλης, να προτείνεις εδώ και δύο μήνες σκληρής αντιπαράθεσης, μία 24ωρη «καλά προετοιμασμένη» απεργία αρχές Οκτώβρη, να την κηρύττεις στη συνέχεια 23 Οκτώβρη και να τη ..μεταθέτεις στη συνέχεια για τις 6 Νοέμβρη, επειδή τότε θέλει η συνδικαλιστική αριστοκρατία;

Είναι το ίδιο να παίρνονται αποφάσεις για απεργιακούς αγώνες από μαζικότατες Γ.Σ. όπως έγινε από το Μάη μέχρι το Σεπτέμβρη στους καθηγητές και παρόλα αυτά να βγαίνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και να υπονομεύουν -καταγγέλλουν αυτές τις διαδικασίες και να μη λες κουβέντα τώρα για τις απεργιακές αποφάσεις που είναι αποτέλεσμα κομματικών-παραταξιακών γραφείων, συμβιβασμών με τους «νεκροθάφτες του κινήματος» ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στην καλύτερη περίπτωση αποφάσεων Δ.Σ;

Είναι σίγουρη η συνδικαλιστική ηγεσία του ΠΑΜΕ πως οι αγώνες διαρκείας οδηγούν στον εκφυλισμό κι όχι οι αγώνες διαμαρτυρίας που γίνονται για συμβολικούς και μόνο λόγους, χωρίς καμιά προοπτική νίκης; Μπορεί τον εργαζόμενο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να συγκινήσει και να κινητοποιήσει σήμερα, η προηγούμενη παράδοση του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος της μιας 24ωρης ανά δίμηνο ή τρίμηνο για λόγους πολιτικού συμβολισμού και συνδικαλιστικής νομιμοποίησης; Βοηθά τον αγώνα των εργατών και των κλάδων που βίαια τώρα πλήττονται η αποκλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων κι όχι η ένταση και η κορύφωση τους;

Είναι φυγή στις κοινοβουλευτικές και κυβερνητικές λύσεις η πρόταση και η στάση των Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων για ένταση των αγώνων και στήριξη με κάθε τρόπο των κι νηματικών-απεργιακών διαδικασιών κι όχι η γραμμή της ηγεσίας του ΠΑΜΕ που λέγοντας πως οι αγώνες δεν έχουν καμιά ελπίδα να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική, σπέρνουν την απογοήτευση και στέλνουν μια ώρα νωρίτερα τον κόσμο στην αγκαλιά της κάλπης και των κυβερνητικών αυταπατών;

Τέλος και θα επανέλθουμε αν χρειαστεί, είναι σωστό να αποκαλείς μια συνδικαλιστική συλλογικότητα που αυτοπροσδιορίζεται και το έχει αποδείξει μέχρι τώρα πως δεν έχει καμιά σχέση με τον κομματικό συνδικαλισμό, παράταξη συγκεκριμένου πολιτικού φορέα; Εμείς ποτέ μέχρι τώρα ακόμα και τις κυβερνητικές παρατάξεις δεν τις ταυτοποιούσαμε με τους κομματικούς φορείς τους. Το ίδιο κάναμε και με το ΠΑΜΕ που ποτέ δεν το αναφέραμε ως παράταξη συγκεκριμένου κόμματος. Το δικαίωμα να παλεύουμε για ένα συνδικαλισμό ταξικό, ανεξάρτητο, αυτόνομο που δεν εξυπηρετεί κομματικά παιχνίδια και συμφέροντα δεν διαπραγματευόμαστε. Αυτή τη μορφή του συνδικαλισμού θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να υπερασπιζόμαστε όχι μόνο ως επιθυμητή αλλά και ως αναγκαία σήμερα. Η ηγεσία του ΠΑΜΕ φαίνεται πως κολλά και αντιγράφει και σ’ αυτό το θέμα τη λασπολογία και τους κρυφούς πόθους των ηγεσιών της συνδικαλιστικής συγκυβέρνησης (ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ) που επίμονα στοχοποιούν με κάθε τρόπο τις Παρεμβάσεις και τα συνδικαλιστικά στελέχη της. Ο δρόμος αυτός της επίθεσης χωρίς όρους και όρια, με ψέματα και συκοφαντίες δεν οδηγεί πουθενά, δίνει άλλοθι και χείρα βοηθείας στις δυνάμεις της αντίδρασης και του κεφαλαίου. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει η ηγεσία του ΠΑΜΕ τόσο καλύτερα για το κίνημα και για τους αγωνιστές που σ’ αυτό συσπειρώνονται και δίνουν καθημερινά τη μάχη στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία.

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ-ΡΗΞΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.paremvasis.gr                                                                                                       Τρίτη, 10 Σεπτέμβρη 2013
Δήλωση των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Θανάση Αγαπητού 6975308409, Γιάννη Νικολάρα 6974750410

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ. ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΉ ΚΑΤΟΧΎΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ- ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΑΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ.
Η πολιτική των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων και του δραματικού περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην απόγνωση και το σχολείο συστηματικά να υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς και ιδιαίτερα των πιο φτωχών στρωμάτων. Χθες ήταν η λειτουργική κατάργηση των οργανικών θέσεων στα Ολοήμερα. Προχθές οι μετρημένες στα δάχτυλα αποσπάσεις, οι μηδενικοί διορισμοί, οι ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών.
Σήμερα!!!!!! Με εμπιστευτική εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας προς τους Περιφερειακού Διευθυντές, (υπογράφει ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος) δίνει εντολή για «υποχρεωτικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών με οργανική θέση ή που είναι σε διάθεση και πλεονάζουν, σε άλλες σχολικές μονάδες του ίδιου ΠΥΣΠΕ ή άλλου ΠΥΣΠΕ της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης». Μάλιστα οι υποχρεωτικές αποσπάσεις πρέπει να έχουν «ολοκληρωθεί μέχρι 16/9» και είναι για όλο «το τρέχον διδακτικό έργο». Στη συνέχεια λέει πως μέχρι και «ώρα 12 μ.μ. να έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαραίτητα πεδία στο survey» και τονίζει πως θα γίνει συσχετισμός στοιχείων… «πως το αποτέλεσμα του ποσοτικού και ποιοτικού προσδιορισμού είναι αδιαμφισβήτητο και απολύτως δεσμευτικό» και τέλος πως «επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για τους Δ/ντες/τριες».
Όπως καταλαβαίνετε συνάδελφοι/ισσες δεν προχωρούν μόνο στην κάλυψη των κενών με κάθε τρόπο, χωρίς καμιά παιδαγωγική ευαισθησία, αλλά προχωρούν αξιοποιώντας και τη δημοσιονομική προσαρμογή σε βίαιη κατάργηση των πιο βασικών και διασφαλισμένων εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Θέλουν να μας κάνουν όλους εξαρτημένους από την εξουσία, περιπλανώμενους, με το φόβο της διαθεσιμότητας και της απόλυσης, διαλύοντας τα κεκτημένα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και νομιμοποιώντας τους μηχανισμούς κινητικότητας διαθεσιμότητας. Φέτος αυτοί που περισσεύουν θα βρουν σχολείο και δουλειά κάπου στην επικράτεια, του χρόνου μπορεί κάποιοι άλλοι να είναι στη θέση τους, αφού αυτοί δε χρειάζονται και μπορούν να απομακρυνθούν. Δεν είναι σχέδια φόβου και τρομοκράτησης είναι η πραγματικότητα της πολιτικής τους, που ψάχνει «αίμα» για να καλύψει τους στόχους των μνημονίων και των υπογραφών τους με την τρόικα. 150000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015 πού θα βρεθούν αν δεν είσαι εσύ ή ο διπλανός σου συνάδελφος που τώρα περισσεύει;
Η εμπιστευτική εγκύκλιος δεν πρέπει να εφαρμοστεί!!!!!! Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να οδηγήσουν την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό στο εκτελεστικό απόσπασμα με στρατιές υπεραρίθμων και μετακινούμενων. Να απαιτήσουμε τώρα να πάρουν πίσω όλες αυτές τις μεθοδεύσεις. Να πιέσουμε τη ΔΟΕ επιτέλους ν’ αφήσει τις εθιμοτυπικές επισκέψεις στους φορείς επιβολής αυτής της πολιτικής και τα λόγια να γίνουν πράξη. Οι μέρες είναι μετρημένες. Ή με τον κόσμο του αγώνα και τη συμπόρευση με τους καθηγητές και τους άλλους εργαζόμενους για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ-ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ή με τις χαιρετούρες, τις δημόσιες σχέσεις, τις φωτογραφίσεις και τη χλεύη του εργαζόμενου κόσμου.
Ξέρουμε πως κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Αυτοί που δεν χρειάζονται, που είναι περιττοί, είναι Σαμαράς - Βενιζέλος και η αβάσταχτη πολιτική των μνημονίων, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου.
ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ ΜΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.
Αγαπητοί Περιφερειακοί Διευθυντές
Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων «πρέπει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και τις εγκυκλίους που έχουν σταλεί.
Μετά τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα Σχολεία ευθύνης τους, σύμφωνα με τα ανωτέρω, και εφόσον υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, είτε με οργανική θέση είτε σε διάθεση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, εφαρμόζονται οι διατάξεις περί υποχρεωτικών αποσπάσεων ……….αφού προηγουμένως έχει καταταχθεί το πλεονάζον προσωπικό με βάση τις ισχύουσες…………. Με βάση την κατάταξη αυτή και μετά από αίτηση προτίμησης των πλεοναζόντων συντάσσονται πίνακες
α) για την απόσπαση σε άλλη σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης της αρμοδιότητας του ίδιου Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε. με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου και
β) για την απόσπαση σε άλλη σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αρμοδιότητας άλλου Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε. της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης, με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου ανώτερου περιφερειακού συμβουλίου,
και αποσπώνται υποχρεωτικά οι εκπαιδευτικοί το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 \πάτο τρέχον διδακτικό έτος.
Στη συνέχεια πρέπει μέχρι την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 μ μ. να συμπληρωθούν όλα τα απαραίτητα πεδία που υπάρχουν στο σύστημα καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Survey) ………………………..
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 82 §11 του Ν. 4172/2013 ο ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισμός των κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, των υπηρεσιακών αναγκών, καθώς και το πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό ανά ειδικότητα και Διεύθυνση εκπαίδευσης γίνεται με βάση την επεξεργασία και τον συσχετισμό των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί με ευθύνη των Διευθυντών Εκπαίδευσης στο survey (άρθρο 7 Ν.3848/2010). Επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα του ποσοτικού και ποιοτικού αυτού προσδιορισμού είναι αδιαμφισβήτητο και απολύτως δεσμευτικό για όλους τους εμπλεκόμενους.
Η Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013, αποτελεί και ημερομηνία επιβεβαίωσης των δεδομένων από τους/τις Διευθυντές/τριες των Σχολείων και, ως γνωστόν, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
Επίσης, στην ως άνω ημερομηνία θα έχει συμπληρωθεί και θα έχει διαβιβαστεί σε έντυπη μορφή και ενυπόγραφα στο Υ.ΠΑΙ.Θ., στη Γενική Διεύθυνση Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο πίνακας «ποσοτικού και ποιοτικού υπολογισμού» που θα προωθηθεί στην υπηρεσία σας εντός της εβδομάδας.
Ο Υπουργός
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.paremvasis.gr                                                                               Σάββατο, 30 Αυγούστου 2013
Ποιοι και γιατί αποκαλούν τις Παρεμβάσεις κομματική παράταξη ;
Εδώ καράβια χάνονται…
Στις τελευταίες δυο ανακοινώσεις της για τη συγκρότηση προεδρείου στη ΔΟΕ, η ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ, αποκαλεί δυο φορές τις Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις «Παρεμβάσεις – ΑΝΤΑΡΣΥΑ» ενώ δεν χρησιμοποιεί αντίστοιχους χαρακτηρισμούς για τη ΔΑΚΕ, την ΕΣΑΚ και την ΕΡΑ ούτε φυσικά για την ίδια την ΠΑΣΚ. Μέσα στην καταιγίδα της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής επέλασης το τελευταίο πράγμα που θα μας ενδιέφερε θα ήταν να ασχοληθούμε με τους καημούς, τις λασπολογίες και τους κρυφούς πόθους της ηγεσίας της ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ.
Ωστόσο ένα πρόσφατο αντίστοιχο δημοσίευμα σε ημερήσια εφημερίδα που σταθερά στηρίζει τις κυβερνήσεις των μνημονίων δίνει άλλες διαστάσεις στο ζήτημα (βλ. ΕΘΝΟΣ, 28/8/2013, «Σχέδιο επιστράτευσης πριν…κλείσουν τα σχολεία»). Η δημόσια εικόνα που καλλιεργείται από τα μνημονιακά μέσα ενημέρωσης και προπαγάνδας που λειτουργούν στο συγκεκριμένο ζήτημα παράλληλα και ταυτόσημα με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό έχει πολύ βαθύτερες επιδιώξεις από τα μικροκομματικά παιχνίδια, και τους ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς της ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ. Στοχεύουν στη σπίλωση και κοινωνική απομόνωση του εκπαιδευτικού κινήματος και την ταύτιση αγώνων, κινημάτων και συλλογικοτήτων με την ταμπέλα της κομματικής υποκίνησης : η απεργία διαρκείας που κυοφορείται στους κόλπους της εκπαίδευσης δεν είναι επιλογή των ίδιων των εκπαιδευτικών αλλά του συνδικάτου τους και πίσω από αυτό, των κομματικών δυνάμεων, άρα εντάσσεται στα πλαίσια του κομματικού παιχνιδιού που για μια ακόμα φορά σε κρίσιμες στιγμές απειλεί το κοινωνικό σύνολο !
Επομένως, οφείλουμε να μιλήσουμε : απευθυνόμενοι όμως στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και ευρύτερα στους εργαζόμενους και όχι απέναντι στον κομματικό συνδικαλισμό, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τα κυβερνητικά ΜΜΕ.
το ανεξάρτητο αγωνιστικό ρεύμα και ο κατεστημένος συνδικαλισμός
Οι Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας αποτελούν ένα δίκτυο αυτόνομων, ανεξάρτητων, αγωνιστικών ομάδων - κινήσεων που συγκροτούνται και λειτουργούν σε επίπεδο συλλόγων με πλήρη αυτοτέλεια και ελευθερία δράσης, σε αντιπαράθεση με τον κατεστημένο κρατικό - κυβερνητικό - κομματικό συνδικαλισμό. Στις ομάδες – κινήσεις που συγκροτούνται σε επίπεδο συλλόγων συμμετέχουν ανένταχτοι εκπαιδευτικοί αλλά και εκπαιδευτικοί που είναι οργανωμένοι ή έχουν μια πολιτική σχέση με οργανώσεις της αριστεράς, πολιτικές συλλογικότητες του ευρύτερου αντικαπιταλιστικού χώρου, οικολογικές ομάδες κλπ. Είναι δικαίωμα κάθε μέλους των Παρεμβάσεων να συμμετέχει ή να μην συμμετέχει σε πολιτικές οργανώσεις, να κατεβαίνει υποψήφιος/α στις εκλογές ή να μην ψηφίζει καθόλου. Ποτέ δεν κρύψαμε τη ριζοσπαστική, ταξική πολιτικοσυνδικαλιστική μας φυσιογνωμία ή το γεγονός ότι εμπνεόμαστε από τις ιδέες του αντικαπιταλισμού, της κοινωνικής χειραφέτησης, της κριτικής ριζοσπαστικής παιδαγωγικής. Ωστόσο ένα πράγμα ξεκαθαρίσαμε από την αρχή της συγκρότησής μας. Οι Παρεμβάσεις δεν αποτελούν τη συνδικαλιστική έκφραση/προέκταση κάποιου κόμματος ή κάποιων κομμάτων, δεν δημιουργήθηκαν ως προϊόν συμφωνίας πολιτικών οργανώσεων, δεν ελέγχονται από κανέναν, ανήκουν μόνο στα μέλη τους που δρουν σε περιβάλλον ισότητας και πολιτικής αυτονομίας. Αυτή η φυσιογνωμία των Παρεμβάσεων που δημιούργησε μια νέα πολιτική κουλτούρα ριζοσπαστικής συσπείρωσης και ενότητας αγωνιστών ενόχλησε πολλούς γιατί έμπρακτα αμφισβήτησε παραδοσιακούς τρόπους πολιτικής και συνδικαλιστικής λειτουργίας. Κατανοούμε επίσης ότι οι κομματικές παρατάξεις επιχείρησαν να βρουν βολικές ερμηνείες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ακόμα : «είναι μια ομάδα αναπληρωτών», «πρόκειται για ανεμομαζώματα, σύντομα θα διαλυθούν», «είναι αριστεριστές», κλπ. Στην παρούσα φάση, η χρέωση στις Παρεμβάσεις κομματικού φορέα, η προσπάθεια να τους κολλήσουν την ετικέτα μιας ακόμα κομματικής παράταξης έχει δυο στόχους :
α. Να χτυπηθεί η άκρως ενοχλητική ιδέα ενός συνδικαλισμού αυτόνομου και ανεξάρτητου
β. Να κατηγορηθούν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ως κομματικά υποκινούμενες και επομένως να εμπεδωθεί στο κοινωνικό σώμα η άποψη ότι εξυπηρετούν κομματικά παιχνίδια και συμφέροντα
είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα !

Ποιοι μιλάνε :

 • Αυτοί που ήταν σταθερά χειροκροτητές και κλακαδόροι των υπουργών στα συνέδρια της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ
 • Αυτοί που οργάνωναν πανηγυρικές συνεδριάσεις και παρελάσεις κομματαρχών και πολιτικάντηδων στα συνέδρια της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ
 • Αυτοί που κουβαλούσαν στις ΓΣ του κλάδου υπουργούς, βουλευτές, κομματάρχες, καθοδηγητές, γραμματείς και φαρισαίους
 • Αυτοί που οργάνωναν ολομέλειες των παρατάξεών τους συνεδριάζοντας μαζί με τον εκάστοτε υπουργό παιδείας ή τον υπεύθυνο παιδείας του κόμματος τους
 • Αυτές οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΔΟΕ από τις οποίες προέρχονται πρώην βουλευτές κυβερνητικών κομμάτων, κομματικά μεγαλοστελέχη, περιφερειάρχες, προϊστάμενοι, διευθυντές εκπαίδευσης, κλπ.


Ο κατεστημένος, κυβερνητικός, κομματικός συνδικαλισμός, γραφειοκρατικός και κρατικοδίαιτος και το συνδικαλιστικό του προσωπικό, πάει πολύ να εγκαλούν τις Παρεμβάσεις για…κομματικό συνδικαλισμό

Βεβαίως, οι Παρεμβάσεις ενοχλούν τα κομματικά/κυβερνητικά συνδικαλιστικά ιερατεία αφού :
 • Αμφισβήτησαν τα ιερά και τα όσια του κρατικοδίαιτου, κομματικού, κατεστημένου συνδικαλισμού και ιδιαίτερα των κυβερνητικών του εκδοχών.
 • Έθεσαν εδώ και δεκαετίες τις βάσεις για ένα συνδικαλισμό με αγωνιστικό, ταξικό προσανατολισμό που στηρίζεται στην αυτοοργάνωση, την πολιτική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων
 • Έριξαν την προηγούμενη σχολική χρονιά το σύνθημα για την ανατροπή του κυβερνητικού συνδικαλισμού και το υπηρέτησαν με συνέπεια.


Στις τελευταίες ΓΣ και αρχαιρεσίες του κλάδου ο κυβερνητικός συνδικαλισμός δέχτηκε ένα ισχυρό χτύπημα αλλά δεν ανατράπηκε. Διέσωσε οριακά την κυριαρχία του. Ωστόσο, οι ημέρες της θριαμβευτικής παντοκρατορίας της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Ο καθένας μπορεί να αυτοαποκαλείται και να αυτοπροσδιορίζεται όπως επιθυμεί. Ωστόσο, ούτε οι μεταμορφώσεις ούτε οι μεταμφιέσεις θα διασώσουν το επαγγελματικό συνδικαλιστικό προσωπικό από τη βαθύτατη στρατηγική κρίση που έχει περιέλθει.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.paremvasis.gr                                                           Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013
Δήλωση των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Θανάση Αγαπητού 6975308409, Γιάννη Νικολάρα 6974750410

Στο ίδιο έργο θεατές: ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ(ΔΗΣΥ) μαζί ξανά στο προεδρείο.
Οι παλιές αγάπες δεν κρύβονται

Η διαδικασία συγκρότησης, παρά τις αναβολές και καθυστερήσεις που είχαν στόχο και σκοπό όπως αποδείχτηκε, ολοκληρώθηκε.
Για μια ακόμη φορά η «συγκυβέρνηση» στο Δ.Σ. της ΔΟΕ συγκρότησε προεδρείο με τις δύο δυνάμεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ (ΔΗ.ΣΥ) που πλειοψήφησαν στις τελευταίες αρχαιρεσίες της 82ης Γ.Σ. του κλάδου να καταλαμβάνουν όλα τα αξιώματα.
Η κοινή ανάληψη του προεδρείου έρχεται, για άλλη μια φορά, να επισφραγίσει τη μέχρι τώρα πλήρη συμπόρευση τους. Μαζί ακολούθησαν το δρόμο της υποταγής όλο το προηγούμενο διάστημα που συντονισμένα και συνειδητά στήριξαν τη βάρβαρη κυβερνητικής πολιτική των μνημονίων της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Μαζί συμπορεύτηκαν στις συνελεύσεις των συλλόγων και στην 82η Γ.Σ. του κλάδου, που ψήφιζαν-αποχωρούσαν-χειροκροτούσαν και παρασκηνιακά συμφωνούσαν σε όλα. Μαζί στοχοποιούν τις δυνάμεις των Παρεμβάσεων, γιατί ξέρουν πως από το ανεξάρτητο συνδικαλιστικό ρεύμα που εκφράζουν οι Παρεμβάσεις κινδυνεύουν.
Είναι αυτοί που μέσα στο συνέδριο έδωσαν σκληρές μάχες για τα οικονομικά προνόμια και τις συνδικαλιστικές παροχές.
Είναι αυτοί που τρία χρόνια τώρα σέρνονται πίσω από το άρμα του συνδικαλισμού των «πάνω» ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και εναποθέτουν τις τύχες του κινήματος στις επιλογές και τα παιχνίδια της υποταγμένης συνδικαλιστικής αριστοκρατίας.
Είναι αυτοί που στις συνεδριάσεις για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. υπερασπίστηκαν με πάθος την μέχρι τώρα στάση τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Είναι αυτοί που ακόμα και τώρα προωθούν προπαγανδίζουν και στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική, γι’ αυτό και μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό, την Τετάρτη 28/8, αν και δεν «πήραν τίποτα» από αυτά που περίμεναν, αντί να καταγγείλουν την πολιτική ηγεσία έβγαλαν μαζί ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ(ΔΗΣΥ) το κατάπτυστο Δελτίο Τύπου της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, που κάλλιστα θα μπορούσε να το είχε εκδώσει το ίδιο το υπουργείο.
Είναι αυτοί που κάνουν τα πάντα για να μη συμπίπτουν και συντονίζονται οι αγώνες, γι’ αυτό και όλο το καλοκαίρι γνωρίζοντας την απόφαση του συνεδρίου της ΟΛΜΕ για αγώνα διαρκείας από το Σεπτέμβρη, σκιαμαχούσαν και ψευτοδιαφωνούσαν για το προεδρείο, με σκοπό να αποτρέψουν και χρονικά τη δυνατότητα οργάνωσης κοινού πανεκπαιδευτικού αγώνα.
Ανάμεσα στη ΔΑΚΕ και στην ΠΑΣΚ(ΔΗΣΥ) υπάρχει βαθιά προγραμματική συμφωνία και τις ηγεσίες των παρατάξεων τις «συνδέουν δεσμοί αίματος» με τα οφέλη της κυβερνητικής εξουσίας, που δε θέλουν με κανέναν τρόπο να στερηθούν. Γι’ αυτό για μας ήταν δεδομένο πως από κοινού θα συγκροτούσαν το προεδρείο αργά ή γρήγορα.
Οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις διεκδίκησαν την ανατροπή των συσχετισμών και την αλλαγή κατεύθυνσης για τη ΔΟΕ μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων, την 82η ΓΣ και τις αρχαιρεσίες. Οι συσχετισμοί άλλαξαν αλλά δεν ανατράπηκαν. Επίσης με συνέπεια καταθέσαμε από την πρώτη συνεδρίαση (1-7-2013) του νέου Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προγραμματική πρόταση συγκρότησης, που εκτιμάμε πως ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης και απαντά αγωνιστικά στην επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας και τα λαϊκά συμφέροντα. Δεν τρέφαμε αυταπάτες από τη ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ (ΔΗΣΥ) ότι η πρότασή μας αυτή θα γινόταν δεκτή τους ξέρουμε πια καλά έχουν διαλέξει στρατόπεδο έχουν διαλέξει πλευρά. Είναι στη πλευρά της υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής, της υπεράσπισης του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Θέλουν να ελέγχουν και να μπλοκάρουν κάθε προοπτική αγώνα και νίκης. Γι’ αυτό όχι μόνο τότε δε δέχονταν να τη συζητήσουν, αλλά και τώρα που έχει συγκροτηθεί το Δ.Σ. και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά αρνήθηκαν κατηγορηματικά να γίνει συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης και ουσιαστικά παρέπεμψαν τη συζήτηση, αν και ο χρόνος είναι ασφυκτικός όπως έλεγαν και οι ίδιοι στις συνεδριάσεις της συγκρότησης, οχτώ μέρες αργότερα, βάζοντας την επόμενη συνεδρίαση την Τρίτη 3/9.
Εμείς δηλώνουμε πως παραμένουμε σταθεροί στην αντίληψη και στάση που θέλει τη συμμετοχή μας στο Δ.Σ. της ΔΟΕ να έχει ως κύριο μέλημα την υπεράσπιση των αποφάσεων των Γ.Σ. των συλλόγων, την ανάπτυξη αγώνων από τα κάτω για ρήξη και ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Δηλώνουμε πως θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και θα δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα και με την ευρύτερη, δυνατή ενότητα και συσπείρωση εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών, εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το λαϊκό ξεσηκωμό και την ανατροπή τους. Τώρα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα παλέψουμε στον κλάδο, ενωτικά και αποφασιστικά για την κήρυξη απεργίας διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές. Μιας απεργίας που θα υπερβαίνει τα κλαδικά και θα έχει διακλαδικά-πανεργατικά χαρακτηριστικά και που όπως φαίνεται, όλο και περισσότεροι κλάδοι και εργαζόμενοι συνειδητοποιούν και συμφωνούν πως είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να υπάρξει στο βάθος και στην ένταση της επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της εργασίας.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ.
Ο ΑΓΏΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                      Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013
Δήλωση των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Γιάννη Νικολάρα 6974750410
Θανάση Αγαπητού 6975308409


Πριν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο το υπουργείο ανακοινώνει τα ονόματα των απολυμένων !
Κανένας διάλογος - καμιά διαπραγμάτευση με το υπουργείο «απολύσεων»
Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά η κυβέρνηση στην απόλυση 2.500 εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, ενώ το πολυνομοσχέδιο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ, από το πρωί της Παρασκευής 12/7, έφτασε στις Διευθύνσεις Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Χώρας, κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα των συναδέλφων που είναι προς απόλυση – διαθεσιμότητα, προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι υπηρεσιακοί τους φάκελοι και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα τους θέσει εκτός σχολείου ! Έτσι, από τη μια μέρα στην άλλη, η κυβέρνηση ανακοινώνει την απόλυση χιλιάδων συναδέλφων μόνιμων εκπαιδευτικών ανοίγοντας το δρόμο για τους επόμενους γύρους μαζικών απολύσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της εκπαίδευσης !
Συναδέλφισες/συνάδελφοι
Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας έχουν κηρύξει τον πόλεμο στους εκπαιδευτικούς. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, όπου το υπουργείο πετάει στο δρόμο χιλιάδες εκπαιδευτικούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος και κανένα περιθώριο για εθιμοτυπικές συναντήσεις γνωριμίας του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Επομένως, θεωρούμε ότι το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δεν έχει κανένα λόγο να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για συνάντηση που έχει αποστείλει ο υφυπουργός παιδείας Σ. Κεδίκογλου. Το μόνο μας πλέον καθήκον είναι ο αγώνας για να μην περάσουν οι απολύσεις, να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, να ανατραπούν τα αντιλαϊκά μέτρα και οι πολιτικοί εκφραστές τους.
Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει, καμιά απόλυση δεν θα γίνει αποδεκτή, κανένα παζάρι με την πολιτική της ανθρωποφαγίας. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο και το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, μαζί με γονείς, μαθητές, εργαζόμενους, όλη την κοινωνία. Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε με το υπόλοιπο δημόσιο τομέα, με τον ιδιωτικό τομέα, τους άνεργους, την κοινωνική πλειοψηφία για ηττηθεί η κυβέρνηση που μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ βυθίζουν την κοινωνία στην ανεργία και την εξαθλίωση.
Όλες/όλοι στις συγκεντρώσεις, στις συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις στις περιφέρειες και στις διευθύνσεις. Να οργανώσουμε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στις πλατείες και τα σχολεία σε όλη τη χώρα. Όλες/όλοι στην περικύκλωση της Βουλής τη Δευτέρα 15/7, στις 7 μ.μ. και στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Τρίτη 16/7.
Πανεκπαιδευτικός – παλλαϊκός ξεσηκωμός για την ανατροπή της κυβέρνησης, των αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.paremvasis.gr                                                               Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ Η ΚΑΘΕ ΔΟΣΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
ΝΑ ΠΟΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΦΤΩΧΩΝ;

160.000 ΕΚΠ/ΚΟΙ, 50.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ,
50.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ

