Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ


Συμπολίτες της Ελευσίνας, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, γονείς,


Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν, εντελώς αυθαίρετα, να συγχωνεύσουν τέσσερα Δημοτικά Σχολεία Δήμου Ελευσίνας, το 5ο και το 11ο Ελευσίνας, το 1ο και 3ο Μαγούλας. Ακολουθώντας μια πολιτική λιτότητας και περικοπών όλων των κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων, συγχώνευσαν δομές υγείας και νοσοκομεία, συγχώνευσαν οργανισμούς και θέσεις εργαζομένων, τώρα συνεχίζουν την ίδια καταστροφική πολιτική συγχωνεύοντας σχολεία και τα όνειρα των μαθητών μας, τις ζωές των παιδιών μας.

Μέσα σε 10 χρόνια έχουν καταργηθεί 1.532 σχολεία. Αντί να χτίσουν νέα κτίρια με σύγχρονες υποδομές και δυνατότητες, επέλεξαν το δρόμο της καταστροφής.
Θα αναρωτηθείτε : «δεν έχουν μειωθεί οι μαθητές»; Σας λέμε ότι εδώ και 15 χρόνια ο αριθμός των μαθητών είναι αξιοσημείωτα σταθερός και ανέρχεται σε περίπου 100.000 μαθητές ανά έτος, στη χώρα. Άρα οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν «εξορθολογισμό», όπως λένε τα τηλεοπτικά μέσα προπαγάνδας. Οι συγχωνεύσεις είναι στοχευμένη πολιτική κατεύθυνση.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε περιοχές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες, με μεγάλα ποσοστά αλλοδαπών μαθητών, με ιδιαίτερα προβλήματα μάθησης και αυξημένα κοινωνικά προβλήματα. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η υποβάθμιση όλων των υποστηρικτικών δομών της εκπαίδευσης (Τμήματα Ένταξης, παράλληλες στηρίξεις, ολοήμερο πρόγραμμα, παράλληλες διδασκαλίες)
Τα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι μαθητές που στριμώχνονται σε υπεράριθμα τμήματα, γεγονός που οξύνει τις μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες. Η υποβάθμιση των σχολείων οδηγεί στην μείωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας.
Τα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι εκπαιδευτικοί αφού δημιουργούνται « πλασματικές» υπεραριθμίες, εξαιτίας της μείωσης των οργανικών θέσεων, που οδηγούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, διαθεσιμότητες και τελικά απολύσεις, υποβαθμίζοντας ακόμη πιο πολύ την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Τα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι γονείς που θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τα λειτουργικά και μορφωτικά έξοδα, για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα, όπως πληρώνουν για την υγεία και τα φάρμακα. Άλλωστε μέσα σε 4 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 50% οι δαπάνες για τα σχολεία, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 27% οι οικογενειακές δαπάνες για φροντιστήρια και άλλες ιδιωτικές παροχές παιδείας…
Η λογική των συγχωνεύσεων δεν έχει να κάνει με παιδαγωγικούς λόγους, ούτε βέβαια με την καλυτέρευση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά με την δημιουργία του “νέου” σχολείου της αγοράς - υπηρέτη μιας “κοινωνίας” φτώχειας και εξαθλίωσης, η οποία οικοδομείται με πολύ έντονους ρυθμούς από τις μνημονιακές πολιτικές. Μοναδικός τους στόχος το ευέλικτο, φθηνό σχολείο της αγοράς, η μείωση των δαπανών για την κοινωνία, η ιδιωτικοποίηση και η υποταγή συνολικά της εκπαίδευσης στη λογική του κέρδους, της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και η παραγωγή ενός αναλώσιμου, μετακινούμενου και ελεγχόμενου εργατικού δυναμικού.
Με βάση τον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται 1676 συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Επομένως οι συγχωνεύσεις που γίνονται, αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδίου, μέρος της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που προωθείται από κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ με στόχο την αποδόμηση του δημόσιου δωρεάν σχολείου και την προώθηση του «νέου σχολείου» της αγοράς, της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση προωθούν το μοντέλο του πολυθέσιου σχολείου, από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο, με διευθυντή μάνατζερ, με κατακερματισμό της γνώσης, με πολλές και διαφορετικές ταχύτητες και τύπους προγραμμάτων σπουδών. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι και η ένταση των ταξικών φραγμών, με την τράπεζα θεμάτων και το νέο σκληρό εξεταστικό πλέγμα στην Α΄ Λυκείου.

Αυτές οι ανατροπές της έννοιας του μορφωτικού και κοινωνικού δικαιώματος, επαναφέρουν τις κοινωνίες και τους ανθρώπους όλο και πιο κοντά στη μεσαιωνική λογική της ισχύος της ατομικότητας.


ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ  

Κανένα σχολείο, κανένα τμήμα, κανείς μαθητής, κανείς εκπαιδευτικός λιγότερος!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.