Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ


      Την Τρίτη, 24/1/12, πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ  Ασπροπύργου η σύσκεψη που οργανώθηκε από την Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και το Σύλλογο Εκπ/κών Π.Ε Δυτικής Αττικής. Συμμετείχαν εκτός απ’ τους εκπροσώπους των οργανωτών, γονείς, μέλη Δ.Σ Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, εκπαιδευτικοί, διευθυντές-ριες σχολείων, μαθητές. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα χρόνια και επιδεινούμενα κτιριακά προβλήματα του Δήμου Ασπροπύργου, την τραγική υποχρηματοδότηση  των σχολείων από πλευράς υπουργείου και τη μη απόδοση των λειτουργικών δαπανών απ’ τη δημοτική αρχή στα σχολεία.
     Αρχικά έγινε ενημέρωση σχετικά με τις απαντήσεις που έδωσε η δημοτική αρχή  στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα, 23/1/12, με εκπροσώπους των Δ.Σ των εκπ/κών. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και συζήτηση. Επισημάνθηκαν:
  •   Η βάρβαρη επίθεση που δέχεται η Παιδεία και κάθε κοινωνικό αγαθό στην εποχή των μνημονίων, των περικοπών, των απολύσεων, της τρόικας, κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ. Η επίθεση αυτή οδηγεί σε διάλυση τη Δημόσια εκπαίδευση, εκχωρεί μια σειρά αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα (διάλυση ΟΣΚ, ΣΔΙΤ για την ανέγερση σχολείων κλπ), προετοιμάζει μέσω της απαξίωσης της, την επέλαση του «νέου σχολείου» της αγοράς. Η υλοποίηση των παραπάνω περνά και μέσα από το νέο καθεστώς των Καλλικρατικών Δήμων και τη λεγόμενη αποκέντρωση των σχολείων.
  • Το κτιριακό πρόβλημα  συγκεκριμένων σχολικών μονάδων (Συγκροτήματος ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ-ΣΕΚ, 4ου Γυμνασίου, 2ου Λυκείου, 7ου, 9ου Δημοτικών) χρονίζει λόγω των ατέρμονων διαδικασιών απαλλοτρίωσης των χώρων και της ένταξης περιοχών στο σχέδιο πόλης. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της χρηματοδότησης για την τελική απαλλοτρίωση των χώρων που προορίζονται για την ανέγερση των νέων σχολικών μονάδων, αλλά και η χρηματοδότηση της ανέγερσης των νέων σχολικών μονάδων. Το καθοριστικό πρόβλημα της χρηματοδότησης αφορά κύρια στην πολιτεία.
  •  Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα είναι η ύπαρξη  σχολικών κτιρίων που ενοικιάζονται (ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, 8ο Δημοτικό), πολλά σχολικά συγκροτήματα με λυόμενες αίθουσες και μάλιστα ελαφριάς προκατασκευής που τα οικόπεδα τους ενοικιάζονται. Σχολικά συγκροτήματα που δεν παρέχουν ασφάλεια  στους μαθητές και τους εκπ/κούς, που κάποια δεν έχουν εδώ και χρόνια νόμιμη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (8ο, 12ο Δημοτικά, 9ο Νηπ/γείο)  και που εξαιτίας της κατασκευής τους οι μαθητές- τριες βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών (4ο, 7ο,8ο,9ο,12ο Δημοτικά)
  • Η μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης που προορίζεται για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων που φτάνει στο 60%
  • Η μη απόδοση, απ’ το Δήμο, στις σχολικές επιτροπές των χρημάτων που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες στα σχολεία για τα οικονομικά έτη 2009, 2010 και των δύο πρώτων δόσεων του 2011. Στο διάστημα αυτό τα σχολεία απευθύνονταν στη δημοτική αρχή για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτει ένας αδιαφανής και μη καθορισμένος  τρόπος απόδοσης των όποιων χρημάτων έχουν δοθεί απ’ το Υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
  • Η  έλλειψη άμεσης ενεργοποίησης της δημοτικής αρχής μπροστά στα τόσα οξυμένα προβλήματα

Στο τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκαν τα εξής:
  • να βγει δελτίο τύπου από το Σύλλογο Π.Ε και την ΕΛΜΕ για τις αποφάσεις της σύσκεψης. Να δημοσιοποιηθεί σε γονείς, εκπ/κούς, τοπική κοινωνία, Μ.Μ.Ε. 
  • να κηρυχτεί 2ωρη στάση εργασίας για τις 8/2/12 και να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο με μεγάλη συγκέντρωση όπου θα κληθούν εκτός απ’ την τοπική κοινωνία,  τα Δ.Σ της Δ.Ο.Ε και Ο.Λ.Μ.Ε, εκπρόσωποι κομμάτων, Μ.Μ.Ε.
  • να ζητήσουν οι Σύλλογοι να γίνει δημοτικό συμβούλιο με θέμα "Τα προβλήματα της Παιδείας στο Δήμο Ασπροπύργου και άμεσοι τρόποι επίλυσής τους όπου θα μπουν αιτήματα και θα δοθούν απαντήσεις και δεσμεύσεις από πλευράς Δήμου.
  • να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα  στα προβλήματα της Παιδείας του Δήμου Ασπροπύργου που παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια.
  • Να προχωρήσουμε σε εκτίμηση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα από νέα σύσκεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.