Η κυβέρνηση των απολύσεων και της ανεργίας, του «μαύρου» της ΕΡΤ, της κοινωνικής βαρβαρότητας επέλεξε 2.500 εκπαιδευτικούς, 2.200 σχολικούς φύλακες και 3.500 υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας για να θρέψει αυτό το καλοκαίρι το μινώταυρο της ΕΕ και του ΔΝΤ, τις τράπεζες και τους εργοδότες, τους διεθνείς τοκογλύφους. Όλα αυτά στα πλαίσια ενός τέταρτου, «μίνι» Μνημονίου για τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα ώστε να δώσει την έγκρισή της σε μια δόση που δε θα πάει σε μισθούς και συντάξεις, αλλά σε τόκους και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο. Ένας δρόμος μόνο υπάρχει για τους εκπαιδευτικούς: αγωνιστικός ξεσηκωμός, αγωνιστικό μέτωπο με το υπόλοιπο δημόσιο, συμπόρευση με τον ιδιωτικό τομέα, τους ανέργους, την κοινωνική πλειοψηφία για να ηττηθεί η κυβέρνηση που μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ βυθίζουν την κοινωνία στην ανεργία και την εξαθλίωση.
Οι αθλιότητες του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ στη ΔΟΕ
Την ώρα που συμβαίνουν αυτά, που οι εκπαιδευτικοί της Β’ βάθμιας προγραμματίζουν συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας, που οι εργαζόμενοι στους δήμους προκαλούν τεράστια συλλαλητήρια, το Δ.Σ. της ΔΟΕ όχι απλώς λάμπει δια της απουσίας του αλλά αντίθετα, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη μη συγκρότηση προεδρείου για να ΜΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και ταυτόχρονα ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ (ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ για την Πέμπτη 11/7 και η πλειοψηφία ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ αποφάσισαν την αναβολή του για τη Δευτέρα 15/7!!!).
Μακριά από τις αγωνίες του κόσμου της εκπαίδευσης, δεμένοι απόλυτα με τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην κυβέρνησή τους διασπούν συνειδητά το πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Είναι φανερό ότι η πρόταση της ΔΑΚΕ για πρόεδρο της Ομοσπονδίας το μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ., Χαρ. Κόκκινο προμηνύει και τη στάση που πρόκειται να ακολουθήσουν στο συνδικάτο. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τους πολιτικούς εκπροσώπους σε κυβέρνηση και κόμμα, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα θα αποφασίζουν και θα υλοποιούν τα μέτρα λεηλασίας και οι εκπρόσωποί τους στο συνδικάτο θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην ξεσπούν πραγματικοί αγώνες ανατροπής, να απογοητεύουν τους εργαζόμενους και να τους οδηγούν στην παράλυση.
Δεν θα περιμένουμε τη σφαγή μας
Δε θα τους περιμένουμε!!! Χρειάζεται ΤΩΡΑ να ανασυνταχτούν οι σύλλογοι της Π.Ε. και να προχωρήσουν σε ευρύ συντονισμό με τις ΕΛΜΕ. Να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής σε όλες τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος και να οργανώσουν την αντεπίθεση των εκπαιδευτικών με το άνοιγμα των σχολείων.
Απολύουν καθηγητές, διαλύουν την τεχνική εκπαίδευση και προσφέρουν κερδοφορία στους σχολάρχες ΙΕΚ και κολεγίων
Στα non paper της βρόμικης κυβερνητικής προπαγάνδας αναπαράγονται ψέματα για δήθεν βελτίωση της εκπαίδευσης μέσα από τις απολύσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επιλογή διάλυσης της τεχνικής εκπαίδευσης, με κατάργηση των 46 από τις 110 ειδικότητες. Η προοπτική της για την εποχή του Μνημονίου δεν είναι άλλη από την οργάνωση της «μαθητείας», δηλαδή της δωρεάν και ανασφάλιστης εργασίας των νέων. Όλες οι απολύσεις, τα κλεισίματα και οι συγχωνεύσεις αφορούν αποκλειστικά κοινωνικά δικαιώματα και υπηρεσίες που παραδίνονται στην κερδοσκοπία των ιδιωτών ή απλά καταργούνται. Παράλληλα επιδίωξη είναι η απαλλαγή της υποχρέωσης του κράτους από τις δαπάνες μόρφωσης της νέας γενιάς σε αυτούς τους τομείς, αλλά και η απόλυση καταρχήν 2.500 ειδικευμένων εκπαιδευτικών –προσφορά στην τρόικα για τον Ιούλιο. Διότι όπως τονίζει η κυβέρνηση «2.500 απολύσεις εκπαιδευτικών εντάσσονται στην δέσμευσή μας για 12.500 διαθεσιμότητες, εκ των οποίων 7.500 θα είναι εκπαιδευτικοί». Η κυβέρνηση τονίζει πως ο συμφωνημένος από το Φεβρουάριο του 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών «αποχωρήσεων» τη διετία 2013 - 2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος - 4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014 - παραμένει σταθερός.
Έπεται, λοιπόν, και συνέχεια... Οι συνάδελφοι που μπαίνουν στο στόχαστρο δεν κλείνουν τον κατάλογο, αλλά τον ανοίγουν. Ο μηχανισμός κατασκευής πλεονασμάτων σε Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση δουλεύει μέρα νύχτα για να προστεθούν οι δήθεν υπεράριθμοι, οι «επίορκοι», οι χρόνια πάσχοντες, οι «ανάξιοι» της αξιολόγησης.
Η απαράδεκτη διαβεβαίωση ότι οι «περίσσιοι» θα έχουν προτεραιότητα για να εργαστούν ως ωρομίσθιοι δε δείχνει τίποτα άλλο από το γεγονός ότι για την κυβέρνηση το μόνο που περισσεύει είναι η μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία, στην εκπαίδευση και παντού. Αυτό επιβάλλει εξάλλου η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κοινωνικός όλεθρος των «εθνοσωτήριων μνημονιακών κυβερνήσεων» κατόρθωσε 6 στους 10 πολίτες να μην μπορούν να πληρώσουν γιατρό, 4 στους 10 να μην έχουν τη δαπάνη για διατροφή, 6 στους 10 πολίτες που νοσούν δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα 5 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο. «Ανάπτυξη» με ανεργία στο 30% και μισθούς στην καλύτερη περίπτωση 400 ευρώ... Αυτοί διαλύουν και την εκπαίδευση. Δεν παίρνει διορθώσεις, δε χωράει συζήτηση και διαπραγματεύσεις. Μόνο αγώνας για την ανατροπή.
Η συκοφάντηση των εκπαιδευτικών ως πλεονασματικών, ο μηδενισμός της προσφοράς τους, η απαξίωση της εργασίας τους έχει στόχο καταρχήν τους ίδιους. Να πειστούν ότι δεν αξίζουν, ότι δε θα υπάρχει αλληλεγγύη, ότι αν αγωνιστούν δε θα έχουν καμιά τύχη. Το είδαμε το έργο ξανά ενόψει της απεργίας των καθηγητών στις εξετάσεις που δεν έγινε.
Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλοι όσοι χλεύασαν, κατήγγειλαν (ΠΑΜΕ) και πραξικοπηματικά ακύρωσαν (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΝΕΚ,ΕΡΑ) αυτή την απεργία φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις εξελίξεις.
Η ΕΡΤ και το μαχητικό κίνημα αλληλεγγύης που αγκάλιασε τον αγώνα των εργαζομένων, έδειξε ότι ο λαός δε στηρίζει την κυβέρνηση της κοινωνικής χρεοκοπίας.
Όλες/όλοι στις συγκεντρώσεις, στις συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις στις περιφέρειες και στις διευθύνσεις, στις πλατείες και τα σχολεία. Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει, καμιά απόλυση δεν θα γίνει αποδεκτή, κανένα παζάρι με την πολιτική της ανθρωποφαγίας. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο και το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, μαζί με γονείς, μαθητές, εργαζόμενους, όλη την κοινωνία. Οι απολύσεις εκπαιδευτικών δε θίγουν μόνο τους ίδιους. Θίγουν πρώτα και κύρια την ανάγκη για δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.
Την αποφασιστική αυτή μάχη θα τη δώσουμε μαζί με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, στην υγεία, στους δήμους, στις ΔΕΚΟ. Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε η δύναμη που θα κερδίσει. Και για να κερδίσει πρέπει να βαδίσει από κοινού με όσους δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη, στον Κατσέλη, στα Τσιμέντα Χαλκίδος, στους 2.500 σχολικούς φύλακες κ.α. ενάντια στις απολύσεις, για το μεροκάματο, για ζωή με αξιοπρέπεια.
Με αγώνα αποφασιστικό, συντονισμένο διακλαδικό αγώνα, στηριγμένο στη δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων, μπορούμε να νικήσουμε την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που θυσιάζει τις ζωές, τα δικαιώματα και το δημόσιο πλούτου για να γεμίζουν οι λογαριασμοί των τραπεζιτών και βιομηχάνων, της ΕΕ και των τοκογλύφων.
ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ
Στο Συλλαλητήριο της Δευτέρας, 15 Ιουλίου 2013, το απόγευμα στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα και περικύκλωση της Βουλής.
Στη Γενική 24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση, την Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013, ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.paremvasis.gr                                                                                                                Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013
82Η Γ.Σ. ΔΟΕ

 • ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΝΑ ΚΗΡΥΤΤΕΙ ΛΗΞΗ ΓΙΑ «ΚΑΛΟ» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΤΑΝ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ!

 • ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ,
ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ

Την ίδια στιγμή που η νέα συγκυβέρνηση επέλεγε τους υπουργούς που θα προωθήσουν τις απολύσεις στο δημόσιο και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων βοούσαν για 8.000 εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα μέσα στον Ιούλιο, η 82η ΓΣ της ΔΟΕ έληξε χωρίς καμία απόφαση για το αγωνιστικό πρόγραμμα του κλάδου την επόμενη χρονιά. ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ εκφύλισαν πλήρως τις διαδικασίες του συνεδρίου θέτοντας συνεχώς εκβιαστικά διλήμματα και διαδικαστικά θέματα για να υπερψηφιστούν τα οικονομικά πεπραγμένα και ο οικονομικός προϋπολογισμός που διατηρεί πλήρως τα οικονομικά προνόμια του επαγγελματικού συνδικαλισμού που υπηρετούν. Μοναδική αγωνία από την πλευρά τους επί τέσσερις μέρες που διήρκεσε η ΓΣ αντιπροσώπων, να βγει στις κάλπες το μαγικό νούμερο 6 (3 από ΔΑΚΕ και 3 από ΠΑΣΚ).

Είναι φανερό ότι η μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών θα δοθεί στη βάση των εκπαιδευτικών, στις ΓΣ των συλλόγων και στο συντονισμένο αγώνα τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Εκεί άλλωστε δέχτηκε σημαντικά πλήγματα η λογική της συναίνεσης και της υποταγής με πολλές συνελεύσεις να παίρνουν αποφάσεις αγώνα και ταυτόχρονα να καταποντίζουν εκλογικά την ΠΑΣΚ στερώντας της 73 αντιπροσώπους, το 30% της δύναμής της και μία έδρα στο Δ.Σ. και τη ΔΑΚΕ με 13 αντιπροσώπους λιγότερους, το 8% της δύναμής της και 1 έδρα λιγότερη επίσης.

Σημαντική άνοδο παρουσίασαν οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις με 26 αντιπροσώπους και 21% αύξηση της δύναμής τους. Το ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα στην εκπαίδευση θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε οι ΓΣ του Σεπτεμβρίου να πάρουν απόφαση για παρατεταμένο απεργιακό αγώνα νίκης με  την κήρυξη 5νθήμερης απεργιακής κινητοποίησης, που θα συνοδεύεται από συλλαλητήρια και πολύμορφες δράσεις ώστε να μην ανοίξουν τα σχολεία σε όλη την εκπαίδευση.

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις έδωσαν με συνέπεια τη μάχη ενάντια στην παρελκυστική πολιτική κωλυσιεργίας των ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις στην 82η Γ.Σ. για :
 • Την αλλαγή του προσανατολισμού της Ομοσπονδίας, ώστε το εκπαιδευτικό κίνημα να συμβάλλει στην αναγκαιότητα για ένα πλατύ, ενωτικό, κοινωνικοπολιτικό και αγωνιστικό μέτωπο με ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα ανατροπής κυβέρνησης, τρόικας, μνημονίων, μεσοπρόθεσμων και όλης της αντεργατικής πολιτικής. Στη διαμόρφωση ενός λαϊκού κινήματος που θα διεκδικεί ξανά το χαμένο πλούτο, που θα αρνείται το χρέος, θα απαιτεί τη διαγραφή του.
 • Συγκεκριμένα μέτρα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης, πειθαρχικό δίκαιο, οικονομικά σχολείων και εκπαιδευτικών, ωράριο, προσχολική αγωγή, ειδική αγωγή και υγειονομική περίθαλψη.
 • Πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων από τις 2 έως τις 6 Σεπτέμβρη, ολομέλεια προέδρων στις 7 Σεπτέμβρη με εισήγηση προς τις ΓΣ με συγκεκριμένο πολιτικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο και πρόταση την κήρυξη πενθήμερης απεργιακής κινητοποίησης, που θα συνοδεύεται από συλλαλητήρια και πολύμορφες δράσεις, με στόχο να μην ανοίξουν τα σχολεία σε όλη την εκπαίδευση.
 • Δραστικά μέτρα για τη διαχείριση των οικονομικών της ΔΟΕ με κατάργηση των προνομίων, μείωση της συνδρομής στα 20 € για την Ομοσπονδία, αποζημίωση των μελών της ΔΟΕ με βάση αποδείξεις, αποχή του ΙΠΕΜ από κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις.

Επίσης, οι Παρεμβάσεις κατέθεσαν πρόταση για διαδήλωση των 600 αντιπροσώπων της 82ης ΓΣ στο χώρο της ΕΡΤ, πρόταση η οποία καταψηφίστηκε από ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και ΠΑΜΕ.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης υπερψηφίστηκαν με οριακή πλειοψηφία, με εξαίρεση το πειθαρχικό δίκαιο όπου διαμορφώθηκε ομόφωνη απόφαση που απαιτεί την κατάργηση του ν.4093/12 (ο νόμος για το μεσοπρόθεσμο που θεσμοθετεί το νέο αντιδραστικό πειθαρχικό δίκαιο). Μεγάλη μάχη δόθηκε στο ζήτημα των μέτρων ενάντια στην αξιολόγηση όπου ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ επέβαλαν με οριακή πλειοψηφία μια εντελώς γενικόλογη και ασαφή απόφαση. Σοβαρές ευθύνες έχουν Το ΠΑΜΕ και η ΕΡΑ που αρνήθηκαν για τους δικούς της λόγους η κάθε μια να συμβάλλουν σε ένα κοινό πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων αποτροπής της αξιολόγησης που θα μπορούσε να διεκδικήσει την πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση.

Ο οικονομικός απολογισμός και ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκαν επίσης οριακά, με μόνη υποχώρηση από ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ τη μείωση της συνδρομής κατά 3 ευρώ ώστε να διασφαλίσουν τη διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης στη διαχείριση των οικονομικών της ΔΟΕ.

Οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις, συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα που θα έχει στην προμετωπίδα του τα ταξικά συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού, θα βασίζεται στην άμεση δημοκρατία και την οργάνωση από τα κάτω, θα συντονίζεται με όλες τις μορφές λαϊκής οργάνωσης, θα προωθεί μορφές αλληλεγγύης και θα πρωτοστατεί στην οργάνωση αποφασιστικών αγώνων νίκης, που δε θα είναι το μακρύ χέρι του κράτους μέσα στα συνδικάτα αλλά θα επιδιώκει την ταξική ενότητα τους.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ Δ.Σ. ΔΟΕ


1995
1997
1999
2001
2003
2005
2007
2009
2011

2013
ΠΑΣΚ
218 (6)
50.5
237 (6)
50.9
204 (5)
43.6
228 (5)
45.5
238 (5)
42.6
239 (5)
40.2
247 (5)
39.6
264 (5)
41.4
212 (4)
35.8
139 (3)

23.24

ΔΑΚΕ
145 (4)
33.6
138 (3)
29.6
143 (4)
30.6
160 (4)
31.9
186 (4)
33.3
223 (4)
37.5
238 (4)
38.1
224 (4)
35.1
179 (4)
30.2

166 (3)

27.76
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
12 (0)
2.8
25 (0)
5.4
35 (1)
6.6
39 (1)
7.8
44 (1)
7.9
53 (1)
8.9
55 (1)
8.8
63 (1)
9.9
91 (2)
15.3
117 (2)

19.57
ΕΣΑΚ-ΔΕΕ
31 (1)
7.2
31 (1)
6.7
53 (1)
11.3
52 (1)
10.4
60 (1)
10.7
58 (1)
9.7
60 (1)
9.6
54 (1)
8.5
68 (1)
11.5
76 (2)

12.71
ΑΥΤΟΝΟΜΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΕΡΑ)
26 (0)
6.0
35 (1)
7.5
31 (0)
6.6
16 (0)
3.2
31 (0)
5.5
22 (0)
3.7
23 (0)
3.7
31 (0)
4.9
36
6.1
65 (1)

10.87
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

29
4.85
ΔΙΚΤΥΟ

3
0.5
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

2
0.33

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1
0.17
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
-
-
2 (0)
6 (0)
-
-
-
-
-
-
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ
ΚΙΝΗΣΕΙΣ
-
-
-
-
-
-
-
2 (0)

2 (0)
-
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΔΙΚΤΥΟ
5 (0)
-
ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ
-
3
3
1
7
1
ΣΥΝΟΛΟ
432
466
468
501
559
598
627
639
600

599

Από τις Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις εκλέχτηκαν οι: Αγαπητός Θανάσης, Νικολάρας Γιάννης


ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ


2001
2003
2005
2007
2009
2011
2013
ΠΑΣΚ (ΔΗΣΥ)
228(60)
241 (63)
244 (65)
250 (66)
259 (68)
219 (58)
139 (37)
ΔΑΚΕ
161(42)
186 (49)
223 (58)
235 (62)
228 (59)
177 (47)
165(44)
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
28(7)
42 (11)
48 (13)
44 (12)
54 (14)
86 (23)
124 (33)
ΕΣΑΚ-ΔΕΕ
55(14)
60 (16)
57 (15)
57 (15)
54 (14)
69 (19)
77 (21)
ΑΥΤΟΝΟΜΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΕΡΑ)
17(4)
29 (8)
26 (7)
34 (10)
40 (11)
34 (9)
50 (14)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


29 (8)
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΔΙΚΤΥΟ
-
-
-
-
-
7 (2)
-
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ
ΚΙΝΗΣΕΙΣ

-
-
-
-
2(0)
2
-
ΔΙΑΦΟΡΟΙ
-
-
-
-
-

14 (2)
ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ
4
1
4
3
2
6
1
ΣΥΝΟΛΟ
503
559
598
625
639
600
599


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Συνεχής μετάδοση από την ΕΡΤ !
ή 

Κόβεται το σήμα της ΕΡΤ από σήμερα τα μεσάνυχτα – Όλοι έξω από το μέγαρο τις ΕΡΤ !

Εργαζόμενοι ΕΡΤ: Η δημόσια τηλεόραση φιμώνεται από ώρα σε ώρα! Καλούμε όλους τους εργαζομένους από όλους τους κλάδους, όλους συμβασιούχους, όλους τους ανέργους να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν τον αγώνα μας!----------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.paremvasis.gr                                                                                                                       Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Μαύρη οθόνη σε μια κοχλάζουσα κατάσταση

Η μαύρη οθόνη πάνω στη συχνότητα της ΕΡΤ αναδεικνύει, τόσο σε κυριολεκτικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο, την μαύρη καταχνιά της δολοφονικής επίθεσης πάνω σε όλη την κοινωνία. Αναδεικνύει τη χυδαιότητα και το μίσος των κυβερνώντων απέναντι στους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Ας δούμε τα πράγματα τόσο ωμά, όσο είναι…

Οι εκτελεστές της συγκυβέρνησης εφαρμόζουν τη δολοφονική πολιτική των αφεντικών τους, των τραπεζών και του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μετά τη διάλυση της δημόσιας υγείας και το κλείσιμο της ΕΡΤ, σειρά έχει το κλείσιμο χιλιάδων σχολικών τμημάτων και η κατάργηση χιλιάδων σχολείων.

Το λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στοχεύει :

 • Στην απόλυτη φίμωση και σιγή, οποιασδήποτε φωνής αντίστασης, απέναντι στην πολιτική ξεπουλήματος κάθε δημόσιου αγαθού, απέναντι στην πολιτική διάλυσης όλων των δημόσιων κοινωνικών δικαιωμάτων.
 • Στην με κάθε τρόπο επιβολή της τηλεοπτικής αποβλάκωσης, όπου ενημέρωση θα κάνουν τα πρωινάδικα και πολιτική θα παράγουν οι συνταγές μαγειρικής.
 • Στην παράδοση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, βορά στα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών, των ιδιωτών καναλαρχών, στους οποίους δίνονται δώρο μεγάλα διαφημιστικά πακέτα, συχνότητες, ιστορικά αρχεία και υποδομές. Το ίδιο έκαναν με τον ΟΤΕ. Το ίδιο θέλουν να κάνουν με τη ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, την ΕΥΔΑΠ, τη Χαλκιδική, τις ζώνες «ελεύθερου» εμπορίου… Κτίρια, υποδομές, φράγματα, σταθμοί παραγωγής, εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μεταλλικών αγωγών, ορυχεία, και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι – σκλάβοι παραδίδονται με μια υπογραφή, στους νέους επικυρίαρχους.
 • Στο χτύπημα της συλλογικής, ιστορικής, λαϊκής μνήμης, στο χτύπημα της μνήμης των μεγάλων στιγμών της κοινωνικής πάλης, όπως έχουν καταγραφεί στις εικόνες και τους ήχους του δημόσιου χώρου και αρχείου.
 • Στη διαμόρφωση ενός τοπίου απόλυτης καθεστωτικής ισχύος, όπου όποιος κινείται αποκεφαλίζεται. Ένα καθεστώς ισχύος που αποτελεί προέκταση των εκκαθαρίσεων των δυνάμεων καταστολής, προέκταση των επιστρατεύσεων, προέκταση του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και της μετατροπής σε κουρελόχαρτο, ακόμα και της στοιχειώδους αστικής συνταγματικής νομιμότητας. Αυτή είναι η νέα παγκόσμια τάξη, αυτή είναι η χούντα των τραπεζών.

Για να πράξουν το έγκλημα, προχωράνε σε μια χυδαία, οργανωμένη, σχεδιασμένη και καλά πληρωμένη εκστρατεία συκοφάντησης και σπέκουλας, ενάντια σε κάθε κλάδο εργαζομένων.

Συκοφαντούν, παρουσιάζουν ψεύτικα στοιχεία και απαξιώνουν τους γιατρούς για να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν τη δημόσια υγεία.

Συκοφαντούν, παρουσιάζουν ψεύτικα στοιχεία και απαξιώνουν τους εκπαιδευτικούς για να κλείσουν σχολεία και να διαλύσουν τη δημόσια παιδεία.

Συκοφαντούν, παρουσιάζουν ψεύτικα στοιχεία και απαξιώνουν τους εργαζόμενους σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, λιμάνια… για να τα παραδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτή είναι η πολιτική και οικονομική τους αποστολή… ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ, η χρεοκοπία της κοινωνίας, η εκκαθάριση κάθε συλλογικής και ατομικής αντίστασης.

Η κυβέρνηση των τραπεζών και του πλιάτσικου ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ, διαφορετικά αυτό που θα αφήσει πίσω της, εκτός από τα ματωμένα χρήματα που θα έχουν οι υπάλληλοί της αποταμιεύσει σε ελβετικές τράπεζες, θα είναι μια θρυμματισμένη ψυχρή έρημος, που θα την παίρνει ο άνεμος…

Η εποχή των ήρεμων μεταβάσεων τελειώνει…

Η κοινωνία αργά, υπόκωφα μα σταθερά, ανασυντάσσεται, αναστοχάζεται τις εμπειρίες των κοινωνικών αγώνων που έχει δώσει… και το σπουδαιότερο κοχλάζει σε ένα υπόγειο ρεύμα, που ολοένα και πιο πολύ συγκροτείται και αναδύεται. Από τις λαϊκές συνελεύσεις μέχρι τις γενικές απεργίες, από τις καταλήψεις μέχρι τα οδοφράγματα της Χαλκιδικής, από τις συλλογικότητες αλληλεγγύης μέχρι τις σωματειακές δράσεις, από τους συντονισμούς σωματείων μέχρι τα στέκια στις γειτονιές, από το πέρασμα σωματείων στα χέρια της ζωντανής εργαζόμενης πλειοψηφίας μέχρι τις αγροτικές αδιαμεσολάβητες διαθέσεις προϊόντων…

Όλη αυτή η εμπειρία είναι ικανή να μεταβληθεί σε συντακτικό και ενεργό πολιτικό λόγο και πρακτική.

Γύρω από την κατάληψη της ΕΡΤ θα υπάρξει μια ιστορική πολιτική και κοινωνική αναμέτρηση, που θα καθορίσει άμεσα τις εξελίξεις και την δυνατότητα απελευθέρωσης της κοινωνίας από τα δεσμά των τραπεζών και της Ε.Ε.

Γύρω από την κατάληψη της ΕΡΤ πάλλεται η ψυχή μιας κεντρικής αναμέτρησης, στην οποία ο καθένας θα πάρει θέση.

Όταν η κοινωνία κοχλάζει σε υπόγεια ρεύματα που δεν έχουν ακόμα βγει σταθερά στην επιφάνεια της κοινωνικής διαπάλης, ας φανταστούμε αυτό τον κοχλασμό να αναδύεται σα λάβα στην ανοιχτή πεδιάδα των κοινωνικών και ταξικών συγκρούσεων…

Η αναμέτρηση πλησιάζει.
Ο φόβος θα αλλάξει και πάλι στρατόπεδο. Οι ήχοι των ελικοπτέρων διαφυγής ξανακούγονται στο βάθος του ουρανού…

Το βήμα που μπορεί να γίνει θα είναι πρωτόγνωρο, μεγάλο και ποιοτικό, ανατρεπτικό και βαθύ. Και δεν θα χρειάζεται εργατοπατέρες και κρατικούς συνδικαλιστές, γιατί στο εσωτερικό του θα κουβαλάει δομές χειραφέτησης και αυτοοργάνωσης.

Να γίνει η ΕΡΤ κέντρο αγώνα όλων των εργαζομένων. Ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να κάνει υπόθεση όλων των εργαζομένων τον αγώνα γύρω από τη δημόσια τηλεόραση ώστε να γενικευτεί η σύγκρουση με το ξεδίπλωμα Γενικής Πολιτικής Απεργίας διάρκειας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών ΕΕ- ΔΝΤ.

Συμμετέχουμε μαζικά σε όλα τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Στηρίζουμε αποφασιστικά την κατάληψη του ραδιομέγαρου της ΕΡΤ.

Ας τρέμουν όλοι τους, όλο και πιο πολύ.
Αδέρφια και συναγωνιστές, ας μη μας καταβάλει η κούραση και η αγωνία…
Ας μας συνεπάρει το αδιανόητο μιας Νέας κοινωνικής πραγματικότητας.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.paremvasis.gr                                                                                                                          Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Οργή για το ξεπούλημα της απεργίας


Δεν άνθισαν ματαίως τόσα θαύματα
Μια σπίθα φάνηκε να τρεμοπαίζει μέσα στο βαθύ σκοτάδι. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί της Β/βμιας, κόντρα στην επιστράτευση και την σιγή νεκροταφείου που θέλησε να επιβάλει η τρικομματική κυβέρνηση, αποφάσισαν σε μαζικές Γ.Σ. ΑΠΕΡΓΙΑ!!!
Το μήνυμα ήταν τόσο ισχυρό, που για μια στιγμή θόλωσε το προσωπείο της «ισχυρής» κυβέρνησης που τα συστημικά ΜΜΕ κατασκευάζουν. Καθώς ο κόσμος της μαχόμενης εκπαίδευσης άνοιξε τον αγωνιστικό βηματισμό του, το ρολόι της μνημονιακής κυβέρνησης άρχισε να μετράει αντίστροφα. Και αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο. Έβαζε ξανά στο προσκήνιο τον λαϊκό παράγοντα, που μετά τις εκλογές του Ιουνίου κατάφεραν να τον εκτονώσουν, να τον απομονώσουν, να του στερήσουν τη δυνατότητα να διαμορφώνει δυναμικά τις πολιτικές εξελίξεις.
Γι’ αυτό όλες οι δυνάμεις του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου- πριν και μετά την κήρυξη της απεργίας των καθηγητών - ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να την συντρίψουν: ο πρωθυπουργός και ο υπουργός παιδείας, οι χρυσοπληρωμένοι δημοσιογράφοι των Μ.Μ.Ε., οι γραφειοκράτες των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ σε ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ- ΟΛΜΕ , το ΠΑΜΕ που κατήγγειλε την ΟΛΜΕ, ο κυβερνητικός βουλευτής που λίγες ώρες πριν την επιστράτευση καμάρωνε στην τηλεόραση, που η παράταξή του δεν στηρίζει την απεργία στις εξετάσεις, ο μετριοπαθής εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης που ζητούσε από τους εκπαιδευτικούς πριν βγουν στην απεργία να έχουν με το μέρος τους όλη τη κοινωνία.
Όλα συγκλίνουν σε ένα κοινό σημείο: στους καθηγητές δεν έπρεπε μόνο να απαγορευτεί να κάνουν απεργία. έπρεπε πάση θυσία να μην την αποφασίσουν κιόλας! Όταν ο τρόμος της επιστράτευσης αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετός, ανέλαβε δράση η συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ – ως τελευταίο ανάχωμα του αστικού κράτους- στην γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ συνασπίστηκαν για να ανατρέψουν την απόφαση της βάσης των εκπαιδευτικών. Από κοινού πρότειναν τη διεξαγωγή διπλής ψηφοφορίας: Στην μια οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ ψήφιζαν υπέρ ή κατά της απεργίας και στην άλλη αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίησή της!!! Με το διαδικαστικό πραξικόπημα της διπλής ψηφοφορίας έστρωσαν το χαλί για το ξεπούλημα του αγώνα. Πρόδωσαν τη βούληση των χιλιάδων συναδέλφων της βάσης που στις μαζικές Γ.Σ. των ΕΛΜΕ –με το χαρτί της επιστράτευσης στο χέρι- ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της απεργίας βάζοντας ταυτόχρονα τους πολιτικούς όρους για το ξεδίπλωμα μιας συνολικής σύγκρουσης του κόσμου της εργασίας με την κυβέρνηση.
Ο κρατικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός
Η στάση των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ δεν εκπλήσσει, δεν είναι λίγες οι φορές που τις είδαμε να ξεπουλάνε τους αγώνες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Ποτέ δεν πίστεψαν στην αναγκαιότητα αυτού του απεργιακού αγώνα. Στριμωγμένοι στα σχοινιά από την κυβέρνηση και τους κομματικούς καθοδηγητές τους, προσπάθησαν να διαχειριστούν και να εκτονώσουν την οργή των καθηγητών απέναντι στις υποχρεωτικές μεταθέσεις και τις απολύσεις. Ακολούθησαν την πρόταση των Παρεμβάσεων Δ.Ε. για απεργία μέσα στις εξετάσεις, γιατί καταλάβαιναν ότι κινδύνευε η ίδια η υπόσταση τους. Ήλπιζαν ότι ο επικοινωνιακός χειρισμός της όλης κατάστασης θα ήταν αρκετός για να ξεπεράσουν τον εκλογικό κάβο του συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Η βάση δεν τους έκανε τη χάρη, τους εγκλώβισε στην ίδια τη λογική τους και όταν, πέρα από επικοινωνιακά τερτίπια, πολιτικά πια έπρεπε να απαντήσουν, διάλεξαν πλευρά, στοιχήθηκαν πίσω από την κυβέρνηση. Πίσω από τον πρωθυπουργό τους.
Την ίδια στάση κράτησαν ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ και στη ΔΟΕ, όπου στα λόγια μόνο διακήρυτταν την συμπόρευσή τους με τους συναδέλφους καθηγητές, στη πράξη όμως συνέβαλαν με όλα τα μέσα στο να απομονωθεί ο αγώνας τους. Μόνο κάτω από την πίεση των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων Π.Ε. και μετά την αποκαλυπτική καταγγελία της στάσης τους στη συνεδρίαση του Δ.Σ (Δευτέρας 13/5) αναγκάστηκαν να συρθούν- την Τετάρτη το μεσημέρι πια- πίσω από τα δεδομένα που επέβαλε η μαζική υπερψήφιση από τους καθηγητές της εισήγησης της ΟΛΜΕ για απεργία. Να μην ξεχνάμε, ότι μόνο οι Παρεμβάσεις Π.Ε. ήδη από την Παρασκευή 10 Μαΐου και πριν από την οριστική εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία στις εξετάσεις, πρόταξαν ως αναγκαιότητα για απεργιακή συμπόρευση της ΔΟΕ με τους συναδέλφους της β/θμιας. Οι δυνάμεις των Παρεμβάσεων Π.Ε. ήταν οι μόνες που - ξεπερνώντας την τραγική καθυστέρηση της ΔΟΕ- κατάφεραν στους συλλόγους που παρεμβαίνουν να παρθούν αποφάσεις στάσεων εργασίας για την Παρασκευή 17/5 ως άμεση και έμπρακτη συμπόρευση με τον αγώνα των καθηγητών.
Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τον κομματικό- κυβερνητικό συνδικαλισμό, που θυσιάζει τις ανάγκες, τα δικαιώματα και τους αγώνες τους στην ποδιά του κυβερνητικών και κομματικών σχεδιασμών. Προβάλει ξεκάθαρα πλέον η ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έλθουν στο προσκήνιο και με τη δική τους ενεργή συμμετοχή και δράση, να αποκαθηλώσουν το γραφειοκρατικό, κυβερνητικό, κομματικό συνδικαλισμό.
Η αριστερά της «ευθύνης»
Το άδειασμα της απεργίας από τους συνδικαλιστές της ΣΥΝΕΚ είναι σε ευθεία στοίχιση με την κεντρική πολιτική του κομματικού της φορέα (ΣΥΡΙΖΑ), που όλο αυτό το διάστημα ποτέ δεν βγήκε να δηλώσει ξεκάθαρα τη στήριξή του στην απεργία. Πάντα με μισόλογα, μια στο καρφί και μια στο πέταλο, πότε στήριζε τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και πότε τους ζητούσε να μην έχουν απέναντί τους την κοινωνία. Πολύ περισσότερο, όταν με την επιστράτευση των καθηγητών από την κυβέρνηση, μπήκε επιτακτικά ζήτημα δημοκρατικής εκτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να στρατευθεί σε έναν αγώνα για το σπάσιμο της επιστράτευσης με όρους μαζικού κινήματος. Η απόσυρση των συνδικαλιστών της ΣΥΝΕΚ από μια απεργία που αποφασίστηκε μέσα από μαζικές Γ.Σ. είναι κεντρική πολιτική επιλογή του κομματικού τους φορέα και αυτό είναι οδυνηρά αποκαλυπτικό . Η λογική του «ώριμου φρούτου», η μετατροπή της κατάληψης της εξουσίας σε αυτοσκοπό, η προσαρμογή στα συντηρητικά αντανακλαστικά της εν δυνάμει εκλογικής σου πελατείας, η εγκόλπωση του αστικού λόγου κάτω από το βάρος της πίεσης των συστημικών ΜΜΕ, πολύ απέχει από τις παραδόσεις της αριστεράς και του εργατικού κινήματος.
Αναστολή της ταξικής σύγκρουσης λόγω εξετάσεων
Το «ταξικό» ΠΑΜΕ δεν ψήφισε απεργία στις εξετάσεις, έκανε ότι μπορούσε για να μην γίνει και τώρα καταγγέλλει τους υπόλοιπους …γιατί δεν την πραγματοποίησαν! Πολέμησε με κάθε τρόπο την απεργία και τώρα επιχαίρει πάνω στα ερείπια της ίδια του της πολιτικής. Ψευδολογεί ενάντια στις Παρεμβάσεις και στους εκπροσώπους της για να κρύψει της πομπές του. Ποιον ξεγελά; Ούτε τα μέλη του.
 • Τους είδαμε νωρίς – νωρίς να παίρνουν θέσεις στα τηλεοπτικά πάνελ και να συκοφαντούν την απεργία με τα ίδια επιχειρήματα της κυβέρνησης, των πρετεντέρηδων και των πρωτοσαλτέων (Σοφιανός στο MEGA). Και εισέπραξαν γι’ αυτό τους επαίνους και τα εύσημα ολόκληρου του μηντιακού κατεστημένου.
 • Τους είδαμε, όταν η κυβέρνηση επιστράτευσε τους καθηγητές, να συμμαχούν στην ΑΔΕΔΥ με τις ΠΑΣΚ- ΔΑΚΕ και να κηρύσσουν το απεργιακό φιάσκο της Τρίτης 14/5 και της Πέμπτης 16/5 εξυπηρετώντας έτσι το στόχο της γραφειοκρατίας να μην προκηρυχθεί γενική απεργία την Παρασκευή 17/5, πρώτη μέρα των εξετάσεων και να μπει η ΟΛΜΕ σε συνδικαλιστική απομόνωση. Φρόντισαν μάλιστα να διαχωριστεί η ψηφοφορία των προτάσεων, ώστε στο τέλος της διαδικασίας – ως πονηροί πολιτευτές – να ψηφίσουν εκ του ασφαλούς απεργία και την Παρασκευή και να έχουν «τα χέρια τους καθαρά» !
 • Τους είδαμε, όταν ένα επιστρατευμένο συνδικάτο καλούσε σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, κάτω από τα γραφεία του, να καλούν το λαό σε δική τους ξεχωριστή συγκέντρωση, στην Ομόνοια, μην τυχόν και μολυνθούν από τη μεταδοτική ασθένεια της απεργίας στις εξετάσεις.
 • Τους είδαμε στο Δ.Σ. της ΔΟΕ να κάνουν το μαύρο άσπρο για να μας πείσουν ότι πρότειναν απεργία μέσα στις εξετάσεις την ίδια ώρα που ούτε μισό σωματείο τους δεν έβαλε έστω και στάση εργασίας για την Παρασκευή 17/5.
 • Είδαμε την ΚΝΕ να κυκλοφορεί προκήρυξη στα σχολεία και να καλεί τους μαθητές να μην αποπροσανατολίζονται και να αφοσιωθούν στα διαβάσματά τους.
 • Είδαμε τον εκπρόσωπό τους στην ΑΔΕΔΥ με προβοκατόρικο τρόπο να διακόπτει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για να το αποτρέψει να πάρει απόφαση για απεργία στις εξετάσεις.
 • Τους είδαμε στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ να κάνουν διαφωτιστικά μαθήματα ανάλυσης του καπιταλισμού, ταξικής πολιτικής και οργάνωσης των αγώνων με όρους και προϋποθέσεις (την ίδια ορολογία χρησιμοποίησαν ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ ΣΥΝΕΚ για την αναστολή της απεργίας) λες και αναφέρονται σε ομάδες ποδοσφαίρου και όχι σε εργαζόμενους που απειλούνται με υποχρεωτική μετακίνηση και απόλυση.

