Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Κώστας Βάρναλης»
ΕΔΡΑ: 10ο Δημ.Σχολείο Ελευσίνας
Ρήγα Φεραίου & Φουτρή
Ελευσίνα: 23/05/18

Αρ. Πρωτ.: 36.
Πληρ. :Κωνσταντόπουλος Περικλής
Τηλ: 6909-099055
ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
ΔΣ ΔΟΕ


Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ 2ΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
Τη Μ. Δευτέρα, 2/4/18, συνεδρίασε η τριμερής επιτροπή στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας, παρουσία του εκπροσώπου της δημάρχου, κ.Πλουμπή Κων/νο, Ειδικό Σύμβουλο, του διευθυντή εκπ/σης Π.Ε Δυτικής Αττικής και του προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου μας, με θέμα την άμεση εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής κι εκπαίδευσης στα δημόσια νηπιαγωγεία του Δήμου. Ο εκπρόσωπος της δημάρχου ζήτησε αναβολή για να ελέγξει τις δυνατότητες και να έρθει σε συνεννόηση με τη δήμαρχο. Δόθηκε αναβολή για την Μ.Τετάρτη, 4/4. Στη συνεδρίαση έγινε σαφές ότι και τα τρία μέρη επιθυμούσαν την άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης των προνηπίων στα δημόσια Νηπιαγωγεία του Δήμου Μάνδρας. Η τελική εισήγηση της επιτροπής, η οποία καταγράφηκε και υπογράφηκε, ήταν ομόφωνα θετική.
Σήμερα μετά από σχεδόν 2 μήνες και αφού έχει προηγηθεί το ΦΕΚ του υπουργείου παιδείας που ορίζει την άμεση εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στον δήμο, η κ. Δήμαρχος, με προκλητικό τρόπο, κινούμενη από πελατειακές λογικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες δηλώνει ότι θεωρεί αδύνατη την εφαρμογή του Νόμου. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές στα δημόσια νηπιαγωγεία της πόλης, που υπήρχαν πριν ένα μήνα, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της εφαρμογής της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Νίπτει τας χείρας της επικαλούμενη ότι η ανέγερση του κατεστραμμένου από τις φονικές πλημύρες νηπιαγωγείου καθυστερεί με ευθύνη της αποκεντρωμένης περιφερειακής διοίκησης την στιγμή που η ανάδοχος εταιρεία δηλώνει ότι μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να παραδώσει έτοιμο το νηπιαγωγείο. Παράλληλα με ευθύνη της Δημάρχου δεν προχωράει η λειτουργία του 5ου Νηπιαγωγείου στο οποίο έχουν μεν αποκατασταθεί οι ζημιές και απομένει η τακτοποίηση του αύλειου χώρου αλλά τώρα, ύστερα από πολλά χρόνια λειτουργίας, ανακάλυψε πως λειτουργούσε χωρίς άδεια και γι’ αυτό δεν προχωράει στην αποκατάσταση του συγκεκριμένου χώρου. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής επιλογής η δήμαρχος συντάσσεται στην ουσία με την ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης καθώς αναγκάζει τους γονείς να στραφούν είτε προς τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία είτε προς τους παιδικούς σταθμούς καταβάλλοντας τα ανάλογα τροφεία.
Με τη στάση της αυτή επιβεβαίωσε την αρχική διαφωνία μας με την επιλογή της κυβέρνησης να παραπέμψει την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε επιτροπές με τη συμμετοχή μάλιστα των Δημάρχων για να γνωμοδοτούν για τη «δυνατότητα» εφαρμογής ενώ αυτό αφορά κεντρική κυβερνητική πολιτική απόφαση και ευθύνη.
Από την πλευρά μας καταγγέλλουμε τη στάση της Δημάρχου Μάνδρας – Ειδυλλίας και την καλούμε, να συνειδητοποιήσει, ως εκπαιδευτικός κι η ίδια, τις δυσμενείς για τη δημόσια εκπαίδευση, επιπτώσεις των μεθοδεύσεών της, να αναλάβει τι ευθύνες της και να φροντίσει, άμεσα, για την άρση των προσχηματικών εμποδίων που επικαλείται. Παράλληλα καλούμε τη ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ και την Ένωση Γονέων να σταθούν στο πλευρό μας στη μάχη για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης κάθε προνηπίου στο δημόσιο νηπιαγωγείο χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
Το αίτημα για άμεση θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα χωρίς διαφοροποιήσεις είναι αίτημα πολλών χρόνων –πολύ πριν από το 2006- όταν με την μεγάλη απεργία των 6 εβδομάδων πετύχαμε την θεσμοθέτηση της μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Το αίτημα αυτό είναι κυρίαρχο γιατί αποτελεί αναγκαιότητα για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, για τους παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς λόγους που η επιστήμη και η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν αναδείξει.
Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα όφειλαν να υιοθετήσουν την άμεση και καθολική θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, εξασφαλίζοντας όλα τα μέσα με γενναία κρατική χρηματοδότηση για κτίρια και διορισμούς ώστε όχι μόνο να καλυφθεί οριακά η υποδοχή όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο αλλά και να αναβαθμιστεί η παρεχόμενη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση με μείωση του αριθμού των παιδιών στην τάξη σε 1 προς 15, δημιουργία νέων νηπιαγωγείων με νέα σύγχρονα κτίρια, μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών, πλήρη εξοπλισμό των δημόσιων νηπιαγωγείων και διορισμό αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού (τραπεζοκόμοι, ψυχολόγοι κλπ).
Ο Σύλλογός μας τόσο στα πλαίσια της συμμετοχής του στην τριμερή επιτροπή όσο και με τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του υποστηρίζει και θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να προχωρήσει η άμεση υποχρεωτική 2χρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στην περιοχή μας.
Η πολιτεία, η κυβέρνηση, το κράτος οφείλει εδώ και τώρα, από τον Σεπτέμβρη, να εξασφαλίσει το δικαίωμα όλων των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στη δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική πρόσβαση στη 2χρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και αυτό γίνεται μόνο μέσα στο δημόσιο νηπιαγωγείο.
Αυτό θα διευκολύνει τους παιδικούς σταθμούς των Δήμων να υποδεχτούν όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών που το επιθυμούν, επεκτείνοντας όλους τους σταθμούς και σε βρεφικούς, με ανάλογη υποδομή και προσλήψεις που θα προκύψουν ως ανάγκη, στο βαθμό που θα επιδιώξουν να καλύψουν την κοινωνική ανάγκη για  όλα τα παιδιά ηλικίας 0-4 χρονών, χωρίς τροφεία, δίδακτρα, με κατάργηση των voucher  και με κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας από κρατική χρηματοδότηση.
Δεν υπάρχουν για μας άλυτα προβλήματα για την άμεση εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε καμία περιοχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ                                          ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΩΓΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.