Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                       Ελευσίνα   19/ 1/ 2012  
Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                              Αρ.Πρ. : 129
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                            
ΕΔΡΑ: 11ο Δημ.Σχολείο Ελευσίνας                                    ΠΡΟΣ:
Εθν.Αντιστάσεως & Φρ.Φουτρή                                    ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
19200 Ελευσίνα                                               
Πληρ. :Ιακώβου Νένα                                                                           
Blog: http://syllogikadytatt.blogspot.com                        ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:   
Mail:  syllogikadytatt@gmail.com                                   ΠΕΣΥΘ, ΔΣ ΔΟΕ



Στις 22/12/2011 δημοσιεύθηκε το υπ’ αριθμ. 124662/Γ2/1-11-2011 έγγραφο του ΥΠΔΒΜΘ με θέμα «Έγκριση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πιλοτική τους εφαρμογή του επιστημονικού πεδίου Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης». Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται ότι τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα διδάσκονται μόνο τα μαθήματα της Μουσικής και των Εικαστικών. Συνεπώς το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής καταργείται πλέον από τα σχολεία. Το μάθημα του Θεάτρου δε θα ενταχθεί στα πιλοτικά Γυμνάσια, ενώ ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2011 έχει καταργηθεί το μάθημα Στοιχεία Θεατρολογίας από το Νέο Λύκειο.
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως στην εποχή των μνημονίων, των περικοπών, των απολύσεων, του ΔΝΤ, της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και κάθε κοινωνικού αγαθού, στο «νέο» σχολείο της αγοράς που ευαγγελίζεται η υπουργός Παιδείας δεν έχουν θέση τα γνωστικά αντικείμενα  του πολιτισμού παρά μόνο μέσω της εξάρτησής τους από τα προγράμματα των ΕΣΠΑ και για όσο διαρκούν αυτά. Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής  θα είναι πλέον μια δεξιότητα - δραστηριότητα στα πιλοτικά Δημοτικά Σχολεία αποκομμένη από την υπόλοιπη μαθησιακή διαδικασία με σκοπό πιθανά να γίνεται από δασκάλους.
Τα Προγράμματα Σπουδών του «Νέου Σχολείου» και η ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων στοχεύουν στην καλλιέργεια στοιχειωδών δεξιοτήτων   κατακερματίζοντας τη γνώση και ακυρώνοντας κάθε συμβολή των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων. Αναγκαίο υπόβαθρο για την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής παιδείας είναι η οικοδόμηση γερών θεμελίων γενικής παιδείας από τη σχολική ηλικία. Γι’ αυτό η καλλιτεχνική παιδεία πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της γενικής μόρφωσης  στα πλαίσια της ενιαίας δημόσιας και δωρεάν δωδεκάχρονης βασικής εκπαίδευσης.

Βάσει των παραπάνω  οι εκπαιδευτικοί  παλεύουμε και διεκδικούμε:

1.                  Καμία απόλυση- καμία εφεδρεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

2.                  Κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων, πραγματικών και λειτουργικών, με νέες οργανικές θέσεις και με μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας (ωρομίσθιοι, αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, αναπληρωτές, αναπληρωτές ΕΣΠΑ) και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

3.                  Συστηματική καλλιέργεια των καλλιτεχνικών μαθημάτων (Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή) και γενίκευσή τους σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια του μαθήματος της Αισθητικής Αγωγής.

4.                  Δημιουργία οργανικών θέσεων για τα μαθήματα της Αισθητικής Αγωγής (Θεατρικής Αγωγής, Εικαστικών, Μουσικής) σε όλα τα σχολεία και μονιμοποίηση των συναδέλφων θεατρολόγων, δραματικής τέχνης, εικαστικών και μουσικών που ήδη εργάζονται σε αυτά.

5.                  Όχι στο «νέο σχολείο» της αγοράς. Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο. Δίχρονη δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή.


Όλοι και όλες  στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι)
την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 π.μ..

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΕΝΑ ΙΑΚΩΒΟΥ     ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.