Μαζεύονται πολλά, συνάδελφοι του ΠΑΜΕ, τόσα που δεν μπορούν να κρυφτούν, πίσω από ψέματα και λασπολογίες. Τελικά η πρόταση που υλοποιήθηκε είναι η πρόταση του ΠΑΜΕ με μια διαφορά …τριών ωρών : το ΠΑΜΕ στην αρχική του πρόταση εισηγήθηκε μια 48ωρη απεργία 14-15 Μάη. Τελικά έγινε μια 24ωρη στις 14/5 και μια στάση εργασίας στις 16/5, επομένως ο «αγώνας» πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο ! Αλλά ποιους αγώνες στη εκπαίδευση στήριξε το ΠΑΜΕ τα τελευταία χρόνια; Τα ίδια δεν έκαναν και το 2006 στην απεργία της ΔΟΕ;
Όσα ψέματα και αν πουν η αλήθεια δεν κρύβεται οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις της Β/θμιας, αποτέλεσαν την ατμομηχανή της απεργίας, επέλεξαν από την αρχή το δρόμο της σύγκρουσης και τον υπηρέτησαν με όλες τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους και με όσες δυνατότητες μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν στο ευρύτερο εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα. Επέμειναν μέχρι τέλους στην πραγματοποίηση, θέτοντας ως κεντρικό ζήτημα ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ. Γι’ αυτό είναι οι Παρεμβάσεις που καταγγέλλονται σήμερα από την ΠΑΣΚ Π.Ε. ότι «…η πρόταση των Παρεμβάσεων στο έκτακτο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (Δευτέρα 13/5/2013) ήταν να εξαγγείλει άμεσα η Δ.Ο.Ε. 24ωρη απεργία για τις 17 Μάη και στη συνέχεια πραγματοποίηση Γ.Σ. για απεργία διαρκείας της Δ.Ο.Ε.»
Δυο πράγματα βγαίνουν από όλα τα παραπάνω:
 1. Η απεργία των καθηγητών αναγνωρίστηκε από όλους τους πυλώνες του κατεστημένου σαν μια επικίνδυνη, ανατρεπτική και αποτελεσματική μορφή αγώνα.
 2. Η ρωγμή που άνοιξε στο καθεστώς αποκάλυψε το σύνολο των δυνάμεων που συμπαρατάσσονται για να την κλείσουν: Τα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης, το «ταξικό» ΠΑΜΕ, τη συστημική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, τον γραφειοκρατικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό σε ΑΔΕΔΥ – ΔΟΕ – ΟΛΜΕ.
Όμως η πραγματικότητα είναι εδώ: η διάλυση του δημόσιου σχολείου, ο εργασιακός μεσαίωνας, οι απολύσεις, η κατάργηση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση διαλύουν το σκηνικό της αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Όλα αυτά αποτελούν την μαζική κοινωνική συνθήκη για να εκραγεί το καζάνι. Κάθε μέρα όλο και πιο πολλοί συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να πορεύονται με την αυταπάτη του ατομικού βολέματος. Η εξέγερση πλησιάζει…
Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα προετοιμάσουμε από ΤΩΡΑ, πιο ώριμοι και πιο σοφοί την επόμενη αποφασιστική σύγκρουση. Αν οι εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων θα συντονιστούν το Σεπτέμβριο σε έναν απεργιακό αγώνα για να ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ σε όλη την εκπαίδευση.
Δεν θα πουν αυτοί την τελευταία λέξη.
Τα μολύβια κάτω. Ας ξεσηκωθούμε!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ  ΤΟΥ ΔΝΤ-------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.paremvasis.gr                                                                                                                            Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Δήλωση των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Νικολάρα Λάμπρου 6974750410
Αναγνωσταρά Γιάννη 6975308409

ΠΑΣΚ –ΔΑΚΕ –ΠΑΜΕ
Στην υπηρεσία της κυβέρνησης

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ η πλειοψηφία ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ- ΠΑΜΕ αποφάσισαν να μην στηρίξουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αρνήθηκαν να συστρατευθούν με την ΟΛΜΕ κηρύσσοντας απεργία την Παρασκευή 17/5 πρώτη μέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Αρνήθηκαν να δώσουν το αναγκαίο πολιτικό στήριγμα στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ που γίνονται αύριο σε όλη τη χώρα και κρύφτηκαν άλλη μια φορά πίσω από την ΑΔΕΔΥ που λειτούργησε προδοτικά για τους αγώνες και τα συμφέροντα των εργαζομένων προκηρύσσοντας απεργία την ημέρα των συνελεύσεων. Ποιους εξυπηρετεί αυτή η στάση αν όχι την Κυβέρνηση;

Η πολιτική επιλογή να μην υπάρχει απεργία την Παρασκευή είναι επιλογή συστράτευσης με την συγκυβέρνηση(ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ). Οι δηλώσεις του Αρβανιτόπουλου για την «πάση θυσία» διεξαγωγή των εξετάσεων βρίσκονται στον ίδιο δρόμο με τα συγχαρητήρια των συστημικών ΜΜΕ προς τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ για την «υπεύθυνη στάση τους».

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και το ΠΑΜΕ διάλεξαν να μην αντιπαρατεθούν με το δόγμα πυγμής και τη στρατηγική της έντασης απέναντι στους εργαζόμενους που επιλέγει η κυβέρνηση Σαμαρά. Αντί για την αντιπαράθεση και την σύγκρουση με τις φασίζουσες πρακτικές της κυβέρνησης διάλεξαν την εκτόνωση. Αντί να μπουν στον αγώνα για το σπάσιμο της επιστράτευσης των καθηγητών κρατούν ρόλο θεατή και δεν δίνουν προς τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ την αναγκαία σπίθα που θα βάλει φωτιά και θα ξεσηκώσει τον κόσμο της εργασίας. 

Η αντιπαράθεση που ξεκίνησε με την απόφαση της ΟΛΜΕ και την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών από την κυβέρνηση ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των εκπαιδευτικών της Β/θμιας, αποκτά πια κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα, απειλεί την ίδια την ύπαρξη της κυβέρνησης και θέτει το συνδικαλιστικό κίνημα προ των ευθυνών του. Στο ερώτημα ή με το δημοκρατικό δικαίωμα της απεργίας ή με τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τη σιωπή, η ΠΑΣΚ- ΔΑΚΕ- ΠΑΜΕ διάλεξαν να στοιχηθούν πίσω από την κυβέρνηση.

Οι καθηγητές όχι μόνο δεν έπρεπε να προκηρύξουν απεργία και γι’ αυτό επιστρατευτήκαν αλλά δεν έπρεπε καν να τους επιτραπεί να αποφασίσουν και γι’ αυτό η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε απεργία την ημέρα των Γενικών τους συνελεύσεων.

Να ξεπεράσουμε τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τους κομματικούς υπηρέτες του συστήματος. Καλούμε τους τοπικούς συλλόγους με συλλογικές διαδικασίες προκηρύξουν στάσεις εργασίας για την Παρασκευή 17/5. Όλοι μαζί για να ανατραπεί η Κυβέρνηση και οι αντιλαϊκές της πολιτικές, να αντιταχθούμε στις πολιτικές του ΔΝΤ και της ΕΕ. Να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, απαγόρευση των απολύσεων και αυξήσεις στους μισθούς.

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
για την ανατροπή της κυβέρνησης, των αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών----------------------------------------------------------------------------------------------------------

12 Μαΐου 2013

Δήλωση του μέλους του ΔΣ ΟΛΜΕ Αγγελικής Φατούρου


ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.paremvasis.gr                                                                                                                        Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης
των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΚΙΝΗΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε.


Κυβέρνηση του πηλικίου!


ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΪΟΥ, 7 μ.μ.

στο ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ Η ΟΛΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) προχωρά στην επιστράτευση των καθηγητών, απαγορεύοντας την απεργία τους πριν καν κηρυχθεί. Εκφράζονται μάλιστα προθέσεις του κυβερνητικού μπλοκ να υπάρξει συνταγματική απαγόρευση της απεργίας στις εξετάσεις!

Δε μας ξεγελούν!

Η επιστράτευση που προαναγγέλλουν ξεπερνά κάθε όριο της πλασματικής αστικής νομιμότητας. Πρώτη φορά ποινικοποιείται η εισήγηση ενός συνδικάτου προς τις γενικές συνελεύσεις. Για τρίτη φορά φέτος μετά τους εργαζόμενους στο Μετρό και τους ναυτεργάτες ρίχνουν τώρα όλα τα πυρά στην εκπαίδευση επιδιώκοντας να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς από τις σημαντικές πολιτικές αναμετρήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, από τη μεγάλη απεργία των καθηγητών το 1997 και την πολυήμερη απεργία των δασκάλων το 2006.
Μαζί με τους γονείς και ολόκληρη την κοινωνία να βγούμε στους δρόμους, να υπερασπίσουμε το δημόσιο δωρεάν και καθολικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και το δικαίωμα στην απεργία.
Γενικός απεργιακός ξεσηκωμός και άμεση διοργάνωση συλλαλητηρίων τώρα! Ο λαός πρέπει να βγει στους δρόμους! Για να ανατραπεί η κυβέρνηση και οι αντιλαϊκές της πολιτικές, να αντιταχθούμε στις πολιτικές του ΔΝΤ και της ΕΕ, να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, απαγόρευση των απολύσεων και αυξήσεις στους μισθούς.
Η κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ έχουν διαλύσει τρία χρόνια τώρα τον κοινωνικό ιστό, έχουν ρίξει στη βαθιά ένδεια τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας εκβιάζοντας το λαό μας με τη συνεχή απειλή του χρέους, τώρα νοιάζονται τάχα για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Ενώ τρία χρόνια τώρα διαλύουν το δημόσιο σχολείο, καταργούν σχολικές μονάδες, δρομολογούν να στοιβάξουν τους μαθητές σε τριαντάρια τμήματα, καταργούν τις δομές ενισχυτικής διδασκαλίας, την ίδια στιγμή δείχνουν «ενδιαφέρον» για τις εξετάσεις. Η πολιτική τους για την εκπαίδευση εφαρμόζοντας τα προγράμματα του ΟΟΣΑ, της Μπολόνια και της Λισαβόνας καταργεί τη γνώση και αφήνει απροκάλυπτα να εισβάλλει η αγορά και το κέρδος στη λειτουργία του σχολείου. Η διάλυση του δημόσιου σχολείου είναι αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής που διαλύει συνολικά το δημόσιο τομέα, επιβάλλει κοινωνικό εργασιακό μεσαίωνα σε ολόκληρη την κοινωνία και οδηγεί στην ανεργία και στη μετανάστευση χιλιάδες από τους σημερινούς μαθητές.

Δε θα μας σταματήσουν!

Τώρα επιχειρούν να εδραιώσουν τη λογική της απόλυτης πυγμής επιβάλλοντας τα μέτρα τους με κλομπ και στρατιωτικό νόμο!
Απέναντι στην κυβέρνηση που θέλει να ντύσει στο χακί κάθε μαχόμενο κλάδο των εργαζομένων θα προτάξουμε την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Ο αγώνας μας στο δρόμο της απεργιακής συμπόρευσης όλης της εκπαίδευσης παραμερίζει την καλλιέργεια της ήττας από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και αποκαλύπτει τη συκοφαντική προπαγάνδα των ΜΜΕ που ως άλλη ΥΕΝΕΔ εφαρμόζει τις πολιτικές της κυβέρνησης. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ –ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ
ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Όλοι τώρα στους δρόμους του αγώνα!

Για τρίτη φορά φέτος, μετά τους εργαζόμενους στο Μετρό και τους ναυτεργάτες, το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης ΕΕ-ΔΝΤ εφαρμόζει την πολιτική επιστράτευση, το ακρότατο μέτρο χτυπήματος των αγώνων των εργαζομένων για την προάσπιση του δικαιώματός τους στη δουλειά και το μισθό.
Σήμερα, με την επιστράτευση των καθηγητών, ξεπερνούν κάθε όριο της αστικής νομιμότητας: απαγορεύουν την απεργία πριν καν κηρυχθεί.
Ο αγώνας των καθηγητών, ο αγώνας των εκπαιδευτικών, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: η διάλυση του δημόσιου σχολείου είναι αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής που διαλύει συνολικά το δημόσιο τομέα, επιβάλλει κοινωνικό εργασιακό μεσαίωνα σε ολόκληρη την κοινωνία και οδηγεί στην φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία και στη μετανάστευση την κοινωνική πλειοψηφία.

Δε θα μας σταματήσουν!

Καλούμε την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, να κηρύξει πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική 24ωρη απεργία στις 17 Μάη (αποδεχόμενο το αίτημα του ΔΣ της ΟΛΜΕ) και να συγκαλέσει το Γενικό Συμβούλιο το αργότερο μέχρι τις 16/5, για να συζητήσει και να αποφασίσει την απεργιακή συμπόρευση όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον παλλαϊκό ξεσηκωμό για την συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΑΞΑΚΗΣ
ΖΕΤΤΑ ΜΕΛΑΜΠΙΑΝΑΚΗ
ΗΛΙΑΣ ΣΜΗΛΙΟΣ


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συναδέλφισσες-οι,

Καλή ανάσταση ευχόμαστε στους νεκρούς.
Στους ζωντανούς ευχόμαστε καλή Επανάσταση! 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.paremvasis.gr                                                              Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Δήλωση των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Νικολάρα Λάμπρου 6974750410
Αναγνωσταρά Γιάννη 6975308409

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Η μνημονιακή κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) υλοποιώντας την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, της άκρατης λιτότητας και των περικοπών σε κάθε τομέα και υπηρεσία του κοινωνικού κράτους βάζει τώρα στο στόχαστρο τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας σε έγγραφο (44506/Δ4-2-4-2013) προς τους Περιφερειακούς Δ/ντές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης με θέμα: «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπ/σης σχολικού έτους 2013-14» αναφέρει:

«… μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό. Ενόψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σας αποστέλλουμε πίνακες Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων των Περιοχών ευθύνης σας και παρακαλούμε για τις απόψεις σας σχετικά με την οργανικότητά τους».
Η Τρόικα εσωτερικού εδώ και καιρό τοποθετεί μια-μια όλες τις ψηφίδες που συμπληρώνουν το παζλ της διάλυσης του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών:
 • Υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων σε βαθμό που αδυνατούν να καλύψουν και τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας.
 • Καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων.
 • Μηδενικούς διορισμούς.
 • Απολύσεις 10.000 αναπληρωτών από την επόμενη χρονιά.
 • Αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.
 • Υποχρεωτικές μετακινήσεις- μεταθέσεις.
 • Αξιολόγηση ως εργαλείο μισθολογικής-βαθμολογικής καθήλωσης και απολύσεων.
 • Κατάργηση οργανικών θέσεων.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η εκπαίδευση στοχοποιείται ως κύρια δεξαμενή απολύσεων στην κατεύθυνση υλοποίησης των επιταγών της Τρόικας και όσων προβλέπει το μεσοπρόθεσμο για 25.000 απολύσεις ως το τέλος του χρόνου και 150.000 ως το 2015. Ο λογιστικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν την οργανικότητα των σχολείων μαρτυρά και τις προθέσεις τους: Ένα ευρύ πρόγραμμα απολύσεων στην εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών και τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών με τις καθημερινές εφόδους των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης στα σχολεία. Το σχέδιό τους είναι φανερό. Μετά την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών στοχεύουν στην πλήρη διαπόμπευσή τους. Το επόμενο διάστημα η προπαγάνδα της κυβέρνησης θα ενταθεί. Θα περιλαμβάνει «επίορκους», «κοπανατζήδες» και «κηφήνες» εκπαιδευτικούς για να αφομοιωθούν από την κοινωνία οι επικείμενες απολύσεις.

Αποδεικνύεται πια ότι η ατολμία και η αδράνεια, που τόσον καιρό επιδεικνύει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΠΑΣΚ- ΔΑΚΕ, ευνοούν και διευκολύνουν την κυβερνητική πολιτική. Η επίθεση απέναντι στο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς είναι μαζική και σε όλα τα μέτωπα. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των ΠΑΣΚ- ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ καλλιεργεί την ηττοπάθεια και αρνείται να συγκρουστεί με την κυβέρνηση και την πολιτική της:
 • Καλλιεργεί τη λογική του περιούσιου κλάδου που δεν τον αφορά το πογκρόμ των απολύσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
 • Αρνείται να πάρει αποφάσεις για το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης στην πράξη.

Φτάνει πια! Δεν θα περάσουν πάνω από της ζωές μας. Το εκπαιδευτικό κίνημα μαζί με το λαό με συντονισμένους απεργιακούς αγώνες οφείλει να οργανώσει την αντεπίθεση απέναντι στις πολιτικές της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της κυβέρνησης. Ενάντια στην διάλυση του δημόσιου σχολείου, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία και τις απολύσεις.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


www.paremvasis.gr                                                                                                                                Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗ ΔΟΕ
ΣΕ ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


Σε φερέφωνο της Χρυσής Αυγής μετέτρεψε την Δ.Ο.Ε. ο Γενικός Γραμματέας της, Σταύρος Πετράκης, αναρτώντας στις 29/3/2013 (4:13μ.μ.) σε ιστοσελίδα του facebook, που φέρει την επωνυμία «ΔΟΕ Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας», βίντεο δημοσιευμένο στο YouTube από την φασιστική οργάνωση. Το βίντεο στο you tube έχει ανέβει από χρήστη με το ψευδώνυμο Ι. Μεταξάς (imetaxas2012)!!! και στα σχόλιά του αναφέρει: «Δημοσιεύτηκε στις 28/3 2013 http://www.xryshaygh.com/index.php/home».

Το συγκεκριμένο βίντεο φέρει τον τίτλο «Τα αμερικάνικα κολέγια των ΚΚέδων» και είναι πετσοκομμένο απόσπασμα συνέντευξης της Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Αλέκας Παπαρήγα, όπου απαντά στη γνωστή προπαγάνδα, ότι η κόρη της φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο. Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας στα πλαίσια του γενικότερου αντιαριστερού και αντικομουνιστικού κλίματος, που την τελευταία περίοδο από κοινού καλλιεργούν ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ, χρησιμοποιεί τη ρητορική της Χρυσής Αυγής και εκθέτει την Ομοσπονδία.  Η αναπαραγωγή της προπαγάνδας της Χρυσής Αυγής από ιστότοπο που αποδίδεται στη ΔΟΕ αποτελεί τεράστιο ολίσθημα!!! Πολύ περισσότερο όταν συνοδεύεται από αγοραίο αντικομμουνισμό. Είναι η δεύτερη επίθεση - έμμεση αυτή τη φορά- ενάντια σε κόμμα της αριστεράς, μετά την γνωστή ανακοίνωση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοίνωση που ψηφίστηκε και από το ΠΑΜΕ και καταδεικνύει ότι οι ευκαιριακές συμπράξεις για μικροπαραταξιακά οφέλη έχουν κοντά ποδάρια και οδηγούν σε επικίνδυνους δρόμους.

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος φέρει το όνομα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας χωρίς επίσημη απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Πρόσφατα μάλιστα πρώην μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας σε συνεδρίαση, που παρευρέθηκε, κατήγγειλε το διασυρμό της μέσω της ίδιας αυτής ιστοσελίδας. Τότε ο Γενικός Γραμματέας είχε δηλώσει, ότι αυτός δημιούργησε την ιστοσελίδα χωρίς έγκριση της ομοσπονδίας και ότι στο άμεσο μέλλον θα την καταργούσε. Όχι μόνο αυτό δεν έγινε αλλά συνδιαχειριστές του συγκεκριμένου ιστότοπου φαίνεται να είναι δυο ακόμα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ!!!

Η Δ.Ο.Ε, ως συλλογική έκφραση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν μπορεί να διασύρεται από τον ίδιο της το Γενικό Γραμματέα. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ ως εργαλείο επιθέσεων στην αριστερά. Τα δεκάδες χιλιάδες μέλη της Ομοσπονδίας περιμένουν από το Δ.Σ. να αποκαταστήσει δημόσια το κύρος της. Να αποδοκιμάσει την πολιτικά ανεύθυνη στάση του Γενικού Γραμματέα και να ζητήσει την παραίτησή του.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.paremvasis.gr                                                                                                                           Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013


Το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ προωθεί την αξιολόγηση
και την κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική!

«Στο τέλος αυτής της ενότητας οι επιμορφούμενοι θα:
 • Γνωρίζουν τις βασικές θεωρητικές έννοιες στο χώρο της διοίκησης και της ηγεσίας στην εκπαίδευσης.
 • Εφαρμόσουν ένα συνολικό σχέδιο αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
 • Επεξεργασθούν τους κατάλληλους ποσοτικούς δείκτες για την καταγραφή του σχολικού έργου αλλά και του γενικότερου «κλίματος» της σχολικής μονάδας.
 • Αναγνωρίζουν το νέο ρόλο των διευθυντών των σχολικών μονάδων αλλά και των άλλων διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης.
 • Αναστοχασθούν σχετικά με τις ευκαιρίες αλλά και στα προβλήματα που παρέχουν οι ιδέες της διοίκησης και της ηγεσίας στο περιβάλλον του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.»

Όχι, δεν πρόκειται για επιμόρφωση που οργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας.
Είναι η επιμόρφωση που σχεδιάζει να κάνει το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ που αποφάσισε η πλειοψηφία του Δ.Σ.της ΔΟΕ τον Φλεβάρη του 2012!
Επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο ο λόγος της συνολικής μας αντίθεσης στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ και του ΙΠΕΜ συναντήθηκαν με τα Δ.Σ. των συλλόγων της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος, αφού το πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων περιοχών. Κι από δω και πέρα η κατεύθυνση αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο:
Η «επιμόρφωση» που καλούνται να παρακολουθήσουν οι συνάδελφοι, δεν διαφέρει σε τίποτε από τις επιλογές επιμόρφωσης – συμμόρφωσης - χειραγώγησης του Υπουργείου Παιδείας. Συμφωνεί, δηλαδή με την κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν στις περιφερειακές συσκέψεις είναι «Συνδικαλιστική Επιμόρφωση» και «Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση Εκπαιδευτικών». Πίσω από τους τίτλους όμως κρύβεται η ουσία: ανάμεσα σε όλα τα άλλα (ευρωπαϊκές πολιτικές για την εκπαίδευση, ποιότητα στην εκπαίδευση, εκπαίδευση του πολίτη, συνδικαλιστική δράση στο σύγχρονο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και άλλα τέτοια ….επιμορφωτικά), στο «παραδοτέο» του κ. Κατσή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην συμβούλου της …. Παγκόσμιας Τράπεζας, υπάρχει ανάμεσα στα άλλα και μάθημα στο οποίο οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να παρουσιάσουν ένα «συνολικό πρόγραμμα αξιολόγησης» και να διαμορφωθούν «κατάλληλοι ποσοτικοί δείκτες για την καταγραφή του σχολικού έργου και του «κλίματος της σχολικής μονάδας»!!! Περίοπτη θέση στο πρόγραμμα «επιμόρφωσης» έχει και το θέμα της «διοίκησης και της ηγεσίας στην εκπαίδευση, η φιλοσοφία της καθοδήγησης, ο χειρισμός των κρίσεων και των αντιθέσεων, η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας ( αγαπημένο μάθημα περιφερειακών διευθυντών όπως στα Ιόνια για τα στελέχη της εκπαίδευσης).

Έχουμε πει ξανά, από την αρχή που αποφασίστηκε η υλοποίηση του προγράμματος ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό σε μια περίοδο που εκπαιδευτικοί και σχολεία στενάζουν κάτω από το βάρος των περικοπών στους μισθούς και στη χρηματοδότηση των σχολείων να κυκλοφορούν εκατομμύρια ευρώ ( σε 2.000.000 ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση) με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να πηγαίνει σε τσέπες υπεύθυνων προγραμμάτων και τεχνοκρατών που καμία σχέση δεν έχουν με την εκπαίδευση!

Όμως απ’ ότι φαίνεται τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά… Γιατί και το περιεχόμενο της επιμόρφωσης που προτείνεται είναι αντιεκπαιδευτικό, αντίθετο με τα συμφέροντα των συναδέλφων και κυρίως σύμφωνο με τις εκπαιδευτικές πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και της ΕΕ. Είναι πρόκληση σε μια περίοδο που δεχόμαστε την πιο σκληρή επίθεση, που το σχολείο αλλά και το δημόσιο συνολικά παραδίνεται στα ιδιωτικά συμφέροντα και στην αγορά, που αλλάζουν δραματικά οι εργασιακές σχέσεις, που αμφισβητούνται δικαιώματα δεκαετιών αλλά και που η κρίση βαθαίνει και που είμαστε αντιμέτωποι με παντός είδους ιδεολογήματα και αναπαραγωγή του φόβου από τους κυβερνώντες, το Ινστιτούτο Μελετών του συνδικάτου να μην επιδιώκει στοιχειωδώς να ανιχνεύσει και να αποκαλύψει τις πραγματικές κατευθύνσεις και επιδιώξεις για όλα τα παραπάνω και το τι θα σημαίνουν για τους εκπαιδευτικούς και το λαό, να μην εξοπλίζει τους συναδέλφους στην σκληρή αντιπαράθεση που ζει αυτή την περίοδο .

Με βάση τα παραπάνω:
 • καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ, να σταματήσει έστω και τώρα την υλοποίηση του προγράμματος. Καμιά οικονομική σχέση – εξάρτηση του συνδικάτου από την κυβέρνηση και το Υπουργείο.
 • Καλούμε τους συλλόγους που εμπλέκονται να μην συμμετέχουν, καλούμε τους υπόλοιπους συλλόγους να πάρουν αποφάσεις – όπως έκαναν και όταν πάρθηκε η απόφαση από τη ΔΟΕ – συνολικής αντίθεσης με το πρόγραμμα.

Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το συνδικάτο σε φερέφωνο του Υπ. Παιδείας.
Εάν η πλειοψηφία της ΔΟΕ έχει αποφασίσει να γίνει η φωνή του Υπουργείου, εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε.
-------------------------------------------------------------------------------------

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Δήλωση των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Νικολάρα Λάμπρου 6974750410
Αναγνωσταρά Γιάννη 6975308409

Ανέξοδη ρητορεία… υποταγή στην πράξη
ή
σκηνές από την χορηγία του κρατικού συνδικαλισμού
στη διάλυση του δημόσιου σχολείου

Στη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ (14/3/2013) κατά την συζήτηση κατάρτισης της ημερήσιας διάταξης της 82ης Γενικής συνέλευσης του κλάδου αποκαλύφθηκε η επιλογή της πλειοψηφίας των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ να αφυδατώσουν το επόμενο συνέδριο αντιπροσώπων του Ιουνίου από κάθε συζήτηση για την αντιπαράθεση με τις πολιτικές της Ε.Ε. και των επιταγών του Ο.Ο.Σ.Α. για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Με το βλέμμα στους συσχετισμούς αρνήθηκαν να εντάξουν ως θέμα συζήτησης συνολικά το ζήτημα της αξιολόγησης, λέγοντας ότι ο κλάδος έχει ήδη θέσεις. Έτσι περιορίζουν τη συζήτηση στα μέτρα αντιμετώπισης του Π.Δ. προβάλλοντας την «καλή» και «έντιμη» αξιολόγηση!!! Τι φοβούνται; Τους τρομάζει η ανατροπή των συσχετισμών στο κλάδο, η πιθανότητα να βρεθούν στη δεινή θέση ολόκληρο το οικοδόμημα στήριξης της κυρίαρχης ιδεολογίας, που τόσα χρόνια έστησαν, να καταρρεύσει. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, παρά τις μεθοδεύσεις τους, στο συνέδριο του Ιουνίου το ζήτημα της αξιόλογης θα μπει σε όλες τις πτυχές του. Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις θα επιδιώξουν την ανατροπή των θέσεων που εγκολπώνονται την κρατική ιδεολογία και παιδαγωγική και έχουν συνδιαμορφωθεί από τις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ.

