Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΔΥΤΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ 
http://www.p-e-filis.gr/

(Κοινή ανακοίνωση των 2 Συλλόγων)

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2010


ΠΡΟΣ: ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΣ

ΚΟΙΝ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ


Στις 16-12-2010, ημέρα έναρξης της επίσχεσης εργασίας για τους εργαζομένους στην εκπαίδευση, δεκάδες αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ κατέθεσαν στις αντίστοιχες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αιτήσεις επίσχεσης εργασίας καθώς παραμένουν απλήρωτοι επί τρίμηνο (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος - Νοέμβριος). Οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους κάνοντας χρήση του καθ' όλα νόμιμου δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας βάσει των άρθρων 648 και 656 του Αστικού Κώδικα. Συγκεκριμένα στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΔΟΕ(3-12-2010) αναφέρεται μεταξύ άλλων πως :


«Ο εργαζόμενος παρέχει την υπηρεσία του, διαθέτοντας τις δυνάμεις στον εργοδότη του, ο οποίος τον πληρώνει, καταβάλλοντας την συμφωνημένη αμοιβή. Αν κάποιο από τα μέρη δεν εκπληρώσει την παροχή του, περιέρχεται σε υπερημερία. Ο εργοδότης επομένως καθίσταται υπερήμερος ιδιαίτερα όταν δεν καταβάλει εμπρόθεσμα το μισθό στον εργαζόμενο.


Αντίδραση του μισθωτού στην υπερημερία αυτή του εργοδότη μπορεί να είναι μεταξύ των άλλων και η άσκηση του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας, που σημαίνει άρνηση παροχής της εργασίας του, για όσο χρόνο ο εργοδότης του θα συνεχίζει να είναι υπερήμερος εξ αιτίας της μη πληρωμής του μισθού και μάλιστα χωρίς υποχρέωση να βρίσκεται στο χώρο δουλειάς


Το Δ.Σ Δυτικής Αττικής, το ΔΣ του συλλόγου ΠΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, όπως και πολλά άλλα Δ.Σ, με ομόφωνη απόφαση εξέφρασε την αλληλεγγύη του και στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα των συναδέλφων (η απόφαση δημοσιεύτηκε στο blog του Συλλόγου). Την επομένη της έναρξης της επίσχεσης, 17-12-2010, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής κ.Αρκιτσαίος, παρουσία της προέδρου του Συλλόγου ΠΕ Δ. Αττικής και αναπληρωτών, ισχυρίστηκε πως οι συνάδελφοι που έχουν καταθέσει αιτήσεις επίσχεσης θα πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία παρά το γεγονός ότι η υποχρέωση αυτή δεν απορρέει από τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του συνδικάτου και της Επιθεώρησης Εργασίας. Μάλιστα ισχυρίστηκε πως την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Περιφερειάρχης. Η ίδια ενημέρωση έγινε απ' τη γραμματεία της Δ/νσης προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων.


Θεωρούμε πως εάν έχουν υποπέσει στην αντίληψη των διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης (Διευθυντές/ριες Εκπαίδευσης, Περιφερειάρχες, προϊστάμενοι, διευθυντές/ριες σχολικών μονάδων) πτυχές της επίσχεσης εργασίας για τις οποίες δεν είναι ήδη ενήμεροι ο νομικός σύμβουλος του συνδικάτου (ΔΟΕ) και η Επιθεώρηση Εργασίας στους οποίους έχουμε απευθυνθεί, οφείλουν να τις γνωστοποιήσουν εγγράφως, με σαφήνεια και υπευθυνότητα στους συναδέλφους. Διαφορετικά, οι παροτρύνσεις για παραμονή στο χώρο εργασίας για τους εργαζόμενους που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας σε όποιο τόνο κι αν γίνονται , εκβιαστικό ή «προστατευτικό» , βάσει ατεκμηρίωτων «απόψεων-συμβουλών» αποτελούν απόπειρες εκφοβισμού και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων τις οποίες τα Δ.Σ των Συλλόγων καταγγέλλουμε απερίφραστα.


Δηλώνουμε ότι ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σχολείο είναι μέλη των Συλλόγων μας και δε θα επιτρέψουμε τον εκβιασμό και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.


Θα υπερασπιστούμε την πλήρη εναρμόνιση των όρων εργασίας των ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση με αυτά των μονίμων.


Στηρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας και καλούμε:


· όλους τους συναδέλφους να σταθούν αλληλέγγυοι και να μην αναλάβουν να αναπληρώσουν καμία διδακτική ώρα συναδέλφου ΕΣΠΑ που έχει προβεί σε επίσχεση.


· όλους τους συναδέλφους διευθυντές να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα ανεβάζοντας το ωράριο των τάξεων και σεβόμενοι το διδακτικό ωράριο, όπως πιστεύουμε πως κάνουν μέχρι τώρα σύμφωνα με την απόφαση της ΔΟΕ για τα εργασιακά δικαιώματα, που είχε αποσταλεί στα σχολεία το Σεπτέμβρη (ΔΟΕ, Αρ.Πρωτ.: 1211, 2/9/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.