Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΩΝ ΠΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΕΡΕΜΒΑΣΗ ΚΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΙΚΝΗΣΗ

Ανακοίνωση των παρατάξεων

Πλεύσης στην εκπαίδευση

Αυτόνομη Παρέμβαση

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση

και των αιρετών εκπροσώπων

Δούκα Ευαγγελίας και Σταυρούλας Ηλιοπούλου

στο Συμβούλιο Επιλογής της Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής



Κρίσεις διευθυντών με φόντο την εφαρμογή της αξιολόγησης

και το σχολείο της αγοράς

Επικαιροποιούμε την στάση μας στο Συμβούλιο Επιλογής

Με φόντο τα μνημόνια και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, το σχολείο της αγοράς είναι παρόν, σχολείο φτηνό, ευέλικτο, εντατικοποιημένο, αυταρχικό, βαθιά ιεραρχικό και αντιδημοκρατικό. Η προωθούμενη πολιτική στην εκπαίδευση δεν είναι απλά μνημονιακή δέσμευση  αλλά τομή στο χώρο της εκπαίδευσης με προφανή στόχο να αλλάξει συνολικά και ριζικά   το εκπαιδευτικό τοπίο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαναφέρει ουσιαστικά τον 3848/2010 της Διαμαντοπούλου, την παλιά διαδικασία επιλογής δ/ντών και τη συνέντευξη μέσω της οποίας επιδιώκει – όπως έκαναν στο παρελθόν όλες οι ηγεσίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – να ελέγξει την τελική επιλογή και αυτών των στελεχών.

Όλη η προηγούμενη φιλολογία για δημοκρατία και  αποφασιστικό ρόλο των συλλόγων διδασκόντων, διαφάνεια κλπ ξεχάστηκε οριστικά και όλα πλέον προσαρμόζονται στα προαπαιτούμενα, τις μνημονιακές δεσμεύσεις, την επικαιροποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, τις πρόσφατες προτάσεις του ΣΕΒ για την εκπαίδευση και την ενεργοποίηση της ΑΔΙΠΠΔΕ.



  1. Δε θα μπούμε στη διαδικασία αξιολόγησης-βαθμολόγησης. Θα παραβρισκόμαστε βάζοντας παύλα (–). Θεωρούμε ότι είναι έξω από κάθε συνδικαλιστική δεοντολογία ο αιρετός εκπρόσωπος να βαθμολογεί με κλίμακα, να αξιολογεί δηλαδή τον κάθε υποψήφιο και να θέτει ερωτήσεις στους υποψηφίους με σκοπό να τους αξιολογήσει τελικά. Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση με διαβαθμισμένη αριθμητική κλίμακα προς τους 73 υποψηφίους εμπλέκει το συνδικαλισμό και το συνδικάτο σε αδιαφανείς διαδικασίες, υπονομεύει κατάφορα την ενότητά του και συκοφαντεί τον συνδικαλισμό που υπηρετεί ενιαία συμφέροντα και όχι παραταξιακές σκοπιμότητες, διευκολύνσεις ημετέρων και κυβερνητικές και κρατικές επιδιώξεις. Τον αφήνει έκθετο σε συναλλαγές με τη διοίκηση και όλους τους μυστικούς και υπόγειους μηχανισμούς. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε την αιρετό εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, Λουλούδη Χαλάτση, να μην αξιολογήσει, όπως ακριβώς κάλεσε η Ομοσπονδία να κάνουν και οι Σύλλογοι Διδασκόντων, και να ακολουθήσουν ενιαία κριτήρια και να τοποθετηθούν δημόσια σ’ αυτό.



  1. Για την υπεράσπιση των εργασιακών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών θα μεταφέρουμε στα όργανα διοίκησης και στη διαδικασία επιλογής των στελεχών, χρησιμοποιώντας την αρνητική αριθμητική βαθμολογία (3) ως μέσο υπεράσπισης των εκπαιδευτικών και των δικαιωμάτων τους, τη θέση και τις αποφάσεις - καταγγελίες Συλλόγων Εκπαιδευτικών ή Συλλόγων Διδασκόντων που κοινοποιήθηκαν στο σύλλογο Π.Ε. που ανήκουν, για υποψήφιους διευθυντές που έχουν παίξει αντιδραστικό ρόλο, με αυταρχικές, αντιδημοκρατικές, αντισυναδελφικές συμπεριφορές, συμπεριφορές που χρησιμοποιούν τις θέσεις εξουσίας για να υποτάσσουν, εκφοβίζουν, εκβιάζουν τους εκπαιδευτικούς και που αντίκειται στα συλλογικά συνδικαλιστικά δικαιώματα. Επειδή θωρούμε ότι εκπροσωπούμε το εκπαιδευτικό κίνημα και τους συλλόγους και δε δρούμε προσωπικά, καλούμε τους Συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ της Δυτικής Αττικής και των Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου –Φυλής να μας μεταφέρουν της τυχόν καταγγελίες που αφορούν υποψηφίους διευθυντές και διευθύντριες.

  2. . Θα συνεχίσουμε να είμαστε όπως και σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια «η φωνή, το μάτι και το αυτί» του εκπαιδευτικού κινήματος. Θα παρακολουθούμε και θα ελέγχουμε τη διαδικασία σε όλες τις φάσεις και θα καταγγείλουμε κάθε προσπάθεια μεροληπτικής αντιμετώπισης υποψηφίων και όποιας μεθόδευσης. Δηλώνουμε ότι θα καταγράψουμε όλη τη διαδικασία του Συμβουλίου Επιλογής και θα δημοσιοποιήσουμε ό,τι εκτιμήσουμε ότι παραβιάζει την ισονομία. Ανάλογες διαδικασίες του παρελθόντος κατέδειξε σωρεία παραβιάσεων με χρήση επιλεγμένων ερωτήσεων για να δικαιολογηθεί θετική ή αρνητική βαθμολογία, με ενίσχυση συγκεκριμένων υποψηφίων που ανήκαν στον διοικητικό, κρατικό και κομματικό μηχανισμό, με πιέσεις και απειλές σε υποψηφίους να μη δηλώσουν συγκεκριμένα σχολεία ώστε να ευνοηθούν συγκεκριμένοι υποψήφιοι. Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγείλουν επίσημα όπου υπάρξουν τέτοιες ενέργειες, ώστε  να τελειώνουμε με τα «φέουδα».

  3. Δηλώνουμε ότι δε θα αποδεχτούμε να γίνουν ερωτήσεις που αφορούν την αξιολόγηση και να χρησιμοποιηθούν προσχηματικά τα ελάχιστα πρακτικά αξιολόγησης του διευθυντή που συμπληρώθηκαν. Ειδικά, για τα φύλλα αποτίμησης, η προκήρυξη της απεργίας/αποχής που έχει κηρύξει η ΔΟΕ και η ΑΔΕΔΥ, καθώς και η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων σε αυτή, έχει ήδη εξασφαλίσει ότι κανένα τέτοιο χαρτί δεν είναι πια ούτε διοικητικά ούτε αξιολογικά υπολογίσιμο γιατί πολύ απλά δεν έχει συμπληρωθεί για όλους και όλες τις υποψηφίους.

  4. Προτείνουμε από τώρα να ανακοινωθούν αναλυτικά όλες οι βαθμολογίες ώστε να είναι εμφανές τι βαθμολόγησε το κάθε μέλος του Συμβουλίου.

23.6.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.