Από τη μια εξαπολύουν «αγωνιστικές» κορώνες ενάντια στο Π.Δ. για την αξιολόγηση και τα πειθαρχικά και από την άλλη υπηρετούν τη λογική του υποταγμένου συνδικαλισμού που συσσώρευσε δεινά για τη μάχιμη εκπαίδευση. Γνωστή η τακτική τους αλλά δεν ξεγελά κανέναν πια. Ροκανίζουν το χρόνο μέχρι τον Ιούνιο, έχουν στραμμένο το νου τους στο εκλογικό συνέδριο και την ισορροπία των εσωτερικών τους συσχετισμών. ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ λειτουργούν ως μια ενιαία παράταξη και δεν το κρύβουν. Προσπαθώντας να διατηρήσουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο της ομοσπονδίας θυσιάζουν τα μέλη της. Τη δυνατότητα της μαχόμενης εκπαίδευσης να δώσει αποφασιστική απάντηση ανατροπής των κυβερνητικών πολιτικών. Γι’ αυτό δεν θέλουν να ανοίξει το θέμα της «Αξιολόγησης». Γι’ αυτό αρνούνται τη συζήτηση για το νέο σχολείο και τη σύνδεση του με την αγορά και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Έχουν επιλέξει να αφήσουν ανοχύρωτη την εκπαίδευση απέναντι στα προτάγματα της κυβέρνησης για το περιεχόμενο σπουδών, το νέο σχολείο της αγοράς, τη διασύνδεση της αξιολόγησης με τις απολύσεις και τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Η αντίληψή τους για τα μέτρα αποτροπής της αξιολόγησης καταδεικνύεται από τη στάση τους απέναντι στα σεμινάρια των στελεχών για την αυτοαξιολόγηση. Αρνούνται να καλέσουν τους τοπικούς συλλόγους να μπλοκάρουν τα σεμινάρια. Αρνούνται να αντιπαρατεθούν με το Υπουργείο και τη διοίκηση. Αρκούνται μόνο σε ευχολόγια και εκκλήσεις προς τους δ/ντές να μην συμμετέχουν αφήνοντάς τους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα μόνοι τους.

Στην ίδια συνεδρίαση κατόρθωσαν τελικά να βγάλουν απόφαση συμπαράστασης προς τους διωκόμενους συναδέλφους στα Χανιά, αφού απαλείφθηκε από το κείμενο που προτείναμε κάθε ενοχλητική αιχμή για την τρομοκράτηση των λαϊκών αγώνων και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της τρικομματικής κυβέρνησης (Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.). Εξοργιστική όμως είναι η άρνηση τους να υπερασπίσουν τους διωκόμενους συναδέλφους της Σάμου (Συμβούλιο Επιλογής Δ/ντών και Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου) την ίδια ώρα που υψώνουν «επαναστατικά μπαϊράκια» για την ανάλογη περίπτωση των συναδέλφων στην Καρδίτσα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κριτήριό τους η παραταξιακή ένταξη των διωκόμενων, η κατάταξη τους στις πράσινες ή μπλε θυρίδες.

Έχουν διαλέξει πλευρά. Είναι εχθρικοί απέναντι στους αναγκαίους αγώνες για την ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης των μνημονίων της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Σε κάθε έκφανση του πολιτικού τους λόγου υιοθετούν τον καθεστωτικό λόγο, ενοχοποιούν κάθε μορφή αυτοοργάνωσης και συλλογικής δράσης και συκοφαντούν το μαχόμενο ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα και τις δυνάμεις που το εκφράζουν. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ανακοίνωση που έβγαλαν ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, συνεπικουρούμενες από το ΠΑΜΕ, ενάντια στη 2η Πανελλαδική Συνάντηση Νηπιαγωγών και το συντονιστικό των Νηπιαγωγών. Ό,τι ξεφεύγει από τον γραφειοκρατικό έλεγχο, ό,τι δε χωράει στις κομματικές γραμμές και στοιχίσεις, ό,τι ανασαίνει το οξυγόνο της ανεξαρτησίας και της αυτοοργάνωσης το σπιλώνουν και το συκοφαντούν. Καταγγέλλουν την προσπάθεια του συντονιστικού των Νηπιαγωγών ως διασπαστική και της αποδίδουν παραταξιακές εξαρτήσεις, φωτογραφίζοντας τις Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις!

Εμείς από την πλευρά μας, ως εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, δηλώνουμε ξεκάθαρα, ότι η συλλογικότητά μας στήριξε και θα εξακολουθήσει να στηρίζει την προσπάθεια συντονισμού της δράσης των νηπιαγωγών χωρίς παραταξιακή υστεροβουλία και διάθεση ελέγχου και χειραγώγησης. Το ίδιο κάναμε σε κάθε ανάλογη περίπτωση που οι συνάδελφοι (Ένωση αδιόριστων, συντονιστικό ωρομισθίων, συντονιστικό αποφοίτων ειδικής αγωγής κ.λπ.) αποφάσισαν στη βάση των αναγκών και των προβλημάτων τους να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να ξεπεράσουν την αδράνεια της πλειοψηφίας της ΔΟΕ. Το ίδιο κάναμε και με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 2 του Μάρτη όταν στηρίξαμε με όλες τις δυνάμεις μας την πρωτοβουλία δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας.

Τι φοβούνται οι κομματικοί γραφειοκράτες και συνδικαλιστές; Γιατί αρνήθηκαν τη συνδικαλιστική και οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας του Συντονιστικού των Νηπιαγωγών την ίδια ώρα που αγκαλιάζουν άλλες παραταξιακά καθοδηγούμενες ομαδούλες που διατείνονται στις ανακοινώσεις τους ότι «εκπροσωπούν τις νηπιαγωγούς όλης της χώρας» και φιλοδοξούν να είναι «σταθεροί και μόνιμοι συνομιλητές με την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου»; Ο στόχος τους είναι διπλός: από τη μια να πνίξουν κάθε γνήσια πρωτοβουλία της βάσης του κλάδου, κάθε προσπάθεια να περάσει ο αγώνας στα χέρια των ίδιων των εκπαιδευτικών και από την άλλη να φθείρουν στη συνείδηση των εκπαιδευτικών τα συντονιστικά όργανα, τις επιτροπές αγώνα, τις πρωτοβουλίες και όσες διαδικασίες ξεφεύγουν από τα πλαίσια του υποταγμένου συνδικαλισμού.

Το ίδιο έπραξαν και τρία χρόνια πριν όταν προχώρησαν σε μια πρωτοφανή επίθεση ενάντια στην προσπάθειά του συντονιστικό νηπιαγωγών να κατοχυρώσει το ωράριο τους, συγκεντρώνοντας υπογραφές. Όπως τότε, που η λογική τους ηττήθηκε κατά κράτος, καθώς συγκεντρώθηκαν σχεδόν τέσσερεις χιλιάδες υπογραφές νηπιαγωγών και η πρωτοβουλία υιοθετήθηκε από 25 συλλόγους της πρωτοβάθμιας, έτσι και τώρα θα ηττηθούν και παρά τις συκοφαντικές ανακοινώσεις τους θα διαγκωνίζονται μπροστά στα μικρόφωνα εκφράζοντας την συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα των νηπιαγωγών.

Καλούμε όλους τους συλλόγους εκπαιδευτικών να στηρίξουν την 2η Πανελλαδική Συνάντηση Νηπιαγωγών, να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες της βάσης του κλάδου. Αυτοί που σήμερα καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια συντονισμού των συναδέλφων της βάσης, ΟΥΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ.

Δυστυχώς και η στάση της ΕΣΑΚ στο ζήτημα ήταν αρνητική για μια ακόμη φορά. Η λογική του απέναντι πεζοδρομίου που εφαρμόζει όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζεται και για τους συντονισμούς των συλλόγων και για τα συντονιστικά ωρομισθίων και νηπιαγωγών. Ό,τι δεν ελέγχεται απορρίπτεται. Αυτή τη φορά αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού από τη μια καταγγέλλουν και καταδικάζουν το συντονιστικό των νηπιαγωγών ότι διασπά τον κλάδο και από την άλλη δηλώνουν ότι θα πάρουν μέρος στην πανελλαδική συνάντηση που διοργανώνει!!!

Στην κρίσιμη καμπή που περνάμε, οι ζωντανές δυνάμεις του κλάδου πρέπει να σηκώσουν το βάρος των σημερινών και αυριανών μαχών, της αλληλεγγύης και της συσπείρωσης όλου του εκπαιδευτικού κινήματός, της ρήξης και της ανατροπής με τις πολιτικές των Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. και της κυβέρνησης που τις υλοποιεί.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Σάββατο , 9 Φεβρουαρίου 2013

VIDEO: Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτι​κών και των σχολείων, από τον κ. Γιώργο Γρόλλιο, Πρόεδρο του Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ.

Ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο (36 λεπτών) για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων, που αξίζει να δείτε, με την τοποθέτηση του Προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργου Γρόλλιου, στην εκδήλωση του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης , με θέμα :”Κριτική προσέγγιση στο σχολείο του 21ου αιώνα” . Εξηγείται επιγραμματικά, από έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο , με σαφή επιστημονικό λόγο και τρόπο, το γιατί οι εκπαιδευτικοί είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση που προωθεί του Υπουργείο Παιδείας.
 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.paremvasis.gr                                                                                                                    Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013Το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση να μείνει στα χαρτιά!
Όχι στη διοικητική – παιδαγωγική μας χειραγώγηση! Παιδαγωγική Ελευθερία!
Εκπαιδευτικοί σε κατάσταση «ομηρίας» , εκπαιδευτικοί που καλούνται να γίνουν «superman» για να λύσουν όλα τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος – για τα οποία προφανώς φταίνε αυτοί και κανένας άλλος – εκπαιδευτικοί που η κάθε τους δραστηριότητα θα μετριέται στα κουτάκια και με συντελεστές. Πλαίσιο ασφυκτικό, ιεραρχικό, αντιπαιδαγωγικό. Αυτό με λίγα λόγια είναι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για «διαβούλευση».
«Στόχος της αξιολόγησης», μας λένε, είναι « η βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου, προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας». «Στη σημερινή συγκυρία … προοπτική θεσμοθέτησης ενός συστήματος αξιολόγησης στην εκπαίδευση συνδέονται με τη συνολικότερη προσπάθεια αναμόρφωσης των λειτουργιών του ελληνικού κράτους, την οποία καταβάλει ο ελληνικός λαός προκειμένου να επιτευχθεί….η δημοσιονομική προσαρμογή και ο εκσυγχρονισμός (!) της ελληνικής κοινωνίας», έλεγε εισαγωγικά το σχέδιο της ομάδας Ματσαγγούρα.
Μάλιστα. Ο εκπαιδευτικός δακτυλοδεικτούμενος σε μαθητές και κοινωνία, οι πολιτικές της υποχρηματοδότησης, των μηδενικών διορισμών, του σχολείου της αγοράς και της εξόντωσης των μαθητών που επιβάλλονται από κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ στο απυρόβλητο . «Να διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα», «να γίνει διάχυση των καλών πρακτικών» «να ενισχύσουμε τη δια βίου μάθηση». Με άλλα λόγια: όλα μετριούνται, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, δίνουμε έμφαση στην «καινοτομία» των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δια βίου κυνήγι προσόντων για να γεμίζει ο φάκελος.
Ο γραφειοκρατικός έλεγχος και ο βαθμός εμπέδωσης της εξουσίας είναι παντού ο βασικός στόχος. Κάθε στέλεχος και βαθμίδα ελέγχου αξιολογείται από την ικανότητά της να αξιολογεί την αμέσως επόμενη και να εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική. Να προλαβαίνουν «εντάσεις και δυσλειτουργίες», να τηρούνται απαρέγκλιτα οι εγκύκλιοι και οι νόμοι, να εφαρμόζεται «πάση θυσία» το ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα – σε περίοδο μηδενικών προσλήψεων καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Αυστηρός ιεραρχικός έλεγχος και διαρκής μετατόπιση της πίεσης προς τα κάτω, με τελικό αποδέκτη τον εκπαιδευτικό και το μαθητή.
Μεγάλο βάρος δίνεται στην αξιολόγηση των διευθυντών των σχολικών μονάδων. Όχι τυχαία, αφού οι διευθυντές θα είναι οι άμεσοι αξιολογητές. Ο «πολύ καλός» διευθυντής είναι εκείνος που «τεκμηριώνει με πληρότητα την αξιολογική του κρίση με βάση στοιχεία που βρίσκονται στα πρακτικά του σχολείου και … σε άλλες συναφείς πηγές που σχετίζονται με την συνέπεια και το εν γένει μη διδακτικό έργο του εκπαιδευτικού και ενημερώνει εγκαίρως τους ανωτέρους του».
Εκπαιδευτική διαδικασία και εκπαιδευτικός «κομμάτια»….
Τα κριτήρια της αξιολόγησής μας κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες με πολλές υποκατηγορίες:
«α) Κατηγορία Ι - Εκπαιδευτικό περιβάλλον: αα) Διαπροσωπικές σχέσεις και προσδοκίες. ββ) Παιδαγωγικό κλίμα στη σχολική τάξη. γγ) Οργάνωση της σχολικής τάξης. β) κατηγορία ΙΙ - Σχεδιασμός, προγραμματισμός και προετοιμασία της διδασκαλίας: αα) Βαθμός πρόσληψης των δυνατοτήτων και αναγκών των μαθητών. ββ) Στόχοι και περιεχόμενο. γγ) Διδακτικές ενέργειες και εκπαιδευτικά μέσα. γ) Η κατηγορία ΙΙΙ - Διεξαγωγή της διδασκαλίας και αξιολόγηση των μαθητών: αα) Προετοιμασία μαθητών για τη διδασκαλία. ββ) Διδακτικές ενέργειες και εκπαιδευτικά μέσα. γγ) Ενέργειες μαθητών κατά τη διαδικασία μάθησης. δδ) Εμπέδωση της νέας γνώσης και αξιολόγηση των μαθητών. δ) κατηγορία IV - Υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια: αα) Τυπικές υπαλληλικές υποχρεώσεις. ββ) Συμμετοχή στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και στην αυτοαξιολόγησή της. γγ) Επικοινωνία και συνεργασία με γονείς και φορείς. ε) κατηγορία V - Επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού: αα) Τυπικά προσόντα και επιστημονική ανάπτυξη. ββ) Επαγγελματική ανάπτυξη.
Τα παραπάνω κριτήρια αντιστοιχίζονται με βάση την τετράβαθμη βαθμολογική κλίμακα και την κλίμακα 0 -100 ως εξής (άρθρο5): α) «ελλιπής»: 0 έως 30 βαθμοί, β) «επαρκής»: 31 έως 60 βαθμοί, γ) «πολύ καλός»: 61 έως 80 βαθμοί και δ) «εξαιρετικός»: 81 έως 100 βαθμοί. Οι εκπαιδευτικοί που σύμφωνα με το άρθρο 19, παρ. 5 «χαρακτηρίζονται ελλιπείς εγγράφονται στον πίνακα των μη προακτέων που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 8 του ν. 4024/2011» για το ενιαίο μισθολόγιο που προβλέπει: «Οι υπάλληλοι που περιλαμβάνονται σε πίνακα μη προακτέων στερούνται του δικαιώματος για προαγωγή για τα επόμενα δυο (2) έτη».
Η αξιολόγηση λοιπόν που προβλέπεται είναι πλήρως εξατομικευμένη. Ετήσια από το διευθυντή της σχολικής μονάδας, ανά διετία ή τριετία με δύο παρακολουθήσεις (!) από το σχολικό σύμβουλο – μάλιστα για τους συναδέλφους που πηγαίνουν σε πολλά σχολεία η αξιολόγηση θα γίνεται από όλους (!) τους διευθυντές και τους συμβούλους των αντίστοιχων περιοχών. Η εργασία του εκπαιδευτικού απογυμνώνεται από οτιδήποτε την καθορίζει ( αναλυτικά προγράμματα - δομή εκπαίδευσης-εξεταστικό - σχέσεις εξουσίας μέσα στο σχολείο και κυρίως έξω από αυτό). Ακόμη και το ζήτημα των κοινωνικο-πολιτισμικών ανισοτήτων εξαντλείται στο στυλ διδασκαλίας του εκπαιδευτικού. Ανοίγει ο δρόμος για την ενοχοποίηση του κάθε εκπαιδευτικού χωριστά – αλλά και των εκπαιδευτικών στο σύνολό τους - για τα πάντα από το ρατσισμό μέχρι τη σχολική διαρροή.
Με ορολογία λοιπόν και τρόπο δανεισμένο από το πιο σκληρό επιχειρηματικό μάνατζμεντ, διαιρούν σε επιμέρους ενότητες, κατηγορίες και υποκατηγορίες το εκπαιδευτικό έργο προκειμένου να μετατραπεί η παιδαγωγική πράξη σε ένα σύνολο σχετικά απομονωμένων μεταξύ τους κατηγοριών-δεξιοτήτων κατάλληλων για ποσοτικοποίηση και μέτρηση. Τα πάντα θα μπαίνουν σε «κουτάκια» και θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστές, από το κλίμα στην τάξη μέχρι τη χρήση των νέων τεχνολογιών ή την προετοιμασία για τη διδασκαλία. Κομματιάζουν για να μετρήσουν καλύτερα……
Αξιολόγηση – εφαλτήριο περικοπών στους μισθούς, διαθεσιμότητας, απολύσεων…..
Οι δύο πρώτες κατηγορίες που θα χαρακτηρίζονται ως «ελλιπείς» και ως «επαρκείς» θα είναι προφανώς η μεγάλη δεξαμενή των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων, θα υπάρχουν ποσοστώσεις στη δυνατότητα μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης. Ο νόμος 4024/11 για το μισθολόγιο - βαθμολόγιο στο Δημόσιο Τομέα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, αφού βάζει ως βασικότερη παράμετρο της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων την αξιολόγηση, προβλέποντας μάλιστα και τις διαβόητες «ποσοστώσεις».
Ας αποτινάξουμε τις αυταπάτες. Ειδικά σε καθεστώς μνημονίων, η αξιολόγηση θα λειτουργήσει ως διαδικασία νομιμοποίησης απολύσεων, εφεδρείας και βαθμολογικής-μισθολογικής στασιμότητας των εκπαιδευτικών. Να θυμίσουμε και όλο το υπόλοιπο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει γύρω από την αξιολόγηση, από το νόμο 2986/2002 του Ευθυμίου και τον νόμο 3848/2010 της Διαμαντοπούλου. Ο Αρβανιτόπουλος επίσης στην παρουσίαση του Π.Δ. το λέει καθαρά: «Το περιεχόμενο του κειμένου αυτού αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την αξιολόγηση, που αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών διαδικασιών. Βασικός σκοπός είναι η βελτίωσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της Εκπαίδευσης, η ορθολογική διαχείριση των πόρων, η κατάλληλη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».
Τους το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο! Η ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να μη συμμετέχουν στη διαβούλευση. Κανένας εκπαιδευτικός δεν τους εξουσιοδότησε να διαπραγματευθούν τους όρους της σφαγής μας!
Η αξιολόγηση όχι μόνο δεν έρχεται να συμβάλλει στη στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως λέει η κυβέρνηση σε μας και στην κοινωνία, αλλά την υπονομεύει ανοιχτά. Αποτελεί βασικό εργαλείο για να φύγει πάνω από την εξουσία το βάρος των πολιτικών της που οδηγούν στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, για να ενοχοποιηθεί και να αυτοενοχοποιηθεί ο εκπαιδευτικός, για να οδηγηθεί στην ακόμα μεγαλύτερη παιδαγωγική και εργασιακή του εξαθλίωση.
Το Π.Δ. τους το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο! Οι εκπαιδευτικοί έχουν κάθε δικαίωμα να αντισταθούν στον ασφυκτικό έλεγχο του νεοεπιθεωρητισμού, όπως διανθίζεται με τα μέτρα και τους δείκτες σύμφωνα με τα πρότυπα της «ελεύθερης αγοράς». Γιατί «ο δάσκαλος που θα υποχρεωθεί να καταπνίξει τη σκέψη του θα γίνει διπλά σκλάβος ή θα καταντήσει ένας ψυχικά ανάπηρος άνθρωπος, ανίκανος να μορφώσει άλλους» (Δ. Γληνός). Καμιά συμμετοχή σε διαβουλεύσεις και άλλες διαδικασίες που εξωραΐζουν το αυταρχικό πρόσωπο μιας αδίστακτης εξουσίας που δια πυρός και σιδήρου υλοποιεί μια πολιτική εξαθλίωσης του λαού και κονιορτοποίησης δικαιωμάτων και κατακτήσεων ολόκληρου αιώνα.

Γενικές Συνελεύσεις ΤΩΡΑ σε όλους τους Συλλόγους! Πανεκπαιδευτικός Αγώνας!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------www.paremvasis.gr                                                                                                                    Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Υποτελείς στο κόμμα… Οικόσιτοι του κράτους

Νέος Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και Διευθύνων σύμβουλος στη  θυγατρική εταιρεία των Ελληνικών Ταχυδρομείων ΚΕΚ ΕΛΤΑ τοποθετήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης ο γνωστός  συνδικαλιστής της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και στέλεχος τηs ΔΑΚΕ,  Χαράλαμπος Κόκκινος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: esos.gr
Αναφορικά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των
Ελληνικών Ταχυδρομείων, ο κ. Κόκκινος εξέφρασε τη θέση πως:
«Εκείνο το οποίο έχω να πω είναι: Ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει με σταθερά “βήματα”,
με απόλυτη διαφάνεια και πάνω από όλα, με γνώμονα
τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
συνέντευξη του Χαράλαμπου Κόκκινου
στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη

Εν ενεργεία συνδικαλιστής και αντιπρόεδρος της Δ.Ο.Ε. διορίζεται – ως άξιο τέκνο του κομματικού σωλήνα της Ν.Δ. – απ’ ευθείας από τον υπουργό Ανάπτυξης σε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος συμβούλου σε θυγατρική εταιρία των ΕΛΤΑ. Διορισμένο κυβερνητικό στέλεχος και αιρετός εκπρόσωπος των εργαζομένων ταυτόχρονα! Η απόλυτη καταρράκωση και απαξίωση του συνδικαλισμού και του συνδικάτου. Την περίοδο των μνημονίων του ΔΝΤ και της ΕΕ, της άγριας λεηλασίας εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, η κυβέρνηση με τον διορισμό συνδικαλιστών σε κυβερνητικές θέσεις επιδιώκει και τον απόλυτο έλεγχο των συνδικάτων και την εξασφάλιση πρόθυμων διεκπεραιωτών της πολιτικής της.

Η πολιτική ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος μέσω πρόθυμων κυβερνητικών συνδικαλιστών, που το κράτος της Μεταπολίτευσης εξέθρεψε, δεν μας ξενίζει. Έχουμε δει πολλές φορές συνδικαλιστικά στελέχη και της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ, ως ευέλικτοι χιμπατζήδες, να αφήνουν την καρέκλα του συνδικάτου για ν’ αγκιστρωθούν σε κυβερνητικά πόστα. Αυτό που ξενίζει είναι ότι, στην περίπτωση του αντιπροέδρου της Δ.Ο.Ε. Μπάμπη Κόκκινου, για πρώτη φορά εν ενεργεία συνδικαλιστής θα κατέχει ταυτόχρονα και κυβερνητική θέση. Το πρωί με παρρησία καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική, το βράδυ την εφαρμόζουμε!!!

Πώς συμβιβάζονται η ταύτιση του αντιπροέδρου της ΔΟΕ με την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ και η πρόσφατη εισήγηση προς της Γ.Σ. του κλάδου που η πλειοψηφία των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ψήφισε στο τελευταίο Δ.Σ. της ΔΟΕ; Προφανώς η αγωνία τους για «τη συρρίκνωση των Δημόσιων Υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους» δεν είναι παρά υποκριτική ρητορεία. Λόγια του αέρα που στόχο έχουν να δώσουν ένα αγωνιστικό – αντικυβερνητικό περιτύλιγμα στη αδράνεια και την υποταγή τους.

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπείρωσες Π.Ε. έθεσαν τα ζητήματα αυτά στο τελευταίο Δ.Σ. της ΔΟΕ (Τρίτη 15 Ιανουαρίου). Τόνισαν με έμφαση ότι ο διορισμός του αντιπροέδρου της σε κυβερνητική θέση – ως εκπροσώπου της κυβέρνησης- εκθέτει πολιτικά και ηθικά την Ομοσπονδία. Απαξιώνει το συνδικάτο απέναντι στα μέλη του και δημιουργεί κακό προηγούμενο. Έδειξαν ότι είναι πολιτικά ασυμβίβαστες οι ιδιότητες του συνδικαλιστή και του διορισμένου από την κυβέρνηση στελέχους και ζήτησαν απ’ όλες τις παρατάξεις να πάρουν θέση πάνω στο ζήτημα. Δυστυχώς με την τοποθέτηση του ο συνάδελφος Μπάμπης Κόκκινος - κι η ΔΑΚΕ κατ’ επέκταση - θεώρησε τίτλο τιμής των διορισμό του από την τρικομματική κυβέρνηση. Η ΠΑΣΚ από την άλλη, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει, οχυρώθηκε πίσω από τις προβλέψεις του καταστατικού της ΔΟΕ για τα ασυμβίβαστα και απέφυγε να τοποθετηθεί πολιτικά. Κόρακας Κοράκου μάτι δεν βγάζει άλλωστε!


Δεν τους χρειαζόμαστε δεν μας αξίζουν.

Το σύνολο του κλάδου είναι καιρός πια να συνειδητοποιήσει ότι τύπος αυτός συνδικαλιστή αποτελεί απαράδεκτο αναχρονισμό. Σήμερα που πάνω από τα κεφάλια μας επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της αξιολόγησης, των απολύσεων, της διαθεσιμότητας, της αυτοδίκαιης αργίας και των υποχρεωτικών μεταθέσεων-μετακινήσεων οι άνθρωποί αυτοί δεν μπορούν και δεν θέλουν να υπερασπίσουν τον μαχόμενο εκπαιδευτικό και τη δημόσια εκπαίδευση. Δε θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν αγώνες ανατροπής. Το αποδεικνύει η απόλυτη ταύτισή τους με την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και η ενσωμάτωση των βασικών ιδεολογημάτων άσκησης της σημερινής πολιτικής για το χρέος, την ανταγωνιστικότητα, την ΕΕ, το κέρδος και την κρίση. Το αποδεικνύει η σιωπή τους στις πρόσφατες συλλήψεις συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη. Η ανυπόληπτη γραφειοκρατία των κυβερνητικών συνδικαλιστών, οχυρωμένη πίσω από τα προνόμια της, αρνείται να σταθεί στο ύψος των καιρών ενδιαφέρεται μονάχα για την αναπαραγωγή του εαυτού της και τη διαιώνιση της εξουσίας της. Ας μην κλείσουμε τα μάτια για άλλη μια φορά, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκαθηλώσουμε από το συνδικάτο την κυβερνητική γραφειοκρατία της συναίνεσης και της υποταγής. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς που κρατούν την Ομοσπονδία αγκιστρωμένη στο άρμα της κυβέρνησης.

Είναι καιρός πια να διεκδικήσουμε ένα συνδικάτο που θα εκφράζει τις ανάγκες και τις αγωνίες των μελών του. Ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα που θα έχει ως προμετωπίδα τα ταξικά συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού, θα βασίζεται στην άμεση δημοκρατία και την αυτορογάνωση, θα συντονίζεται με όλες τις μορφές λαϊκής οργάνωσης, θα προωθεί μορφές αλληλεγγύης και θα πρωτοστατεί σε αποφασιστικούς και νικηφόρους αγώνες. Ένα συνδικαλιστικό κίνημα που δε θα είναι το μακρύ χέρι του κράτους μέσα στα συνδικάτα αλλά θα επιδιώκει την ταξική τους ενότητα.
[ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ]

Aπό στρατιωτικά έχω μιαν ιδέα,
κ’ έχω φιλίες με αρχηγούς των μισθοφόρων.
Είμαι μπασμένος κάμποσο και στα διοικητικά.
Στην
Aλεξάνδρεια έμεινα έξι μήνες, πέρσι·
κάπως γνωρίζω (κ’ είναι τούτο χρήσιμον) τα εκεί:
του Κακεργέτη βλέψεις, και παληανθρωπιές, και τα λοιπά.

Όθεν φρονώ πως είμαι στα γεμάτα
ενδεδειγμένος για να υπηρετήσω αυτήν την χώρα,
την προσφιλή πατρίδα μου Συρία.

Σ’ ό,τι δουλειά με βάλουν θα πασχίσω
να είμαι στην χώρα ωφέλιμος.
Aυτή είν’ η πρόθεσίς μου.Aν πάλι μ’ εμποδίσουνε με τα συστήματά τους—
τους ξέρουμε τους προκομένους: να τα λέμε τώρα;
αν μ’ εμποδίσουνε, τι φταίω εγώ.

Θ’ απευθυνθώ προς τον Ζαβίνα πρώτα,
κι αν ο μωρός αυτός δεν μ’ εκτιμήσει,
θα πάγω στον αντίπαλό του, τον Γρυπό.
Κι αν ο ηλίθιος κι αυτός δεν με προσλάβει,
πηγαίνω παρευθύς στον Υρκανό.

Θα με θελήσει πάντως ένας απ’ τους τρεις.
Κ’ είν’ η συνείδησίς μου ήσυχη
για το αψήφιστο της εκλογής.
Βλάπτουν κ’ οι τρεις τους την Συρία το ίδιο…

Κ. Π. Καβάφης

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


31 Δεκεμβρίου 2012ΚΑΛΗ ΚΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4 Δεκεμβρίου 2012


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.Η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση (Παρεμβάσεις- Κινήσεις- Συσπειρώσεις Π.Ε) χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους – ισσες που στήριξαν στις εκλογές του Συλλόγου μας, το ρεύμα του ανεξάρτητου ριζοσπαστικού συνδικαλισμού.

Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών έχει τη δική του σημασία, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αντανακλά την οργή των συναδέλφων απέναντι στην πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Στέλνει ηχηρό μήνυμα στους κυβερνητικούς και κομματικούς μηχανισμούς.

Αυτή η οργή πρέπει να οργανωθεί, να βρει δρόμους αγωνιστικής και δημιουργικής έκφρασης, να γίνει σύνθημα στους δρόμους και αχτίδα φωτός μέσα στις σχολικές τάξεις, να οργανωθεί σε δίκτυα αλληλεγγύης στα σχολεία, να συναντηθεί με εκπαιδευτικούς από άλλους Συλλόγους και εργαζόμενους από πρωτοβάθμια σωματεία, να συμβάλλει στις αντιφασιστικές πρωτοβουλίες.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από τη στάση τους στις εκλογές, να συμβάλλουν με όποιο τρόπο μπορούν στην οργάνωση της αντίστασης και του αγώνα.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


www.paremvasis.gr                                                                               26-11-2012

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 39 αποκαθηλώνει ό,τι απέμεινε από δημόσια και δωρεάν ειδική εκπαίδευση. Με συνοπτικές διαδικασίες διαλύει ότι άφησαν όρθιο τα μνημόνια και οι εκπαιδευτικές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σε πολιτικό περιβάλλον που σφύζει από περικοπές δαπανών (κατάργηση φορέων ειδικής αγωγής, μηδενικό όριο σε ασφαλιστικά δικαιώματα, παροχές και θεραπείες) για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και «να σωθεί η χώρα και το ευρώ», γκρεμίζει τα τελευταία καταφύγια υποστήριξης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών με αναπηρία (ΚΕΔΔΥ, ειδικά σχολεία και ΤΕ), ανοίγοντας την όρεξη για τρελό φαγοπότι στους ιδιώτες.

