Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΠΕΜ/ΔΟΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                             Ελευσίνα  7/ 4/ 2011           
Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                    Αρ.Πρωτ. :  46
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                                            
8ο Δημ.Σχολείο Ελευσίνας                                                  ΠΡΟΣ:
Βασ. Λάσκου & Παναγιωτίδου                                           ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
19200 Ελευσίνα                                                                  
Πληρ.:Ιακώβου Νένα                                                                                                                   
Blog: http://syllogikadytatt.blogspot.com
Mailsyllogikadytatt@gmail.com


Το Δ.Σ. της ΔΟΕ  με απόφαση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας  αποφάσισε να πιστοποιηθεί και να γίνει φορέας υλοποίησης προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Στα πλαίσια αυτά το ΙΠΕΜ της ΔΟΕ ανέθεσε έρευνα με θέμα τις εμπειρίες των εκπαιδευτικών από τα «Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος» σε ερευνητική ομάδα « αντικειμενικών και ουδέτερων συνεργατών» . Η ερευνητική ομάδα διαμόρφωσε ένα ερωτηματολόγιο (με κόστος 21.000 ευρώ περίπου)  το οποίο με το είδος και το περιεχόμενο των ερωτήσεων που περιλαμβάνει:
Επιχειρεί να διαμορφώσει μια ουδέτερη ή θετική άποψη για τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Στο ερωτηματολόγιο υπάρχει χώρος μόνο για το «βαθμό συμφωνίας» με τη λογική του ΙΠΕΜ, του Υπουργείου και των εντολοδόχων του. Θεωρείται δεδομένη η συναίνεση στην κυβερνητική στοχοθεσία και δε δίνει έστω τη δυνατότητα στους συναδέλφους να την κρίνουν.

Αποδέχεται τον πυρήνα της αντιδραστικής πολιτικής του «νέου σχολείου» . Είναι μέρος της προπαγανδιστικής προσπάθειας που επιχειρεί το Υπουργείο για να «πείσει» γονείς και εκπαιδευτικούς ότι δεν έχουν να φοβούνται από αυτό το … δήθεν «νέο σχολείο».
Αποδέχεται τη στρατηγική των ΟΟΣΑ-ΕΕ για την παιδεία (διαφοροποίηση περιεχομένου, κατηγοριοποίηση, αποκέντρωση) στηρίζοντας έτσι τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση.  Το ερωτηματολόγιο του ΙΠΕΜ της ΔΟΕ υιοθετεί τις κατευθύνσεις τις αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου για τις οποίες μάλιστα υπήρχε και αρνητική τοποθέτηση από τον κλάδο!!! Δικαιώνεται έτσι για άλλη μια φορά η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου που πρόσφατα είχε δηλώσει : «Ευχαριστώ την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, έχω δανειστεί πολλές από τις θέσεις τους».
Το ερωτηματολόγιο του ΙΠΕΜ ΔΟΕ  δείχνει απίστευτη, αδικαιολόγητη και εκνευριστική άγνοια και αδιαφορία για τα πιο βασικά πράγματα της καθημερινότητας του σχολείου. Άγνοια που δεν μπορεί να συγχωρεθεί. Το ινστιτούτο συνδικαλιστικού φορέα κάνει την έρευνα, όχι ακαδημαϊκοί δεινόσαυροι.  Εκπροσωπεί τους συναδέλφους και θα πρέπει να ξέρει τα βασικά. Να ξέρει  για παράδειγμα ότι δεν εργάζονται όλοι οι συνάδελφοι ειδικοτήτων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να ξέρει επίσης ότι υπάρχουν και εκπαιδευτικοί ΠΕ70 με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να ξέρει ότι ο βαθμός διείσδυσης αυτών των εργασιακών σχέσεων θα έπρεπε να είναι θέμα της έρευνας. Να ξέρει ότι οι συνάδελφοι δεν χωρίζονται ανάμεσα σε εκείνους «του πρωινού προγράμματος» από τη μία μεριά, «και της ολοήμερης και απογευματινής ζώνης» από την άλλη, όπως λέγεται στην ερώτηση 16 και άρα δεν έχει νόημα να αναζητώνται οι μεταξύ τους σχέσεις και οι δυνατότητες συνεργασίας (ερώτηση 17).  Να ξέρει ακόμη ότι ένας συνάδελφος μπορεί να διδάσκει και σε 12 τμήματα, άρα η σχετική ερώτηση(ερώτηση 2) χρειάζεται χώρο για διψήφια απάντηση(οι ειδικότητες θεατρικής αγωγής, εικαστικών, πληροφορικής διδάσκουν συχνά σε περισσότερα και από 12 τμήματα).  Να ξέρει αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουμε: ότι τα σχολεία δεν στελεχώθηκαν με τους απαραίτητους συναδέλφους από την αρχή, και κάποια από αυτά ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη Άρα οι ρυθμοί στελέχωσης τους θα έπρεπε να διερευνηθούν. Να ξέρει ακόμη ότι θα είχε αξία να γνωρίζαμε σε ποια τάξη διδάσκει ο συνάδελφος που απαντά το ερωτηματολόγιο, αφού μεγάλες αλλαγές έχουμε στις μικρές και όχι στις μεγάλες τάξεις (στις μικρές το εβδομαδιαίο ωράριο των μαθητών αυξάνεται κατά 40%, ενώ στις μεγάλες κατά 9%).

