Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου  
για την κινητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών στις 1/10/2015 στο Υπ. Παιδείας

Με προκλητικότητα και αλαζονεία, χωρίς την παραμικρή συγκεκριμένη δέσμευση για την κάλυψη των κενών αντιμετώπισε το Υπ. Παιδείας τις ενώσεις και συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Παιδείας, από δεκάδες συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν οι
Ενώσεις γονέων των Δήμων Σαρωνικού,  Μαρκόπουλου και Άνω Λιοσίων (οι δύο πρώτες είχαν βάλει 2 πούλμαν), εκπρόσωποι ΔΣ και γονείς από πολλούς συλλόγους γονέων (ενδεικτικά αναφέρουμε από το 2ο ΔΣ Αναβύσσου, ΔΣ Σαρωνίδας, 3ο ΔΣ Καλυβίων, 2ο και 3ο ΔΣ Πόρτο-Ράφτη, 3ο ΔΣ Μαρκοπούλου, 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Μαρκοπούλου, ΔΣ Φυλής, 1ου, 2ου, 3ου και 4ου ΔΣ Άνω Λιοσίων, Ειδικού ΔΣ Ζεφυρίου κ.ά.) ακόμα συμμετείχαν εκπρόσωποι των συλλόγων εκπαιδευτικών ΠΕ από τους συλλόγους Κ. Σωτηρίου, Άνω Λιοσίων, Περικλής, Δυτικής Αττικής,  Γληνός, Νίκαιας, Αιγάλεω, Αριστοτέλης, Παρθενώνας, Αμαρουσίου, Αθηνά, Πρόοδος, Περιστερίου, Κορυδαλλού, Ά Αθήνας - εκπρόσωποι από την ΠΕΑΕ, Επιτροπών Αναπληρωτών, και την επιτροπή Αναπληρωτών - Ωρομισθίων καθώς και 5 μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ (παρ όλο που η ΔΟΕ δεν είχε πάρει απόφαση συμμετοχής).
Η μαζική αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Παιδείας κο Χασάπη και έθεσε :
·         τη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι ενώ ο Υπουργός βρίσκεται στο Υπουργείο δε συναντιέται με την αντιπροσωπεία και το αίτημα να γίνει δεκτό έστω και κατα τη διάρκεια της συνάντησης ώστε να παρουσιάσουμε προσωπικά την πραγματική εικόνα που βιώνουν μαθητές γονείς και εκπαιδευτικοί και την αδυναμία να λειτουργήσουν τα σχολεία, εδώ και ένα μήνα και να λάβουμε τις δεσμευτικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
·         Παρουσιάστηκε σε συντομία η αδυναμία να λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλη την Αττική αλλά και με ιδιαίτερη ένταση στις περιοχές που εκπροσωπούνταν (Ανατολική και Δυτική Αττική, Πειραιάς κλπ) και η μεγάλη μας ανησυχία για το γεγονός ότι ακούσαμε τον υπουργό να δηλώνει ότι "η κατάσταση ομαλοποιείται" (την ώρα που εκατοντάδες τάξεις δεν έχουν δάσκαλο και τμήματα νηπιαγωγείων δεν λειτουργούν ή λειτουργούν μόνο σε μία βάρδια) και ότι "θα λειτουργήσουν τα σχολεία και με κενά". Αυτές οι δηλώσεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν φαίνεται άμεσο σχέδιο του Υπουργείο για την κάλυψη όλων των κενών και τέλος
·         Ζητήσαμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για πλήρη κάλυψη όλων των κενών ώστε να ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΑΛΛΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ για τους μαθητές. Συγκεκριμένα ζητήθηκε το πότε και σε τι αριθμό θα προσληφθούν αναπληρωτές ώστε να καλύψουν το σύνολο των κενών, πότε θα γίνουν προσλήψεις δασκάλων για τις πρωϊνές τάξεις και νηπιαγωγών , προσλήψεις ειδικοτήτων, προσλήψεις στην ειδική αγωγή και στα ολοήμερα.
Ο κ. ΓΓ, με ιδιαίτερα απαξιωτικό ύφος προς τους εκπροσώπους των φορέων από την πρώτη στιγμή, είπε ότι ο υπουργός έχει βαρύ πρόγραμμα, συναντιέται και συνομιλεί με τα θεσμοθετημένα όργανα - εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και συνομοσπονδία γονέων και δεν μπορεί να συναντιέται με όλες τις "ομάδες πολιτών" - όπως χαρακτήρισε τους φορείς και συνέχισε λέγοντας ότι εσείς εδώ "κάνετε συνδικαλισμό"  και αν θέλετε συνάντηση "πρέπει να κλείσετε προγραμματισμένο ραντεβού γιατί ο υπουργός έμαθε την κινητοποίηση χτες". Δεν έδωσε καμία απάντηση στις διαμαρτυρίες τόσο των Ενώσεων γονέων ότι είναι θεσμικά όργανα των γονέων από τις περιοχές που βρίσκεται σε κατάρευση η λειτουργία των σχολείων και περίμεναν μεγαλύτερη ευαισθησία από το Υπ. Παιδείας, ούτε βέβαια στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών σωματείων για το αν το υπουργείο απαξιώνει τη συνδικαλιστική δράση που υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο. Η κινητοποίηση είχε ανακοινωθεί στα ΜΜΕ και στο Υπουργείο εδώ και μία εβδομάδα, υπάρχει τεράστια δημοσιότητα για τα προβλήματα λειτουργίας στα σχολεία των περιοχών μας  και ο Υπουργός είχε δυνατότητα να  προγραμματίσει τη συνάντηση αν είχε την ευαισθησία.
Σε ότι αφορά τα ουσιαστικά προβλήματα ο ΓΓ, αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος εκφράζει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η οποία γνωρίζει τα προβλήματα πολύ καλά  κι έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις (11.500 ΕΣΠΑ, 3000 από τον τακτικό προϋπολογισμό και 4000 από ΠΔΕ και μέχρι τις 10/10 θα έχουν καλυφθεί τα κενά και θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Στη συνέχεια προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες στους αναπληρωτές οι οποίοι με τις προσφυγές μπλόκαραν τους πίνακες και καθυστέρησαν τις προσλήψεις χωρίς να εξηγήσει βέβαια γιατί τώρα που υπάρχουν πίνακες δεν καλύπτονται όλα τα κενά.
Επέρριψε ευθύνες ακόμα και στους δ/ντες εκπαίδευσης οι οποίοι δεν δίνουν την πραγματική εικόνα των κενών, την αλλάζουν κάθε λίγο!!! και η εικόνα που παρουσιάζουν είναι άλλη από αυτή του "my school"!!!
Κάτω από τις  έντονες διαμαρτυρίες και ερωτήσεις που δέχτηκε, δήλωσε ότι
·        ευθύνονται οι μηδενικοί διορισμοί αλλά "δεν μπορέσαμε να κάνουμε διορισμούς γιατί η χώρα μας έχει πτωχεύσει" 
·        οι διορισμοί του προϋπολογισμού δεν έγιναν γιατί "επαναπροσλάβαμε τους απολυμένους και οι μισθοί τους είναι διπλάσιοι από τους νεοεισερχόμενους"  και κάλυψαν δύο θέσεις πρόσληψης η κάθε επαναπρόσληψη!!! χωρίς βέβαια να εξηγήσει γιατί ενώ οι επαναπροσλήψεις είχαν γίνει το Υπ. Παιδείας υποσχόταν μόνιμους διορισμούς.
·        δεν είχαν το χρόνο να κάνουν  ένα συνολικό άλλο σχέδιο για την εκπαίδευση και τους διορισμούς και "ΔΕΝ μπορούσαν να αλλάξουν τον πρϋπολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης"

