Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 4-2-13

Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η ολομέλεια προέδρων των συλλόγων Π.Ε. Από τους 136 συλλόγους, συμμετείχαν 117, ενώ απόφαση από Γ.Σ. με απαρτία είχαν οι 10. Επομένως η Ολομέλεια δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία για να πάρει αποφάσεις (δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι αυτοί οι 10 σύλλογοι που είχαν απόφαση Γενικής Συνέλευσης).
Πήραν το λόγο πάνω από 90 Πρόεδροι. Μίλησαν αρκετοί νέοι συνάδελφοι Πρόεδροι από την επαρχία που στις περισσότερες περιπτώσεις μετέφεραν με ένα ριζοσπαστικό λόγο πρωτοβουλίες από τα κάτω, με συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων στη περιοχή τους για τα διόδια, την ανεργία, τη θέρμανση κλπ. Πάρα πολλοί ήταν οι Πρόεδροι που άσκησαν σκληρή κριτική στην πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ για την αδράνεια την οποία έχει επιδείξει την ώρα που τα προβλήματα που υπάρχουν είναι εκρηκτικά. Επίσης ασκήθηκε κριτική, από αρκετούς προέδρους, στην τακτική των μονοήμερων απεργιών διαμαρτυρίας, και την ανάγκη αποφασιστικού και καλά οργανωμένου απεργιακού αγώνα.
Η πλειοψηφία των Συλλόγων που δεν είχε απαρτία μετέφερε τη συζήτηση από συνελεύσεις με αρκετή συμμετοχή σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αλλά και θέσεις των Συλλόγων από τις τακτικές Γ.Σ. του Νοέμβρη. Τα θέματα που κυριάρχησαν παντού ήταν η αξιολόγηση, οι διαθεσιμότητες και η απαράδεκτη εγκύκλιος για τις άδειες των αναπληρωτών.
Οι Πρόεδροι μετέφεραν την εικόνα ότι η βάση του κλάδου είναι αγανακτισμένη, θυμωμένη, ανήσυχη για το μέλλον, πολλές φορές απογοητευμένη, με έντονα προβλήματα. Τα κυριότερα προβλήματα που αναφέρθηκαν ήταν:
  • Το οικονομικό, μετά τις μεγάλες περικοπές των μισθών μας, ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους, και οι νέες περικοπές λόγω της νέας φοροκαταιγίδας που έρχεται.
  • Αναφέρθηκε από πολλούς η απαράδεκτη εγκύκλιος για τις άδειες των αναπληρωτών. Επίσης, η διάκριση σε βάρος των αναπληρωτών ΕΣΠΑ, που δεν δικαιούνται συνδικαλιστική άδεια για να έλθουν στην ολομέλεια προέδρων και κινδυνεύουν με περικοπή μισθού, όπως κατήγγειλε η συναδέλφισσα Πρόεδρος του Συλλόγου Πάρου-Αντίπαρου που είναι η ίδια αναπληρώτρια ΕΣΠΑ.
  • Σε πολλές περιοχές γίνεται σίτιση μαθητών στο σχολείο με τη βοήθεια φορέων, γιατί έχει καταγραφεί έντονο πρόβλημα. Η πρόβλεψη όλων είναι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Σε πολλές περιοχές-ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα με τη θέρμανση στα σχολεία, ενώ γενικευμένα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της υποχρηματοδότησης. Αναφέρθηκαν και περιπτώσεις όπου κάνουν ήδη την εμφάνιση τους εταιρείες-χορηγοί.
  • Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν σε πόλεις της επαρχίας και σε νησιά λόγω κλεισίματος δημοσίων υπηρεσιών (ΔΟΥ), νοσοκομείων, ΕΟΠΠΥ κλπ.