Μέσα από τις διατάξεις του άρθρου οι ιθύνοντες του υπουργείου προωθούν την κατάργηση των Τ.Ε. και τη διάλυση των Ειδικών Σχολείων καθώς ιδρύεται σε κάθε σχολική μονάδα του γενικού σχολείου ΕΔΕΑΥ, η οποία: «Θα διενεργεί διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση, θα διαμορφώνει πρόγραμμα διαφοροποιημένης διδασκαλίας για τους μαθητές με δυσκολίες μάθησης και συμπεριφοράς, θα πραγματοποιεί «συνεργατική διεπιστημονική»!!! αντιμετώπιση των δυσκολιών στο σχολείο, θα παραπέμπει όσους μαθητές χρειάζονται υποστήριξη σε ειδικές εξωσχολικές υπηρεσίες!!!, θα διαμορφώνει πρόγραμμα προσχολικής πρώιμης παρέμβασης σε συνεργασία με παιδιατρικές υπηρεσίες ή ΠΙΔ της περιοχής αρμοδιότητας της. Θα συντονίζει και θα παρακολουθεί τις δράσεις κοινωνικής στήριξης του μαθητή και της οικογένειας. Θα παρακολουθεί την εφαρμογή του εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης και τέλος θα παραπέμπει μαθητές που χρειάζονται γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ».

Με αυτόν τον τρόπο πολύ εύκολα το υπουργείο πετά από πάνω του την ευθύνη ίδρυσης και άλλων ΚΕΔΔΥ, τμημάτων ένταξης, ειδικών σχολείων. Περιορίζει διορισμούς, λειτουργικές δαπάνες, και υλικοτεχνική υποδομή καθώς δε θα κρίνεται πλέον αναγκαία η ίδρυση τμημάτων ένταξης και ειδικών σχολείων για την εκπαίδευση των μαθητών, αφού αυτό θα γίνεται μέσα από τα προγράμματα διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Η ΕΔΕΑΥ δηλ. ο δάσκαλος, ο νηπιαγωγός του Τ.Ε. ή ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης μαζί με τον εκπαιδευτικό της γενικής τάξης θα έχουν την ευθύνη για τη διάγνωση και την εκπαίδευση του μαθητή. Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης θα έχουν την ευθύνη του συνόλου των μαθητών του σχολείου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μάθησης και συμπεριφοράς. Η υποστήριξη των μαθητών θα γίνεται μέσω των προγραμμάτων της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Αλήθεια σε ποιες τάξεις, με ποιο αριθμό μαθητών αλλά και με ποια υλικοτεχνική υποδομή; Μοναδικός υπεύθυνος θα είναι ο δάσκαλος ο οποίος, θα αξιολογείται για το πόσο κατάφερε «να εντάξει» ή όχι τους μαθητές με αναπηρία. Επιδιώκουν να χρεώσουν στα σχολεία μέχρι και την πρώιμη παρέμβαση, όταν και οι κουτσουρεμένες δομές πρόνοιας κλείνουν η μια μετά την άλλη. Αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία η επίκληση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στο γενικό σχολείο και την κοινωνία, όταν έχουν ήδη αποδομηθεί οι όποιες δομές υπήρχαν ή οδηγούνται στην κατάργησή τους. Όταν βρισκόμαστε στα τέλη Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, όταν υπάρχουν χιλιάδες κενά στην Ειδική Αγωγή.
Οι συγγραφείς του άρθρου κάνουν συνεχή αναφορά στην παράλληλη στήριξη ενώ γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα αυτό πληρώνεται μέσω ΕΣΠΑ και θα διαρκέσει μέχρι το 2015.
Με το άρθρο 39 τα ειδικά σχολεία αποδομούνται καθώς το προσωπικό τους θα γυρίζει ως περιοδεύων θίασος στα σχολεία της περιοχής ευθύνης του για να κάνει αξιολογήσεις. Αλήθεια πότε θα κάνουν μάθημα ή θα υποστηρίζουν τους μαθητές τους;

Η απουσία διορισμών, η μη επαρκής στελέχωση ειδικών σχολείων, ΚΕΔΔΥ και ΤΕ ήταν ο προπομπός για όσα βλέπουμε και αποτελούν το προαπαιτούμενο για ό,τι έπεται: Την είσοδο των ιδιωτικών κέντρων ειδικής εκπαίδευσης στις δημόσιες δομές είτε με τη μορφή που προκύπτει από το άρθρο 39, είτε με τη μορφή ΜΚΟ μέσω των Δήμων, είτε πάλι με τη μορφή κουπονιών για την εξασφάλιση των θεραπειών των μαθητών με αναπηρία.

Με το άρθρο 39, το κάθε σχολικό δίκτυο έχει, μεταξύ όλων των άλλων, όχι την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία, αλλά τη «συμπερίληψή» τους στο σχολείο των συνομηλίκων. Η απουσία αναφοράς στην υλοποίηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία και η αποκλειστική αντικατάστασή τους από φράσεις όπως «συμπερίληψη, συνεκπαίδευση και ένταξη» δηλώνουν την στοχοπροσήλωση των κυβερνώντων στην από χρόνια σχεδιαζόμενη «πλήρη ένταξη» η οποία στην πολιτική της εφαρμογή ισοδυναμεί με τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν ειδικής εκπαίδευσης (5α).

Η λογική του ότι η ειδική εκπαίδευση υπηρετείται όταν οι δομές της καταλυθούν και οι ανάπηροι μαθητές απλά στοιβαχτούν στα γενικά σχολεία που θα «αναγκαστούν» να τους εντάξουν, είναι μια εκπαιδευτική πολιτική που γλυτώνει από έξοδα το κράτος και φυσικά καθόλου δεν υπηρετεί τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ανάγκες των μαθητών αυτών. Μακροπρόθεσμα υπηρετεί την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού απέναντι στους μαθητές με αναπηρία, οι οποίοι θα προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον που γρήγορα, μεθοδικά και σχεδιασμένα στερεί τα τυπικά δίκτυα υποστήριξης που έχουν: Την οικογένειά τους που μαστίζεται από ανεργία και φτώχια, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα που εκποιούνται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και τα μορφωτικά τους δικαιώματα που θα παραπαίουν σε ένα σχολείο που όλοι θα νομιμοποιούνται να κάνουν τα πάντα, αλλά και τίποτε γιατί τα όρια, οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και οι χρηματοδοτήσεις για την υλοποίησή τους θα είναι ρευστές, αλληλοσυγκρουόμενες και ιδιωτικές στη βάση τους.

Στο άρθρο 39 αναφέρεται επίσης ότι η Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης υποστηρίζει τους μαθητές με αναπηρία με τα «μέσα και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινότητα και παραπέμπει μαθητές που χρειάζονται υποστήριξη από ειδικές εξωσχολικές Υπηρεσίες». Για ποια μέσα, για ποιους πόρους του σχολείου μιλάνε όταν η υποχρηματοδότηση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού είναι στον πάτο του βαρελιού; Για ποιες ειδικές εξωσχολικές υπηρεσίες μιλάνε; Η απουσία του «δημόσιου και δωρεάν» χαρακτήρα των δημόσιων δομών υγείας, παιδείας και πρόνοιας που ενταφιάστηκε στην υλοποίηση των τελευταίων μέτρων σπρώχνει τη δημόσια εκπαίδευση στην αγκαλιά των ιδιωτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο άρθρο 39 τέλος «ο σχολικός ψυχολόγος και ο κοινωνικός λειτουργός της ΕΔΕΑΥ μπορούν να καλούνται στο σχολικό συμβούλιο των γενικών σχολείων του οικείου ΣΔΕΥ προκειμένου να εισηγηθούν για θέματα ένταξης μαθητών με αναπηρία στο γενικό σχολείο, αντιμετώπισης κρίσεων και σχολικής βίας, σχέσεων μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας, κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων των μαθητών καθώς και για θέματα ανάπτυξης εξωσχολικών δραστηριοτήτων ελευθέρου χρόνου στο περιβάλλον του σχολείου και κοινωνικής υποστήριξης των μαθητών και των οικογενειών τους».

Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποίησε και στα νοσοκομεία: Κάνοντας χρήση των δημόσιων δομών που για σειρά ετών πληρώνουν οι εργαζόμενοι, θα «ελαφρύνει» τους ιδιώτες από το λειτουργικό κόστος κτηρίων που νοικιάζουν για να στεγαστούν και θα προσφέρει τα σχολικά κτήρια για να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής. Σε περιόδους άγριων περικοπών στην παιδεία, υγεία και πρόνοια, προετοιμάζουν τη χρήση του κουπονιού στους μαθητές με αναπηρία για την πληρωμή των θεραπειών που έχουν ανάγκη, με τους γονείς να ξαναβάζουν το χέρι στην τσέπη για τα επιπλέον.

Η ψήφιση και η εφαρμογή αυτού του άρθρου θα σημάνει την ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας, δωρεάν ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Θα οδηγήσει στο περιθώριο και στην εγκατάλειψη του σχολείου χιλιάδες μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ παράλληλα η ιδιωτική ειδική αγωγή έχει ήδη βρει τρόπους να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος από το εκπαιδευτικό κενό που η κυβέρνηση δημιουργεί.

Η εκπαιδευτική κοινότητα σε όλες τις βαθμίδες της και μέσα από συλλογικές δράσεις της (Γ.Σ. συλλόγων, κινητοποιήσεις) χρειάζεται να ανατρέψει την πολιτική που γεννά παρόμοια τερατουργήματα και να παλέψει για:

 • Την ανατροπή του Μνημονίου κυβέρνησης - Ε.Ε – ΔΝΤ - ΕΚΤ.
 • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του τακτικού προϋπολογισμού.
 • Κανένα κλείσιμο- συγχώνευση σχολικής μονάδας.
 • ΟΧΙ στην αξιολόγηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
 • Καθιέρωση αποκλειστικά δημόσιας, δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ΑμΕΑ, σε σχολικές μονάδες του ΥΠΕΠΘ. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
 • Διαχειριστικό κρατικό έλεγχο στις ιδιωτικές μονάδες ειδικής εκπαίδευσης και μετατροπή τους σε δημόσιες.
 • Ουσιαστική ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής με γενναία αύξηση των δαπανών για την έγκαιρη παρέμβαση (ίδρυση Κέντρων πρώιμης Παρέμβασης), την ειδική εκπαίδευση, την ειδική επαγγελματική κατάρτιση, την αυτόνομη διαβίωση και την προστατευμένη - υποστηριζόμενη εργασία.
 • Έγκαιρη διάγνωση και καταγραφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
 • Δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα και βαθμίδα εκπαίδευσης.
 • Μαζικοί διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση (ΣΜΕΑ, ΚΕΔΔΥ, ΕΕΕΕΚ) σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Καμία κατηγοριοποίηση, κατακερματισμό και διαχωρισμό των εκπαιδευτικών.
 • Ενιαία κριτήρια μεταθέσεων, διορισμών σε όλη την εκπαίδευση.
 • Κατοχύρωση παιδαγωγικής – εκπαιδευτικής κατεύθυνσης των ΚΕΔΔΥ, άμεση στελέχωσή τους, μικρότερες περιοχές ευθύνης ανά δήμο, λιγότερες διοικητικές αρμοδιότητες, κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται τα σχολεία και θα στηρίζουν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τα ΚΕΔΔΥ να υλοποιούν την υποστήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες εκεί που παρέχεται η εκπαίδευσή τους, δηλ. μέσα στα σχολεία. Άμεση στελέχωση με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.
 • Διορισμός εκπαιδευτικών σε όλα τα δημόσια ιατροπαιδαγωγικά κέντρα.
 • Αναβάθμιση των υπαρχόντων και ίδρυση νέων εκπαιδευτικών μονάδων παροχής δημόσιας και δωρεάν, ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ), νομοθετική κατοχύρωση των αποφοίτων τους.
 • Επαναλειτουργία των διδασκαλείων μετεκπαίδευσης, περιοδική ουσιαστική επιμόρφωση με τη χρηματοδότηση του υπουργείου του προσωπικού όλων των ΣΜΕΑ, αλλά και των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής.
 • Κατάργηση των ν.2817, ν.3194/2003, ν.3699/2008, 3848/2010 που εμπορευματοποιούν την ειδική αγωγή, προωθούν την ιατρικοποίηση, κατηγοριοποιούν τους εκπαιδευτικούς της ειδικής εκπαίδευσης και ανατρέπουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της ειδικής αγωγής.
 • Μόνιμη σταθερή, προστατευμένη - υποστηριζόμενη εργασία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Η τρόικα εσωτερικού (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ) συναποφάσισε και ψηφίζει στη Βουλή το νέο γύρο της κοινωνικής λεηλασίας και βαρβαρότητας…

αν δεν τους σταματήσουμε δε θα σταματήσουν το έργο της καταστροφής!48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου, Μουσείο, 11π.μ.
Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, Σύνταγμα, 5μμ

Είναι χρέος όλων μας να είμαστε στους δρόμους του αγώνα, με την ελπίδα της έναρξης μιας μεγάλης πανεργατικής-πανκοινωνικής ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ και ενός γενικού απεργιακού ξεσηκωμού διάρκειας, δημιουργώντας εστίες αντίστασης στις γειτονιές, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, με κοινωνικά κέντρα αγώνα, αντιπληροφόρησης και δράσης, με δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, καταλήψεις κρατικών κτηρίων και υπηρεσιών, συνελεύσεις γειτονιών και με όπλα μας την αλληλεγγύη, τη μαχητικότητα και τη συμμετοχή, να διώξουμε κυβερνώντες-τρόικα και να καταργήσουμε στην πράξη τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και όλα τα αντεργατικά μέτρα.
Σήμερα απαιτείται μια διαρκής όξυνση της σύγκρουσης, προϋπόθεση της οποίας είναι η συμμετοχή, η συναπόφαση και κυρίως η στόχευση ότι ο κόσμος της εργασίας μπορεί να πάρει τους αγώνες στα χέρια του. Όλοι μαζί μπορούμε να ανιχνεύσουμε και νέους τρόπους και μέσα συλλογικής αντίστασης, ώστε να συμβάλλουμε σε μαζικό επίπεδο για τη διεύρυνση της συλλογικής δράσης και σύγκρουσης και να μπλοκάρουμε με κάθε μέσο και τρόπο το πολιτικοοικονομικό σύστημα που μας εξαθλιώνει.

Για να μην επιτρέψουμε την μετάβαση από την υποβάθμιση της ζωής μας στην απόλυτη εξαθλίωσή της !


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ;
ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΤΑΞΕΙΣ!

Στην δημοσιότητα δόθηκε λίστα με μεγάλες επιχειρήσεις που απαλλάχτηκαν από το χαράτσι μετά από ευνοϊκή ρύθμιση Βενιζέλου, την εποχή που ήταν υπουργός οικονομικών. Η αποκάλυψη έγινε από το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατά την τελευταία κατάληψή τους στα κεντρικά της ΔΕΗ. Φυσικά, τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης όχι μόνο δεν έδωσαν διάσταση στην είδηση αλλά έσπευσαν να καταγγείλουν την κατάληψη των εργαζόμενων ως πράξη που καταλύει τη δημοκρατία!!!

Γιατί η «δημοκρατία τους» απαιτεί να είμαστε «καθώς πρέπει» στις διαμαρτυρίες μας, για να μην τους χαλάσουμε τα σχέδια. Αν είναι για κάποιο συνταξιούχο που έπαιρνε παράνομα τη σύνταξη, γίνεται πρώτο θέμα επί μέρες και ακούμε συνεχώς ότι «αυτός και οι όμοιοι του φταίνε για την κατάντια του τόπου». Πού να πουν τώρα ότι ο ΣΚΑΪ, το ΕΘΝΟΣ και όλοι οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας απαλλάχτηκαν από το χαράτσι!
Η ευνοϊκή ρύθμιση αφορούσε κατόχους ακινήτων άνω των 1.000 τ.μ. και τους χάριζε το 30%, ενώ για κατόχους ακινήτων άνω των 2.000 τ.μ., το 60% του χαρατσιού. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος, αυτός που του ξεφεύγουν λίστες μεγαλο–φοροφυγάδων, κυνηγώντας ανελέητα μισθωτούς και άνεργους, πέρασε τη νομοθετική ρύθμιση εν κρυπτώ, τις μέρες που το χαράτσι συζητούνταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η πολιτική αλητεία τους δεν έχει όρια. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω στοιχεία:
 1. Το Athens Mall (Lamda Olympia Village) γλύτωσε 714.853 € το 2011 και 714.853 € το 2012. Συνολικά θα πληρώσει 1.429.706 € λιγότερα απ’ ότι πρέπει.
 2. Το Kifissos Mall (River West) γλύτωσε 405.666 € το 2011 και 405.666 € το 2012. Συνολικά θα πληρώσει 811.332 €λιγότερα απ’ ότι πρέπει.
 3. Η Lamda Estate Development Μαρούσι, γλύτωσε 81.062 € το 2011 και 81.062 € το 2012. Συνολικά θα πληρώσει 162.124 € απ’ ότι πρέπει.
 4. Η ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Λ. Αθηνών 93 – 97) γλύτωσε 125.693,85 € το 2011 και 125.693,85 € το 2012. Συνολικά θα πληρώσει 251.387,70 € λιγότερα απ’ ότι πρέπει.
 5. Το Διαγνωστικό Θεραπευτικό κέντρο ΥΓΕΙΑ ΑΕ γλύτωσε 105.744 € το 2011 και 105.744 € το 2012. Συνολικά θα πληρώσει 211.488 € λιγότερα απ’ ότι πρέπει.
 6. Η ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ γλύτωσε 149.767,2 € το 2011 και 149.767,2 € το 2012. Συνολικά θα πληρώσει 299.534,4 € λιγότερα απ’ ότι πρέπει.
 7. Η MEDIA MARKT γλύτωσε 38.710,8 € το 2011 και 38.710,8 € το 2012. Συνολικά θα πληρώσει 77.421,6 € λιγότερα απ’ ότι πρέπει.
 8. Η ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ γλύτωσε 75.575,52 € το 2011 και 72.426,54 € το 2012. Συνολικά θα πληρώσει 148.002,06 € λιγότερα απ’ ότι πρέπει.
 9. Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ γλύτωσε 36.258,2 € το 2011 και 36.258,2 € το 2012. Συνολικά θα πληρώσει 72.516,4 € λιγότερα απ’ ότι πρέπει.
 10. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, γλύτωσε 35.272,8 το 2011 και 35.272,8 το 2012. Συνολικά θα πληρώσει 70.545,6 λιγότερα απ’ ότι πρέπει.
 11. Ο ΔΟΛ γλύτωσε 79.722 € το 2011 και 79.722 € το 2012. Συνολικά θα πληρώσει 159.444 € λιγότερα απ’ ότι πρέπει.

Κραυγαλέα προνόμια για επιχειρηματίες, βιομηχάνους, καναλάρχες.

1) Ο Μπάμπης Βωβός μόλις μπήκε το χαράτσι σε 4 διαφορετικά ακίνητα που διαθέτει (όλα στην οδό Κηφισίας) εκεί που δήλωνε ιδιοκτησία (15.578 + 33.705 + 20.956 + 22.173 = 92.412 τ.μ.) ξαφνικά δήλωσε ιδιοκτησία (9.985 + 19.981 + 9.728 + 12.844 = 52.538 τ.μ.) με αποτέλεσμα να γλυτώσει συνολικά (196.585 + 446.626 + 310.364 + 296.891) 1.250.000 ευρώ.
2) Το REGENCY καζίνο στην Θέρμη Θεσσαλονίκης ενώ το το 2011 χρεώνεται με βάση τα τετραγωνικά του, το 2012 μηδενίζονται τα τετραγωνικά του με αποτέλεσμα να του επιστρέφεται και ποσό που είχε χρεωθεί το 2011
3) Το ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, τα ΙΚΕΑ, η ΜΙΣΕΛΕΝ, δεν πληρώνουν χαράτσι.
4) Μετά το δωράκι Βενιζέλου, ο ΔΟΛ και η Ελευθεροτυπία πλήρωσαν μειωμένο χαράτσι ενώ ο δημοσιογραφικός οργανισμός ΠΗΓΑΣΟΣ (βλέπε Μπόμπολας) δεν πλήρωσε καθόλου χαράτσι.
(Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν σε συνέντευξη τύπου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Φυσικά, οι «θεματοφύλακες της ενημέρωσής μας» απέσυραν τις κάμερές τους από τη συνέντευξη με γελοίες δικαιολογίες για να μην αναμεταδώσουν τις καταγγελίες. Αυτοί που δημοσιεύουν ανερυθρίαστα τις φωτογραφίες ανθρώπων με μεταδιδόμενα νοσήματα και διαδηλωτών τώρα θυμήθηκαν την προστασία των προσωπικών δεδομένων!!!)

Τα μέτρα είναι ταξικά, αντικοινωνικά.
Δεκαετίες τώρα, μας έπεισαν ότι η κοινωνία αποτελείται από λαμόγια και μη, από έχοντες και κατέχοντες, από φοροδιαφεύγοντες και εισφοροδιαφεύγοντες… Τους βολεύει! Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο κι εμείς ακόμα αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο εχθρός!
Η πολιτική αλητεία των κρατούντων και οι διατεταγμένοι δημοσιογράφοι τους δεν έχουν όρια: Συγκρίνουν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, του ΙΚΑ, του ΝΑΤ, του ΤΕΒΕ και τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς με την αργόσχολη και υψηλόμισθη κρατική υπαλληλία του δημοσίου, τους βιομήχανους, τα λαμόγια που εξακολουθούν να κλέβουν δημόσιο χρήμα. Γιατί αυτά είναι τα πραγματικά αφεντικά και όλο το συνάφι τους, που συνεχίζουν να κάνουν πάρτυ ανενόχλητοι, αντί να τους πάρουμε με τις πέτρες !!!
Ε! λοιπόν, τα μέτρα είναι ταξικά. Εξαθλιώνουν τους εργάτες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, οδηγούν τεράστια τμήματα στην ανεργία και στην εξαθλίωση και εξυπηρετούν τους επιχειρηματίες, τους εφοπλιστές, το κεφάλαιο. Η τάξη τους γνωρίζει τα συμφέροντα της και παλεύει λυσσαλέα ενάντια στη δική μας τάξη.

Να καταλάβουμε χρειάζεται σε ποια τάξη ανήκουμε και να πάρουμε θέση στη μάχη. Τότε ο εχθρός μας, κρατούντες, συγκυβερνώντες, τρόικα, το κεφάλαιο και τα τσιράκια του και το αντιδραστικό πολιτικό προσωπικό τους, θα πάρουν το πραγματικό τους μέγεθος.
Γιατί είμαστε εκατομμύρια κι είναι μερικές χιλιάδες!!!
Γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο που τους θρέφει!
Γιατί χωρίς εμάς, είναι ένα τίποτα!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


www.paremvasis.gr                                                                                Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012


«Σφαγή» 1500 σχολείων
Τα βιβλία των μαθητών «δανεικά και χρεωμένα»!

Συναγερμός για να υπερασπίσουμε τα σχολεία και τους μαθητές μας,
τις θέσεις εργασίας απέναντι στο επερχόμενο τσουνάμι απολύσεων

Νέο σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων σχολείων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος, παίρνοντας επάξια τη σκυτάλη από τη Διαμαντοπούλου, που κατακρεούργησε 1900 σχολεία στην προκρούστεια κλίνη των μνημονίων και των απαιτήσεων του ΔΝΤ και της τρόικα. Αυτή τη φορά ο υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη προαναγγέλλει τη συγχώνευση του 10% των σχολικών μονάδων, δηλαδή 1500 σχολεία!

Την ίδια στιγμή δεκάδες τμήματα ολοήμερων νηπιαγωγείων παραμένουν χωρίς νηπιαγωγό με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν και να κινδυνεύουν άμεσα με κατάργηση και οριστικό κλείσιμο. Εκατοντάδες ολοήμερα δημοτικά και ΕΑΕΠ υπολειτουργούν, χωρίς πλήρες πρόγραμμα μια και δεν προσλαμβάνεται ο απαιτούμενος αριθμός ειδικοτήτων, ενώ εκατοντάδες είναι τα κενά σε δασκάλους για κανονικές τάξεις αλλά και για υποστηρικτικές δομές (τμήματα ένταξης, υποδοχής, παράλληλη στήριξη κ.λπ.). Αν σε όλα αυτά προστεθεί η εγκύκλιος του υπουργείου για την πρόωρη αποχώρηση των νηπίων καθώς και η απόφαση για αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, το παζλ των επικείμενων απολύσεων στην εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί.

Κομμάτι-κομμάτι λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σε συντονισμένη και αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ ολοκληρώνουν το παζλ της πλήρους ισοπέδωσης του δημόσιου σχολείου και της προετοιμασίας για μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών:
 • Σχολεία όπου θα στοιβάζονται οι μαθητές κατά δεκάδες σε κάθε τμήμα – ήδη από το καλοκαίρι έχουμε μια συστηματική προσπάθεια για τμήματα με πάνω από 25 μαθητές στην πρωτοβάθμια και με πάνω από 30 στη δευτεροβάθμια!
 • Σχολεία που οι μαθητές θα πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις – αφού θα αμφισβητηθεί πια η έννοια του σχολείου της γειτονιάς – δημιουργώντας εκρηκτικό πρόβλημα. Ήδη οι μαθητές σε περιοχές που αναγκάζονται να μετακινούνται βιώνουν φέτος τραγική κατάσταση, αφού η δωρεάν μετακίνησή τους δεν υφίσταται!
 • Σχολεία που οι εκπαιδευτικοί θα γίνονται στην κυριολεξία λάστιχο με την επερχόμενη αύξηση του ωραρίου τους, σχολεία που θα στενάζουν από την έλλειψη εκπαιδευτικών αφού οι διορισμοί μονίμων και αναπληρωτών θα είναι μηδενικοί, με προ των πυλών τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού που υπάρχει μέσω της διαθεσιμότητας και των απολύσεων!
Και όλα αυτά στο όνομα του «εξορθολογισμού», λέξη που χρησιμοποίησε πολλές φορές ο υπουργός. Έτσι ονομάζεται πια η προσπάθεια πλήρους διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας. «Το πρόβλημα δεν είναι οι συγχωνεύσεις, αλλά η μη ορθολογική τοποθέτηση των εκπαιδευτικών» (!) δηλώνει. Σε μια περίοδο που τα σχολεία ακόμα έχουν τεράστια προβλήματα με κενά εξαιτίας των ελάχιστων προσλήψεων. Έχουν στόχο! Καταργώντας και συγχωνεύοντας σχολεία και νηπιαγωγεία και οδηγώντας στη διάλυση και την υπολειτουργία τα υπόλοιπα, δημιουργούν σταδιακά τις προϋποθέσεις «για να πλεονάζουν» τάχα, οι εκπαιδευτικοί κι έτσι να δικαιολογήσουν αθρόες μετακινήσεις και μαζικές απολύσεις δασκάλων, νηπιαγωγών, εκπαιδευτικών ειδικοτήτων!!!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και το τελειωτικό χτύπημα : τα βιβλία δεν θα ανήκουν πλέον σε κάθε μαθητή αλλά θα είναι δανεικά και χρεωμένα! Κάθε οικογένεια θα χρεώνεται τα βιβλία των παιδιών της αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τα επιστρέφει σε καλή κατάσταση διαφορετικά θα καταβάλλει την αξία τους! Την «κακή συνήθεια» των μαθητών να γράφουν πάνω στα βιβλία τους θα την αντιμετωπίσουν «τοποθετώντας ειδικές πλαστικές μεμβράνες σελίδες»!
Είναι φανερό ότι μιλάμε ουσιαστικά για την κατάργηση του δωρεάν βιβλίου! Γιατί δωρεάν βιβλίο σημαίνει βιβλίο που διανέμεται και ανήκει στο μαθητή! Γιατί πια, μετά και από τον καταιγισμό των καταγγελιών που υπάρχουν για τις προσπάθειες των χορηγών και των ιδιωτικών εταιρειών να μπουν στα σχολεία, καταργείται και το τελευταίο κατακτημένο δικαίωμα από την εποχή της μεταρρύθμισης 1964, της δωρεάν διανομής των βιβλίων.

Δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε! Είναι ανάγκη ΤΩΡΑ να σημάνουμε ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ για να μην περάσει η πλήρης διάλυση του δημόσιου σχολείου!

Μέχρι την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης κάνουν τις προτάσεις τους για τις συγχωνεύσεις των σχολείων. Οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών μαζί με τους συλλόγους γονέων απαιτούμε να μην γίνει καμία πρόταση συγχώνευσης! Σε αντίθετη περίπτωση, οργανώνουμε τη δράση μας, καλούμε σε μαζικό αγώνα ενάντια στο νέο τσουνάμι των συγχωνεύσεων!
Από τώρα λέμε στο Υπουργείο Παιδείας ότι τα βιβλία ανήκουν στους μαθητές μας! Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να πληρώσουν γονείς για βιβλία, δεν θα δεχτούμε τη λογική που λέει ότι τα βιβλία είναι «δανεικά και χρεωμένα»!

