Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ 8/2/2012 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ


Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ 8/2/2012 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Πραγματοποιήθηκε, στις 8 Φεβρουαρίου 2012, μαζική συγκέντρωση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, στην πλατεία του Ασπροπύργου. Πάνω από 200 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Α ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, με την παρουσία τους στις 12.30 μμ έξω από το Δημαρχείο. Η κινητοποίηση αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς δράσεων, που αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στις 24 Ιανουαρίου (στο κτήριο του ΕΠΑΛ), με στόχο την διεκδίκηση άμεσων λύσεων για τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα των σχολείων καθώς και την αύξηση των δαπανών αλλά και την άμεση απόδοση των ήδη εγκεκριμένων χρημάτων για τις λειτουργικές δαπάνες τους. Στην κινητοποίηση είχαν καλεστεί και εκπρόσωποι όλων των φορέων, των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και παραβρέθηκαν οι Ακρίτας Καλούσης (Δ.Ο.Ε), Γιάννης Γκιόκας (βουλευτής ΚΚΕ), Νίκος Καλόγηρος (ΑΔΕΔΥ), Βασιλείου (εκπρόσωπος του Συνασπισμού), Βασίλης Πριμηκύρης (Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ).
Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν εκπρόσωποι των παρευρισκόμενων φορέων που τόνισαν ότι τα ζητήματα της εκπαίδευσης, όπως και της υγείας και κάθε δημόσιου αγαθού δέχονται βάρβαρη επίθεση από την πολιτική της τρόικας – κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Η επίθεση αυτή οδηγεί σε διάλυση τη Δημόσια εκπαίδευση, εκχωρεί μια σειρά αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα (διάλυση ΟΣΚ, ΟΕΔΒ, ΣΔΙΤ για την ανέγερση σχολείων κλπ), προετοιμάζει μέσω της απαξίωσης της, την επέλαση του «νέου σχολείου» της αγοράς. Η υλοποίηση των παραπάνω περνά και μέσα από το νέο καθεστώς των Καλλικρατικών Δήμων, τους πετσοκομμένους – μνημονιακούς προϋπολογισμούς ντροπής, την λεγόμενη αποκέντρωση των σχολείων – βλέπε μετακύληση του κόστους από την κυβέρνηση στις πλάτες των εργαζομένων. Μόνος φραγμός σ’ αυτά τα σχέδια μπορεί να είναι η συλλογική ενεργοποίηση και πάλη εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών εργαζόμενων. Η αγωνιστική διεκδίκηση και η επιβολή λύσεων. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει και η κάθε δημοτική αρχή πρέπει να πάρει θέση και να διαλέξει συμμάχους και αντιπάλους. Σε αυτό το πλαίσιο διατυπώθηκαν τα αιτήματα για άμεση προώθηση λύσεων στα κτηριακά προβλήματα, αύξηση των δαπανών, απόδοση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων για τα έτη 2009 (δεύτερο εξάμηνο), το 2010 και τις δύο πρώτες δόσεις του 2011 και καμιά κατάργηση – συγχώνευση σχολικής μονάδας. Οι Σύλλογοι μάλιστα ζήτησαν να γίνει δημοτικό συμβούλιο με θέμα "Τα προβλήματα της Παιδείας στο Δήμο Ασπροπύργου,   άμεσοι τρόποι διεκδίκησής και επίλυσής τους" για να υπάρξει συγκεκριμένη ενημέρωση και δεσμεύσεις από το Δήμο, στην παραπάνω κατεύθυνση, καθώς και από κοινού οργάνωση των απαραίτητων κινητοποιήσεων προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου έφυγε  περνώντας επιδεικτικά μπροστά απ’ τους πρώτους συγκεντρωμένους διαδηλωτές για «ανειλημμένες υποχρεώσεις», όπως μας ανακοινώθηκε. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν και έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου από αντιδημάρχους καθώς και από μέλη του Δημοτικού συμβουλίου. Στη συζήτηση που ακολούθησε παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Οι πρόεδροι των συλλόγων των εκπαιδευτικών τοποθέτησαν τα παραπάνω αιτήματα. Οι παρόντες της δημοτικής αντιπροσωπείας δίνοντας αντιφατικές απαντήσεις και χλευάζοντας κάποιους απ’ τους παρευρισκόμενους αρνήθηκαν τελικά συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις.
·        Όσον αφορά στο κτηριακό αποποιήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με τη δυνατότητα επιβολής άμεσων λύσεων, θεωρώντας ότι δεν είναι δική τους ευθύνη αλλά άλλων, υποδεικνύοντας προφανώς την κυβέρνηση. Ωστόσο αγνόησαν παντελώς την πρότασή μας να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο διεκδίκησης για το παραπάνω σοβαρότατο πρόβλημα. Μάλιστα για τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, που στεγάζονται σε παντελώς ακατάλληλο και ενοικιασμένο κτήριο επικαλέστηκαν ότι …. η κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας τα βάζει στο στόχαστρο της κατάργησης γιατί δημοσιοποιείται το πρόβλημα!!!!!!  Μήπως νομίζουν … αφελώς ότι η ηγεσία του  Υπουργείου Παιδείας δεν γνωρίζει τα σχολικά κτήρια …..που ενοικιάζονται; Μα στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας έχουν καταγραφεί απ’ τους διευθυντές των σχολείων όλα τα στοιχεία λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας. Πως θεωρούν ότι θα αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα κτηριακά προβλήματα των σχολείων της πόλης; …..Με δημόσιες σχέσεις;   
·        Για τα χρήματα που αποδίδονται στο δήμο για τη λειτουργία των σχολείων συμφώνησαν ότι τα χρήματα με τα οποία επιχορηγείται ο Δήμος απ’ το Υπουργείο Παιδείας δεν επαρκούν, αρνήθηκαν όμως να απαντήσουν για ποιο λόγο αυτά τα λιγοστά χρήματα δεν αποδόθηκαν με διαφανείς διαδικασίες στις θεσμοθετημένες σχολικές επιτροπές απ’ την τελευταία επιχορήγηση του 2009 και μετά.  Επικαλέστηκαν ότι έτσι κι αλλιώς ο Δήμος διέθεσε για τα σχολεία, το 2011, κονδύλι ύψους 300 χιλιάδων ευρώ.
·        Το δε αίτημά μας  για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με εκπαιδευτικά θέματα,  βρέθηκε αντιμέτωπο με τη γραφειοκρατία πρωτοκόλλησης και λοιπών δυσκολιών που παρεμποδίζουν την άμεση διενέργειά του. 