  • Από αρκετούς Συλλόγους Αθήνας και επαρχίας, αναφέρθηκαν προβλήματα και ρατσιστικά κρούσματα λόγω της δράσης της Χρυσής Αυγής. Αναφέρθηκε η συμμετοχή τους σε αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις (Στην Αθήνα υπάρχει αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 9 Φλεβάρη στις 1.00 το μεσημέρι στη συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας ενάντια στη λειτουργία των κεντρικών γραφείων της Χ.Α. στη Μεσογείων, συλλαλητήριο το οποίο στηρίζεται από Συλλόγους και ΕΛΜΕ. Ζητήθηκε από τον Α Σύλλογο να καλέσει και η ΔΟΕ). Ο Πρόεδρος της Λευκάδας ευχαρίστησε τη ΔΟΕ και όλους τους Συλλόγους που συμπαραστάθηκαν στην επίθεση και τη στοχοποίηση από τη Χρυσή Αυγή των συναδελφισσών στο Νυδρί (για τη σχολική γιορτή της 28ης ), που έληξε αισίως.
  • Έχουν υπάρξει σε περίπου 10 Συλλόγους κρούσματα διαθεσιμότητες ή επικείμενες διαθεσιμότητες, για διάφορους λόγους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Καρδίτσας όπου τέθηκε σε αργία όλο το υπηρεσιακό συμβούλιο λόγω μήνυσης (το 2011) ενός υποψήφιου δ/ντη που θεώρησε ότι αδικήθηκε, η περίπτωση της Ζαχάρως με αργία συναδέλφου λόγω της ψήφου ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου (το 2009) σε απόφαση η οποία πήγε στα δικαστήρια, η περίπτωση των αιρετών της Γ΄Αθήνας Π. Βαϊνά και Γ. Χρόνη για τους οποίους εκκρεμεί δικαστήριο λόγω μήνυσης από υποψήφιο δ/ντή που βαθμολογήθηκε αρνητικά λόγω καταγγελιών εις βάρος του από Συλλόγους. Αναφέρθηκε η περίπτωση των Χανίων όπου έχουν γίνει μηνύσεις σε βάρος συναδέλφων για συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2011 και σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας το 2012, η δίωξη ενάντια στους Θ. Αγαπητό και Η. Σμήλιο στη Θεσσαλονίκη κλπ. Επισημάνθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολλά τέτοια κρούσματα λόγω του νόμου 4093/2012 και της εφαρμοστικής εγκυκλίου Φ. 277 / 412 / 144706 / Δ2 / 19-11-2012 του Υπουργείου Παιδείας που καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και επιβάλλει πειθαρχική ποινή πριν την εκδίκαση και την οριστική καταδίκη του εκπαιδευτικού. Επισημάνθηκε ότι αυτός είναι ένας μηχανισμός διαθεσιμότητας και απόλυσης τον οποίο θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Επισημάνθηκε ακόμη ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ θα πρέπει να δείχνει για όλους την ίδια ευαισθησία που έδειξε για την Καρδίτσα.
  • Πολλή συζήτηση έγινε, για το σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση. Η συντριπτική πλειοψηφία τοποθετήθηκε στην κατεύθυνση της απόρριψής του και ότι δεν είναι βάση για συζήτηση γιατί είναι ο επιθεωρητισμός που ξανάρχεται, μηχανισμός απολύσεων, τρομοκράτησης, χειραγώγησης και πειθάρχησης των εκπαιδευτικών και μηχανισμός επιβολής του νέου σχολείου της αγοράς. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ τοποθετείται στην κατεύθυνση της απόρριψης και δε θα πάει σε διάλογο με το Υπουργείο όσο κρίνει ότι πρόκειται για αξιολόγηση συνδεδεμένη με το μισθό και την απόλυση. Λίγοι ήταν οι Σύλλογοι που ζήτησαν να πούμε «ναι» στην αξιολόγηση και να κάνουμε αντιπροτάσεις βελτίωσης του Π.Δ. Αρκετοί ήταν οι Σύλλογοι που είχαν θέση για συνολική απόρριψη της αξιολόγησης, με την αιτιολόγηση ότι σε κάθε περίπτωση είναι για πειθάρχηση και τρομοκρατία (ο κλάδος ακόμη θυμάται τους επιθεωρητές από τους οποίους απαλλάχτηκε το 1982) και όχι για βελτίωση της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες κρίσης. Υπάρχουν έντονα αιτήματα προς τη ΔΟΕ να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να μην εφαρμοστεί.
