Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΜΕΡΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Πληροφορηθήκαμε τα σχέδια του Δημάρχου Ελευσίνας να προχωρήσει στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία του Δήμου, με στόχο να καταγράφουν την κίνηση στο προαύλιο μετά το πέρας των μαθημάτων. Η απόφαση αυτή, ήδη πήρε έγκριση από τη Σχολική Επιτροπή  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, με το Δήμαρχο να αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για την προώθηση αυτών των αυταρχικών ενεργειών.

Ο Δήμαρχος για να δικαιολογήσει την απόφασή του, δήλωσε στο Δ.Σ της Α΄ ΕΛΜΕ ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στη προστασία των Σχολικών κτιρίων από βανδαλισμούς και κλοπές.
Σας κάνουμε γνωστό ότι το Δ.Σ του Συλλόγου μας είναι κάθετα αντίθετο στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία και θα αντιδράσει άμεσα σε περίπτωση που
από οποιοδήποτε φορέα υλοποιηθούν τέτοιοι σχεδιασμοί .

Η λειτουργία κάμερας σε οποιονδήποτε χώρο του σχολείου είναι μέτρο αυταρχικό και περιορίζει την ελευθερία έκφρασης του συνόλου των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε λόγο και κίνηση, που αποτελεί την ουσία της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής ελευθερίας. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα στη συνέχεια οι κάμερες να τοποθετηθούν με διάφορα προσχήματα, ακόμη και μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.

Δεν πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας να συνηθίσουν στην ιδέα της παρακολούθησης και του ελέγχου της φυσικής παρουσίας και δράσης τους σα να είναι ύποπτοι.
Tο μέγεθος της αντιδημοκρατικής πρόκλησης είναι προφανές. Το «παιδαγωγικό» μοντέλο που εισηγείται ένα μέλλον σπαρμένο με ρουφιανοκάμερες και τη «διδασκαλία» της συμβίωσης των νέων ανθρώπων με το ηλεκτρονικό φακέλωμα δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για βαθύτατα πολιτικό ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με το πώς οι πολιτικοί φορείς αντιλαμβάνονται τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια: Ως χώρους γνώσης, μάθησης και διαμόρφωσης ελεύθερων ανθρώπων ή ως χώρους κατασκευής συνειδήσεων υποταγμένων στον «χαφιέ» και στα κοινωνικά συστήματα που έχουν ανάγκη τους χαφιέδες;

Ο λαός δεν έχει ανάγκη από αστυνόμευση, στενή παρακολούθηση και κατάδοση στους κρατικούς μηχανισμούς. Αυτά τα ζήσαμε και είναι γνωστές οι συνέπειές τους στο λαό μας.
                                                                                                                                                                    Το Δ.Σ του συλλόγου μας θα ήθελε να επισημάνει ότι η λογική "τοποθετούμε κάμερες για να προστατεύσουμε τα σχολεία" είναι αδιέξοδη. Οι κλέφτες και οι βάνδαλοι δεν είναι αφελείς να ποζάρουν στις κάμερες με ακάλυπτα πρόσωπα.

Αν θέλουμε να προστατεύσουμε στα αλήθεια την δημόσια περιουσία, τα σχολεία πρέπει να φυλάσσονται τις νυχτερινές ώρες με ευθύνη των Δήμων. Η ευθύνη βαραίνει  το κράτος. Η υποχρηματοδότηση των Δήμων σε καιρό μνημονίων   δημιουργεί και συνέπειες  στη φύλαξη της δημόσιας περιουσίας.

Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να θυσιάσουμε ένα υπέρτατο αγαθό όπως οι ατομικές ελευθερίες για ένα έλασσον που η ίδια η πολιτεία με τις πράξεις της το απεμπολεί. Γίνεται προσπάθεια να στραφεί το πρόβλημα στις κλοπές και στις φθορές που  προκαλούνται στις σχολικές μονάδες, τη στιγμή που η πολιτική της λιτότητας και της αέναης εξυπηρέτησης – πλήρως και χωρίς καθυστερήσεις – του χιλιοπληρωμένου χρέους, στερεί από τα σχολεία μας τους εκπ/κούς, τις καθαρίστριες, την υλικοτεχνική υποδομή,  τις απαραίτητες επισκευές και με διάφορα νομοθετήματα αυξάνει τον αριθμό των μαθητών (πολλών εξ αυτών υποσιτισμένων) στις τάξεις.

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων σύμφωνα με τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν αυτά τα σκοτεινά σχέδια. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, καμιά κάμερα δεν επιτρέπεται να τοποθετηθεί, εφόσον πρόκειται για εργασιακό χώρο, και μάλιστα στις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Από κοινού με την Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής καλούμε τους εκπαιδευτικούς μέλη μας, να δώσουν τη μάχη μέσα στους Συλλόγους Διδασκόντων, όπου και όποτε προκύψει σχετικό αίτημα. Παράλληλα καλούμε τους Συλλόγους Γονέων,  χωρίς των οποίων τη γραπτή άδεια επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση καμερών,  να μη συναινέσουν στην παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των παιδιών τους.

 ΚΑΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ ΕΞΩ Ή ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ  - ΕΕ - ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.