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΔΟΕ προχωρούν κι ένα βήμα παρακάτω: θέλουν να συνδιαμορφώσουν με το Υπουργείο Παιδείας και τους όρους αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου που είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαφοροποίηση και η κατηγοριοποίηση των σχολείων. Καλούν δηλαδή τους συναδέλφους μέσα από το ερωτηματολόγιο να θέσουν το περιεχόμενο και τη μέθοδο της αξιολόγησής τους. Γι’ αυτό και το ΙΠΕΜ/ΔΟΕ ετοιμάζεται να επιμορφώσει 3.126 εκπαιδευτικούς και 90 διοικητικά στελέχη για να δεχτούν το «νέο» σχολείο της αγοράς και, αν είναι δυνατόν, να συμμετέχουν ενεργά σ' αυτό.
Το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ είναι φορέας απορρόφησης κονδυλίων της Ε.Ε., με σκοπό να ντύσει "επιστημονικά" την υποταγή της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΔΟΕ στην πολιτική του κεφαλαίου και να αλώσει τις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών, ώστε να δεχτούν την πολιτική αυτή. Η Ε.Ε. δε θα έδινε ποτέ χρήματα, αν δεν ήταν βέβαιη ότι το προϊόν της «έρευνας» θα την εξυπηρετούσε!
Θυμίζουμε ότι το ΙΠΕΜ/ΔΟΕ έβγαλε λάδι τα Νέα βιβλία της διαθεματικότητας, της αποσπασματικότητας (επί ΝΔ), τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία τους κι ενώ η πλειοψηφία των δασκάλων και των γονιών τα είχε απορρίψει. Η έρευνα του ΙΠΕΜ ΔΟΕ για τα 800 αναπαράγει όλα τα ελαττώματα που είχε η έρευνα για τα βιβλία: επιστημονισμός, ανικανότητα, αδιαφάνεια.  Η ύπαρξη επιστημονικής ομάδας από το πανεπιστήμιο είχε θεωρηθεί στην προηγούμενη έρευνα εχέγγυο για την παρουσίαση μιας έγκυρης έρευνας. Σήμερα, 18 μήνες μετά την παρουσίαση της ακόμη περιμένουμε να δούμε στοιχεία για το δείγμα της, παρόλο που η αντιπροσωπευτικότητα του αμφισβητήθηκε έντονα κατά το συνέδριο του Καρπενησίου, γεγονός που δύο φορές ανάγκασε τον πρόεδρο του ΙΠΕΜ να υποσχεθεί την παρουσίαση των σχετικών στοιχείων (την πρώτη φορά στο Καρπενήσι και τη δεύτερη σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΙΠΕΜ ΔΟΕ.)
Είναι φανερός ο ρόλος που καλείται να παίξει η έρευνα για τα 800 ολοήμερα. Θα δικαιώσει την εφαρμογή τους και θα προτείνει τρόπους για να φτιασιδωθεί το αντιδραστικό τοπίο στην εκπαίδευση και τα 800 ολοήμερα.
Δεν δίνουμε άλλοθι. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη!
Το «νέο σχολείο», τα 800 ολοήμερα, όσες έρευνες και να γίνουν, θα παραμείνουν αντιδραστικά. Γιατί είναι το σχολείο της διαφοροποίησης, των δεξιοτήτων, της ημιμάθειας και της αγοράς.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ- ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΠΕΜ/ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!!

             Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


           ΝΕΝΑ ΙΑΚΩΒΟΥ                                       ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.