Αποστόμωσε(!) αλαζονικά όσους επισήμαναν ότι η πολιτική των Μνημονίων που εφαρμόζουν καταστρέφει τη δημόσια εκπαίδευση λέγοντας «Ο λαός έδωσε απάντηση στις εκλογές»
Ενώ στο ίδιο ύφος συνέχισε λέγοντας ότι :
·        «Δεν θα κάνουμε εδώ αριθμητική» απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις γονιών και εκπαιδευτικών για τον αριθμό των προσλήψεων των αναπληρωτών.
·        "Κάνουμε το καλύτερο δυνατό"! - ενώ παραδέχτηκε ότι οι πιστώσεις που έχουν δεν επαρκούν και έχουν ζητήσει έγκριση επιπλέον 2000 πιστώσεις για αναπληρωτές από το ΠΔΕ.
·        Τα ΕΣΠΑ έχουν πολύ λίγες πιστώσεις (πχ.για ειδικότητες) και ότι στο εξής εξαιρείται η Αττική (δηλαδή εκεί που βρίσκονται σχεδόν τα μισά σχολεία της χώρας), τα Δωδεκάνησα και η Δυτ. Μακεδονία από τα ΕΣΠΑ καθώς θεωρούνται εύπορες περιοχές!!! και θα πρέπει να καλύψουν  αυτές τις περιοχές με πιστώσεις από το ΠΔΕ (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) σε όλους τους εκπαιδευτικούς!!!
Αν όμως οι 500 εναπομείνασες πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και οι περισσότερες από τις 4.000 πιστώσεις του ΠΔΕ δοθούν για την κάλυψη κενών ειδικοτήτων στα ΕΑΕΠ δεν θα καλυφτούν τα κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς της πρωινής ζώνης και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μέσω ΕΣΠΑ!
Σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες ερωτήσεις για το προγραμματισμό των προσλήψεων για την κάλυψη όλων των κενών ήταν συνεχώς γενικόλογος και απαντούσε αόριστα και με προκλητικό τρόπο απέναντι σε όποιον του έκανε συγκεκριμένη ερώτηση. Έτσι μίλησε για "προσλήψεις που θα γίνουν σήμερα" (χωρίς να διευκρινίζει ότι πρόκειται για τις προσλήψεις ειδικοτήτων και ούτε να λέει ποιος θα είναι ο αριθμός των προσλήψεων και αν αυτός θα καλύψει τις ανάγκες). Αναφέρθηκε στην προτεραιότητα του Υπουργού να προχωρήσει σε προσλήψεις,  την  επόμενη εβδομάδα,  στην ειδική αγωγή, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί αριθμό εκπ/κών. Τέλος στις επίμονες ερωτήσεις μας για το πότε θα γίνει η επόμενη φάση διορισμών αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών, δεδομένου ότι υπάρχουν εκατοντάδες τάξεις χωρίς δάσκαλο και τμήματα νηπιαγωγείων χωρίς νηπιαγωγό, αφού προσπάθησε να αποφύγει την ερώτηση κατέφυγε σε ένα κρεσέντο υποκρισίας δηλώνοντας :"Σήμερα και σεις με εμποδίζεται να δουλέψω και να το κάνω"!!! και αποχώρησε αφήνοντας τους εκπροσώπους των φορέων να τον καλούν να παραμείνει και να αναλάβει τις ευθύνες του δίνοντας δεσμευτικές απαντήσεις για τη λύση του προβλήματος.
Αυτή η αλαζονική και απαράδεκτη συμπεριφορά του Γ Γ του Υπουργείου αντανακλά τη στάση του Υπ. Παιδείας συνολικά απέναντι στη τραγική εικόνα που βιώνουν τα δημόσια σχολεία.
Είναι φανερό ότι μόνο με την κλιμάκωση της πάλης του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος θα μπορέσουμε να σπάσουμε τα ασφυκτικά όρια του 3ου βάρβαρου Μνημόνιου που στραγγαλίζουν σήμερα τη δημόσια εκπαίδευση. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβουμε πρωτοβουλίας το αμέσως επόμενο διάστημα για να συντονίσουμε τον κοινό αγώνα γονέων και εκπαιδευτικών και να υπερασπίσουμε το δικαίωμα όλων των μαθητών σε αξιοπρεπή δημόσια εκπαίδευση και το δικαίωμα στη δουλειά των χιλιάδων άνεργων εκπαιδευτικών.


