Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ανακοίνωση για τα ερωτηματολόγια των σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                      Ελευσίνα 12/3/2013
Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                             Αρ.Πρ. : 272
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΔΡΑ: 11ο Δημ.Σχολείο Ελευσίνας
Εθν.Αντιστάσεως & Φρ.Φουτρή                                 ΠΡΟΣ:
19200 Ελευσίνα                                                        ΜΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΔΣ ΔΟΕ
Πληρ. :Ιακώβου Νένα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι μέσα σε 2 μέρες, μέχρι την Τετάρτη 13 Μαρτίου, πρέπει να συμπληρωθεί το ερωτηματολόγιο που στάλθηκε στα σχολεία Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος στα πλαίσια έρευνας πεδίου για το Νέο Σχολείο. Το ερωτηματολόγιο αυτό εντάσσεται στα τυπικά πλαίσια αξιολόγησης που απαιτούν όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα, καθώς η δημιουργία των σχολείων Ε.Α.Ε.Π. έχει στηριχθεί στο ΕΣΠΑ. Η αξιολόγηση έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία με την επωνυμία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε.
  • Άρα, ο πρώτος και βασικός λόγος που ζητείται η συμπλήρωση αυτών των ερωτηματολογίων είναι για να πάρει τα χρήματα η ιδιωτική εταιρεία κι όχι για την ουσιαστική αποτίμηση του συγκεκριμένου τύπου σχολείου και της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Δεν εμβαθύνουν, δεν αναλύουν και δεν έχουν πολλές απαιτήσεις, γιατί ο στόχος τους δεν είναι η ουσιαστική βελτίωση των σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Μας εμπαίζουν! Θέλουν να νομιμοποιήσουν με τη σφραγίδα εκπαιδευτικών και γονιών τα ΕΑΕΠ και κυρίως τον τρόπο που αυτά λειτούργησαν. Δεν επιδιώκουν να καταγραφούν τα προβλήματα που όλος ο κόσμος γνωρίζει (ελλείψεις σε ειδικότητες, χάος με τα προγράμματα κ.λπ.). Εδώ είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί είχαμε εκφράσει από την αρχή τις σοβαρές μας αντιρρήσεις για το περιεχόμενο, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος.
  • Οι οδηγίες ορίζουν ότι η συμπλήρωση θα γίνει από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, έναν εκπρόσωπο του συλλόγου διδασκόντων(!) και έναν εκπρόσωπο από το σύλλογο γονέων(!). Με ποια διαδικασία θα επιλεχθούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς που θα συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια και ποιος ελέγχει ότι είναι εκπρόσωποι;
  • Στις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου μας έχουμε αποφασίσει να μην υπάρξει καμία συμμετοχή των εκπαιδευτικών μελών του συλλόγου σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης (ερωτηματολόγια - σεμινάρια κλπ.)
Η λογική που κρύβεται πίσω από τα ερωτηματολόγια υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας, εκπαιδευτικών και γονιών. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε υπεύθυνους προγραμμάτων και ιδιωτικές εταιρείες να «κρίνουν» και να «αξιολογούν» το εκπαιδευτικό μας έργο.
Καλούμε τους συναδέλφους διευθυντές και εκπαιδευτικούς να μη συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια (εξάλλου δεν προκύπτει από πουθενά η υποχρεωτική συμπλήρωσή του).
Με βάση τα παραπάνω:
  • Καλούμε διευθυντές, συλλόγους διδασκόντων και συλλόγους γονέων, να αρνηθούν να εμπαίζονται κατ’ επανάληψη και να υπογράφουν προειλημμένες αποφάσεις, σε βάρος μάλιστα, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Τους καλούμε να μη συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.
  • Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει άμεσα αντίστοιχες αποφάσεις

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ





ΝΕΝΑ ΙΑΚΩΒΟΥ                   ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.