Η οργή και το δίκιο μας να σαρώσουν
την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ –ΔΝΤ!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


www.paremvasis.gr                                                                                                                          Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Περηφανεύτηκαν για το θεσμό της ένταξης των μαθητών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία, έδωσαν επί σειρά ετών στοιχεία για το «πόσο καλά» πάνε τα πράγματα, προπαγάνδισαν εντός και εκτός βουλής, εντός και εκτός Πανεπιστημίων, τα «μέτρα» υλοποίησης του θεσμού.
Οι «ημέτεροι» πρωτοστάτησαν και στήριξαν τα προγράμματα 400 ωρών για να «δώσουν την ευκαιρία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών» (με το αζημίωτο πάντα). Είδαν στην ακύρωση ακόμα και της ελλιπούς κρατικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών μια μεγάλη ευκαιρία: Την οικονομική εκμετάλλευσή τους (για το καλό της εκπαίδευσης και των μαθητών βεβαίως βεβαίως).
Προπαγάνδισαν την απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ για το θεσμό της παράλληλης στήριξης, ασχέτως που την προηγούμενη χρονιά ο αριθμός των αιτημάτων (1950) παρουσίασε μια μεγάλη ψαλίδα συγκριτικά με την πίστωσή τους: Μόλις 1000 από αυτές τις περιπτώσεις μαθητών είχαν εκπαιδευτικό να τους στηρίξει στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στο γενικό σχολείο. Οι υπόλοιποι (πάνω από 900 μαθητές) έμειναν μόνοι τους στον αγώνα δρόμου για την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών τους.
Φέτος, αρχές Οκτώβρη, το τοπίο είναι ακόμα θολό για το πότε, πόσοι και ποιοι θα είναι οι «τυχεροί» της φετινής χρονιάς. Η αντικατάσταση του στελεχικού δυναμικού στη διεύθυνση ειδικής αγωγής και οι φήμες για αναβάθμιση του προηγούμενου προϊσταμένου της σε ρόλο συμβούλου του υπουργού, δε βοήθησαν στον ερχομό των εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Τα υπουργεία παιδείας και υγείας έχουν ήδη υπογράψει από την προηγούμενη χρονιά τα «συμβόλαια θανάτου» για τους αδύνατους της κοινωνίας και έχουν εγκαινιάσει καινούριους Καιάδες για τους μαθητές με αναπηρία. Υλοποιώντας επιλογές ΕΕ και ΔΝΤ, ακολουθώντας τις αποφάσεις της Λισσαβόνας για την εκπαίδευση, βιάζονται να τελειώνουν ΝΩΡΙΣ με το τμήμα αυτό του μαθητικού πληθυσμού που κρίνουν αντιπαραγωγικό. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους πρώτους φορείς που συγχωνεύτηκαν την προηγούμενη χρονιά οι 21 ήταν ιδρύματα και νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με την ειδική αγωγή. Γιατί να ξοδέψουν για την εκπαίδευσή του, αφού δεν στοχεύουν να το καταστήσουν ενεργό εργασιακά; Το μέλλον του θα είναι, όπως και των υπολοίπων άλλωστε μαθητών μας, η ανεργία.
Οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις για την εκπαίδευση, η ακαταλληλότητα των σχολικών κτηρίων, οι ανύπαρκτοι διορισμοί της φετινής χρονιάς, η «αποψίλωση» των ΚΕΔΔΥ από τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να μπορέσουν να παράξουν έργο αντίστοιχο των αναγκών των περιοχών που καλύπτουν, τα 25αρια τμήματα που με ζήλο προάγει το υπουργείο παιδείας, οι καταργήσεις, υποβιβασμοί και συγχωνεύσεις γενικών και ειδικών σχολείων, η ακύρωση της μεταφοράς μαθητών των ειδικών σχολείων δημιουργούν ένα εκρηκτικά επικίνδυνο τοπίο για την ασφάλεια πρωτίστως των μαθητών.
Ταυτόχρονα υποσκάπτουν την ένταξη όσων μαθητών μπορούν να ενταχθούν στο γενικό σχολείο, καλλιεργώντας ένα σιωπηλά διογκούμενο ρεύμα «αποπομπής» τους, το οποίο ενισχύεται από κινήσεις γονέων μαθητών του γενικού μαθητικού πληθυσμού που ελπίζουν να «γλυτώσουν» τις δικές τους τάξεις από προβλήματα που φέρνουν μαζί τους οι μαθητές με ειδικές ανάγκες.
Δεν χρειάζεται να προπαγανδίσεις τον κοινωνικό ρατσισμό ευθέως ως πολιτεία: Μπορείς (και το κάνει με επιτυχία άλλωστε το υπουργείο) να «τραβήξεις το χαλί» κάτω από τα πόδια των μαθητών και στη συνέχεια να αφήσεις τον κοινωνικό αυτοματισμό να κάνει τη δουλειά του.
Στο τοπίο αυτό έρχεται να προστεθεί η «λύση ανάγκης» που προκρίνουν πολλές οικογένειες αναπήρων μαθητών, της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης, προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν στο παιδί τους αυτό που η πολιτεία τους στερεί: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Αυτός είναι ο τρόπος που το υπουργείο εννοεί την ένταξη: οι γονείς ΞΑΝΑπληρώνουν από την τσέπη τους την εκπαίδευση των παιδιών τους και το κράτος απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του.
Έτσι εκτός των προσπαθειών για την είσοδο χορηγών στα σχολεία από την μπροστινή πόρτα, έχουμε με την ανοχή και στήριξη της πολιτείας την είσοδο και ιδιωτών που θα υποστηρίζουν εκπαιδευτικά τους μαθητές με αναπηρία στις γενικές τάξεις (για το καλό τους βεβαίως βεβαίως).
Η εισβολή των δήμων στα σχολεία μέσω των ΜΚΟ δεν μπορεί να αφήσει έξω το χώρο της ειδικής εκπαίδευσης και αγωγής. Οι δήμοι μέσω ιδιωτικών εταιρειών (διάβαζε ΜΚΟ), θα αναλάβουν τόσο την παράλληλη στήριξη των μαθητών όσο και την αξιολόγηση και εκπαιδευτική υποστήριξή τους «πουλώντας» κοινωνική πολιτική στους γονείς και στους μαθητές.
Σε μια περίοδο που τα κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο κυβέρνησης ΕΕ και ΔΝΤ, είναι επιτακτική ανάγκη να παλέψει το σύνολο της εκπαίδευσης και το γονεϊκό κίνημα για:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

Να γίνουν τώρα μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση και πρωτίστως στην ειδική αγωγή.

Να καλυφτεί ΤΩΡΑ το σύνολο των αιτημάτων για δημόσια παράλληλη στήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες στα σχολεία μας.

Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα (15 μαθητές σε νηπιαγωγείο, Α. και Β δημοτικού, 20 μαθητές στις μεγαλύτερες τάξεις).

Να καλυφτούν από το κρατικό προϋπολογισμό με έκτακτο κονδύλι οι θεραπείες των μαθητών που οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


www.paremvasis.gr                                                                                                                      Πέμπτη, 27 Σεπτέμβρη 2012
Γενική Απεργία 26 Σεπτέμβρη:
No Pasaran

Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 26-9-2012, μέρα της Γενικής Απεργίας, δείχνουν ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και εργαζόμενοι που κατέκλυσαν τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων δεν έχουν μολυνθεί από το φόβο που θέλει να σπείρει η υπόδουλη κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Μαθητές και φοιτητές έσμιξαν με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, άνεργοι και συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες ενώθηκαν σε μια πορεία με πυκνά μπλοκ.

Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ των εκπαιδευτικών και του Συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων. Οι δρόμοι της Αθήνας από το μουσείο ως το Σύνταγμα γέμισαν κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει το λαό να κατέβει στη διαδήλωση. Η αστυνομοκρατία και η κρατική καταστολή με την αρωγή της Χρυσής Αυγής έπεσε στο κενό.
Οι προσαγωγές και οι συλλήψεις άρχισαν από τις προσυγκεντρώσεις νωρίς το πρωί. Χαρακτηριστικά στην πλατεία Γαρδένια στου Ζωγράφου εκδηλώθηκε βάρβαρη αστυνομική επέμβαση με στόχο να διαλύσουν την πορεία των μαθητών από τα λύκεια της περιοχής. Στη συγκέντρωση της πλατείας στην οποία συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι κατέφθασαν δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ και απροκάλυπτα χτύπησαν και προπηλάκισαν μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και πολίτες, που διαμαρτύρονταν, και εξαπέλυσαν ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό κατά των παιδιών στους γύρω δρόμους.
Οι προσαγωγές και οι συλλήψεις συνεχίστηκαν και στη διάρκεια της διαδήλωσης στην περιοχή της Ομόνοιας. Την Πέμπτη ξεπέρασαν κάθε όριο. Δεν δίστασαν να χτυπήσουν τη διαδήλωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες!

Το κλίμα αστυνομοκρατίας και καταστολής δεν θα περάσει!

Η επικίνδυνη κυβέρνηση θα ακολουθήσει την τύχη και των προηγούμενων της διετίας. Το κλίμα βίας αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Γνωρίζουν οι τρεις εταίροι ( ΝΔ – ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια για το σάρωμα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τη φοροληστεία και την κατάργηση κάθε δημόσιου αγαθού δεν θα κοπάσει όσο και αν καθησυχάζουν για την «εθνική σωτηρία» που θα ΄ρθει. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας όπως και οι διαδηλωτές στην Ισπανία και την Πορτογαλία ξέρουν καλά ότι οι πολιτικές των μνημονίων, του ΔΝΤ και της ΕΕ γεμίζουν τα σεντούκια των αφεντάδων και των τραπεζιτών μετατρέποντας τους ανθρώπους σε σκλάβους που θα δουλεύουν μέχρι τα 70, χωρίς δικαιώματα και πρόνοια, για μια μπουκιά ψωμί. Γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να γίνει η απεργία από πόλεμος «με σταυρωμένα χέρια» ξεσηκωμός. Να αποτελέσει την αρχή ενός ανυποχώρητου αγώνα με συνελεύσεις των σωματείων στους χώρους δουλειάς, με συγκεντρώσεις των επιτροπών κατοίκων στις γειτονιές, με απεργίες διαρκείας, καταλήψεις και αυτοοργάνωση από τα κάτω. Η εκπαίδευση έχει βαρύ χρέος στον αγώνα αυτό. Οφείλει να στηρίξει και να οργανώσει δίκτυα αλληλεγγύης για τους μαθητές μας και τους άνεργους γονείς. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να σημάνουμε συναγερμό και να απευθυνθούμε σε όλους τους γονείς και τις τοπικές κοινωνίες ώστε να συμβάλλουμε στην οργάνωση μιας Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διάρκειας. Ενός λαϊκού ξεσηκωμού που θα ξεπεράσει την υποταγμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Ενός πανεκπαιδευτικού – πανεργατικού αγώνα που θα διεκδικεί : διαγραφή του χρέους, έξοδο από τα μνημόνια, την ΕΕ και το ευρώ και εκδίωξη της τρόικας.
Να διεκδικήσουμε ολόκληρη λοιπόν τη Ζωή με τον πλούτο στα χέρια της εργαζόμενης πλειοψηφίας, με εθνικοποίηση των τραπεζών, και εργατικό έλεγχο παντού, αποκαθηλώνοντας την κυβέρνηση της υποταγής και κάθε επίδοξο εκφραστή της ίδιας πολιτικής. Οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις Π.Ε. θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις εκεί που αχνίζει η ανάσα του μέλλοντος. Στους δρόμους του αγώνα.

ΑΓΩΝΑΣ ΡΗΞΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ. 30-5-12
Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε το σωματείο.Σήμερα που παρακολουθούμε τη χρεοκοπία να πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς. Σήμερα που οι κυρίαρχοι ζητούν να αφαιρέσουν όλα όσα κατέκτησαν οι αγώνες των εργαζόμενων εδώ κι ένα αιώνα. Σήμερα που η επίσημη ανεργία έφτασε το 21% και αν συνεχίσουμε στον δρόμο του μνημονίου σύντομα θα σκαρφαλώσει στο 25%. Σήμερα που οι μισθοί μειώθηκαν πάνω από 25% σε σύγκριση με εκείνους του 2009 κι αν συνεχίσουμε στο δρόμο του μνημονίου θα φτάσουν σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Σήμερα που διαλύθηκε η ιατροφαρμακευτική μας ασφάλιση και βρίσκουμε γιατρό μονάχα επί πληρωμή. Σήμερα που η ζούγκλα θεσμοθετείται τόσο στα εργασιακά (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αντικατάσταση τους από ατομικές) όσο και στα μισθολογικά (η μισθολογική εξέλιξη κάποιου προϋποθέτει τη μισθολογική στασιμότητα κάποιου άλλου). Σήμερα που οι κυρίαρχες τάξεις (για να επιβάλλουν την πολιτική τους) αφυδατώνουν τη δημοκρατία: μετατρέπουν την ενημέρωση σε προπαγανδιστικό όπλο εκφοβισμού του λαού, νομιμοποιούν το μισαλλόδοξο εθνικισμό και το ρατσισμό και υπουργοποιούν αναγνωρισμένους εκφραστές τους, αντιμετωπίζουν τη λαϊκή διαμαρτυρία με τόνους χημικών και όργιο κρατικής βίας.


Τι είδους σωματείο χρειαζόμαστε;


Όχι ένα σωματείο επαγγελματιών συνδικαλιστών που διαπραγματεύονται στους διαδρόμους των υπουργείων σε καιρούς «οικονομικής ανάπτυξης». Η εποχή αυτή πέρασε και μαζί της παρήλθε κι αυτός ο τύπος του σωματείου. Δεν θα κλάψουμε γι’ αυτό. Άλλωστε αυτού του είδους τον συνδικαλισμό ποτέ δεν τον υπηρετήσαμε. Οι Παρεμβάσεις γεννήθηκαν επειδή από τη δεκαετία του’90 όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί έμεναν έξω από το κυρίαρχο κοινωνικό συμβόλαιο.


Στην εποχή της κρίσης και της χρεοκοπίας, στην εποχή που διακινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε ζούγκλα χωρίς κανόνες και ανθρωπιά, χρειαζόμαστε ένα σωματείο που θα ενώνει:τους συναδέλφους στη βάση των κοινών τους συμφερόντων και στην ανάγκη υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των μαθητών,την εκπαιδευτική κοινότητα στη βάση της υποστήριξης του δημόσιου σχολείο,


τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη βάση της υπεράσπισης και διεύρυνσης των βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων: δουλειά, στέγη, τροφή, υπηρεσίες υγείας, μόρφωση για όλους,


τους δημοκρατικούς πολίτες στη βάση της υπεράσπιση της δημοκρατίας κυρίως από τις επιθέσεις μιας αδίστακτα επιθετικής και αντιλαϊκής άρχουσας τάξης αλλά και από την εμφάνιση εκείνων που αμφισβητούν ακόμη και την αρχή της πλειοψηφίας.Μπροστά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας:


Η πάλη για ένα τέτοιο σωματείο είναι από τη μία πλευρά συνεχής (αφού απαιτεί το σταθερό έλεγχο του σωματείου από τους συναδέλφους) και από την άλλη απαιτεί συγκεκριμένες κάθε φορά κατακτήσεις. Στο συνέδριο του καλοκαιριού πρέπει να επιδιώξουμε: α. τη διακήρυξη της αναγκαιότητας συγκρότησης ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για την υπεράσπιση των βασικών κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και την κατάργηση του μνημονίου, και β. την αλλαγή στα οικονομικά του σωματείου (μείωση συνδρομής, αλλαγή διαχείρισης των οικονομικών για να μην υπάρχει ούτε υπόνοια οικονομικής ωφέλειας από την συνδικαλιστική δραστηριότητα, απόσυρση του ΙΠΕΜ από τα σεμινάρια του ΕΣΠΑ που διαιρούν τους εκπαιδευτικούς).


Οι εκλογές: μια σημαντική στιγμή στην πάλη με το θεριό


Πριν από το συνέδριο, αυτό που σφραγίζει τους αγώνες και τις αγωνίες μας είναι οι εκλογές της 17ης Ιούνη. Στις 6 Μάη έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Οι δυνάμεις του μνημονίου γνώρισαν συντριπτική μείωση της δύναμης τους. Σήμερα κανείς πια δεν μιλάει για την πιστή εφαρμογή του. Όλοι (έστω και καθυστερημένα και κάποιοι υποκριτικά) μιλάνε για την αλλαγή ή την κατάργηση του. Στις 17 του Ιούνη μπορούμε και πρέπει να τελειώσουμε με όσους έφεραν τα μνημόνια και κρύφτηκαν πίσω τους.


Για να υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους, τα κοινωνικά δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ανθρωπιά, πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στους φόβους που σπέρνουν όσοι μας έφεραν εδώ. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι (κοινωνικοί, οικονομικοί, εθνικοί, δημοκρατικοί) κρύβονται στην πολιτική υποταγή στο μνημονιακό μπλοκ. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν εγκαταλείψουμε αυτό το μπλοκ θα μπούμε αυτόματα σε περιοχή ασφάλειας και ευημερίας. Κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην καπιταλιστική κρίση. Η εγκατάλειψη της λιτότητας δεν σημαίνει αυτόματα την υπέρβαση της κρίσης και των συνεπειών της. Σημαίνει όμως τον τερματισμό μιας καταστροφικής (για τους εργαζόμενους και τη χώρα ) πορείας και τη δυνατότητα κοινωνικά δίκαιης αντιμετώπισης των οικονομικών αποτυχιών.


Σε κάθε περίπτωση, η 17η Ιούνη θα είναι μια σημαντική στιγμή του αγώνα μας. Όσο σημαντική όμως κι αν είναι, δεν θα μπορέσει από μόνη της να καθορίσει τη συνέχεια. Θα την περιορίσει και θα την επηρεάσει, αλλά δεν θα την προδιαγράψει. Όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα το σωματείο πρέπει να είναι έτοιμο για τις νέες μάχες.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


17/05/2012


Το σκυρόδεμα και η ασφάλεια των μαθητών


Επιχείρηση «νέο σχολείο»

Με έγγραφο που στάλθηκε στη ΔΟΕ, ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γιάννης Ρίτσος» (Μολάοι, Λακωνίας) καταγγέλλει την είσοδο ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας, με χορηγό εταιρεία παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, που ασφαλίζει υποχρεωτικά τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Η είσοδος αυτή όχι μόνο έχει την έγκριση και την προώθηση της περιφέρειας της Πελοποννήσου, αλλά και την άδεια της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Πελοποννήσου πιέζοντας τους εκπαιδευτικούς να γίνουν ιμάντες διαφήμισης και προώθησης των επιχειρηματικών σχεδίων των χορηγών. Ίσως και σύμφωνα με τα σχέδια τους περί αυτοαξιολόγησης σχολείων να αποτελεί και ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου στα πλαίσια της εξεύρεσης «μέσων και πόρων» για τη χρηματοδότηση των σχολείων, αφού πλέον η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ελάχιστη.


Η εξαθλίωση και η φτώχεια που έχει επιφέρει η πολιτική των συγκυβερνήσεων των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, που ψήφισαν και υλοποιούν τις δανειακές συμβάσεις και τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ο μονόδρομος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που έχουν επιλέξει για την επιβολή της κοινωνικής βαρβαρότητας έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συρρίκνωση και τη διάλυση των κοινωνικών δικαιωμάτων .

Το «νέο σχολείο», το σχολείο της αγοράς και των χορηγών


Την ώρα που βιώνουμε:


 • την πλήρη υποβάθμιση και διάλυση του συστήματος της δημόσια υγείας και κοινωνικής ασφάλισης,
 • την επιβολή του ΕΟΠΥΥ που στερεί την δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,
 • το κλείσιμο δεκάδων κέντρων υγείας και νοσοκομείων από τον μακελάρη της δημόσιας υγείας, υπουργό της κυβέρνησης των τραπεζών Λοβέρδο, πιστό υπηρέτη των συμφερόντων των μεγαλογιατρών, των ιδιωτικών κλινικών και φαρμακευτικών εταιρειών,


Ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για την είσοδο στα δημόσια σχολεία των χορηγών και των επιχειρήσεων .

Η συγκυβέρνηση των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ


Το θέμα αυτό και με βάση το έγγραφο του συλλόγου, το θέσαμε στο Δ.Σ της ΔΟΕ σε συνεδρίαση στις 15/5/2012. Η συγκυβέρνηση των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ όχι μόνο δεν τοποθετήθηκε αλλά και μέχρι τώρα δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια. Ίσως να περιμένουν να τους καλέσει σε «διάλογο» η νέα υπηρεσιακός υπουργός παιδείας Ευφροσύνη-Αγγελική Κιάου και να παζαρέψουν το θέμα, όπως έκαναν και με το Γ.Μπαμπινιώτη για την αξιολόγηση!

Ο άλλος δρόμος


Η καταγγελία του υπουργείου Παιδείας που σε γνώση του γίνεται αυτό, της περιφέρειας Πελοποννήσου και της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Πελοποννήσου, η απαίτηση να ανακληθεί και να ακυρωθεί η όλη διαδικασία αποτελεί την άμεση απάντηση του συντονισμού των συλλόγων, των ΕΛΜΕ και των γονιών.


Η απαίτηση για 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο των όλων και των ίσων και δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια, η δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση όλων, η ενίσχυση και η αύξηση των κοινωνικών δαπανών, η κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των μέτρων που τα συνοδεύουν, η ανατροπή όσων υλοποιούν την πολιτική της κοινωνικής βαρβαρότητας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι ο μόνος δρόμος, ο δρόμος της κοινωνικής πλειοψηφίας, ο δρόμος του κόσμου της εργασίας.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.paremvasis.gr                                             17/04/2012

Συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τον


Υπουργό ιδιωτικής Παιδείας για την αξιολόγηση:

Δεν θα γίνουμε οι αμνοί στη σούβλα


της κυβέρνησης των τραπεζών και του Μπαμπινιώτη

Ο Γ. Μπαμπινιώτης, διορισμένος υπουργός Παιδείας από τον τραπεζίτη πρωθυπουργό Παπαδήμο, θιασώτης και καμαρωτός της σιδερόφραχτης μαθητικής παρέλασης, μέλος της κυβέρνησης κοινωνικής βαρβαρότητας, απόλυτος υποστηρικτής και εκπρόσωπος του αγοραίου σχολείου, που προσπάθησε να περάσει μια νομοθετική ρύθμιση που απελευθέρωνε τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια σεβόμενος πλήρως τα δικαιώματα της τάξης του, νυν υπηρεσιακός υπουργός της ίδιας διορισμένης κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, καλεί τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σε συνάντηση την Πέμπτη 19 Απριλίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν τις εκλογές, με θέμα την αξιολόγηση.


Ο Γ. Μπαμπινιώτης δεν εκπροσωπεί κανένα, δεν αναφέρεται σε κανένα, δεν μπορεί να συνδιαλέγεται με κανένα και για κανένα θέμα ως υπηρεσιακός υπουργός.


Η πρόσκληση από το υπουργείο ήταν τηλεφωνική στον πρόεδρο της ΔΟΕ. Ποιος είναι ο στόχος της συνάντησης; Ποιο είναι το περιεχόμενο; Σε τι καλεί τις ομοσπονδίες; Ποιες είναι οι προθέσεις του αφού γνωρίζει πως εκ των πραγμάτων δεν έχει καμία αρμοδιότητα; Αν στις προθέσεις του είναι να επιδώσει στις ομοσπονδίες τα κριτήρια για την αξιολόγηση και κάθε είδους ενημερωτικό υλικό, τότε δεν χρειάζεται καμία συνάντηση γι’ αυτό. Αρκεί να τα στείλει με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Καμία απολύτως συζήτηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον ίδιο μια και η θέση του υπηρεσιακού υπουργού του αφαιρεί κάθε αρμοδιότητα. Γιατί τότε τόση ανυπομονησία; Ο ορισμός των συναντήσεων (12μ.μ. με ΔΟΕ, 1μ.μ. με ΟΛΜΕ και 2μ.μ. με ΟΙΕΛΕ) καταδεικνύει ότι το κράτος κι οι μηχανισμοί του βιάζονται! Επείγονται να «τελειώνουν» με την αξιολόγηση στην εκπαίδευση ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή της. Η δέσμευση όλου του μαύρου μπλοκ εξουσίας σε 15.000 απολύσεις στο δημόσιο μέσα στο 2012 και 150.000 ως το 2015 με εργαλείο την αξιολόγηση, απαιτούν γρήγορη εφαρμογή της παντού. Γι’ αυτό άλλωστε ο Ρέππας, παρουσίασε άρον-άρον το Π.Δ. για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και δεν περίμενε να γίνουν οι εκλογές. Το ίδιο κι ο Γ. Μπαμπινιώτης, προσπαθεί να μην πάει χαμένος ο χρόνος ως τις εκλογές για χάρη της επόμενης κυβέρνησης, να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να μην κινδυνεύει το Π.Δ. της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών από περιόδους ακυβερνησίας και κυρίως να εξασφαλίσει από τώρα τη συμμετοχή της ΔΟΕ στο διάλογο για την επιβολή των όρων της σφαγής των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης.


Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα σχέδια αξιολόγησης που προετοιμάζουν έχουν ως βασικό στόχο να πιαστούν οι στόχοι της τρόικας για απολύσεις, για άρση της μονιμότητας, για εκπαιδευτικούς πειθαρχημένους και φοβισμένους κουβαλητές των επιλογών της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ε.Ε. Προετοιμάζουν το «νέο» σχολείο της αγοράς και της επιβολής της διοικητικής αυταρχικής ιεραρχίας, με εκπαιδευτικούς εξαθλιωμένους και υποτακτικούς, που δεν προσφέρει γνώσεις αλλά δεξιότητες για τους σύγχρονους σκλάβους των 300 ευρώ!


Να γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις: Οι εκπαιδευτικοί δεν θα ανεχθούν να γίνουν θύματα εκμετάλλευσης όσο αφορά την αξιολόγηση. Δεν θα πέσουν στη παγίδα του υπουργείου και της κυβέρνησης, όσο και του κυβερνητικού γραφειοκρατικού συνδικαλισμού περί καλής και έντιμης αξιολόγησης. Τα ίδια άκουγαν πριν λίγους μήνες όταν οι ίδιοι παράγοντες «έταζαν» αυξήσεις για τους εκπαιδευτικούς στο νέο μισθολόγιο και γνωρίσαμε την απόλυτη κατάρρευση των μισθών.

Η συγκυβέρνηση των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να οργανώσει την αντίσταση των εκπαιδευτικών στη νέα καταιγίδα αλλά με την ανακοίνωση που έβγαλε στις 5 Μάρτη για την αξιολόγηση αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη για το «παζάρεμα» των όρων σφαγής μας. Αναφέρεται σε καλή και έντιμη αξιολόγηση, αποκόπτοντας την επιδίωξη της αξιολόγησης από το συνολικό ζήτημα του νέου σχολείου αλλά και από την επίθεση σε όλο την κοινωνία από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου , την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να μην πάει στη συνάντηση αυτή, έστω και την τελευταία στιγμή να προασπίσει τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών, της εκπαίδευσης, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και το κοινωνικό δικαίωμα των γονιών. Να οργανώσει, μέσα από τις τακτικές και έκτακτες Γ.Σ. του επόμενου διαστήματος, με τους συναδέλφους της δευτεροβάθμιας, τους γονείς και τους μαθητές κοινά συμβούλια και επιτροπές αγώνα, να μετατρέψει τα σχολεία σε κέντρο αγώνα για την προάσπιση και ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας.

Αν δε το κάνει η ΔΟΕ θα το κάνουν έτσι κι αλλιώς οι εκπαιδευτικοί της βάσης, με κοινό συντονισμένο αγώνα μέσα από τους πρωτοβάθμιους συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, μέσα από συνεδριάσεις συλλόγων Διδασκόντων, Γ.Σ., επιτροπές αγώνα, κοινές Γ.Σ. με γονείς και καθηγητές.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------www.paremvasis.gr                                                    21/03/2012ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ!!! ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ε.Ε. ΚΑΙ ΔΝΤΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ 24 ΚΑΙ 25 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

Σε μια χώρα που φαίνεται να μην υπάρχει πια καμιά θέση για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της, ο λαός δεν έχει άλλη λύση απ’ την εξέγερση για να διώξει τους δυνάστες του, να ξανακερδίσει το δικαίωμά μας στη δουλειά, στο μισθό, στη ΖΩΗ!


Φτάνει πια!


Βαρεθήκαμε σχεδόν τρία χρόνια τώρα να μας κλέβουν κομματάκι-κομματάκι τη ζωή μας. Να μας λένε πως πρέπει να πληρώσουμε για ένα χρέος, για το οποίο εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε καμιά ευθύνη αφού οι μόνοι που επωφελήθηκαν από τα δάνεια ήταν οι τραπεζίτες κι οι μεγαλοεργολάβοι. Να μας λένε πως για να σωθεί η χώρα πρέπει ο μισός πληθυσμός της να ζει ανάμεσα στην ανεργία και την περιστασιακή εργασία, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Να μας λένε πως πρέπει να ζήσουμε με 400€, χωρίς σχολεία για τα παιδιά μας, χωρίς γιατρούς και φάρμακα. Να μας λένε πως για να σωθεί η χώρα πρέπει εμείς τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώνουμε όλο και περισσότερους έμμεσους και άμεσους φόρους αλλά και κεφαλικούς φόρους και χαράτσια στην κατοικία. Να μας λένε πως μετά από 30 και πλέον χρόνια δουλειάς δικαιούμαστε μια σύνταξη …επίδομα κηδείας. Να μας λένε πως για να σωθεί η χώρα πρέπει να ξεπουληθεί στους τοκογλύφους δανειστές της όλη η δημόσια περιουσία που με τους κόπους του λαού φτιάχτηκε.


Ξέρουμε πια πως το μαύρο μέτωπο της εξουσίας –κυβερνήσεις (Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου), Ε.Ε. και Δ.Ν. Τ.– όταν μιλά για σωτηρία της χώρας δεν αναφέρεται στους εργαζόμενους αλλά στους τραπεζίτες και τους μεγαλοεργολάβους, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές κι όλους αυτούς που θέλουν το μισθό ένα “ξεροκόμματο” να τον ξανακάνουν, για να συνεχίσουν αυτοί “να τρώνε με χρυσά κουτάλια”. Σ’ αυτούς χαρίζει φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και τους επιτρέπει να κλείνουν όποτε θέλουν τις επιχειρήσεις, να απολύουν χωρίς όρια τους εργαζόμενους, να κάνουν τα ωράριά τους λάστιχο. Γι αυτούς και μόνο ενδιαφέρεται, για να εξασφαλίσει την αύξηση των κερδών τους, αδιαφορώντας αν ο λαός ξαναζεί συνθήκες της δεκαετίας του ’50, με τα συσσίτια και τη μετανάστευση να επιστρέφουν.


Βαρεθήκαμε να περιμένουμε όλους αυτούς που μιλούν στο όνομα των εργαζόμενων και του λαού να οργανώσουν την αντίδρασή μας στην αντιλαϊκή πολιτική. Να συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις με ημερομηνία λήξης, σε αγώνες “για την τιμή των όπλων”, αγώνες αποσπασματικούς ενάντια σε κάποιο αντιλαϊκό μέτρο (ενώ είναι γνωστό ότι πολλά άλλα χειρότερα ακολουθούν), αγώνες που κανέναν δεν τρομάζουν και καμιά αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορούν να σταματήσουν. Να βλέπουμε την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος αντί να οργανώνει ένα εργατικό κίνημα ανάχωμα στις επιδιώξεις του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. να στήνει κυματοθραύστες της λαϊκής οργής.


Κι αυτό ακριβώς διεκδικούμε: Να πάρει ο λαός την εξουσία και τον πλούτο που ο ίδιος παράγει στα χέρια του!


Στον κοινωνικό ζόφο που κυριαρχεί και προβάλλεται ως μονόδρομος, αντιπαραθέτουμε το ΟΡΑΜΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!


Με περιεχόμενο το ΣΤΟΧΟ-ΟΡΑΜΑ της ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ προς όφελος της ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ και


ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΟΞΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


-Διαγραφή του Δημόσιου Χρέους αλλά και ιδιωτικών χρεών προς τράπεζες π.χ, στεγαστικών


-Κρατικοποίηση των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο και μείωση τιμολογίων


-Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών


-Έξοδος από Ε.Ε.- Ευρώ-ευρωζώνη και χτύπημα της ακρίβειας


Οργανώνουμε τη ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ που θα οδηγήσει στη ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ.


Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 του Μάρτη, επέτειο του ξεσηκωμού για την ανεξαρτησία αυτής της χώρας, ορίζουμε ως μέρα έναρξης της λαϊκής εξέγερσης. Μετατρέπουμε όλους τους χώρους των κεντρικών παρελάσεων σε κάθε πόλη της χώρας, συγκροτούμε τις ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ του ΛΑΟΥ, που μετεξελίσσονται σε καταλήψεις στην κεντρική πλατεία κάθε πόλης.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


www.paremvasis.gr                                                                                                      
13-02-2012
Ο λαός μίλησε:
Να φύγουν τώρα κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Ποιος τον σταματάει!!!
Σε έναν  πρωτοφανή χημικό πόλεμο αναγκάστηκε να προσφύγει η κυβέρνηση των τραπεζιτών , η χούντα των αγορών, για να απαντήσει στους διαδηλωτές σε όλη την Ελλάδα. Το μόνο που έλειπε για να ολοκληρωθεί το σκηνικό ήταν ο στρατιωτικός νόμος και οι ερπύστριες, αφού τα εκβιαστικά διλλήματα περί έλλειψης τροφίμων, δελτίου στο πετρέλαιο, ανυπαρξίας φαρμάκων έπεσαν στο κενό και εκατοντάδες χιλιάδες λαού  πλημμύριζαν τους δρόμους και τις πλατείες. Στην Αθήνα και σχεδόν σε όλες τις πόλεις πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις όχι μόνο των τελευταίων χρόνων των Μνημονίων αλλά και όλων των διαδηλώσεων μετά από αυτή της  απελευθέρωσης του ’44.  Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, τα κόμματα που τη στηρίζουν, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ- ΛΑΟΣ – ΔΗΣΥ, η Ε.Ε.,  το ΔΝΤ,  το κεφάλαιο και τα ΜΜΕ, όλοι τους  πανικοβλημένοι,  μη μπορώντας να αντέξουν την έκφραση της οργής και της αγανάκτησης της εργαζόμενης πλειοψηφίας,  κατέφυγαν για άλλη μια φορά στην πεπατημένη: Στην άσκηση βίας ,την ωμή καταστολή. Έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο με 3 στοιχεία:
1. Την αποτροπή της διαδήλωσης  και την παρεμπόδιση της συμμετοχής του κόσμου  στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
2. Την δολοφονική  επιχείρηση της αστυνομίας που στόχευε στη  διάλυση των συγκεντρωμένων, στην αρχή περιφερειακά και στη συνέχεια  από την πλατεία Συντάγματος.
3. Την πλήρη απόκρυψη και αποσιώπηση των τεράστιων διαδηλώσεων και παράλληλα την κατασυκοφάντηση της λαϊκής οργής. Η τρομοκράτηση και ο  εκφοβισμός ήταν από μέρες πριν,  στην ημερήσια διάταξη,  για να μην υπάρχει  τίποτα που να πιέζει τους «εκπροσώπους» του «έθνους» να ολοκληρώσουν το «πατριωτικό» τους καθήκον.
Θέλησαν να μετατρέψουν τόσο την πλατεία όσο και τη γύρω περιοχή σε κρανίου τόπο. Βλέποντας ότι από της 5μμ είχε ήδη γεμίσει το Σύνταγμα και η ροή των διαδηλωτών από όλες τις πλευρές ήταν τεράστια (γεμάτοι οι δρόμοι από Ευαγγελισμό, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ερμού, Μητροπόλεως, Αμαλίας- Ζάππειου – Συγγρού) ξεκίνησαν πριν από τις 5.30 τις ρίψεις χημικών και τον αποκλεισμό δρόμων πρόσβασης στο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα έριχναν κατά διαστήματα και χωρίς καμία αφορμή χημικά και μπροστά στη Βουλή επιδιώκοντας να διώξουν τους διαδηλωτές. Κανείς δε λύγισε, κανείς δεν γύρισε πλάτη. Για 7 ώρες, παρά τους τόνους χημικών, παρά τις ορδές των βαρβάρων , παρά τον πετροπόλεμο που κατέφυγαν τα ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών, κανείς δεν πήγε σπίτι του. Επέμεναν και αποζητούσαν ένα και μοναδικό πράγμα. ΝΑ φύγουν τώρα όλοι τους.
Τα ΜΜΕ, πιστά στο ρόλο που τους έχει ανατεθεί, συμπλήρωσαν το σκηνικό αποκρύπτοντας απολύτως την αλήθεια – μιμούμενα την  ενημέρωση της χούντας και ζηλεύοντας την «ελεύθερη ενημέρωση» τύπου ναζί ή Τσαουσέσκου, προσπάθησαν να συμβάλουν στην τρομοκρατία,  παρουσιάζοντας τις «εικόνες χάους», τα καμένα κτίρια και τις λεηλασίες ως αποκλειστικά και κυρίαρχα γεγονότα………
Ως σύγχρονοι Εφιάλτες, έγκλειστοι  στους τέσσερις τοίχους του κοινοβουλίου, δειλοί, άβουλοι, μοιραίοι, υποτασσόμενοι, σκυφτοί, οσφυοκάμπτες η πλειοψηφία των βουλευτών επίλεξε να «ψηφίσει» την πλήρη κατάργηση των κοινωνικών , πολιτικών ,δημοκρατικών, εργασιακών,  ασφαλιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Επίλεξε να σταθεί απέναντι στη θέληση του κόσμου της εργασίας και να στηρίξει την κοινωνική βαρβαρότητα, τον κοινωνικό μεσαίωνα, που από το 2012 μ.Χ μας στέλνει στο 1512 μ.Χ. .
Δε σταματάμε εδώ!
 Πλέον είναι καθαρό ότι η εισβολή του λαϊκού παράγοντα, είναι αυτή  που καθορίζει την κατάσταση. Με συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, καταλήψεις, απεργίες, προχωράμε μέχρι να φύγουν. Τώρα πρέπει να εντείνουμε το αγωνιστικό σχέδιο – να μην αφήσουμε να ηρεμήσουν τα πράγματα όπως έγινε μετά τις μάχες στο Μεσοπρόθεσμο και μετά τις 19-20 Οκτώβρη. Άλλωστε αυτή θα είναι μια καυτή περίοδος όπου η μαύρη συγκυβέρνηση και το κεφάλαιο θα επιδιώξει την άμεση εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ PLUS με σφοδρή επίθεση στον κόσμο της εργασίας (απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων καταργήσεις κλπ).
Άμεση κλιμάκωση των αγώνων ΤΩΡΑ. Το εκπαιδευτικό κίνημα σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα και το κίνημα στις γειτονιές να ξεδιπλώσει ένα μπαράζ καταλήψεων δημοσίων κτιρίων και υπηρεσιών και να δυναμώσει την απεύθυνση του στην κοινωνία μετατρέποντας σχολεία σε κέντρα αντίστασης και αγώνα με κοινές Γενικές συνελεύσεις με γονείς, επιτροπές αγώνα και αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Τα σωματεία άμεσα να οργανώσουν νέα απεργία, να ενοποιήσουν τους αγώνες για την ανατροπή της συκγκυβέρνησης, της Ε.Ε. και ΔΝΤ,   για να δοθεί η άμεση απάντηση στην ψήφιση της απεχθούς δανειακής σύμβασης και του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ PLUS.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ - ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!
Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2012


                   ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Να τους ανατρέψουμε τώρα! Να τους σαρώσουμε πριν μας σαρώσουν. Να τους αφανίσουμε πριν μας αφανίσουν. Να τους δικάσει ο λαός προτού μας καταδικάσουν σε μια φρίκη χωρίς τέλος. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και τότε τίποτα δε θα ’ναι ίδιο, απ’ την επόμενη κιόλας  μέρα. Ο αποφασισμένος και συνειδητοποιημένος νικητής λαός μόνο οφέλη προσκομίζει και σκορπά τον τρόμο στην άρχουσα τάξη.
Ενωτικά,  μαζικά, αποφασιστικά, συνειδητά κατακλύζουμε τους δρόμους και τις πλατείες όλης της χώρας και δε φεύγουμε μέχρι την τελική ανατροπή τους. Να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος την ψήφιση της νέας μνημονιακής σύμβασης απ’ την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και των εθελόδουλων βουλευτών που τη στηρίζουν. Μια κυβέρνηση μισάνθρωπων, άθλιων υποκειμένων, ανδρείκελων. Να τους διώξουμε τώρα και να μην αναγνωρίσουμε το χρέος τους. Το μόνο χρέος που έχουμε είναι, όχι μόνο πια το χρέος του παρατεταμένου αγώνα ,αλλά το χρέος της νίκης. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, στους μαθητές μας, σε μας τους ίδιους, στους απόμαχους της δουλειάς, στους κατατρεγμένους που καταφεύγουν στην πατρίδα μας. Δεν έχουμε από κανέναν να περιμένουμε. Να γίνουμε εμείς  οι ίδιοι η πρωτοπορία. Οι εκλογές αν άλλαζαν τον κόσμο θα είχαν καταργηθεί. Όσο το κεφάλαιο είναι στα χέρια της κυρίαρχης τάξης οι εκλογές είναι μια αυταπάτη πως μπορεί ν’ αλλάξει η κοινωνία και λειτουργούν ως βαλβίδα εκτόνωσης της κοινωνικής αγανάκτησης. Τώρα ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, αύριο ίσως να ‘ναι αργά. Μπορούμε να νικήσουμε, δεν τους έχουμε ανάγκη. Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία, είμαστε οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου.
Χωρίς καμιά λαϊκή νομιμοποίηση οι σύγχρονοι δωσίλογοι, οι νενέκοι του σήμερα,  ερμηνεύουν και  εφαρμόζουν το σύνταγμα σύμφωνα με τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπούν. Ως  πότε θα τους ανεχόμαστε;
Συναδέλφισσα/ε, ζούμε ιστορικές στιγμές. Πρέπει να διαλέξουμε όλοι μας στρατόπεδο, εδώ και τώρα χωρίς υπεκφυγές και  ματαιοπονώντας πως «εγώ μπορεί και να τη γλιτώσω», την ώρα που μια ολόκληρη κοινωνία δίπλα μου εξαθλιώνεται. Να κάνουμε σημαία μας την αλληλεγγύη και την έγνοια του διπλανού μας, του συντρόφου, του γείτονα. Δε θέλουμε την ελεημοσύνη τους, δεν ευελπιστούμε να γυρίσουμε στο 2008, γιατί και τότε εκμετάλλευση υπήρχε. Θέλουμε να γυρίσουμε τον κόσμο τούμπα, να βάλουμε  τις βάσεις για μια κοινωνία όπου θα επικρατεί το δίκιο και «όποιος για το δίκιο παλεύει,  δε θα ζει και θα πεθάνει σαν ραγιάς».
 Η επίθεση του αντίπαλου στον κόσμο της εργασίας θα είναι ανελέητη, συνεχής, χωρίς καμιά εξαίρεση. Πάρε τώρα θέση και συμπορεύσου ή με το μαύρο μέτωπο  της συγκυβέρνησης και των συμφερόντων που υπηρετεί ή με το μέτωπο των εργαζομένων για την ανατροπή τους. Ν’ αλλάξει επιτέλους ο φόβος στρατόπεδο και να τους στείλουμε το μήνυμα-προειδοποίηση πως:
                                    εμείς θα ζήσουμε….  
ΟΛΟΙ  ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ  5 ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΗ ΒΟΥΛΗ


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δήλωση          
των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων - Συσπειρώσεων
στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Καλούση Ακρίτα 6974750410
 Παπασπύρου Νίκου 6975308409
 paremvasisdoe@gmail.com,   www.paremvasis.gr                                                     1/02/2012

Συγχωνεύσεις, καταργήσεις σχολείων,
αξιολόγηση, απολύσεις, νέος ρόλος των διευθυντών.
 Όλα στην ημερήσια διάταξη του «νέου σχολείου»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου  στις 31/1/2011 η υπουργός παιδείας προχωρά σε αιφνιδιαστική ρύθμιση για το ρόλο των διευθυντών στο «νέο σχολείο»  της αγοράς που οραματίζεται. Ταυτόχρονα προχωρά σε νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων (νέες καταργήσεις οργανικών θέσεων) και προωθεί το ζήτημα της αξιολόγησης σε συνδυασμό με  το βαθμολόγιο  μισθολόγιο  - σφαγείο. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγεται η βεντάλια της αντιεκπαιδευτικής και αντεργατικής επίθεσης σε βάρος των εκπαιδευτικών και της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
 Στις 22/12/2012 η υπουργός  παιδείας, στη συνάντηση με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., είχε δηλώσει ότι δε θα προχωρήσει σε ψήφιση νόμου για τη διοικητική αναδιάρθρωση, εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη  γνώμη των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση που  προωθεί  τώρα η υπουργός έχει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) της συγκυβέρνησης. Στην συνάντηση αυτή επίσης  δήλωσε πως οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων θα γίνουν με το υπάρχον καθεστώς όπως και την περσινή χρονιά γεγονός που έντεχνα αποκρύφτηκε από την πλειοψηφία των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ στο Δ.Σ της ΔΟΕ.
Το «νέο σχολείο» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι ένα σχολείο που χρειάζεται άμεσα να θωρακιστεί ιεραρχικά και αυταρχικά για να περάσει η αγοραία του αντίληψη, για να περάσουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας,  για να περάσουν οι χορηγοί και να εφαρμοστεί το μισθολόγιο – βαθμολόγιο σφαγείο μέσω της αξιολόγησης. Στην  προσπάθεια τους καθοριστικό ρόλο έρχονται, σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου, να παίξουν οι διευθυντές των σχολείων.

Έτσι σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα τα οποία δεν έχουν διαψευστεί από το υπουργείο, και βασίζονται στο προσχέδιο νόμου,  ο διευθυντής του σχολείου θα :


 • Είναι ο πειθαρχικός και διοικητικός προϊστάμενος για το προσωπικό της σχολικής μονάδας που μπορεί να επιβάλει  οποιαδήποτε ποινή.
 • Μετέχει στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού του σχολείου, δηλαδή αξιολογεί και βαθμολογεί, άρα συνδέεται και με τη μισθολογική εξέλιξη του εκπαιδευτικού με βάση το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο σφαγείο.
 •  Έχει  την ευθύνη για την οργάνωση της αυτοαξιολόγησης – κατηγοριοποίησης των  σχολικών  μονάδων και για τις δράσεις «βελτίωσης» της, καθώς επίσης και των οικονομικών στοιχείων της. Έτσι ο διευθυντής θα παίξει και το ρόλο του μάνατζερ για την ανεύρεση των χορηγών για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του σχολείου του.
 • Απαλλάσσεται  πλήρως από τα διδακτικά του καθήκοντα και θα είναι υπεύθυνος για τα προγράμματα ενδοσχολικής επιμόρφωσης μαζί με τους συμβούλους παιδαγωγικής καθοδήγησης.
 • Επιβάλλει την αναπλήρωση εκπαιδευτικών που λείπουν, με το να μπαίνουν στη θέση τους, άλλοι εκπαιδευτικοί στα κενά τους. Παραβιάζοντας άμεσα το διδακτικό ωράριο όλων των εκπαιδευτικών. Μάλιστα δηλώνεται ευθύς εξαρχής ότι η άρνηση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Επίσης ο διευθυντής μπορεί να ορίσει υποχρεωτικές υπερωρίες για να καλυφθούν τα κενά.
 •  Είναι αρμόδιος και για την χορήγηση αδειών πράγμα που καθιστά τον ρόλο του απόλυτα συνδεδεμένο με την ικανοποίηση στοιχειωδών ανθρώπινων αναγκών των εκπαιδευτικών και θέτοντας ταυτόχρονα ένα πλέγμα εξάρτησης και επιβολής των  «επιθυμιών» του.
 •  Ο υποδιευθυντής, ακολουθεί πιστά τις εντολές του δ/ντή ή προϊστάμενου και «φυσικά» έχει το μισό διδακτικό ωράριο και συνδέεται άμεσα με την ευθύνη του ολοήμερου.
 •  Οι σύλλογοι διδασκόντων περιορίζονται σε συμβουλευτικό ρόλο αφού πλέον δεν αποφασίζουν, δεν μετέχουν στο σχολικό συμβούλιο εκτός από ένα εκπρόσωπό τους. Το σύλλογο διδασκόντων συγκαλεί ο Δ/ντής για συνεδριάσεις εκτός διδακτικού  ωραρίου της σχολικής μονάδας, άρα μετά τις 4.30μ.μ Η άρνηση συμμετοχής ή η αδικαιολόγητη απουσία αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που είχε έρθει στη δημοσιότητα.
 •  Εισάγεται ο θεσμός της σχολικής ενότητας όπου μετέχουν γειτονικά σχολεία και το συντονιστικό συμβούλιο της σχολικής ενότητας,  με συντονιστή το Δ/ντή του μεγαλύτερου σχολείου ή αυτόν που συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια κατά την διαδικασία αξιολόγησης.
 •      Το Συντονιστικό συμβούλιο μεταξύ άλλων καθορίζει τα όρια των σχολικών μονάδων και φροντίζει για την συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών των αντίστοιχων σχολικών μονάδων, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για μετακινήσεις μαθητικού πληθυσμού και εκπαιδευτικού προσωπικού

Ο γραφειοκρατικός –κυβερνητικός κρατικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ συνεχίζει να υποκρίνεται  την  «απατημένη σύζυγο» και να παραπονιέται  ότι τάχα η υπουργός τους κορόιδεψε στη συνάντηση στις 22/12/2011 και τους είπε ότι δεν θα κάνει συγχωνεύσεις. Ξέρουν πολύ καλά πως εκείνο που ειπώθηκε από την υπουργό ήταν πως θα γίνουν οι νέες συγχωνεύσεις με το υπάρχον καθεστώς όπως και πέρσι. Η πλειοψηφία των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ με τη στάση  τους στηρίζουν τη πολιτική του υπουργείου, αλλά και τη συνολικότερη πολιτική της συγκυβέρνησης και ουσιαστικά αποτελούν τον δούρειο ίππο της επίθεσης στο σώμα των εκπαιδευτικών.

Παλλαϊκός ξεσηκωμός για να φύγουν
συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου , Ε.Ε. και ΔΝΤ

Τώρα χρειάζεται ένας αγωνιστικός σχεδιασμός και συντονισμός με τους συναδέλφους  της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα προκαλέσει  ένα απεργιακό μπλακ άουτ στην εκπαίδευση και θα τη συνδέει με τους άλλους αγωνιζόμενους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έτσι να προχωρήσουμε σε:
 • Κήρυξη απεργιακής εβδομάδας με τριήμερη έως πενθήμερη απεργία (που θα περιλαμβάνει καταλήψεις, διαδηλώσεις) με Γ.Σ. τη τελευταία μέρα για συνέχιση της απεργία σε συντονισμό με τους άλλους κλάδους του δημοσίου και τη μετατροπή της  σε γενική διακλαδική απεργία διαρκείας.
 • Γ.Σ. τώρα σε όλους του συλλόγους Π.Ε. για προετοιμασία και ενίσχυσης αυτής της απεργίας, συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων,  όπου θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στη διαδικασία αυτοαξιολόγησης – κατηγοριοποίησης των σχολείων και αξιολόγησης - χειραχώγησης, συγχωνεύσεις- καταργήσεις, την υποχρηματοδότηση, το «νέο σχολείο» της αγοράς και το νέο ρόλο του διευθυντή.
 • Μετατροπή των σχολείων σε κέντρα αγώνα και έμπρακτης κοινωνικής – ταξικής αλληλεγγύης τόσο για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, όσο και  για τα γενικότερα θέματα της αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα  στη γειτονιά και σε συνεργασία με τους γονιούς και τους εργαζόμενους.
 • Άμεση  σύσκεψη για συντονισμό με τους άλλους εργαζομένους του δημόσιου και τους ιδιωτικού τομέα για τα θέματα της νέας απεχθούς δανειακής σύμβασης και του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ PLUS που η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου είναι έτοιμη να ψηφίσει.
 • Η απεργία αυτή αποτελεί τη συμβολή της εκπαίδευσης στο γενικότερο ξεσηκωμό της εργαζόμενης πλειοψηφίας και στη πραγματοποίηση μιας  γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας.
 • Καλούμε όλους τους κλάδους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις επιτροπές αγώνα να συμβάλουν στην υλοποίηση αυτού του αγωνιστικού σχεδιασμού με βάση τις μαζικές διαδικασίες κάθε χώρου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
30 ΓΕΝΑΡΗ 2012

Δήλωση          
των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων - Συσπειρώσεων
στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Καλούση Ακρίτα 6974750410
 Παπασπύρου Νίκου 6975308409
  
Το υπουργείο παιδείας  στον αστερισμό
της νέας απεχθούς δανειακής σύμβασης ,
του «νέου σχολείου» της αγοράς και των απολύσεων

Σήμερα 30/01/2012 έγινε συνάντηση στο υπουργείο παιδείας με τον ειδικό γραμματέα Π.Ε και Δ.Ε. Κο Κοντογιάννη  και τους συμβούλους της υπουργού, Κα Μπούντα, Κο Σηφακάκη και Κα Ζνέλη. Η συνάντηση έγινε με αφορμή την κινητοποίηση που είχαν διοργανώσει από κοινού η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ,  ο ΠΕΣΥΘ, η ΠΕΑΕ και το Συντονιστικό Ωρομισθίων - Αναπληρωτών, ο ΣΕΗ. Έξω από το υπουργείο , παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες συγκεντρώθηκαν αρκετοί  συνάδελφοι και συναδέλφισσες με μαχητικό πνεύμα και διάθεση. Χαρακτηριστικό ήταν και το γεγονός ότι περίμεναν στο κρύο για περίπου 3 ώρες.
Από τη συνάντηση και από αυτά που ειπώθηκαν μπορούμε να κρατήσουμε τα εξής:
 1. Την επιβεβαίωση  του υπουργείου για μια ακόμη φορά ότι φέτος δεν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών οποιασδήποτε ειδικότητας όπως χαρακτηριστικά είπε ο ειδικός γραμματέας λόγω ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο κινείται στον αστερισμό των περικοπών , του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Μάλιστα, διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν καταλαβαίνουν το λόγο ανησυχίας που διακατέχει τους συναδέλφους.
 2.  Επέκταση των σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) σε άλλα 350 περίπου φτάνοντας το συνολικό αριθμός σε 1300. Το υπουργείο και η κυβέρνηση πάει για ένα νέο γερό κύκλο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και με έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα όπου τίθεται το θέμα στους διευθυντές ΠΥΣΠΕ , στους περιφερειακούς  διευθυντές εκπαίδευσης και στους καλλικρατικούς δήμους. (http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=56197). Γεγονός που σημαίνει κατάργηση οργανικών θέσεων και άμεσες απολύσεις μέσω της αξιολόγησης που προωθείται στην εκπαίδευση αλλά και συνολικά στο Δημόσιο. Αυτό συμβαίνει τώρα , τη στιγμή που «παίζεται»  εκτός των άλλων  και το ζήτημα της νέα δανειακής σύμβασης και του ΜΗΜΟΝΙΟΥ PLUS για συνολικές απολύσεις στο δημόσιο 150.000 υπαλλήλων. Το «νέο» σχολείο  της αγοράς αποτελεί το μοντέλο σχολείο που θέλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. 
 3. Στα σχολεία ΕΑΕΠ θα διατηρηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά θα «κουμπώσει» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε  το πρόγραμμα σπουδών των πιλοτικών σχολείων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ως «Νέο σχολείο-Σχολείο του 21ου αιώνα». Ένα πρόγραμμα σπουδών που έχει  τέσσερις κυρίους άξονες : Γλώσσα, μαθηματικά, ξένη γλώσσα και πληροφορική και θεματικές δραστηριότητες(Πολιτισμός, κοινωνικές επιστήμες, σπουδές του ανθρώπου κ.ά). Μάλιστα  ειπώθηκε και από τον  ειδικό γραμματέα  ότι τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα ειδικοτήτων, όπου δεν «υπάρχουν» ειδικότητες (sic) θα τα κάνουν οι δάσκαλοι, πράγμα που σημαίνει άμεσα και αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Είπε συγκεκριμένα: « Το να κάνουν  οι δάσκαλοι τέτοιου είδους μαθήματα δεν είναι κακό».
 4. Ειπώθηκε ότι θα ιδρυθούν κλάδοι των θεατρολόγων, των εικαστικών, πληροφορικής, γερμανικών, γαλλικών  κ.ά ειδικοτήτων στα σχολεία ΕΑΕΠ. Δε θα γίνουν  μόνιμοι διορισμοί και ότι θα συνεχισθεί η πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου  και του υπουργείου για προσλήψεις εκπαιδευτικών με ελαστικές σχάσεις εργασίας (αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού, αναπληρωτές ΕΣΠΑ, αναπληρωτές Α.Μ.Ω,  ωρομίσθιοι και ΜΚΟ). Πράγμα που μας θυμίζει την ανάλογη περίπτωση των συναδέλφων πληροφορικής όπου θα γίνουν μετατάξεις από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς να γίνουν νέοι μόνιμοι διορισμοί. 
 5. Για το ζήτημα της κατάταξης των αναπληρωτών στο βαθμό ΣΤ΄ στο νέο μισθολόγιο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία και το ζήτημα της 20% περικοπής των μισθών των συναδέλφων που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου μέσω ΕΣΠΑ δήλωσαν άγνοια. Για τους διοριστέους συναδέλφους ειπώθηκε πως θα προχωρήσουν σε επέκταση της ισχύος του πίνακα μέχρι να γίνουν μόνιμοι διορισμοί! Για την 8μηνη σύμβαση ειπώθηκε ότι θα εξετασθεί τι ακριβώς θέλει το Υπ. Εσωτερικών δηλώνοντας άγνοια. 
 6. Προσπάθεια να διεξαχθεί ο διαγωνισμός της πρωτοβάθμια εκπαίδευση για Ειδική  Αγωγή, κοινώς ακόμα και ο Ιούνης δεν είναι σίγουρος.

Απέναντι στο τοπίο της εργασιακής βαρβαρότητας  που διαμορφώνεται, στο «νέο σχολείο» της αγοράς, στο φθηνό για το κράτος και ακριβό για την εργαζόμενη πλειοψηφία, το ευέλικτο από εργασιακές σχέσεις, στο ιεραρχικό και αυταρχικό που επιδιώκει εκπαιδευτικούς «υπηκόους», στο αγοραίο με την είσοδο των χορηγών και των ιδιωτών,  ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής δράσης. Με αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, μόνιμοι και ελαστικά εργαζόμενοι συμμετέχουμε στις εργατικές κινητοποιήσεις, οργανώνουμε τη δράση μας σε κάθε σύλλογο ενάντια στην απύθμενη σιωπή και τη συναίνεση των κυβερνητικών συμμετέχουμε στο συντονισμό συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ, στο  συντονισμό  Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Για την ανατροπή της συγκυβέρνησης  του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και κάθε κυβέρνησης που εφαρμόζει αυτή την πολιτική.
           Απαιτούμε:
 •    Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π.
 •   Όχι στο «νέο σχολείο» της αγοράς. Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο. Δίχρονη δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
 •  Καμία συγχώνευση/κατάργηση σχολείου. Καμία περικοπή δαπανών, διορισμών, προσλήψεων, μισθών και επιδομάτων.
 •  Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Κατάργηση της ωρομισθίας, του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου, του αναπληρωτή και του αναπληρωτή ΕΣΠΑ. Όχι στην ελαστική εργασία και στην άρση της μονιμότητας. Κάλυψη όλων των αναγκών, πραγματικών και λειτουργικών, με νέες οργανικές θέσεις και με μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μαζικοί διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου. Μόνιμος διορισμός όλων των εκπαιδευτικών που έχουν εργαστεί στο δημόσιο σχολείο. Να καταργηθεί το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο. Αξιοπρεπείς μισθούς με αυξήσεις για όλους. Όχι στην αξιολόγηση-ιδεολογική χειραγώγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


1 Ιανουαρίου 2012 Επειδή είναι πολλοί αυτοί που θα αξιοποιήσουν το νόμο της ζούγκλας, εμείς ευχόμαστε να έχουμε μια χρονιά με αλληλεγγύη, συλλογικότητα, όνειρα, δημιουργία, διεκδικήσεις και αγωνιστικότητα.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                                       22 ΔΕΚΕΜΡΗ 2011
Δήλωση          
των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων - Συσπειρώσεων
στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Καλούση Ακρίτα 6974750410
 Παπασπύρου Νίκου 6975308409

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Αρχικά, η ημέρα  και η ώρα συνάντησης του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την Υπουργό Παιδείας (Παραμονές Χριστουγέννων και 9 π.μ.) δεν ήταν καθόλου τυχαία.  Ο γραφειοκρατικός, κρατικός, κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ δεν ήθελε αυτή η συνάντηση να συνδυαστεί με αγωνιστική κινητοποίηση και με τη παρουσία εκπαιδευτικών.  Με αυτή την επιλογή από τη μια μεριά η πλειοψηφία των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ απέφυγε τη πίεση από τους συναδέλφους και από την άλλη  η υπουργός δέχτηκε με χαρά το δώρο αυτό.
Μάλιστα,  όταν ως Παρεμβάσεις θέσαμε το σύνολο των προβλημάτων - που δημιουργεί η πολιτική του μαύρου μετώπου, η πολιτική του ΔΝΤ, της ΤΡΟΪΚΑ, του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, και η ψήφιση της νέας απεχθούς δανειακής σύμβασης που θα συνδυαστεί με νέα βάρβαρα μέτρα -  η υπουργός μας διέκοψε δύο φορές λέγοντας μας «ότι εδώ δεν ήρθαμε να συζητήσουμε πολιτικά» και ότι «δεν θέλω να ακούσω το πολιτικό σας λογύδριο». Σε αυτές τις διακοπές συναίνεσαν σύσσωμοι οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ απλώνοντας ταυτόχρονα ένα πέπλο προστασίας της υπουργού διακόπτοντας μας και αυτοί  αλλεπάλληλες φορές.
Συγκεκριμένα τι είπε η υπουργός:
ΕΦΕΔΡΕΙΑ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Είπε ότι έχει  εξαιρεθεί η εκπαίδευση από την εφεδρεία, αλλά σε ερώτησή μας σχετικά με τη δήλωσή της «ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός του προσωπικού με βάση την αξιολόγηση» και την σύνδεσή της με απολύσεις,  δεν απάντησε. Όπως δεν απάντησε με ποιο τρόπο θα προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης- κατηγοριοποίησης των σχολείων και των εκπαιδευτικών.
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ: Θα γίνουν με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία. Θυμίζουμε όμως  ότι και πέρσι οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων  και το χάσιμο πολλών οργανικών θέσεων έγιναν με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ: Δεν απάντησε στο ερώτημα αν θα αυξηθεί το διδακτικό ωράριο και αν θα το συνδέσει με την εργασιακή εφεδρεία-απόλυση και τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις.
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ: Εμμέσως πλην σαφώς  η υπουργός ισχυρίστηκε, ότι για τους ελάχιστους  διορισμούς που έγιναν φέτος υπεύθυνοι είναι οι πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες  που βγήκαν στη σύνταξη. Για φέτος είπε δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των διορισμών και  εξαρτάται με το αν θα γίνουν με βάση το κριτήριο 1 προς 10 ή κάποιο άλλο. Να θυμίσουμε ότι φέτος έγιναν 119 διορισμοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με κριτήριο το 1 προς 28. Δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν  οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών  πληροφορικής Π.Ε. 19 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αφήνοντας όμως ορθάνοιχτη την πόρτα για την κάλυψη των θέσεων αυτών με  μετατάξεις  εκπαιδευτικών αυτής της ειδικότητας από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αφού δεν δεσμεύτηκε ότι θα καλυφθούν αυτές οι θέσεις από  μόνιμους διορισμούς .


ΤΡΙΕΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ: Αφού πρώτα δεν έκανε μόνιμους διορισμούς, αφού  η συγκεκριμένη  διάταξη δεν προσφέρει τίποτα ως προς το οικονομικό όφελος που προσδοκούσε να έχει και  στον τρόπο εξοικονόμησης-διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού, αφού και φέτος θα καταστεί ουσιαστικά ανενεργή λόγω των ανύπαρκτων διορισμών,  δήλωσε ότι θα μετατρέψει την τριετή παραμονή των νεοδιόριστων σε διετή,  αρχής γενομένης με αυτούς που διορίσθηκαν το 2010. Γεγονός όμως που μπορεί να μη  σημάνει τίποτα,  αν  ακολουθήσει τη περσινή τακτική των ελάχιστων μεταθέσεων.
ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Στα πλαίσια της περικοπής των κοινωνικών  δαπανών και της μείωσης των δαπανών για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών κατά 80%, (από 17,3 εκ. € σε 2,9 εκ. €), δεν απάντησε που θα βρουν χρήματα τα σχολεία και με ποιον τρόπο, για να καλύψουν τις  στοιχειώδεις ανάγκες όπως: πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, φωτοτυπικό χαρτί, κ.ά  ανοίγοντας και με αυτόν τον τρόπο  το δρόμο για το «νέο» σχολείο της αγοράς. Συγχρόνως για τα σημερινά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία έριξε την ευθύνη στους καλλικρατικούς  δήμους, γιατί δεν προχώρησαν με γρήγορες διαδικασίες τη συγκρότηση των σχολικών επιτροπών.
ΒΙΒΛΙΑ: Σύμφωνα με την υπουργό για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα βιβλία φταίνε όλοι οι άλλοι. Φταίει  η συνταξιοδότηση του προέδρου του ΟΕΔΒ, φταίει το ελεγκτικό συνέδριο. Το μόνο που δε φταίει είναι το υπουργείο παιδείας. Δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τη συνειδητή επιλογή του υπουργείου και της κυβέρνησης για την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν χορήγησης των βιβλίων και την αντικατάστασή τους με τα DVD του «ψηφιακού σχολείου». Για φέτος είπε πως έχει κινήσει το υπουργείο τις διαδικασίες για την αγορά του χαρτιού με την νέα διαδικασία του προγράμματος «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» μετά την κατάργηση του ΟΕΔΒ, κάτι που μένει να διαπιστώσουμε.
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ: Η υπουργός μετά την αρχική της θέση ότι τα φαινόμενα αυτά είναι ανύπαρκτα και είναι «λαϊκισμός» των εκπαιδευτικών, παραδέχτηκε ότι υπάρχει το πρόβλημα, λόγω της συνολικής οικονομικής κρίσης και όχι της πολιτικής  της τρόϊκα, του ΔΝΤ, της Ε.Ε που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  και συνεχίζει η τωρινή συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ). Απάντησε μάλιστα ότι δε θα δοθεί έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές και στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και δε δεσμεύτηκε για κανένα τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ: Αποδέχτηκε ότι το προσχέδιο νόμου που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τα Μ.Μ.Ε.  πριν από λίγους μήνες ήταν πρόταση του υπουργείου Παιδείας. Με βάση αυτό δίνονται υπερεξουσίες στο διευθυντή και συγχρόνως μετατρέπει το σύλλογο Διδασκόντων σε διακοσμητικό στοιχείο, δημιουργούνται  σχολικές ενότητες όπου μπορεί να γίνεται μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών από σχολείο σε σχολείο. Είπε επίσης ότι για να  προχωρήσει το υπουργείο στη διοικητική αναδιάρθρωση χρειάζεται τη συναίνεση των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
ΚΛΟΠΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ:  Στην καταφανή κλοπή του  χρόνου προϋπηρεσίας όλων των εκπαιδευτικών και όλων των δημοσίων υπαλλήλων, που το υπουργείο και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ονομάζει πλεονάζοντα χρόνο (σαν να είναι κάτι που περισσεύει), η υπουργός απάντησε ότι υπάρχει προβληματισμός για πιθανή «αξιοποίηση»;;;;; της προϋπηρεσίας αυτής χωρίς να δεσμεύεται ότι θα προσμετράται στην τελική κατάταξη. Είναι απορίας άξιο τι σημαίνει ο όρος «αξιοποίηση» της προϋπηρεσίας που αναφέρεται και στο δελτίο τύπου του υπουργείου παιδείας.


