Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Όχι στην ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                      Ελευσίνα: 29/10/17
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Κώστας Βάρναλης»                                                  Αρ. Πρωτ.:47
ΕΔΡΑ: 10ο Δημ.Σχολείο Ελευσίνας
 Ρήγα Φεραίου & Φουτρή                                                                       ΠΡΟΣ: Μέλη, ΔΟΕ
Πληρ. :Ιακώβου Νένα                                                                                     
Τηλ:  6909-099055                                                                                                                                                                   
Blog: http://syllogikadytatt.blogspot.com                        


Όχι στην ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων
με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών
Άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής
προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
           
Στην  Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017, συζητήθηκε η δημιουργία διευρυμένων Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης με την ενοποίηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και των τμημάτων ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής (Βρεφονηπιοκόμων), δηλαδή όλου του εκπαιδευτικού φάσματος από 0 – 6 ετών, από τη βρεφική έως τη σχολική ηλικία.
Οι Πρόεδροι των Πανεπιστημίων εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους θετικά για την εξέλιξη αυτή, θέτοντας κάποιους όρους που περιλαμβάνουν τη θεσμική διασφάλιση των διαφορετικών τύπων επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους και την εξασφάλιση ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων.
Όμως την ίδια στιγμή:
·               Είναι γνωστές οι κατευθύνσεις των υπερεθνικών οργανισμών και του ΟΟΣΑ για πλήρη αποδόμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που συνδέονται με τα βασικά πτυχία.
·               Είναι γνωστές σε παγκόσμια κλίμακα οι προθέσεις για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, βάσει των νεοφιλελεύθερων επιταγών.
·               Προωθούνται τα κουπόνια (voucher) για την αναζήτηση εκπαιδευτικών πόρων, μετατρέποντας τους μαθητές σε πελάτες και τα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία σε επιχειρηματικούς οργανισμούς.
·               Είναι εμφανείς, μέσω των Καλλικρατικών νόμων, οι προθέσεις για απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη της εκπαίδευσης και το πέρασμά της στους Δήμους και στους χορηγούς.
·               Είναι τραγική πραγματικότητα ότι ο μισός πληθυσμός νηπιακής ηλικίας βρίσκεται έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία. Καμία πρωτοβουλία δεν υπάρχει από την κυβέρνηση για σχεδιασμό κτιριακών υποδομών και χρηματοδότησης της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
·               Οι νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες και πρακτικές κινούνται στην κατεύθυνση αναίρεσης της παιδαγωγικής ως επιστήμης και τη μετατροπή της σε εργαλείο κατάρτισης, της υποβάθμισής της σε διδακτική πρακτική, της διάχυσής της σε άλλα επιστημονικά πεδία.
Με λίγα λόγια, η πρόταση για ενοποιήσεις των Τμημάτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ γίνονται σε συγκεκριμένο πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό πλαίσιο που στοχεύει στην αναδιάρθρωση και κατάργηση μορφωτικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, που στοχεύει στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της εκπαίδευσης και αγωγής, που στοχεύει στην υποταγή της αγωγής, της γνώσης και της επιστήμης στις εργασιακές στοχεύσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων και της παγκοσμιοποίησης.
Είναι πραγματικά τραγικό να μην συζητήθηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα αυτές οι βασικές παράμετροι για την ενοποίηση των Τμημάτων, ως να μην υπάρχουν πολιτικές και άλλες επιδιώξεις, λες και η παιδαγωγική και η εκπαίδευση δεν συνιστούν πεδίο οξύτατης κοινωνικής πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Είναι πραγματικά τραγικό να εμφανίζεται η πανεπιστημιακή κοινότητα με τις επιστημολογικές αντιλήψεις ενός αιώνα πριν... βάζοντας πλάτη στο νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό.
Είναι πραγματικά τραγικό, η Πανεπιστημιακή κοινότητα που με ελάχιστες εξαιρέσεις έμεινε, βουβή, και άφαντη σε αυτό που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για το μόνο που δείχνει να ενδιαφέρεται είναι να διευρύνει το πεδίο επιρροής της και να εμπλακεί με κάθε τρόπο σε «προγράμματα» προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις.
Η απόφαση της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών αποτελεί αρνητική εξέλιξη αφού η ενοποίηση δύο διακριτών επιστημονικών χώρων θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω απορρύθμιση και την αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων και κατ΄ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτούς. Μια τέτοια στρατηγική επιλογή, αλλάζει δομικά το τοπίο των εργασιακών προοπτικών και σχέσεων των αποφοίτων, αλλά και των επιστημονικών πεδίων στα οποία δραστηριοποιούνται τα Τμήματά τους. Πολύ περισσότερο, βλάπτει αυτούς που πρέπει να υπηρετεί, δηλαδή, τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας (4-6 ετών).
Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τελευταίων 33 ετών για εκπαιδευτικούς και γονείς  αλλά και υποχρέωση της πολιτείας  αποτελεί  η  Δίχρονη  Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική  Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς, γιατί εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών τάξεων αμβλύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες.
ΚΑΛΟΥΜΕ
·         την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να  αποσύρουν τα σχέδια νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας με τις συγχωνεύσεις  των συγκεκριμένων ΑΕΙ - ΤΕΙ και να υλοποιήσουν άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης(12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση), προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.
·         τα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων να σταματήσουν κάθε συζήτηση για συνενώσεις - συγχωνεύσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων. Οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να σταθούν "ασπίδα", σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών , ανακατατάξεων στα επαγγελματικά δικαιώματα.
·         τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα,  να οργανώσει τον αγώνα και  να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση του κλάδου για την προσχολική Αγωγή,  ώστε να γίνει πραγματικότητα η Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η και 86η  Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ. Να καλέσει σε διακοπή της συνεργασίας των συναδέλφων νηπιαγωγών με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που υιοθετούν τέτοιες προτάσεις- με κοινές συναντήσεις και συνεδριάσεις ενημέρωσης με τους φοιτητές των ΠΤΔΕ και ΠΤΝ.
·           Τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα .
·          Τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν θέσεις για όλα τα παιδιά 0-4 ετών (των οποίων οι γονείς επιθυμούν) στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία και κουπόνια και με μόνιμο προσωπικό.


                      Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




                 ΙΑΚΩΒΟΥ ΝΕΝΑ                                                                     ΔΟΜΟΥΖΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.