Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                         Ελευσίνα 28/2/2011
Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ                                                              Aρ. Πρωτ. : 27
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                                            
8ο Δημ.Σχολείο Ελευσίνας                                                  Προς:
Βασ. Λάσκου & Παναγιωτίδου                                          ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΟΕ,
19200 Ελευσίνα                                                                   ΤΑ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε.
Πληρ.:Ιακώβου Νένα                                                          
Blog: http://syllogikadytatt.blogspot.com
Mail:  syllogikadytatt@gmail.com

Εδώ και μήνες η αναπληρώτρια δασκάλα Βασιλική Γκίκα μέλος του Συλλόγου Π.Ε. Δυτικής Αττικής βιώνει μια κατάσταση διαρκούς πίεσης στο χώρο εργασίας της από τον προϊστάμενο του 1ου  Γραφείου κ. Ρέντζιο και τους γονείς του μαθητή της  με στόχο την απομάκρυνση, παρά τη θέλησή της, από το σχολείο στο οποίο έχει κληθεί να εργαστεί.
Η συναδέλφισσα αποφοίτησε το 2010 από το ΠΤΔΕ και προσλήφθηκε φέτος για πρώτη φορά στην εκπαίδευση ως αναπληρώτρια μέσω ΕΣΠΑ στον τομέα της παράλληλης στήριξης στο Δημοτικό Σχολείο Βιλλίων προκειμένου να παράσχει παιδαγωγική υποστήριξη σε μαθητή της ΣΤ’ με σοβαρές κινητικές και νοητικές ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για μία εκπαιδευτικό η οποία, όπως και εκατοντάδες άλλοι νέοι εκπαιδευτικοί, προσλήφθηκε για την παράλληλη στήριξη από το ΥΠ.ΠΔΒΜΘ χωρίς προηγούμενες γνώσεις στην ειδική αγωγή, ούτε καν προϋπηρεσία και εμπειρία στη γενική αγωγή. Χωρίς επίσης επιμόρφωση την οποία όφειλε το κράτος να της παρέχει. Σημειωτέον πως η παράλληλη στήριξη αποτελεί ένα δύσκολο και ιδιαίτερο πεδίο ρευστό από τη φύση του και ευάλωτο ως δομή.  Οι συνθήκες δε εργασίας των συναδέλφων συχνά δεν τους επιτρέπουν να παρέχουν ουσιαστικό παιδαγωγικό έργο παρά την καλή τους διάθεση. Στην περίπτωση της συναδέλφισσας Βασιλικής Γκίκα η εκπαιδευτική πολιτική του κράτους είχε ως αποτέλεσμα την εχθρική αντιμετώπισή της από τους γονείς του μαθητή της οι οποίοι με το επιχείρημα πως δεν είναι δασκάλα ειδικής αγωγής  προχώρησαν σε εξώδικο στο ΥΠ.ΠΔΒΜΘ εναντίον της και καταγγέλλουν την άρνηση της συναδέλφισσας να μετακινεί τον μαθητή στα διαλείμματα ενώ την ίδια στιγμή την καθιστούν αποκλειστικά υπεύθυνη σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη μετακίνησή του. Συνέπεια της καταγγελίας τους ήταν η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, που έχει ήδη ολοκληρωθεί και στη συνέχεια η διενέργεια ΕΔΕ εναντίον της με εντολή του προϊσταμένου κου Ρέντζιου. Ο ίδιος Προϊστάμενος με προφορική εντολή ζήτησε απ’ την εκπ/κό να παραμένει καθημερινά στο σχολείο προκειμένου να έχει την επίβλεψη του μαθητή και στα διαλείμματα  ενώ το διδακτικό της ωράριο έχει τελειώσει.  
Η διενέργεια ΕΔΕ πέρα από την τρομοκράτηση της συναδέλφου, την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στο σχολείο τώρα δημιουργεί ένα επιπρόσθετο θέμα καθώς ο ανακριτής ζήτησε την προσωρινή απομάκρυνση της συναδέλφου ως την ολοκλήρωση της ΕΔΕ. Για την απόφαση απομάκρυνσής της θα συνεδριάσει το ΠΥΣΠΕ Δυτικής Αττικής την Παρασκευή 4/3/11. Τονίζεται δε πως η μετακίνηση της συναδέλφου στα μέσα της χρονιάς εκτός από ψυχολογική επιβάρυνση συνεπάγεται επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στη αναπληρώτρια μέσω ΕΣΠΑ συνάδελφο την ώρα που η σύμβασή της δεν της παρέχει εργασιακή ασφάλεια και τα δεδουλευμένα της καταβάλλονται με καθυστέρηση   μηνών.
Τίθεται δε το ερώτημα: η ζητούμενη απομάκρυνση από τον ανακριτή εξυπηρετεί μόνο την ΕΔΕ ή υποκρύπτει επιδιώξεις της Προϊστάμενης αρχής για απομάκρυνσή της από το σχολείο στο οποίο εργάζεται; Άραγε υπάρχει διαθέσιμος-η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης; Ποιος είναι αυτός/ή και τι σχέση έχει με τη συγκεκριμένη θέση και το σχολείο;
Ως εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουμε την αγωνία των γονέων για τη μόρφωση των μαθητών με αναπηρίες αλλά δηλώνουμε πως δε θα γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα της διαρκούς υποβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η λύση δεν είναι τα εξώδικα και οι ΕΔΕ κάθε φορά που το κράτος αποτυγχάνει να προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση υψηλής ποιότητας για όλα τα παιδιά. Η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία, τα ασαφή θεσμικά πλαίσια, η υποβάθμιση της ειδικής αγωγής και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών είναι οι αιτίες των προβλημάτων. Την κύρια και ουσιαστική ευθύνη φέρει το Υπουργείο Παιδείας.
Ως σύλλογος εκπαιδευτικών Δυτικής Αττικής  δηλώνουμε ότι:
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στη συναδέλφισσα Βασιλική  Γκίκα και ζητάμε να σταματήσει η δίωξη της και η ΕΔΕ εναντίον της. Ζητάμε επίσης να παραμείνει στο σχολείο που τοποθετήθηκε και να μην απομακρυνθεί χωρίς τη θέληση της

                                        ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ


                    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                     ΝΕΝΑ ΙΑΚΩΒΟΥ                               ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.