Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΜΕΡΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                         Ελευσίνα  24/ 5/ 2011        
Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                    Αρ.Πρωτ. :  69
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                                            
8ο Δημ.Σχολείο Ελευσίνας                                                  ΠΡΟΣ:
Βασ. Λάσκου & Παναγιωτίδου                                          ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
19200 Ελευσίνα                                                                  
Πληρ.:Ιακώβου Νένα                                                           ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:                                                                                             
Blog: http://syllogikadytatt.blogspot.com                         ΔΣ ΔΟΕ                       
Mail:syllogikadytatt@gmail.com


Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας πληροφορεί  τα  μέλη του ότι τον τελευταίο καιρό διευθυντές σχολείων της περιοχής μας χωρίς καν να ενημερώσουν τη σχολική κοινότητα σχεδιάζουν τοποθέτηση καμερών στους χώρους των σχολείων με σκοπό την αποφυγή διαρρήξεων-κλοπών.
Σας κάνουμε γνωστό ότι το Δ.Σ. είναι κάθετα αντίθετο στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία και θα αντιδράσει άμεσα σε περίπτωση που από οποιοδήποτε φορέα υλοποιηθούν τέτοιοι σχεδιασμοί .
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Η τοποθέτηση καμερών στα σχολεία σημαίνει εισαγωγή του μεγάλου αδερφού σε αυτά και τη μετατροπή τους σε reality. Η τοποθέτησή τους προσβάλλει τα δικαιώματα που χαίρουν συνταγματικής προστασίας και επηρεάζει τις ατομικές ελευθερίες όπως το δικαίωμα της ιδιωτικότητας των μαθητών, των δασκάλων και το ουσιώδες δικαίωμα στη μάθηση. 
Υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας, εάν οι μαθητές μας  από μικρή ηλικία πιστέψουν ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται.
Ακόμη και εάν οι κάμερες καταγράφουν τον αύλειο χώρο του σχολείου και κατά συνέπεια το παιχνίδι των μαθητών, που είναι ένα από τα βασικότερα μέσα ανάπτυξης της  παιδικής προσωπικότητας, δεν μπορούν να αξιολογηθούν οι συνέπειες, που μπορεί να έχει μια επεξεργασία  τέτοιων δεδομένων στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
Κάμερα σε σχολείο σημαίνει ξεπεσμό και αποτυχία της παιδείας.
Εφόσον θεωρούμε ότι το παιδί δεν μπορεί να αναπτύξει ολοκληρωμένη προσωπικότητα και χρειαζόμαστε κάμερες για να το παρακολουθήσουμε, για να το προστατεύουμε από τον εαυτό του, έχουμε αποτύχει σα δάσκαλοι, γονείς  και κοινωνία.
Τέλος το Δ.Σ του συλλόγου μας θα ήθελε να επισημάνει ότι η λογική "τοποθετούμε κάμερες για να προστατεύσουμε τα σχολεία" είναι αδιέξοδη. Οι κλέφτες δεν είναι αφελείς να ποζάρουν στις κάμερες με ακάλυπτα πρόσωπα.
Αν θέλουμε να προστατεύσουμε στα αλήθεια την δημόσια περιουσία, τα σχολεία πρέπει να φυλάσσονται τις νυχτερινές ώρες με ευθύνη των Δήμων. Έχουν οι Δήμοι τη δυνατότητα να το πράξουν; Νομίζουμε πως όχι και η ευθύνη βαρύνει το κράτος. Η υποχρηματοδότηση των δήμων σε καιρό μνημονίου το καθιστά ανέφικτο με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στη φύλαξη της δημόσιας περιουσίας.
Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να θυσιάσουμε ένα υπέρτατο αγαθό όπως οι ατομικές ελευθερίες για ένα έλασσον που η ίδια η πολιτεία με τις πράξεις της το απεμπολεί.      
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΕΝΑ ΙΑΚΩΒΟΥ                            ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.