  • Από αρκετούς Συλλόγους αναφέρθηκε το σοβαρό πρόβλημα της αύξησης της καταστολής, η ποινικοποίηση των αγώνων, οι συλλήψεις και οι επιστρατεύσεις απεργών, το πρόβλημα στενέματος της δημοκρατίας, με την τρικομματική κυβέρνηση να κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου υποβαθμίζοντας ακόμα και τη Βουλή.
  • Η συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση και το φόρτωμά της στους εργαζόμενους με μνημόνια και μέτρα της κατεδάφισης δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που δεν έχουν τέλος, δημιουργεί απελπισία στους συναδέλφους όσο δε φαίνεται διέξοδος. Πολλοί μίλησαν για κλιμάκωση με γενική πολιτική απεργία διαρκείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Άλλοι για συνολικότερο πλαίσιο αιτημάτων που να συμπεριλαμβάνει διαγραφή του χρέους και έξοδο από τη ΕΕ.
  • Κατατέθηκε επίσης και ο προβληματισμός των συναδέλφων για το οικονομικό κόστος των απεργιών και τον άστοχο τρόπο με τον οποίο προκηρύσσονται και δεν οργανώνονται. Έγινε κριτική για την απεργία στις 19 Δεκέμβρη που είχε ελάχιστη συμμετοχή. Ένας μικρός αριθμός συλλόγων ζήτησε άλλες μορφές αγώνα.
Εμείς καταθέσαμε από τη μεριά του Συλλόγου τις αποφάσεις της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου.
Μετά τους Προέδρους τοποθετήθηκαν οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ της ΔΟΕ.
Η ΠΑΣΚ, υπερασπίστηκε την εισήγηση της πλειοψηφίας και την μέχρι τώρα τακτική της ΔΟΕ.
Η ΔΑΚΕ έκανε κριτική σε όλους για έλλειψη προτάσεων.
Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ και Αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Χ. Κόκκινος, υπερασπίστηκε την επιλογή του να μην παραιτηθεί από το Δ.Σ. της ΔΟΕ παρά το διορισμό του από την κυβέρνηση στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου των Κ.Ε.Κ. ΕΛΤΑ, με τον ισχυρισμό ότι δεν έχει οικονομικό ή πολιτικό όφελος αλλά πρόκειται για ανιδιοτελή προσφορά.
Οι Παρεμβάσεις –Κινήσεις Συσπειρώσεις έκαναν αυστηρή κριτική στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ και κάλεσαν για άμεσο αγωνιστικό σχεδιασμό με απεργιακή εβδομάδα και γενική πολιτική διακλαδική απεργία πρωτοστατώντας ως εκπαίδευση.
Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ υπερασπίστηκε τις πανεργατικές απεργίες, μίλησε για την κρίση και κάλεσε για ανατροπή και λαϊκή οικονομία, και αλλαγή πολιτικής στο συνδικαλιστικό κίνημα, με καθαρά αιτήματα και χωρίς ψευδαισθήσεις ότι τα επιμέρους κινήματα όπως το αντιφασιστικό κ.λ.π μπορούν να δώσουν λύσεις.
Μετά τις τοποθετήσεις των παρατάξεων, και των δύο αιρετών του ΚΥΣΠΕ, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, κλείνοντας υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα τακτική της πλειοψηφίας του Δ.Σ., τις θέσεις που έχει πάρει και τις προτάσεις για πρόγραμμα δράσης. Παρέπεμψε αποφάσεις και ψηφίσματα στο Δ.Σ. της ΔΟΕ εφόσον το σώμα δεν είχε απαρτία για να πάρει αποφάσεις.
Η εξαγγελία της Πανεργατικής Απεργίας στις 20 Φεβρουαρίου είχε γίνει γνωστή την ίδια ημέρα.

Νένα Ιακώβου
Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Δυτικής Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.