Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση μέλους του Συλλόγου

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                    Ελευσίνα 21/4/2012

Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                            Αρ.Πρ: 169

ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΔΡΑ: 11ο Δημ.Σχολείο Ελευσίνας                                             ΠΡΟΣ:

Εθν.Αντιστάσεως & Φρ.Φουτρή                                                 ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ελευσίνα 19200                                                                         ΔΣ ΔΟΕ

Πληρ. :Ιακώβου Νένα





ΘΕΜΑ : Αξιολόγηση στα πιλοτικά σχολεία νέων αναλυτικών προγραμμάτων



Με βάση το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να αποστέλλονται στα πιλοτικά σχολεία νέων αναλυτικών προγραμμάτων τα έντυπα – ερωτηματολόγια για τους εκπαιδευτικούς, το Δ.Σ του συλλόγου αποφάσισε τα εξής :

Στα σχολεία αυτά, επιβλήθηκε η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Ουδέποτε ρωτήθηκαν, όπως προβλεπόταν και ουδέποτε συμφώνησαν τόσο στο πρόγραμμα όσο και στο «νέο σχολείο» που καλούνται να υπηρετήσουν.

Είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει εφαρμοσθεί σε σχεδόν κανένα σχολείο στην Ελλάδα, καθώς δε συνάντησε τη συναίνεση των εκπαιδευτικών. Και όμως αυτό που δεν έγινε, πρέπει να αξιολογηθεί. Στις 25/4 τα σχολεία είναι υποχρεωμένα να αποστείλουν στο Υπουργείο συμπληρωμένα τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης, ενώ ήδη πιο πριν έχουν δεχθεί αλλεπάλληλες επισκέψεις προωθητών – αξιολογητών στα σχολεία. Πολλά σχολεία έχουν διατυπώσει με αποφάσεις τους την αδυναμία εφαρμογής του προγράμματος. Έχουν εκθέσει όλες τις απόψεις και τις θέσεις τους στους επισκέπτες αξιολογητές. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για να διευκολύνουν την υλοποίηση του έργου. Ενός έργου (βλ. ΕΣΠΑ) που είναι μόνο στα χαρτιά και στην πραγματικότητα δεν αφορά στο παραμικρό τα ίδια τα σχολεία και τη λειτουργία τους. Άλλωστε αυτοί οι ίδιοι, οι σχεδιαστές, είναι που δεν τήρησαν στο ελάχιστο τις προϋποθέσεις που οι ίδιοι έθεσαν για την εφαρμογή του προγράμματος (ενημέρωση για τα αναλυτικά προγράμματα, ουσιαστική επιμόρφωση, υλικοτεχνική υποδομή, παρουσία-υποστήριξη των σχολείων από τους προωθητές) και παρόλα αυτά έρχονται να απαιτήσουν και να αξιολογήσουν την εφαρμογή του προγράμματος και των εκπαιδευτικών.

Σε μια περίοδο που η βάρβαρη επίθεση στο εισόδημα, τα δικαιώματα και τη ζωή όλων και των εκπαιδευτικών εντείνεται, καλούνται οι συνάδελφοι να δουλέψουν πρόσθετα, για να καλύψουν τη γραφειοκρατία και όχι την ουσία της εκπαιδευτικής πράξης με τους μαθητές τους.

Η διαδικασία συμπλήρωσης αυτών των εντύπων θέλει να εμπεδώσει την διαδικασία αξιολόγησης για το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς και να αποτελέσει τον προπομπό για την επιβολή της αξιολόγησης σε όλα τα σχολεία, η οποία συνδέεται με τις απολύσεις και τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

Το ΔΣ του συλλόγου καλεί:
  • τους συναδέλφους των πιλοτικών σχολείων να μη συμπληρώσουν κανένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και να μη συμμετάσχουν σε καμιά αξιολογική διαδικασία και παρέχει για αυτό πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη
  • το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε σε συνάντηση για τα πιλοτικά σχολεία με τους συλλόγους
  • τη Δ.Ο.Ε να τοποθετηθεί στο θέμα πιλοτικών σχολείων σεβόμενη τις αποφάσεις, τις δράσεις και τις απόψεις των μάχιμων συναδέλφων και να καλέσει τους συναδέλφους των πιλοτικών σχολείων σε άρνηση συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου παρέχοντας πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη,
  • τη Δ.Ο.Ε να συμπεριλάβει το θέμα του Νέου σχολείου και των πιλοτικών στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γ.Σ του Ιουνίου
  • τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τους συλλόγους διδασκόντων να πάρουν ανάλογες αποφάσεις




ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΝΕΝΑ ΙΑΚΩΒΟΥ                       ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