Θεωρούμε απαράδεκτα τα δελτία τύπου του Δήμου Ασπροπύργου, που εκδόθηκαν πριν και μετά την κινητοποίηση, στα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ η Δημοτική Αρχή κατηγορεί  την εκπαιδευτική κοινότητα και τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών ότι κινητοποιούνται με στόχο να …… καταργηθούν σχολικές μονάδες και να …. «περάσει» η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για το …. «νέο σχολείο». Που ήταν η δημοτική αρχή όταν πέρσι η εκπαιδευτική κοινότητα, με επικεφαλής τα σωματεία των εκπαιδευτικών, κινητοποιήθηκε ενάντια στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων; Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή της Δυτικής Αττικής καταφέραμε να αποτρέψουμε τις περισσότερες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων; Βεβαίως το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ασπροπύργου που πραγματοποιήθηκε  για το σκοπό αυτό και με συμμετοχή και παρέμβαση των σωματείων των εκπαιδευτικών, πήρε ομόφωνα απόφαση να αντιταχθεί στην προοπτική της συγχώνευσης σχολικών μονάδων στην πόλη του. Όμως δεν φτάνουν μόνο οι αποφάσεις. Καλούμε τη  δημοτική αρχή του Ασπροπύργου να αφήσει κατά μέρος αυτή την ολισθηρή τακτική της συκοφάντησης των αγώνων μας, που μόνο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολείων δεν βοηθάει και να συστρατευθεί μαζί μας, αλλά και με άλλους δημάρχους της Δυτικής Αττικής, για να διεκδικήσουμε  από κοινού τόσο την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της σχολικής στέγης, όσο και την αύξηση των χρημάτων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων.
Οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλώνουμε ότι αυτή η κινητοποίηση ήταν η αρχή. Παραβλέποντας τους χλευασμούς, την ειρωνεία και τη λασπολογία από μέρους της δημοτικής αρχής θα υπερασπιστούμε την Παιδεία, και την ασφάλεια των παιδιών μας με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας προς κάθε υπεύθυνο  και κύρια προς την  κυβέρνηση που με την πολιτική της δημιουργεί τα προβλήματα, αλλά και προς κάθε δημοτική αρχή που δεν θέλει να διεκδικήσει την επίλυσή τους.
Οι μνημονιακές πολιτικές και οι υπερασπιστές τους θα μας βρουν απέναντι, μαζί με τους μαθητές μας, τους γονείς, την κοινωνία που αγωνιά και αντιστέκεται.

ΤΑ Δ.Σ

ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.