Σημείωση : το απόγευμα της Πέμπτης 1/10 το Υπ. Παιδείας ανακοίνωσε διορισμούς αναπληρωτών που επιβεβαιώνουν τους φόβους μας για συνειδητή εγκατάλειψη των σχολείων στην τύχη τους και πλήρη εμπαιγμό της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς οι περιβόητες προσλήψεις που δεν αφήναμε τον ΓΓ κο Χασάπη να κάνει ήταν μόλις 1574 εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που είναι ελάχιστες ανά περιοχή και ειδικότητα, ενώ καμία πρόσληψη για  δασκάλους και νηπιαγωγούς ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ.  Τα σχολεία θα συνεχίσουν να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και το χειρότερο είναι άγνωστο το πότε και τι έκτασης θα είναι η επόμενη φάση προσλήψεων που αναμένεται. Από την άλλη χιλιάδες αναπληρωτές , ακόμα και όσοι δούλευαν για πολλά χρόνια μέχρι πέρσι, βλέπουν πιο κοντά την προοπτική του να μείνουν άνεργοι φέτος!

Όχι στην εκπαίδευση σε δόσεις για τους μαθητές - Όχι ζωή σε δόσεις για τους αναπληρωτές
Αποφασιστικός κοινός αγώνας εκπαιδευτικών και γονέων για να υπερασπίσουμε τη δημόσια εκπαίδευση και την εργασία μας

                


        Σύλλογοι Π.Ε.   3/10/2015              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.