ΑΦΑΜΑΞΗ ΜΙΣΘΩΝ, ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ: Τα  ζητήματα αυτά παραπέμφθηκαν στις καλένδες του υπουργείου οικονομικών λόγω μη αρμοδιότητας της.
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Όχι μόνο υπεραμύνθηκε της κατάργησης της μετεκπαίδευσης των διδασκαλείων, αλλά αντίθετα  προωθεί σχέδιο για την «επιμόρφωση».  Δήλωσε επίσης ότι έχει και τη σύμφωνη γνώμη της ΔΟΕ!, κάτι που εμείς ως Παρεμβάσεις δεν γνωρίζουμε και ούτε έχει τεθεί στο Δ.Σ. της ΔΟΕ για συζήτηση. Μια επιμόρφωση ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ, σε τρίμηνη, εξάμηνη και ετήσια βάση με στόχο την «επαγγελματική ανάπτυξη»;;;; των εκπαιδευτικών και όχι την  ουσιαστική επιμόρφωση για τις νέες παιδαγωγικές μεθόδους, τα νέα δεδομένα στη μαθησιακή διαδικασία κ.ά. Οι δυο πρώτες θα γίνουν υποχρεωτικά, χωρίς απαλλαγή από τα διδακτικά  καθήκοντα με τις υπάρχουσες δομές(ΠΕΚ, από απόσταση εκπαίδευση και εκπαίδευση ανηλίκων) και η τελευταία με εξετάσεις και απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα. Και οι τρεις θα γίνονται σε ΑΕΙ αφού αυτά θαέχουν μπει στην διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών τους.
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Σύμφωνα με την υπουργό είναι άδικο το κόψιμο του επιδόματος. Αυτό ισχυρίστηκε ότι είναι απόρροια της συνολικής οικονομικής πολιτικής. Είπε ότι θα γίνει διαγωνισμός  ΑΣΕΠ το Φεβρουάριο για εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την κατάργηση των ΚΕΕΔΥ. Επίσης δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί καταργεί οργανικές θέσεις ΣΜΕΑ στη Πρωτοβάθμια και τις μεταφέρει στη Δευτεροβάθμια σε άλλες ειδικότητες.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΣΠΑ: Δήλωσε ότι έχει άγνοια για την παρακράτηση του μισθού των αναπληρωτών ΕΣΠΑ κατά 20% από τη μισθοδοσία τους και για την κατάταξη των αναπληρωτών στο τελευταίο βαθμό, χωρίς τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας δεν απάντησε. 

Η υπουργός παιδείας πιστός υπηρέτης της κοινωνικής βαρβαρότητας
Η υπουργός παιδείας επιβράβευσε με αυτά που είπε την πολιτική που με τόση θέρμη υπηρετεί! Μια πολιτική πλήρως εναρμονισμένη με την συμμετοχή της και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και σε αυτή του μαύρου μετώπου, του τραπεζίτη Παπαδήμου. Μια πολιτική σε πλήρη συμφωνία με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και τη νέα ΑΠΕΧΘΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ. Εξάλλου δεν ήταν καθόλου τυχαίο πως μόνιμη επωδός όλων όσων έλεγε ήταν ότι «αυτά κατάφερε η κυβέρνηση να  πάρει από τις διαπραγματεύσεις με την ΤΡΟΪΚΑ». Μια πολιτική περιορισμού , απαξίωσης, υποβάθμισης και διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας μέσα από τις περικοπές στους μισθούς, τη φτωχοποίηση των εκπαιδευτικών και την υποχρηματοδότηση των σχολείων, την εφαρμογή των μέτρων της κοινωνικής βαρβαρότητας, το «νέο σχολείο» της αγοράς και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την εργασιακή εφεδρεία-απόλυση, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την αυτοαξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Η απάντηση του κόσμου της εκπαίδευσης, του κόσμου της εργασίας
Ο συντονισμένος αγώνας, οι Γ.Σ. των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων, οι συνελεύσεις στις γειτονιές ενάντια στην πληρωμή των κεφαλικών φόρων και των χαρατσιών μπορούν να δημιουργήσουν τους όρους και της προϋποθέσεις για την οργάνωση μιας μεγάλης διακλαδικής πολιτικής απεργίας διαρκείας,  για την ανατροπή της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, της Ε.Ε., του ΔΝΤ,  και κάθε επίδοξου διαχειριστή, για να μην ψηφιστεί η νέα απεχθής δανειακή σύμβαση, για την άρνηση – διαγραφή του χρέους, για την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζόμενων.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                                                          3/12/11

                                                           ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ Δ.Σ 2011  

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η τιμή να αναδείξετε την Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση σε πρώτη δύναμη στις εκλογές για το Δ.Σ. μας δεσμεύει ακόμα περισσότερο να παλέψουμε για ένα συνδικάτο που οι αποφάσεις θα παίρνονται από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές των αγώνων. Τα σωματεία σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται να πάρουν οριστικό διαζύγιο με τον κρατικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τον επαγγελματικό συνδικαλισμό της υποταγής που αναπνέει στα υπουργικά γραφεία κι αγνοεί τις αγωνίες και τους αγώνες της μαχόμενης εκπαίδευσης.

  Ευχαριστούμε όλους τους/τις συναδέλφους που στηρίζουν κι ενισχύουν κάθε προσπάθεια για ένα σύλλογο πραγματικό πρωταγωνιστή στις ιστορικής σημασίας μάχες της περιόδου, που μακριά από τις λογικές της αδράνειας και της ήττας θα ξεδιπλώνει τη δράση του με αυτοτέλεια από το κράτος και τους μηχανισμούς του, με μοναδική δέσμευση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών της εργαζόμενης πλειοψηφίας και της εκπαίδευσης, με αγωνιστικότητα, ταξική ενότητα και ανασυγκρότηση.
  Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις  δράσεις του Συλλόγου, να πάρουν την υπόθεση των αγώνων και της ενημέρωσης στα χέρια τους. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


  11  ΝΟΕΜΒΡΗ  2011


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η διογκούμενη αγανάκτηση και η λαϊκή οργή του προηγούμενου διαστήματος, που κορυφώθηκε και εκφράστηκε  στη  48ωρη γενική πολιτική απεργία και στις διαδηλώσεις στις 28 Οκτωβρίου, έδειξαν το δρόμο της εξόδου στην πολιτική που εφαρμόζεται από τα κόμματα του μνημονίου: το  ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ. Η παρουσία του λαϊκού παράγοντα στους δρόμους τρομοκράτησε τόσο το μαύρο  μέτωπο εξουσίας (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΛΑΟΣ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΣΕΒ,ΜΜΕ) που έχει πέσει πάνω στη συνείδηση της εργαζόμενης πλειοψηφίας με ωμούς εκβιασμούς περί χρεωκοπίας, αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων. Ακόμη και αυτό το δημοψήφισμα  φοβήθηκαν, γιατί πολύ απλά,  το οργισμένο ΟΧΙ της εργαζόμενης πλειοψηφίας θα τους έδειχνε την έξοδο από το Ευρώ και την Ε.Ε. Τρέμει το κεφάλαιο,  ελληνικό και ξένο,  για το μέλλον των συμφερόντων τους στην ευρωζώνη και στο ευρώ. Ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία με συνέπειες που αδυνατούν να υπολογίσουν. Μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να παρουσιάζουν την νέα απεχθή δανειακή σύμβαση για το «κούρεμα» της ζωής μας, ως λυτρωτικό δώρο της Ε.Ε.
Ο ΓΑΠ φεύγει, η πολιτική του συνεχίζεται…
            Η «νέα κυβέρνηση» «εθνικής σωτηρίας» που προέκυψε είναι μια κυβέρνηση που επιθυμούσε εδώ και πολύ καιρό το αστικό μπλοκ εξουσίας. Μια κυβέρνηση που το μόνο που εγγυάται είναι πιο έντονη και ακόμη πιο βάρβαρη  χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων. Με την επιλογή ως πρωθυπουργού, του Λουκά Παπαδήμου, πρώην αντιπρόεδρου της Ε.Κ.Τ.,  σηματοδοτούν την άμεση εμπλοκή του τραπεζικού κεφαλαίου στα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας, την απευθείας επικοινωνία της Ε.Ε., της ΕΚΤ, και του ΔΝΤ με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας χωρίς ενδιάμεσους μεσολαβητές (πολιτικά πρόσωπα), με σκοπό την άμεση διάσωσή τους από την χρεοκοπία. Αλήθεια, είναι αθώα περιστερά ο κ. Παπαδήμος για τα γκρηκ στατίστικς του κ. Σημίτη; Για τη «δημιουργική λογιστική» που έβαλε τη χώρα στην Ευρωζώνη και στην κόλαση των μνημονίων;  Με την ανακοίνωση της «εθνοσωτήριου κυβερνήσεως» ανακουφίστηκαν οι αγορές κι οι δανειστές!!! Ανακουφίστηκε ο ελληνικός ΣΕΒ, ανακουφίστηκε το διεθνές κεφάλαιο, ανακουφίστηκαν οι τράπεζες, ανακουφίστηκε το πολιτικό και οικονομικό διευθυντήριο της Ε.Ε., ανακουφίστηκε η ηγεσία των ΗΠΑ. Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς να κρατήσουν ούτε καν τα προσχήματα στη σύσκεψη των αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κεφαλαίου, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Ζανιάς και ο Γ.Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Χριστοδούλου, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs που εκκρεμεί εναντίον του έρευνα της διαχειριστικής αρχής των ΗΠΑ. Οι μόνοι που δεν ανακουφίστηκαν είναι οι εργαζόμενοι.
 Δύο χρόνια τώρα, αλλεπάλληλα μνημόνια εφαρμόζονται, διαμορφώνοντας ένα εφιαλτικό τοπίο για τους εργαζόμενους.
Τα επόμενα χρόνια μέσα από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και όσων ακόμα θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα δουν:
-  αύξηση των ωρών εργασίας,
-   περαιτέρω μείωση των μισθών,
- δαιδαλώδεις αξιολογικές διαδικασίες που θα αποτελούν μέσο για τη μείωση των μισθών, αλλά και μηχανισμό πειθάρχησης.
-την ένταση της πειθάρχησης μέσα από την αλλαγή της σύνθεσης των Υπηρεσιακών συμβουλίων, και του κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων.
-απολύσεις με ή χωρίς τη διαδικασία της «εργασιακής εφεδρείας».
Συγχρόνως, τα δημόσια αγαθά της κοινωνικής ασφάλισης, περιορίζονται ή καταργούνται και το κοινωνικό κράτος διαλύεται με:
-          την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης,
-          τις μειώσεις των συντάξεων,
-          την υποτυπώδη υγειονομική περίθαλψη, η αύξηση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, η αύξηση εισιτηρίων, η αναπροσαρμογή τιμολογίων ΔΕΚΟ,
-          τα διαρκή και ανελέητα χαράτσια
-          την ιδιωτικοποίηση του ρεύματος και του νερού

Η κρίση αποτελεί μια «υπέροχη ευκαιρία» για την απαλλοτρίωση της δημόσιας εκπαίδευσης!
Οι αλλαγές στην κλονισμένη από την κρίση εκπαιδευτική κοινότητα ακολουθούν κατά γράμμα την περίφημη «θεραπεία σοκ» του Φρίντμαν, βάσει της οποίας τα πλήγματα πρέπει να συγκεντρώνονται ταυτόχρονα ώστε να επιβληθούν άμεσα και αμετάκλητα. Σε αυτά τα πλαίσια το Υπουργείο Παιδείας εξαπολύει ένα πρωτοφανή καταιγισμό νομοσχεδίων, κειμένων και προτάσεων. Ο στόχος είναι σαφής : να δημιουργηθεί με κινηματογραφικούς ρυθμούς ένα εντελώς νέο θεσμικό πλαίσιο σε όλα τα επίπεδα. Ένα νομικό πλαίσιο που θα προσφέρει την απαραίτητη βάση για να οικοδομηθεί το «νέο» σχολείο με ταμπέλα δημόσιου και όρους λειτουργίας ιδιωτικού.
Σχολείο φθηνό, αυταρχικό, εξοντωτικό και ελιτίστικο, σχολείο όχι γνώσεων και παιδείας, αλλά λειτουργικών δεξιοτήτων, σχολείο όπου θα βασιλεύει το πνεύμα του ανταγωνισμού, της ταξικής διαφοροποίησης και του επιχειρείν.

Τι να πρωτοθυμηθώ και τι να ξεχάσω…
 • Εγκύκλιος για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, προάγγελος της αξιολόγησης – χειραγώγησης και της κατηγοριοποίησης των σχολείων
 • Νόμος 3848/2010. Προβλέπει μεταξύ άλλων την πρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών από διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., την ενεργοποίηση του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού και εισαγωγή του θεσμού του μέντορα, για την επίβλεψη του έργου του, την υποχρεωτική παραμονή των νεοδιόριστων για 3 χρόνια στο σχολείο του τόπου διορισμού τους, την εισαγωγή του θεσμού της λεγόμενης αυτοαξιολόγησης
 • Συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων. Καταργούνται εκατοντάδες σχολεία και χιλιάδες οργανικές θέσεις και διαμορφώνεται ένας νέος σχολικός χάρτης. Επιπλέον, επιδιώκεται στην πρωτοβάθμια όλα τα σχολεία να είναι 12θέσια έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα σπουδών και το νέο μοντέλο διοίκησης
 • Σχέδιο Νόμου για την «Aναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών διοίκησης της εκπαίδευσης». Οικοδομεί μια νέα κάθετη ιεραρχική διοικητική δομή με τρεις «ορόφους», την Περιφερειακή Διεύθυνση, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις σχολικές μονάδες. Μετατρέπει τους διευθυντές σε managers, αφού τους απαλλάσσει πλήρως από τα διδακτικά καθήκοντα και τους παραχωρεί αρμοδιότητες προϊστάμενου – επιθεωρητή. Η δημοκρατία στο σχολείο καταλύεται και ο Σύλλογος Διδασκόντων υποβαθμίζεται σε κομπάρσο της σχολικής ζωής με τις αποφάσεις του να γίνονται έρμαιο στα χέρια του υπερ-διευθυντή.
 • Κείμενο εργασίας για τα προγράμματα σπουδών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιχειρεί να στηρίξει ένα «νέο» σχολείο, «ολοήμερο, καινοτόμο, αειφόρο, ενταξιακό και ψηφιακό». Πέρα από τις συντηρητικές ιδεολογικές  περιγράφεται αναλυτικά το νέο μοντέλο σχολείου για το δημοτικό και το γυμνάσιο. Προβλέπεται «για το Δημοτικό η μέρα να ξεκινά στις 8:00 π.μ. και να λήγει στις 3:00 και για τις Ε΄ και Στ΄ στις 3:30, ενώ για το Γυμνάσιο στις 4:00»
 • Κείμενο για το «Νέο Λύκειο». Το «Νέο Λύκειο» του Υπουργείου, βάζει τους μαθητές από την Α΄ Λυκείου μέχρι το πρώτο έτος των ΑΕΙ στην κούρσα του ανταγωνισμού, των εξετάσεων και άρα της παραπαιδείας. Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνεται ύστερα από αξιολογικές διαδικασίες στο τέλος του πρώτου έτους σπουδών. Σημαντικός όμως στόχος αυτής της τετράχρονης εξαντλητικής κούρσας, είναι ο δραστικός περιορισμός των πανεπιστημιακών σπουδών και η μαζική έξοδος μαθητών προς την τεχνική κατάρτιση.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Αυτό που συμβαίνει, το κακό που πέφτει πάνω σε όλους, συμβαίνει γιατί η μάζα των ανθρώπων απαρνείται τη βούλησή της, αφήνει να εκδίδονται νόμοι που μόνο η εξέγερση θα μπορέσει να καταργήσει, αφήνει να ανέβουν στην εξουσία άνθρωποι που μόνο μια ανταρσία θα μπορέσει να ανατρέψει.» (Α.Γκράμσι). Σ΄ αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για την ανάδειξη του Δ.Σ του Συλλόγου μας. Ο συσχετισμός των δυνάμεων του Δ.Σ. είναι κρίσιμος για την κατεύθυνση του σωματείου και του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς οι φετινές εκλογές διεξάγονται σε περίοδο ιστορικής σημασίας. Διανύουμε μια περίοδο πολιτικής, οικονομικής και ταξικής όξυνσης η οποία εκφράζεται μέσω καθημερινών και συντεταγμένων επιθέσεων από τις κυβερνήσεις, το Υπουργείο και τη διοίκηση ενάντια στους εκπαιδευτικούς και τα δικαιώματά τους (σχέσεις εργασίας, ωράριο, μετακινήσεις, τοποθετήσεις, παιδαγωγική ελευθερία, δημοκρατική λειτουργία συλλόγου διδασκόντων).  Για αυτό χρειαζόμαστε σωματεία:
 •  που θα σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των εκπαιδευτικών ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και ειδικότητας (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, ΕΣΠΑ)
 •  που θα  ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς με κάθε τρόπο (ανακοινώσεις, ενημερώσεις σχολείων, αφίσες, γενικές συνελεύσεις)
 •  που θα συντονίζουν τον κοινό αγώνα των εργαζομένων πέρα από κομματικές αγκυλώσεις, προσωπικές φιλοδοξίες και μικροπολιτικά συμφέροντα.
 •    που θα πιέζουν τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ προς αγωνιστική κατεύθυνση σε συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Σε μια εποχή που χρειάζεται  περισσότερο από  ποτέ το εργατικό κίνημα, ο λαϊκός παράγοντας πρέπει να επιβάλει τις δικές του πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.  Όσο πιο μαζική, αποφασιστική, δυναμική είναι η συμμετοχή μας στην διαμόρφωση αυτών των εξελίξεων, τόσο πιο γρήγορα θα δείξουμε το δρόμο της εξόδου στους νυν και τους επόμενους διαχειριστές της εξουσίας. Θα στρώσουμε το χαλί στα όνειρά μας!
Στο ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Κίνησης συμμετέχουν οι:
Ανδρώνης   Δημήτρης,  Μουσικός
Δομούζη Σταυρούλα,   Δασκάλα
Ηλιοπούλου  Σταυρούλα,  Δασκάλα
Ιακώβου  Νένα,  Δασκάλα
Παπανικολάου  Βούλα,  Δασκάλα
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KENA KAI ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε Δ.ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΥΜΠΤΥΣΣΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ


Των συνεργαζόμενων για το ΠΥΣΠΕ Δυτικής Αττικής παρατάξεων 
ΠΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 


      Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η διάσταση λόγων και πράξεων του Υπουργείου Παιδείας.  Μπορεί το επικοινωνιακό παιχνίδι του κυβερνητικού επιτελείου να περιλαμβάνει μεγαλεπήβολες δηλώσεις και δεσμεύσεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες,  όμως οι πραγματικές πολιτικές προθέσεις του Υπουργείο ξεδιπλώνονται στα γραφεία των εκπροσώπων –στελεχών του. Κι ενώ το όριο των 25 μαθητών ανά τμήμα αποτελεί γραπτή δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση,  στην πράξη αυτή η πολυδιαφημιζόμενη δέσμευση καταστρατηγήθηκε από τη διεύθυνση Δ.Αττικής με επίκληση στην προφορική εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Αττικής. Έτσι, αποφασίστηκε να μη χωριστούν τα 26ρια τμήματα κατά των υπολογισμό των κενών που δόθηκαν για τις τοποθετήσεις των αποσπασμένων και των συναδέλφων που ήταν στη διάθεση, γεγονός για το οποίο δεν ενημερώθηκαν οι αιρετοί του κλάδου (για την ακρίβεια είχαν υπολογιστεί και συμφωνηθεί τα πραγματικά κενά  με βάση τους 25 μαθητές ανά τάξη τα οποία άλλαξαν ερήμην τους λίγο πριν αναρτηθούν στο διαδίκτυο). Παρά τις ενστάσεις μας οι τοποθετήσεις έγιναν με τα κενά που είχε επιλέξει ο διευθυντής εκπαίδευσης γι’ αυτό και καταψηφίστηκαν από τους δύο αιρετούς που έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο μας (τακτικό και αναπληρωματικό) που έλαβαν μέρος στην διαδικασία.

     Θεωρούμε απαράδεκτή τόσο τη στάση του διευθυντή εκπαίδευσης που καταστρατηγεί τη κείμενη νομοθεσία και αυξάνει αυθαίρετα τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα μειώνοντας τις θέσεις εργασίας όσο και τη στάση του αιρετού της ΠΑΣΚ που δεν αντέδρασε ώστε να αναδειχθεί το όλο ζήτημα. Γνωρίζουμε πια ότι το Υπουργείο Παιδείας και τα στελέχη εκπαίδευσης έχουν αναλάβει να εφαρμόσουν με τον καλύτερο τρόπο τις επιταγές του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου που έχουν συνυπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα (Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Στόχος τους  είναι η συρρίκνωση και η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης μέσω των συμπτύξεων τμημάτων, των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, το πάγωμα στην ουσία των διορισμών, τη μείωση κατά 2/3των χρημάτων που δίνονται στις σχολικές επιτροπές, την δραματική έλλειψη σχολικών βιβλίων…

     Σε αυτόν τον αστερισμό κινούνται και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Συγκεκριμένα  στη Δ.Αττική προσλήφθηκαν 24 αναπληρωτές Π.Ε.60 για 33 κενά νηπιαγωγών και 69 αναπληρωτές Π.Ε.70 για 88 κενά δασκάλων!!! Τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία αλλά το υπουργείο αποφάσισε κάποιοι μαθητές να είναι χωρίς βιβλία, χωρίς νηπιαγωγό ή δάσκαλο!!! Παράλληλα, όπως και κάθε χρονιά, από την επομένη του αγιασμού θα υπάρξουν πιέσεις στα σχολειά για πλήρες ωράριο λειτουργίας παρά τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (φυσικής αγωγής και ξένων γλωσσών). Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στη Δυτ. Αττική υπάρχει μόνο ένας (!) εκπαιδευτικός εικαστικών για 22 σχολεία  ΕΑΕΠ!!! Είναι δε αναμενόμενο πως για την πλήρη ανάπτυξη του ωρολογίου προγράμματος, ελλείψει εκπαιδευτικού προσωπικού, θα ασκηθούν πιέσεις στους εκπαιδευτικούς ώστε να παραβιάσουν το διδακτικό τους ωράριο «απασχολώντας» τους μαθητές. Το «Νέο Σχολείο» του μνημονίου σε όλο του το μεγαλείο… Μπορούν με περηφάνια να το διαφημίζουν!!!
  


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ο λαός μας γράφει ιστορία
Τις τελευταίες 48 ώρες οι εργαζόμενοι κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας σε μια τεράστια διαδήλωση περικύκλωσης της βουλής. Δεκάδες  χιλιάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, με απαράμιλλη αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και αλληλεγγύη έδωσαν το παρόν για να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, για να ηττηθεί ο κοινωνικός Αρμαγεδώνας που προωθεί η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση της χούντας κεφαλαίου, ΕΕ και ΔΝΤ για να ανακόψει το ορμητικό λαϊκό ποτάμι, μετά τους εκβιασμούς για χρεοκοπία, μετά τις απειλές περί τανκς, προχώρησε σε όργιο καταστολής και κρατικής προβοκάτσιας, εξαπολύοντας ένα χημικό πόλεμο  στις χιλιάδες λαού που διαδήλωναν ενάντια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στα μνημόνια, ενάντια στους διαχειριστές και στις πολιτικές επιλογές τους.
Προσπάθησε με χρήση ωμής βίας και τόνων δακρυγόνων να εκκενώσει την πλατεία Συντάγματος, τη πλατεία της οργής, όπου εδώ και 35 ημέρες αποτελεί το κέντρο αντίστασης της εργαζόμενης πλειοψηφίας και του λαού. Προσπάθησε να διαλύσει τα μαζικά μπλοκ εργαζόμενων και σωματείων μέσα και γύρω από την πλατεία, να τρομοκρατήσει τον κάθε απλό πολίτη για να επιβάλλει την πολιτική της λεηλασίας του κοινωνικού πλούτου.
Κυβέρνηση, ΕΕ, και ΔΝΤ τρομοκρατημένοι από τον κίνδυνο κατάρρευσης των κερδών τους, του ευρώ και της ευρωζώνης από την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα λόγω της ορμητικής εισβολής του λαϊκού παράγοντα, επιχειρούν την καταστολή του κινήματος με όρους φασιστικού καθεστώτος. Απέναντι στο καθεστώς κοινοβουλευτικής δικτατορίας ορθώθηκε η λαϊκή οργή των δεκάδων   χιλιάδων  διαδηλωτών που συνενώθηκαν χτες σ’ ένα σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ’73.
Ιστορικές σελίδες έγραψε χτες ο λαός μας. Απέναντι στην ανοιχτή βία απάντησε με ανυποχώρητο αγώνα. Συγκλονιστικές στιγμές, ενός λαού που τον πνίγουν στα χημικά και ξαναγυρνά για να ανακαταλάβει την πλατεία, που πιάνεται χέρι - χέρι με το συνδιαδηλωτή του για να εμποδίσει τις ορδές των βαρβάρων, που υποχωρεί για να ανασάνει και επιστρέφει. Οι κρότου λάμψης που ρίχνουν τα ΜΑΤ θυμίζουν εκρήξεις βομβών στα πεδία των μαχών κι όμως οι διαδηλωτές με τις αλυσίδες τους, τα συνθήματα, τα ταμπούρλα, τα χειροκροτήματα εμποδίζουν αρκετές  φορές τις δυνάμεις καταστολής να εκκενώσουν την πλατεία και τους γύρω δρόμους.
Ο λαός μας ήταν εκεί, οι χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι έδωσαν μαχητικά το παρόν. Από την ιστορική αυτή μάχη έλειπαν οι ηγεσίες  του κρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όπως και της ΔΟΕ. Δεν απουσίαζαν μόνο από τα μπλόκα των διαδηλωτών. Δεν έπραξαν ούτε το αυτονόητο: Τη φυσική τους παρουσία στα γραφεία της Ομοσπονδίας για την υπεράσπιση των συναδέλφων. Ήταν απόντες γιατί έχουν διαλέξει στρατόπεδο, με την κυβέρνηση και στην υπηρεσία της πολιτικής της.
Η απροκάλυπτη επίθεση των δυνάμεων καταστολής ενάντια στο μπλοκ των συλλόγων Π.Ε και ΕΛΜΕ που ανασυντασσόταν στην οδό Ξενοφώντος, ακριβώς μπροστά στα γραφεία της ΔΟΕ αποδεικνύει ξεκάθαρα πως το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα, το κίνημα του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων που όλο το χρόνο τώρα δίνει καθημερινά την μάχη σε σχολεία , συνοικίες, δρόμους και πλατείες μαζί με τους γονιούς και όλους τους εργαζόμενους έχει στοχοποιηθεί από τα κυβερνητικά επιτελεία ακριβώς γιατί αποτελεί  πολιτικά έναν κίνδυνο για την πολιτική της κυβέρνησης  και του κεφαλαίου.

Η επίθεση των ΜΑΤ ήταν απολύτως δολοφονική:  Εισέβαλαν στην είσοδο του κτιρίου της Δ.Ο.Ε. καταδιώκοντας και χτυπώντας διαδηλωτές, έριξαν δεκάδες δακρυγόνα και πέτρες μέσα στο κτίριο της ΔΟΕ με σκοπό να σιγήσουν την ασύρματη μικροφωνική που καλούσε σε ανασύνταξη τους απεργούς και διαδηλωτές με προφανή κίνδυνο για τις ζωές των συναδέλφων που βρίσκονταν στο κτίριο.
Επιτέθηκαν κατ’ επανάληψη στο συνάδελφο Βαϊνά Παντελή, από το Δ.Σ. του συλλόγου Αιγάλεω, προκαλώντας του σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στον Θεόφιλο Μουστάκα συνάδελφο από τον ίδιο σύλλογο, ρήξη στον ώμο και στα πλευρά,  με αποτέλεσμα να απαιτείται η άμεση διακομιδή τους σε νοσοκομείο. Επίσης, οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν εκτός από τα δεκάδες χημικά και πέτρες ενάντια στους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι του ο συνάδελφος Ακρίτας Καλούσης , μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Αμέσως μετά και παρά την κρισιμότητα της υγείας τους, οι δυνάμεις των ΜΑΤ παρεμπόδισαν για μία περίπου ώρα την προσέγγιση ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ για την μεταφορά των τραυματιών.


Το όργιο καταστολής, με τους εκατοντάδες τραυματίες εργαζόμενους, τις συλλήψεις και προσαγωγές,  δε μας φοβίζει. Τα πολιτικά επίδικα και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων σήμερα φοβίζουν την κυβέρνηση.


Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για την ανατροπή κυβέρνησης, Ε.Ε., ΔΝΤ, κεφαλαίου, για την ανατροπή των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, και όλων των πυλώνων τους.


Θα συνεχίσουμε διεκδικώντας τη μη αναγνώριση – διαγραφή του χρέους, την  εθνικοποίηση των τραπεζών υπό εργατικό έλεγχο, την έξοδο από Ε.Ε-ΟΝΕ.


Διακηρύσσουμε πως  :
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ -  ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ -  ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 6.00 Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ-ΔΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ
Όλοι στους δρόμους και τις πλατείες μέχρι την ανατροπή

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι, η πολιτική δράση στον καιρό των μνημονίων δεν τελειώνει καθώς κλείνουν οι κάλπες. Οι ευθύνες απέναντι σε όσους - όσες εκπαιδευτικούς  μας στήριξαν και μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια που αγωνιζόμαστε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της περιοχής μας, αλλά και απέναντι στα συλλογικά μας οράματα για ένα σχολείο που να αγκαλιάζει όλους τους μαθητές μας χωρίς ταξικές διακρίσεις και αποκλεισμούς δεν μας δημιουργούν κανέναν εφησυχασμό.
Γνωρίζετε πως δεν έχουμε κανένα πολιτικό κόμμα να μας χειραγωγεί. Η δύναμή μας είναι η δική σας υποστήριξη. Γι αυτό σας ευχαριστούμε και ανανεώνουμε τη συνάντησή μας στους δρόμους (και στις πλατείες) του αγώνα.
Ας  βρεθούμε όλοι και όλες  στη  μεγάλη απεργία της Τετάρτης 15/6 παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που προσπάθησε να στήσει η  γνωστή πλειοψηφία της Δ.Ο.Ε.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

       
        ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

ΑΝΔΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                Μουσικός, Ελευσίνα

ΔΟΜΟΥΖΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ               Δασκάλα, Ελευσίνα

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ   ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ       Δασκάλα, Ελευσίνα

ΙΑΚΩΒΟΥ   ΝΕΝΑ                          Δασκάλα, Ελευσίνα

ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ    ΜΑΡΙΑ                  Νηπιαγωγός, Μέγαρα

ΜΑΤΑΚΟΥΛΙΑ ΤΖΕΝΗ                   Νηπιαγωγός, Ελευσίνα 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ   ΒΟΥΛΑ            Δασκάλα, Ελευσίνα