Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                             Ελευσίνα 26-1-2014
Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                       Αρ.Πρ. : 9
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΔΡΑ: 11ο Δημ.Σχολείο Ελευσίνας
Εθν.Αντιστάσεως & Φρ.Φουτρή
19200 Ελευσίνα                                                        ΠΡΟΣ: Μέλη Συλλόγου
Πληρ. :Ιακώβου Νένα                                              ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Δ.Σ. ΔΟΕ


Μέτρα ενάντια στην εφαρμογή της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης που προωθεί το ΥΠΑΙΘ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, το επόμενο διάστημα με βάση την εγκύκλιο στις 10/12 με τίτλο «Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014 – Διαδικασίες» θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων με στόχο να προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και να οριστούν ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών.
 Είναι σαφές ότι με βάση τις αποφάσεις των Γ.Σ και του Δ.Σ του συλλόγου μας, τις αποφάσεις του Δ.Σ της Δ.Ο.Ε, το κείμενο υπογραφών της Δ.Ο.Ε, ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΕ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στη συμμετοχή, επομένως οι εκπαιδευτικοί έχουν κάθε δικαίωμα αλλά και καθήκον απέναντι στον εαυτό τους και τους συναδέλφους τους να μη συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες εργασίας.
Η αυτοαξιολόγηση και η αξιολόγηση είναι απονομιμοποιημένες στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το αποδεικνύουν:
  • οι 641 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από τους εκπ/κούς των σχολείων του συλλόγου μας,
  • οι δεκάδες χιλιάδες που συγκεντρώνονται σε όλη την Ελλάδα,
  • οι μαζικές ακυρώσεις των σεμιναρίων για την αυτοαξιολόγηση ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ εξαιτίας των αποφασιστικών κινητοποιήσεων των συλλόγων και της μαζικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε αυτές. 


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η μάχη για την ακύρωση της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης είναι κομβική μάχη, τεράστιας σημασίας για την εκπαιδευτική κοινότητα και το μέλλον του δημόσιου σχολείου.  Τη στιγμή αυτή που κρίνεται το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία, τη στιγμή που ήδη στη δευτεροβάθμια μετράμε απολύσεις, δεν πρέπει να βρεθεί ούτε ένας συνάδελφος που θα πάρει μέρος στις «ομάδες εργασίας» της αξιολόγησης.
Με βάση τα παραπάνω:
  • Καλούμε τους συναδέλφους, όπως και η ΟΛΜΕ, στις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων σε κάθε σχολείο, να επαναβεβαιώσουν την αρνητική απόφαση που πήραν την άνοιξη του 2010 για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και ως εκ τούτου να μην προχωρήσουν στις ενέργειες που αναφέρει η τελευταία εγκύκλιος, δηλαδή στη διαδικασία αποτίμησης των 15 δεικτών ποιότητας, να μη συμμετέχει ΚΑΝΕΙΣ εκπαιδευτικός στις ομάδες εργασίας, στη διαμόρφωση σχεδίων δράσης καθώς και την υποβολή οποιασδήποτε έκθεσης αξιολόγησης του σχολείου.


Ως ενδεικτικό σχέδιο πρακτικού του συλλόγου διδασκόντων προτείνουμε το αντίστοιχο σχέδιο που αποφάσισε η ΟΛΜΕ:
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ........................ Δημοτικού Σχολείου/Νηπιαγωγείου δηλώνει ότι είναι αντίθετος με τη λεγόμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων.Η αξιολόγηση δεν έχει στόχο να γίνει ο εκπαιδευτικός και το δημόσιο σχολείο καλύτερο για να υπηρετήσει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Το σχολείο που διαμορφώνεται, μέσω και της αξιολόγησης, θα υποβαθμίσει παραπέρα τη μόρφωση που λαμβάνουν τα παιδιά, θα έχει σαν αποτέλεσμα το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών-μισθολογικών δικαιωμάτων αλλά και την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών. Δεν θέλουμε σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων, το δικαίωμα στη μόρφωση  πρέπει να είναι ενιαίο για όλα τα παιδιά.Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση την απόφαση του σωματείου μας και του κλάδου μας, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας. Κανένας συνάδελφος της σχολικής μας μονάδας δεν δήλωσε συμμετοχή στην ομάδα εργασίας για την αυτοαξιολόγηση.
Είναι αυτονόητο ότι κάθε σύλλογος διδασκόντων μπορεί να τροποποιήσει, με την επισήμανση όμως, να καταλήγει ότι δε συμμετέχουμε στις ομάδες εργασίας.
Επισημαίνουμε ότι η τελευταία απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ (20/1/2014)αναφέρει επί του θέματος :
«Σε κάθε περίπτωση, όμως, που οι σύλλογοι διδασκόντων θα συζητήσουν το ζήτημα της αυτοαξιολόγησης το αποτέλεσμα πρέπει να είναι η ξεκάθαρη απάντηση ότι οι ομάδες εργασίας δε συγκροτήθηκαν»
και καλεί τους εκπαιδευτικούς :
«Να εκφράσουν συντεταγμένα με κάθε τρόπο και κυρίως με την υπογραφή του κειμένου της Ομοσπονδίας, την αντίθεσή τους απέναντι στην προωθούμενη αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση – χειραγώγηση. Να μην προχωρήσουν στη στελέχωση των ομάδων εργασίας».


Για την καλύτερη οργάνωση των δράσεων μας:


  • Σε περίπτωση όπου κληθούν οι σχολικές μονάδες από τη διοικητική πυραμίδα να πραγματοποιήσουν συνεδριάσεις για τα ζητήματα αυτά, να ειδοποιηθεί ΑΜΕΣΩΣ το Δ.Σ του συλλόγου μας.
  • Αν επιχειρηθεί οποιασδήποτε μορφής σεμινάριο για την αυτοαξιολόγηση, υπάρχει εν ισχύ μόνιμα κηρυγμένη στάση εργασίας από τη ΔΟΕ και το σύλλογό μας ώστε να υπάρξει συγκέντρωση ακύρωσής του. Θυμίζουμε εδώ προηγούμενες αποφάσεις μας όπου καλούμε τους Δ/ντές των σχολικών μονάδων να μην συμμετέχουν στα επιμορφωτικά σεμινάρια για την αξιολόγηση και τους σχολικούς συμβούλους να μη συμπράξουν στην προετοιμασία τους.
  • Καλούμε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 10/2/14 προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσεις μας, στις 2.30, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας.
  • Το αμέσως επόμενο διάστημα- και με δεδομένο το ρόλο που επιφυλάσσει στους Διευθυντές η διαδικασία της αξιολόγησης το Δ.Σ του συλλόγου  θα καλέσει σε συνάντηση όλους τους συναδέλφους Διευθυντές και Διευθύντριες για να χαράξουμε από κοινού δρόμους αντίστασης.



    ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


      ΝΕΝΑ ΙΑΚΩΒΟΥ                         ΚΟΣΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.